2020-04-28

Fă ce zice popa, nu ce face popa

In situația popii Calistrat de la Vlădiceni, Iași, cum trebuie făcut?
Zice el, ȋntr-o emisiune BZI (1:14:14) din 9 aprilie 2020, monologul lui fiind despre Săptămȃna Patimilor și Duminica Floriilor:
Și la bătrȃnelele astea expirate care deja sunt stafide sfințite și deja au moaștele mișcătoare și vii, la astea ne-am mai deplasat acasă și le-am dus […] și le-am ȋmpărtășit și am plecat sănătoși acasă.
video:
https://www.youtube.com/watch?v=Uy1Pyqne7hA
De bătrȃnei n-a spus nimic. N-or exista bătrȃnei expirați, stafide sfințite, moaște mișcătoare - pentru a rămȃne in ”registrul” lui - sau e vorba despre misoginism, pe lȃngă lipsa bunului simț? Sau… bătrȃneii de acest “tip” nu sunt ȋmpărtășiți? Nu știu, nu mă pricep. Dacă jignește, măcar să nu discrimineze.
O fi bun exemplul tipului? Dacă astfel de exemplu dau și unii in sutană ne mai mirăm că foarte mulți romȃni sunt needucați, egoiști, misogini, iresponsabili chiar și in situația unei crize majore de sănătate publică? Doar ȋntreb.
O fi creștinește să vorbească astfel la adresa unor oameni aflați la capătul final al vieții? Tipul nu e un oarecare, și se presupune că este “doctor de suflete”. Cum să cred că un astfel de om are har? Aroganță da! ooo-hooo! destulă; nu mai ȋncape și ceva respect.
& &
Noi, cei vechi
Nu vă lăsaţi jigniţi, voi cei numiţi bătrâni, pentru că nu există niciun motiv pentru asta.

Sursa foto: pixabay; autor: Conmongt

24 de comentarii:

  1. Cred că nu se va întâmpla nimic. Sunt două entităţi în România care sunt incapabile să se reformeze: PSD şi BOR. Şi ambele sunt scăpate de sub controlul societăţii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, din nou!
      Doar oamenii, schimbandu-si atitudinea, poate ca - doar poate! - ar reusi sa-i oblige...

      Ștergere
    2. Păi uite că tocmai oamenii sunt cei care acceptă tacit situaţia actuală. Văd şi din unele comentarii de aici că se caută tot felul de scuze, că şi ei sunt oameni care mai greşesc din când în când, că au har(?!) sau altele de acest fel. Nu se poate, există lucruri impardonabile, care sunt absolut incompatibile cu calitatea de prelat. Când au apărut dovezi despre colaborarea cu Securitatea sau de pedofilie a unor înalţi demnitari BOR, le-au sărit enoriaşii în apărare. Sacu' şi petecu'.

      Ștergere
    3. Pănă sa aud bazaconiile citate am ascultat cateva monologuri (predici) ale lui si mi-am zis ca-i printre cei mai destupati la cap (de fapt, destupat la cap este, ca-i alunecos - mi-am dat seama cam tarziu) :) Cum mai apare ceva cu numele lui pe yt, cum dau clic: "nu ma intereseaza".

      Chiar! E atat de greu de crezut ca pot lua apararea pedofililor si turnatorilor! Cred ca acesti oameni au fixata ideea ca n-au facut aia si aia, dar au dusmani care-i denigreaza. Cum nici tu nu vrei, nici eu nu vrau sa ignor astfel de derapaje (infractiuni, in unele cazuri). Sigur! Cei care au gresit se pot indrepta - dar cei cu astfel de "atributii" nu au voie sa greseasca in acest fel! Pffuuuu!

      Ștergere
  2. Doamne! Nu am urmărit toată emisiunea, m-am dus direct la declaraţia de care ai spus. Nu cumva au discutat înainte despre cum vorbesc alţii despre bătrâni şi acum a fost doar o aluzie la asta? Că din ce-am văzut, nici prezentatoarea nu a schiţat niciun gest de mirare. Nu ştiu, întreb. Că prea uşor pare că se trece peste. :roll:
    Poate aşa se alintă ei, ce să mai zic. Eu nu aş accepta să-i spună cineva bunicii mele stafidă sau expirată, indiferent de cine e, cu sutană sau nu. De aia mi se pare că prea uşor se vorbeşte de asta şi mă gândeam că poate au vorbit despre cum unii îi jignesc pe bătrâni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e scos din context. A spus-o cu subiect si predicat; am ascultat toata emisiunea. In fiecare joi, am inteles, este invitat acest om la BZI si prezentatoarea - de cand cu pandalia - ii pune intrebari care-i ridica mingea la fileu, sa zic asa, pentru a vorbi despre interdictia oamenilor de a merge la biserica (daca tot eram acolo am ascultat si alte emisiuni). Are multa aroganta omul - ceea ce m-a surprins, pentru ca am auzit si eu unele predici ale lui si le-am considerat super. Am ales sa nu-l mai ascult deloc. Daca unul ca el ofera astfel de exemplu ce sa mai zic de altii...?
      Inca sunt revoltata! Batranelele acelea probabil ca merg des pe la Vladiceni, il respecta, poate ca-i saruta mana, fac donatii si el... Hhhh!

      Ștergere
  3. Ma simt asa de bine aici departe de orice patriarch, arhiepiscop, mitropolit … sau popa din sat! Avem si noi unul in familie … dar mai bine tac!
    O zi frumoasa iti doresc, azi nu am chef de blog!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici par a fi a patra putere in stat; in anumite momente am senzatia ca suntem un stat teocratic. :))
      Noi am avut doi - pe unul l-am cunoscut bine si, cred, "caut" pe cineva cu sutana care sa semene cu acesta. :)
      Multumesc, Ella draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Chef de altele daca ai e super! <3
      Pupicios! <3 Muaaah! :)

      Ștergere
  4. Paradoxal, are predici foarte bune și educative, care merg la suflet și deschid mințile. Dar am observat și eu că mai are și scăpări. Nu pot să spun decât că e om și el, imperfect, cu păcate, deși din partea unei fețe bisericești nu te aștepți la unele lucruri, cum ai menționat în postare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din acest motiv am fost foarte surprinsa! Am auzit aceste cuvinte ale lui in emisiunea Starea natiei (joi, 23 aprilie) si am cautat filmarea, sa fiu sigura ca nu e scos din context fragmentul... Nu e.
      Nimeni nu-i perfect, dar chiar asa?! S-ar putea spune ca i s-a urcat succesul la cap. :(

      Ștergere
  5. Despre har stiu putin, dar am constatat ca are talent asemănator cu al politicienilor care au fost cȃndva la olimpiade scolare. Gen dna Grapini...
    Sănătate si ...răbdare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ai dreptate.
      Am ascultat, de-a lungul timpului, cateva predici ale lui si mi-am zis ca e dintre cei putini cu har. Se pare ca ceea ce am ascultat eu era doar o aparenta de har, un discurs bine pregatit pentru ca, vorbind "la liber" tipul e cu totul altceva.
      Multumesc! Sanatate! si rabdare. :) Indeluuunga rabdare.

      Ștergere
  6. Ce poți să zici 🤔
    De parcă pe el nu se vede, nu.?
    Aflându-se într-un platou de filmare la un interviu, ar fi trebuit să-și cenzureze cuvintele..
    La unii dintre ei nici NU mai merge zicala care zuce, "fă ce zice popa, nu ce face el"
    Mulți dintre ei nici nu merită ca să le calci pe urme și să faci ce zic ei..
    O seară frumoasă, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa zicem?! :) Tipul a cazut in ispita - in pacatul mandriei. Succesul i-o fi luat mintile. :)
      Cred ca, in mintea lui, glumea! Se credea simpatic.
      Ciuda mi-e - un fel de a spune - ca l-am crezut altfel decat cei mai multi cu sutana...
      Multumesc, Stef! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  7. Sunt putini oameni cu har in zona aceasta. Pe cuvant daca te inteleg de ce ti se pare ce si cum!
    Harul inseamna cunoastere. Am auzit o parere care spunea ca la teologie ar trebui sa te duci dupa ce intelegi ce inseamna psihologia si chiar sa ai notiuni serioase de medicina. Poate sa iti sune ciudat, dar eu cred ca este un punct de vedere inteligent. A intelege ideile principale teologice mi s-a parut intotdeauna complicat. Subiectul este atat de vast incat ma indoiesc serios ca sunt multi care rezoneaza perfect cu el.
    Este surprinzator ca in cadrul emisiunii nu s-a luat atitudine, dar si mediatorii sunt sunt cum sunt...
    In fine, bat si eu campii. O vecina mi-a spus ca la baiatul ei care este intr-o comuna in afara capitalei, preotul a venit cu lumina si tot ceea ce trebuia, inclusiv salcie sfintita. Sa nu ne ascundem dupa degete. Omul sfinteste locul, oriunde ar fi acel loc.

    Numai bine, Diana draga! Pupici si o seara frumoasa!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drept e. Pe cel in cauza l-am crezut intre acesti putini... Nu ma bucur ca a dat cu mucii-n fasole. :(
      Nu pare deloc ciudat acest punct de vedere - un duhovnic trebuie sa aiba anumite notiuni despre multe. Sunt oamnei care par ca s-au nascut psihologi. :) Altii trebuie sa invete, si cum psihologia nu e matematica e nevoie de... har, nu doar de memorie buna.
      Atitudine de la moderatori?! Doar daca "rolul" ei acolo ar fi fost sa-l puna in incurcatura pe tip, nu sa-i spuna "saru' mana". Poate ca am vazut ce-am vrut sa vad dar ea, totusi, mi s-a parut ca a zambit cam stramb la cuvintele tipului.
      La sate e mult mai usor sa mearga preotul la credinciosi - stie cine il primeste cu drag, poate sta la gard s.a.m.d.. Omul sfinteste locul - e cat se poate de adevarat.
      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3 Numai bine!

      Ștergere
    2. Suzana, Îmi cer scuze că trag cu ochiul, dar nu pot să tac totdeauna, și îi musaii să mai pun două lemne și io pe foc :)
      Vreau să zic că nu, nu bați campii, ăștia care se cred altceva decât sunt în măsura să fie, ei bat câmpii..
      Se pare că asta se și caută, doar aroganță și impresii..
      Dacă moderatoarea erai tu sau eu, mai ales eu, atunci îi făceam observații sau chiar tăiam acel cadru care nu-și avea rostul și locul acolo..
      Aud miii de oameni discursul acestui individ. Faptul că nu au cenzurat, mie îmi zice treaba asta că asta se pune pe fața de masă, doar chestiuni care provoacă ceva senzații ca omul să fie activ, fie să-l injure, fie să-l aplaude, uni, fie să se uite uni, dar ce dume va mai scoate parintele pe gură, și uite așa, este trafic, întocmai ca la telenovela cu viorel și vulpița, vizionari să fie, nu mai contează conținutul..

      Dummezeu să ne ierte, însă la cât de grandiosi se arată unii din cadrul bisericii, mă tem că va mai curge multă apă pe râul meu până ajung eu la bisericile lor..

      Ștergere
    3. Stef, discutia e deschisa, deci nu se pune problema "trasului cu ochiul". :)

      E bine ca nu au scos fragmentul (inca!) :) E o dovada ca nu vor sa cenzureze, si, intr-un fel, l-au lasat pe tip sa piara pe limba lui sau... sa-i fie bine in continuare.

      Mie-mi plac bisericile! cand sunt goale, mai ales vara. :) E racoare, e liniste si imi aud gandurile.

      Nu-mi spune ca vulpita si viorel inca mai fac audienta! Moaaaama! Si noi visam sa ne facem bine, ca natie! :))) si :((((

      Ștergere
  8. Mulțumesc. :)
    Da, bine zici ! Poate dacă cenzura știam doar "fața" exterioară a unui preot, așa că acum cunoaștem latura cealaltă mai puțin cunoscută a omului, cea interioară..
    Toți greșim în multe feluri, dar eu personal peste aceste "porniri" neortodoxe nu pot să trec..
    Ai râvnit ca să fi - preot, duhovnic, rabin, pastor, atunci ești în folosul turmei, nu impotriva ei.. Ești pus pentru a aduce consolare și vindecare a rănilor turmei.
    Vârstnicii săracii au trecut de-a lungul vieții prin multe iaduri, iar în momente ca acestea au nevoie multă de consolare și înconjurați cu dragose, ori dacă vine un ingânfat ca acesta și în loc să pună balsam pe rană, el pune sare, atunci mă întreb, ce-o fi în sufletul unei bunici sau bunic când ascultă discursul unui astfel de om.?

    Ps. Nu, nu, nu, NU urmăresc așa ceva !
    Doar aud de pe la colegi..
    Un singur episod am urmărit cu ei de curios și m-am plictisit în primele 2 minute. Eu nu promovez așa ceva și sunt foarte trist când mă gândesc cât de jos a putut să coboare cultura acestei țări, când avem atâtea valori uriașe în țară care și-au pierdut tinerețea studiind și ei promovează prostimea..

    Zi de miercuri cu bucurie, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! pentru putin. :)
      M-a surprins iesirea tipului - si-am cautat ca disperata emisiunea, sa fiu sigura ca nu e ceva trunchiat (cum se mai intampla). N-as fi vrut sa aflu ca are si o astfel de latura.
      La fel ma gandesc si eu... Au avut - cei mai multi - o viata destul de grea, mai ales dupa pensie... Nici in "ultimul anotimp" nu au parte de respect - macar de la preoti daca de la altii nu...

      Nu te "suspectez" ca urmaresti astfel de emisiuni! :)) Cred ca tot doua minute am rezistat si eu - voiam sa-mi fac o idee despre ce povestesc unii si altii. Stiu ca a durat cateva saptamani si eram curioasa daca mai e tot cu cei doi.
      Ooo, daaa! La tv e ceea ce doreste poporul. Divertismentul de la tv spune multe despre un popor.

      Multumesc, Stef! La fel iti doresc si eu tie: bucurie! :)

      Ștergere
  9. Poate era si el sub influentele 'hashtagilor, acesti talibani antiduhovnicesti' :)) Da..este un exemplu de extremism, nu de dedicare si de har, de extremism, si este trist ca imbracat in sutana sa foloseasca astfel de exprimari. Nu ca altfel ar fi normal, nu ma intelege gresit, dar in sutana vorbeste in numele bisericii, este un reprezentant, si asta amplifica anormalitatea situatiei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan Puric a zis si el ceva de "huligani care voiau sa distruga biserici" - si ca acesta sunt multi!
      La fel gandesc si eu: daca unuia "de pe strada" ii mai trecem cu vederea astfel de derapaje celor care sunt, intr-un fel, "lideri de opinie" n-ar trebui s-o facem... N-o sa ajungem prea departe daca nu incep sa se schimbe anumite mentalitati.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.