2020-04-25

Pe lȃngă bloc, pe loc, pe loc

Ce să faci când stai prea mult în casă? Mai citești o jumătate dintr-o carte (uneori cea de la sfârșit), mai vezi o jumătate de film, mai una, mai alta, și timpul trece. Dar când stai prea mult în casă nu prea se mai oxigenează creierul și începi să nu mai înțelegi una-alta. De exemplu, în plină stare de urgență masca medicală nu e obligatorie, dar după ieșirea din starea de urgență va fi, în spațiile publice ȋnchise, în mijloacele de transport în comun. Să fie atunci riscul mai mare de contaminare prin expiratie-inspirație? Nu-i la fel de mare și acum, în aglomerație? Hoții, de exemplu, vor fi atunci in elementul lor.
Particulele de praf pot conține agenți patogeni. Cu creierul neoxigenat nu mai pricepi de ce, atunci, se mătură străzile (cu utilaje speciale) ziua și nu noaptea (cu sau fără umezire în prealabil) - poate pentru că cei mai mulți au masca din pânză și e clar bună pentru protecție împotriva prafului?
Vezi pe cineva cu masca pe figură și-ți zici: “determinat omul, se protejează” și imediat vezi că împinge masca sub bărbie și aprinde o țigară; femeia tușește serios - tabacic - la trecerea de pietoni când semaforul e verde pentru mașini; oamenii se îndepărtează din reflex, fumătorului nici că-i pasă, fumează și vorbește la telefon: “Auzi, nenorocitul de președinte, c-o să purtăm masca până în 31 decembrie. Mai bine mască decât fular”. Nu te mai întrebi unde-i logica, pentru că n-ai creierul oxigenat și poate-ți joacă feste.
Te mai învârți în jurul blocului și-ți cad ochii pe o puzderie de șervețele foste umede presărate în zona-fostă verde de lângă intrarea pentru aprovizionare a unui magazin. Cu chiștoacele de țigări ești, deja, familiarizat. Ridici din umeri: or fi floricele și nu-ți mai dai seama. Ceva mai încolo, două mănuși din “plastic” aruncate la întâmplare… Coșul de gunoi la câțiva metri distanță… Clar! Cât să poată căra un om după el două mănuși considerate potențial contaminate?
Arbori ȋnfrunziți sunt mai peste tot:
Și un arbore ȋnflorit (floricelele albe nu se văd, pentru că fotografu-i amator rău de tot, dar se văd “nodurile” rezultate din “cosmetizările” succesive):
Un rest de lemn rămas din februarie, de la ultima ciuntire:
Și cȃteva timide păpădii la o margine de parcare:
La intrarea in scara blocului un anunț pentru vȃrstnici (pe un geam alăturat au lipit unul și cei de la primărie):
Cu creierul un pic mai oxigenat acum, cu praf și mirosuri de la țeava de eșapament a dubei frigorifice din care fusese descărcată marfă, ajungi în casă și, înainte de a închide fereastra, să nu se polueze și mai mult aerul din casă, fotografiezi o crenguță de tei care parcă-ți bate în geam încercând să-ți distragă atenția că ai creierul prea puțin oxigenat și pricepi nimic din nimic.
Nici bine n-ai fotografiat și vezi un cuplu de oameni ȋncă tineri care se mișcă alene spre bara de bătut covoare; liniștea care abia se instalase spre ora 13 e tulburată acum de oameni harnici ȋnarmați cu bătătoare. Ȋnchizi fereastra și ridici din umeri… E tot ce poți face, și ȋnțelegi că mai nimic nu se va schimba in bine prea curȃnd.

20 de comentarii:

  1. 1. Si eu am vazut servetele ,,ex-umede" si manusi infipte in gardul viu sau aruncate pe ici, pe colo. Face parte din ,,cultura" noastra sa aruncam lucruri in natura. Altceva ce pot sa spun? Asta e nivelul de civilizatie. Nici macar nu pastram...
    2. La Gl, de cand cu azilul, masca e obligatorie. Se gasesc acum masti in farmacii, se gasesc si masti textile si in magazine si in online. Nu poarta insa chiar toti.
    3. Nu stiu de de discutam despre ce va fi in mai, pe la jumatatea lunii. Nu e prea devreme??? Nu stiu de ce se discuta despre al doilea val (cel din toamna). Vi se pare ca primul a trecut deja?! Daca da, inseamna ca traim in realitati paralele.
    4. Intr-adevar...nu am invatat prea multe din aceasta experienta, ceea ce e foarte trist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. E o dovada ca unii dintre cei care poarta masca si manusi, care se "dezinfecteaza", n-o fac asa cum, psihologic, suntem indemnati: "poarta masca din grija pentru ceilalti".
      2. Nici nu cred ca vor purta toti - unii nu pot (stiu din experienta), altii sunt sfidatori iar altii stiu ca daca eu port masca sunt protejata chiar daca ei nu poarta.
      3. Din moment ce unele masuri care vor urma sunt deja date publicitatii consider ca nu e prea devreme. Din moment ce autoritatile ne avertizeaza (fara argumente serioase) asupra unui nou val... de ce e prea drevreme?
      4. Poate ca unii au invatat, totusi. Cand, inainte de pandalie, in "sezonul gripei" imi acopeream nasul si gura sa ma feresc de cei care tusesc sau stranuta fara sa-si acopere gura eram usor ironizata; cand faceam observatie celor care nu-si acopereau gura, celor care scuipau pe strada, celor care nu-si spalau mainile cand veneau de afara sau de la buda etc., eram criticata ca exagerez, 'ca nu au timp sa-si scoata batista (dar laba la bot, macar, o pot duce repede), 'ca au salivatie puternica si alea-alea, 'ca anticorpi e ok sa faca... Tuturor acestora le-as putea spune acum: "V-am zis eu?"

      Ștergere
  2. Si la noi la bloc se bat covoare mai ceva ca inainte, mai des, mai cu spor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii care-i culmea?! La noi, pana sa vina pandalia, au batut tot mai rar covoare (e si incomod plasata bara), dar de cand cu asta... parca e concurs de batut covoare!

      Ștergere
  3. Epidemiile si pandemiile sunt cauzate tocmai de catre murdarii si dezordine...
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect adevarat! Am scris ceva mai sus despre cum eram ironizata si criticata cand faceam observatii cu privire la lipsa igienei - nu ma gandeam la epidemii, desigur, ci doar la boli infectioase care pot fi transmise in anumite conditii.
      Multumesc. Sanatate!

      Ștergere
  4. Sa-i vezi pe unii care mananca cu manusi... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut - unii aveau masca sub barbie cand mancau! Am vazut si fumand cu manusi! :))) Nu stiu daca e prostie sau doar semn ca acestia nu cred in aceste masuri. Ma gandesc ca, totusi, si-au sters manusile cu ceva dezinfectant inainte de a o face!

      Ștergere
  5. Eu chiar cred ca mi-ar fi foarte greu acum sa mai traiesc in Ro.
    In orasele mai mari poate ca este mai mult gunoi pe strazi, dar asta din cauza turismului. Si in oraselul asta al meu care nici acum nu prea doarme, in vremurile bune cand nimeni nu auzise de fara "Corrine" erau foarte multi turisti si ar trebuit sa fie jegos orasul ...dar nu a fost niciodata!
    Un singur lucru … se mai traieste inca asa ca pe vremea strabunicilor, cu batatoare la scara blocului? Aici le-ar interzice … nu ca sa nu mai iti bati covorul, dar ca sa nu se accidenteze copii!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii nu au mai reusit sa se adapteze in Ro nici dupa un an sau doi ani petrecuti intr-o tara civilizata... As zice ca-s sigura ca nu vei putea. :)
      Azi, Bv e muuult mai curat decat cu vreo 15 ani in urma (mai ales in centru), dar sunt zone in care hartiile de la ambalaje, chistoacele de la tigari etc. sunt la ordinea zilei, cu toate ca sunt pubele cam din 50 in 50 de metri (chiar mai dese in unele locuri)!
      In BV, in zona celor mai multe blocuri au fost desfiintate, pe motiv de protejare a mediului. Exista dispozitii legale care interzic scuturarea de la balcon/fereastra, dar nu e nimic concret impotriva batutului covoarelor.
      Muaaah! <3 Pupicios! <3

      Ștergere
    2. Cred ca ai putut sa juri ca a scris comentariul R.Arafat …
      Oare ce o fi fost cu mine la ora aia? Cred ca uitasem ochelarii sus si mi-a fosr lene sa ma duc dupa ei! 😅

      Ștergere
    3. :) De ce zici asta?! Nu uita: creierul meu nu prea e oxigenat la acest moment! :))
      E perfect logic ce ai scris!
      Acum, revenind aici am sesizat si gluma: stop violentei impotriva covoarelor. :)
      Pupicios! <3

      Ștergere
  6. Cred că cel mai ok ar fi să îi lase pe oameni să facă ce vor, când vor, cum vor. Și... om vedea ce va mai fi.
    Să ai o zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles ca, in principiu, asa va fi dupa 15 mai. R.Arafat, daca nu ma insel, a spus la "Starea natiei live" ca dupa 15 mai raspunderea pentru sanatate va fi transferata de la stat la fiecare cetatean in parte.
      Multumesc, Potecuta! Zi buna iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  7. Cel mai mult din postare îmi plac "bucățile" de natură. Sunt atât de puncte slabe în toată izolarea asta și ridicarea restricțiilor, însă natura rămâne perfectă în ciuda întregii nebunii.

    Duminică frumoasă! 🤗🌞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfectiunea naturii e si motivul pentru care am "impletit" uratul cu frumosul. :) Oricat de urata ar fi perioada pe care o traim frumosul ramane frumos si depinde numai de noi daca ne lasam influentati de partea frumoasa sua de cea urata. :)
      Multumesc, Izabela! Duminica frumoasa iti doresc sa ai si tu! <3

      Ștergere
  8. Ce observatii iti apar in fata ochilor. In conditii normale, poate nu le-ai fi sesizat! Lipsa de oxigen este grava de tot pe masura ce urcam! :)
    Poate asta ar fi o explicatie a unor... inadvertente ghinioniste ce nu s-au dorit a fi auzite de fapt in spatiul public, dar totusi s-au dat pe goarna!Vezi ce face lipsa de 02 la mine? Bat campii...
    Numai bine, Diana draga! Duminica placuta sa fie la tine! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observ de multi ani. Am scris si vorbit despre, le-am atras atentia celor direct si indirect "vinovati" dar fara prea mare succes. :)
      Poate ca inadvertentele sunt cu intentie... Cand toate se bat cap in cap e si mai greu sa deslusim ceva.
      Hahaha! Suntem doua - batem mai multi "campi". :)) Unde-s doi puterea creste. :)
      Multumesc, Suzana draga! Duminica frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      P.S. Am sters si am revenit, pentru ca am uitat esentialul. :)
      Observ si natura, oamenii si celelalte vietati, doar ca frumusetea naturii o consider "de la sine inteleasa" si nu prea "consemnez" despre. :)

      Ștergere
  9. O sa fie obligatorie purtarea de masca dupa ridicarea restrictiilor tocmai pentru ca vor fi mult mai multi oameni iesiti, nu o sa mai stea in casa nici cei care stau acum si riscul o sa fie mai mare. Cel putin eu asa vad lucrurile.
    Legat de civilizatie....mereu am fost un popor lenes, care nu merge 2m pana la cosul de langa, care arunca mucul de tigara din mers, desi cosul de gunoi este poate chiar langa. Iar cu restrictiile...vad in parcarea de la mine cum stau zilnic peste 15 persoane, adulti si copii, cu scaunele, masuta, cafea, bere, pentru ca 'ordonantele militare sunt pentru fraieri, spalati pe creier, noi nu credem in virus domle'. Si-au invatat copiii sa tipe cand vad masina de politie in departe si sa fuga repede in scara de bloc, pentru ca asta este atitudinea sanatoasa romaneasca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va fi un fel de "paradisul hotilor" - 'ca astia sunt flamanzi rau la acest moment, si multi. :(
      Avem multe metehne, ca popor, dar nici nu-si dau interesul politicienii sa aiba toti acces la invatatura (si nici dascalii nu prea sunt preocupati sa dea atentie unei anumite "categorii de copii") :( Fara educatie din frageda pruncie nici nu se vor schimba lucrurile...

      Si pe aici sunt multi oameni pe strada, dar cei mai multi poarta masca, pastreaza distanta; sunt si copii la joaca (unii cu masca, altii fara), alaturi de adultii care ii supravegheaza (in general fara masca), dar nu am vazut nicaieri mai mult de trei la un loc. In schimb, am vazut aglomeratie in piete, mai ales in intervalul 11-13 cand au voie sa circule cei cu varsta peste 65 de ani... N-o sa inteleg de ce nu evita acest interval ceilalti!
      Nu-mi place deloc ceea ce se intampla, dar sa neg existenta unui pericol ar trebui sa fiu sarita de pe fix! Nici nu conteaza daca e virus, vreo boala infectioasa grava, ceva chimic, daca e natural sau artificial, raspandit initial cu intentie sau din greseala... Orice ar fi, oricum ar fi, exista! Sper sa aiba noroc cei care-si provoaca soarta!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.