2020-02-12

Confesiune despre muzica simfonică. Jocul celor 12 cuvinte(236, tema)

Încerc de ceva timp să scriu câteva rânduri despre relația mea cu muzica simfonică… Nu găsesc cuvintele potrivite, nu se leagă deloc cuvintele, deși sub formă de sentiment sunt bine conturate. Vorba Potecuței în articolul “Când scrisul nu se lasă scris”.
Profit - un fel de a spune - de tema Jocului celor 12 cuvinte, și fac o Confesiune, fără să aleg cuvintele: eu și muzica simfonică nu ne înțelegem! Și, cu toate că nu ne înțelegem, în interval de 30 de zile am fost de patru ori la concerte simfonice! În fiecare joi câte două ore - din fericire, cu o pauză de 15 minute! Opt ore de muzică simfonică în 30 de zile! Pentru mine a fost un chin! Deh! N-am gusturi rafinate.
S-a întâmplat cât am fost la Oradea. Doamna la care am stat avea abonament la Filarmonică și cum nu putea merge singură…
Când ascult muzică simfonică, de regulă, casc după primele 15 minute, dar casc astfel încât îmi trosnesc maxilarele! După încă vreo câteva minute îmi curg și lacrimile!
Sora mea - mare amatoare de muzică simfonică - îmi dădea sfaturi despre cum să ascult, să-mi imaginez, să mă las purtată de… M-am lăsat purtată de desene animate! În funcție de ceea ce auzeam aveam în filmul din cap pe ciocănitoarea Woody, pe Speedy Gonzales, Bugs Bunny, Betty Boop, Chilly Willy, Tweety ș.a.m.d.. Cu toate acestea, când ieșeam din sală, la final, îmi simțeam capul înfundat și mă durea chiar și a doua zi! Partea hazlie a fost cu cei care mă cunosc mai bine. Le-am spus unora că merg la concert sau că am fost la concert, după caz. Fără excepție, toți voiau să știe ce trupe voi asculta / am ascultat! Trupa filarmonicii! Când se prindeau că e vorba de muzică simfonică izbucneau în rȃs - și rȃdeau cu o poftă teribilă! Toți știau ce mi se întâmplă când ascult muzică de acest gen. Sunt multe “bucăți” care-mi plac - cele “alerte”, în special, și unde vioara sau pianul au mai puține de spus. Culmea e că Balada lui Ciprian Porumbescu o pot ascultă 24 de ore din 24 fără să simt epuizare. Tonurile ascuțite ale instrumentelor muzicale mă termină psihic. Totuși, suntele oricât de stridente ale unei chitare electrice, de exemplu, nu-mi provoacă reacții de căscat! La fel, și in cazul muzicii clasice din diverse filme: nu am probleme - probabil că am nevoie să văd derularea “poveștii muzicale”.
Am scăpat cu bine - cred! - după această experiență.
Acum știți despre mine că nu am gusturi muzicale rafinate, și că muzica simfonică îmi provoacă dureri de cap la propriu! Asta sunt, și cu asta defilez; nu mă dau ceea ce nu sunt.
₪₪₪
Exercițiu de imaginație: Jocul celor 12 cuvinte găzduit de Eddy pe blogul său, Cartim.
Tema:  Confesiune 

16 comentarii:

  1. Mi-ai adus zâmbetul pe buze. Chitare electrice să fie, deci! 😀

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca ai zambit!
      Acum, mie-mi vine sa râd ca am ascultat atatea ore muzica simfonica.
      Electrica sa fie chitara! Si cea clasica e buna pentru timpanele mele! :)

      Ștergere
  2. Numai muzica simfonica mai vioaie imi place. :)))

    Ceva de genul ”Marșul lui Radetzky”:

    https://www.youtube.com/watch?v=UwB8ipNZAlw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea vioaie imi place si mie! Mult! :)
      Multumesc pentru link! Asa da! :)) A fost cantat acest marș, dar nu mai stiu in care zi - a fost, pentru mine, ca o gura de oxigen inainte de asfixiere! :) Am ascultat cu multa bucurie si atunci, in sala, si acum.

      Ștergere
  3. Esti teribila cu aceasta confesiune! Oricum, ai rezistat cu stoicism!
    Pana la urma totul tine de vibratii si de reactia trupului nostru la ele!
    Tu esti dovada vie! :)
    Pupici si o seara placuta, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Atat de greu mi-a fost sa fiu prezenta la aceste concerte incat am simtit nevoia sa scriu, sa vorbesc despre, sa scap de senzatia de disconfort.
      Probabil ca e o chestiune de vibratii. Nici cu "muzica de relaxare" nu mi-e prea bine, in cazul celor mai multe melodii: ma agita (nu stiu cum sa explic starea exacta).
      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Mai că te-am văzut în sala, căscând. M-am văzut și pe mine la fel. Îmi place, doar cate unele bucăți, ce-mi suna. 🙂 Că atare, îmi place ce înțeleg și cu ce rezonez. 🙄

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca ma intelegi. :)
      Si eu rezonez perfect cu unele - mai ales cu cele rapide. Recunosc ca mi-a fost jena de reactiile avute si cascam cu gura inchisa, cand era posibil, in esarfa... Purtam ochelarii pe care-i folosesc sa-mi protejez ochii cand e foarte frig... A fost cumplit! :)

      Ștergere
  5. Stiu ca ti-a fost greu, dar e funny! Alergie la muzica simfonuca:)) tb sa iti speli urechile cu un concert rock :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum mi se pare si mie hazliu. :)
      Gand la gand! :)) La TV n-am dat de rock, dar au fost bune si cantecele care erau difuzate atunci. Cura am facut-o cand am ajuns in BV. :)

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Cu totul altceva pentru timpanele mele. :)

      (la postarea "Pune-ti frau" ai comentariile inchise sau computerul imi face, iar, figur?)

      Ștergere
  7. Hai, că ești hazlie! Principalul e că ai scăpat teafără și nevătămată din experiențele amintite. Rock you!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum mi-e usor sa fac haz de "necaz".
      Sper ca sunt teafara, pentru ca numai gandul sa ascult un concert de muzica simfonica imi chirceste creierul! :))
      Roooock! E ceva timp de cand n-am mai ascultat asa o "cantitate" mare de rock ca zilele acestea. :)

      Ștergere
  8. Hahahaha, tare aş vrea să te fi văzut acolo. Sau nu, să fiu acolo, lângă tine, să ne dăm coate, să ne prăpădim de râs :D
    Mulţumesc mult că ai zis şi de mine ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeeee-heeee! Altfel ar fi fost! Ar fi trecut orele fara sa bagam de seama! :)
      Cum sa nu zic?! Ai scris asa de fain despre cum "fug cuvintele" uneori! Multumesc ca ai dat forma in cuvinte la ceea ce deseori simt /mi se intampla si nu pot comunica inteligibil.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.