2020-02-14

Epoca… MARII REDUCERI a omului fără însușiri, de Florin George Popovici

La ȋnceputul săptămȃnii am citit un text care mi-a mers la suflet pentru că “traduce” in cuvinte o parte dintre gȃndurile pe care le alerg in cap din cȃnd in cȃnd dar nu am talentul (si/sau capacitatea) de a le materializa in cuvinte. Vreau să păstrez aici - să spun și altora, interesați - idei despre “Epoca… MARII REDUCERI a omului fără însușiri”.
Copiez mai jos un fragment din eseul scris de Florin George Popovici după ce a citit un afiș scris cu greșeli.
[…] Marea reducere cognitivă - riscăm să fim reduși din punct de vedere cognitiv de fluxul nesfârșit de informații ce se revarsă zilnic asupra noastră, obosindu-ne creierul, suprasolicitându-ne pragurile percepției și ale înțelegerii. Tot mai puțin autonomi în gândire, sărăciți în privința memoriei și a imaginației, incapabili să alegem din potopul de stimuli pe cei cu adevărat relevanți și folositori, ne expunem pericolului anesteziei intelectuale, pierdem din vedere legăturile dintre date, succesiunea sau evoluția lor, procesăm tot mai puțin din punct de vedere inferențial, logic, critic. Accesăm cu lejeritate informații, însă dobândim mai greu sau deloc cunoștințe. Creierul nostru, el însuși un dispozitiv performant de calcul, se lenevește sau pur și simplu se împrăștie, riscă să „înghețe” din punct de vedere intelectual, se blochează frecvent în fața potopului de biți și megabiți. […]
Pe blogul său puteți citi și despre: Marea reducere lingvistică, Marea reducere afectivă, Marea reducere etică și spirituală, Marea reducere estetică.

14 comentarii:

  1. Interesant blogul pe care il referi!
    Poate de aceea pe langa potopul de informatii care poate fi blocant in multe situatii, este cu mult mai importanta dimensiunea spirituala a omului. Chiar daca nu realizam importanta acesteia.
    Pupici! O seara frumoasa, Diana draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac foarte, foarte mult articolele publicate acolo. Sunt atatea idei cu care rezonez suta la suta incat incepe sa-mi fie ciuda ca nu sunt capabila sa-mi exprim inteligibil gandurile si simtirile. :)
      Cred ca multi considera foarte importanta spiritualitatea, dar, cumva, nu prea inteleg, toti, despre ce e vorba. Ma simt cu jumatate de creier pentru ca nu pot exprima succint - si fara echivoc - la ce ma refer!!! :)) Uf!
      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Nici nu ma mai obosesc sa retin ceva, imediat dau Google search:) Dupa gulerul alb urmeaza creierul:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am tendinta sa nu te cred. :) Sigur, de cautat, toti cautam imediat ce avem o nelamurire sau vrem sa aflam ceva dar de retinut unii inca mai retinem. :)

      Ștergere
  3. Nu cred ca vrem si putem sa absorbim toate informatiile care ne ies in cale. Cred ca facem o selectie naturla pe baza pasiunilor si intereselor noastre. Eu cred ca tehnologia ne ajuta sa evoluam din toate punctele de vedere nu ca ne face rau.
    De exemplu si la munca sefii ne cer sa fim inventivi si sa venim cu propuneri de imbunatatire ceea ce nu e mereu usor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca nu vrem si nu putem absorbi toate informatiile, dar unii (prea multi) nici nu se deranjeaza sa treaca prin filtrul gandirii anumite informatii, sa verifice altele... Acest "bombardament" cu atatea informatii face (aproape) sa nu se mai inteleaga om cu persoana! :)
      Tehnologia e, cert, utila insa nu pe toti ii ajuta sa acumuleze informatii utile.
      Cred ca numai cineva care poate tria (sintetiza) informatii, cineva care poate privi in ansamblu, reuseste sa fie inventiv in contextul amintit de tine, dar cineva care aproape ca nu mai gandeste singur ramane departe de un asemenea... deziderat. :)

      Ștergere
  4. La capitolul asta stau bine, memorez bine chestii, fac conexiuni rapid..cred ca e de vina munca, pt ca exact pe asta se bazeaza activitatea mea zilnic :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indraznesc sa zic ca nu de la munca "ti se trage", ci de la felul in care ai invatat sa gandesti, sa discerni intre util si mai putin util. Esti buna in ceea ce faci pentru ca reusesti sa faci rapid aceste conexiuni, sa memorezi ce e util. Desigur, e valabil si invers: munca pe care o faci iti antreneaza creierul. :) Important este ca inveti mereu.

      Ștergere
  5. Multumim pentru recomandare. Eu sunt infiorata de tendinta copiilor de-a fi olimpici simultan la cinci-sase materii, de-a face pregatiri de la multe materii in tot timpul de dupa scoala. Ce-i cu psihoza asta?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag!
      Ai dat glas unui gand al meu: de unde psihoza pregatirii intensive la atat de multe materii (in cazul unora)? In acest context mereu imi vine in minte o fosta colega de generala care era meditata la foarte multe materii... A devenit economista, in final, a lucrat intr-o fabrica, acum are firma de contabilitate si munceste de dimineata pana seara. De ce-o fi fost meditata la fizica, istorie, geografie s.a.?! Pentru a avea de unde alege la timpul potrivit? Greu de crezut. Pentru a avea multe cunostinte in diverse domenii?! Abia mai tine minte cate ceva din ce-a invatat atunci...

      Ștergere
    2. Cred ca nici tipa in cauza nu stie. :)

      Ștergere
  6. Deșii eu sunt un om foarte mic din punct de vedere gramatical, iar acest mare OM este mult peste nivelul meu de cunoștințe, însă îmi place mult stilul său de abordare, dar va trebui să fac progrese pentru a-l înțelege, atât limbajul destul de codificat, cât și gramatica lui mult peste nivelul meu de înțelegere..

    Mulțumesc Diana, m-am "abonat" la dânsul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Suntem cel putin doi! Nu-i bai! Unde nu intelegem intuim! :)
      Si mie-mi place stilul lui si cel mai mult imi place ca "da glas" unor idei care, uneori, imi bantuie prin cap si nu gasesc cuvintele potrivite sa le exprim. :)
      Cu drag, Stef! Ma bucur ca ti-a retinut atentia. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.