2020-04-08

Clor! Clor! Clor!

În ultimul timp, clorul e în gura multor vorbitori: dăm cu clor pe străzi, pe garduri, prin parcuri, în aer, în blocuri! (și nu e vorba despre serul fiziologic sau despre “sarea de bucătărie” care e un compus al clorului și e vitală pentru oameni și animale - mai ales când nu are iod).
Dialog real: “Mă ustură ochii de la clorul folosit la dezinfectarea scării!” zice cineva. “Am spus că nu e ok” - îi răspunde altcineva. “Da, dar măcar omoară virusul” zice cel cu ochii usturați. Sigur! In condițiile in care virusul nu te atacă in timp ce ai mucoasele iritate de la clor sau altele.
*
Agentul infecțios, deși constituie cauza principală și indispensabilă in producerea infecției, nu e capabil el singur să determine starea de boală. Pentru ca să apară o boală infecțioasă, e necesar ca organismul să fie receptiv la infecție. Receptivitatea e starea opusă rezistenței antiinfecțioase. Receptivitatea la infecții poate fi crescută prin defecțiuni ale mecanismelor de apărare antiinfecțioase (defecțiuni ale mucoasei, pielii s.a.). Chiar factori din mediul extern pot interveni pentru a crește această receptivitate la infecții: frigul, uscăciunea aerului sau atmosfera poluată cu substanțe chimice sau particule fizice. In producerea bolii infecțioase trebuie să se țină seama de intrrelația mai multor factori: cantitatea și calitățile microorganismelor patogene (virulența), starea de receptivitate sau de apărare a organismului, precum și tipul său de receptivitate, și acțiunea unor factori din mediul ȋnconjurător. In acest mod ne explicăm pentru ce același microb nu determină la toate persoanele infecții cu manifestări asemănătoare.
Conservarea intactă a tegumentului și a mucoaselor este prima barieră de apărare contra infecțiilor; pielea și mucoasele acționează ca bariere anatomice față de invazia microbiană. Este indicat să nu irităm, spre exemplu, mucoasa bucală cu substanțe caustice. Prin mijloacele de apărare ale mucoaselor există formarea de mucus și acțiunea de mișcare a cililor celulari în spre afară, prin care se elimină o dată cu mucusul și microbii (secreție nazală, strănut, tuse cu expectorație). Mucoasa conjunctivală se apară cu ajutorul lacrimilor, care sunt și ele dezinfectante (conțin o enzimă cu acțiune bactericidă care se află și în secreția nazală, în salivă și alte secreții). Atât tegumentul cât și mucoasele se apară și printr-o “microfloră” microbiană “normală”, constituită din microbi nepatogeni, care împiedică multiplicarea și pătrunderea în corp a microbilor patogeni.
Ce fac clorul și unele substanțe derivate? 
Irită mucoasele, conjunctivul (canalelele ochiului pe unde intră virusul). Clorul, biocidele puternice în general, distrug și microbii nepatogeni care împiedică multiplicarea și pătrunderea în corp a microbilor patogeni. Sângele are putere bactericidă și împiedică înmulțirea microbilor pătrunși întâmplător în sȃnge. Tot în sânge se află interferonul, o glicoproteină cu rol important în apărarea contra virusurilor.
(sursa: Medicina de familie, Editura Medicală, București, 1986)
Dacă omul, însă, inhalează vapori de biocide, de clor și alte dezinfectante puternice, nu doar că își irită mucoasele, dar își alterează și plămânii, iar când plămânii nu funcționează cum trebuie nici sângele nu mai are puterea naturală de a lupta împotriva “dăunătorilor”. Aceleași efecte le are poluarea, in general.
Florin Mihălțan, medic pneumolog: "Vaporii care se degajă de la soluțiile de clor sunt iritante bronșice, iritante respiratorii, pot să dea tuse, secreție, pot să dea inflamație a mucoaselor la nivel conjunctival și la nivelul nasului". Hipocloritul este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase. Organizația Mondială a Sănătății susţine că nu există până acum date științifice despre eficiența acestor substanțe în combaterea coronavirusului. Mai mult decât atât, medicii pneumologi atrag atenția că vaporii produși de unele substanţe pot fi periculoși. Reprezentanţa din România a Organizației Mondiale a Sănătății recomandă să se folosească doar detergenții convenționali, cu evitarea producerii de praf și aerosoli.
(sursa: stiri.tvr.ro din 30 martie 2020)
Prin ordonanța militară 4, autoritățile locale sunt obligate să spele străzile, intrările și holurile blocurilor, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările in blocuri. Cine face așa ceva, după ce stropește cu biocide sau cu ce-o stropi, trebuie să spele temeinic mai apoi, nu să lase substanța împrăștiată și după un timp să vină iar să dea, tot fără să spele mai apoi.
*
Deși împiedică dezvoltarea bacteriilor precum Giardia sau E Coli, clorul este în același timp toxic pentru organismul uman. Clorul este un iritant foarte puternic care contribuie la acumularea radicalilor liberi, având efecte asupra sănătății celulelor.
Medicul Tudor Ciuhodaru, în ianuarie 2019, despre efectele clorului:
Clorul reacţionează cu apa din ţesuturi formând acizi oxigenaţi (acid hipocloros), fiind astfel un iritant puternic pentru ochi, piele şi mucoase.
Cele mai frecvente intoxicații sunt prin inhalare și în doze mici și produc în general efecte iritative la nivelul căilor respiratorii: tuse, strănut, senzație de constricție toracică, respirație șuierătoare dar, mai ales la astmatic, pot declanșa sau agrava crizele severe. Nu sunt excluse fenomenele hipersecreție bronișcă, bronșită de edem pulmonar toxic cu potențial letal (mai ales în cazul expunerilor repetate la doze mari). Pneumonia chimică şi edemul pulmonar toxic pot apare chiar după o latenţă de 12-24 de ore.
Intoxicația cu clor poate rezulta din inhalarea sau ingerarea clorului din aerul contaminat sau prin consumul de alimente sau apă contaminate. Efectele clorului asupra sănătății umane depinde de cantitatea de clor prezentă, de durata și frecvența expunerii. Pentru fiecare individ, efectele pot varia, deși simptomele frecvent înregistrate includ în general dificultăți de respirație, acumularea de lichid în plămâni, arsuri ale gurii, inflamații ale gâtului, dureri de stomac, dureri toracice, tuse, vărsături și sânge în scaun. Clorul irită pielea, ochii și sistemul respirator. Aceste efecte nu sunt susceptibile să apară la nivelurile de clor care se găsesc în mod normal în mediul înconjurător.
În stratul superior al atmosferei, moleculele care conțin clor au fost implicate în distrugerea stratului de ozon. (wikipedia)
Cred că nu e bine să folosim in exces dezinfectanți puternici - concluzia mea.

Sursa foto: pixabay; autor: DavidRockDesign

20 de comentarii:

  1. Ziceau ca apa cu sapun e cea mai eficienta, simpla. Sa inteleg de aici ca, chinezii nu se spalau?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conditiile din multe provincii chineze sunt jalnice.
      Tusea si stranutul, bata-le vina, au fost (intre altele, probabil) cauza imprastierii, si cei care tusesc/stranuta in palma si pun mana pe unde apuca; si cei care scuipa pe strada... :) Si cei care pun mana pe unde apuca si apoi, fara sa se spele, se scarma in nas sau se freaca la ochi, mananca ceva... Hm. Intr-un fel, neglijenta tuturor, e cauza imprastierii virusurilor, bacteriilor, in general.

      Ștergere
  2. Cred ca ar trebui sa iesim cat mai rar din casa tocmai pentru a nu fi nevoiti sa dezinfectam prea des casa. Sa aerisim cat mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii pot sta chiar total in casa, dar nu toti. "Autoritatile" dezinfecteaza si scarile de bloc, parcurile, strazile... De curand, in Craiova (parca) au dat in bloc cu o solutie mai concentrata decat e permisa chiar si in aer liber. Cand dai cu dezinfectant pe baza de clor (si nu numai) in parcuri, peste pomi infloriti, ucizi si albine si alte insecte necesare polenizarii... E intr-un potential pericol un intreg ecosistem.
      Nu te baza ca de vin cu clorul in bloc n-o sa simti duhoarea in casa (chiar daca ai usa metalica)

      Ștergere
  3. Probabil ca este si clorul bun la ceva … dar aruncat asa peste tot devine toxic! Totul trebuie facut cu cumpatare!
    Sa ai o zi placuta, Diana draga!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E chiar vital! :) Sigur ca e bun, in cantitati rezonabile, care sa nu dauneze oamenilor si naturii. In vremurile "normale", germofobilor le recomandau medicii sa nu dezinfecteze totul zilnic, sa nu se mai spele non-stop pe maini tocmai pentru ca distrug acele "bacterii bune" care sunt un baraj impotriva agentilor patogeni...
      Cei care fac aceste dezinfectari trebuie sa stie ce fac, ori aici... ii imbraca in costume de cosmonauti pe "ecologisti" si ii trimit cu stropitul - si astia dau dupa ureche... Si numai ei stiu cine le "potriveste" concentratia substantei, ca doar, nu revin la "sediu" de cate ori li se termina substanta...
      Multumesc, Ella draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupicios! <3 Muah! <3

      Ștergere
  4. Sa dam cu clor si sa ne inghesuim prin parcuri și terase vara ca italienii, francezii, spaniolii si americanii... Ca a venit vremea buna... Sa vezi dupa aia epidemie adevarata in septembrie, octombrie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca dam cu clor in cantitati industriale peste tot (in imobile si pe afara) nu va mai fi virusul, se presupune, asa cum nu vor mai fi nici insecte, soareci, pisici etc.... Vor fi doar oameni (cu alergii si alte probleme de la clor) la terase. :) Dar ma indoiesc teribil ca se va intampla prea curand o aglomerare prin parcuri si pe terase, adunari la concerte, mitinguri, demonstratii - vor fi interzise, ca masura preventiva, pentru cel putin un an (adunari nu mai mari de 100 persoane, sau 1000, in state "mai" democratice. Politicienii vor putea lua ce hotarari vor, oamenii nu vor avea voie sa faca miting, iar daca vor face, vor fi amendati pentru zadarnicirea luptei impotriva bolii (muuult mai mare amenda).

      Ștergere
    2. Azi pe aeroportul din Cluj erau 2000 de oameni care stateau unul langa altul si asteptau sa plece in Germania la munca... Fara masca majoritatea desigur...
      Situatii vor fi destule...

      Ștergere
    3. Am vazut o secventa, in emisiunea Starea natiei (inca nu am cautat stirea pe larg). In avioane oricum ar fi stat unul langa altul, asa ca nu prea are mare importanta ca au stat inghesuiti in aeroport.
      Foarte interesant ca unii au voie sa faca astfel de contracte de munca (internationale). Crezi ca nu au fost testati la momentul semnarii contractului sau la un moment dat? Oricum, e aproape probabil ca-i vor testa la aterizarea in Germania. Sau... (asta-i jumate poanta) poate ca e o chestie intentionata si peste doua zie ii aduc inapoi si-i baga in carantina zicand ca mii de romani se inghesuie sa vina in tara. :) La cum insista ca vom avea mii de decese pe zi am motive sa ma gandesc la orice... inclusiv ca vor sa atinga o anumita cifra, ca vor sa prelungeasca starea de urgenta pentru ca achizitiile publice sa se faca mai departe fara licitatie (castiga unii pe rupte zilele astea, vanzand statului banci stradale si elemente de joaca pentru parcurile de copii, intre altele).

      Ștergere
    4. Vai de capul lor... N-au plecat inca... Li se fac azi verificarile necesare, stau distantati dupa ce ieri au stat ca oile...

      Ștergere
    5. De curand zicea cineva ca au plecat... Si vin altii la rand, sa plece la munca in Germania. Pe bune, acum! Norocul lor ca pleaca! Acolo au mai putine sanse sa fie trecuti in statisticile acestei nebunii!
      Nu am verificat, dar ziceau unii ca in Ro se lucreaza in draci la "drumuri si poduri", contractele atribuindu-se fara licitatie... Daca e adevarat sunt curioasa cui apartin firmele in cauza. :)

      Ștergere
    6. Au plecat si vreo 3 dintr-o zona de carntina, iar cativa erau pozitivi... Norocul nemtilor...

      Ștergere
    7. Daca i-au depistat acolo ca fiind pozitivi as zice ca au mai mult noroc sa se faca bine decat cei care sunt infectati aici.

      Ștergere
  5. Am o sticla de ACE pe care mi-e cam tarsa sa o folosesc. Dilutia ar trebui sa fie: 100 ml. solutie la 10 litri apa! Iti dai seama ce concentrata este. De fapt am luat-o ca inalbitor, daca e cazul. Unii prin bloc si-au pus pe prag un stergar stropit cu asa ceva, presupun. pana la urma este un cerc vicios. Cu cat spalam mai mult pielea cu atat o deterioram si cu atat etc...
    Ca la balamuc! Tare mi-e sila! Ne-a murit o colega de facultate. Mi-a spus o prietena ca si la inmormantare numarul oamenilor e limitat.

    O seara linistita, Diana draga! Numai bine sa fie la voi! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Si eu am un bidonas cu "ace"; l-am cumparat anul trecut pentru ca am vazut pe YT tricouri decolorate in fel si fel de modele si am vrut sa fac si eu - n-am facut, dar asa m-am ales cu inalbitorul (e destul de puternic, mai ales nediulat cum trebuie).
      Si la noi au facut unii la fel, cu presurile - e si la intrarea in holul interior in scara un prosop imbibat cu ceva dezinfectant medical, dar nu e pe baza de clor pentru ca ii stiu mirosul, de la o prietena care-l folosea pentru a-si dezinfecta furtunul prins in ea pentru dializa.
      Cat timp nu e iritant al mucoaselor e ok, dar faza cu spalat, spalat... e total contrara cu sfaturile date pana de curand... E ca si cum ar vrea sa ne lase total neprotejati natural impotriva agentilor patogeni de toate felurile...
      Pfuuu... E o tragedie si cu decesele, cu inmormantarile (8 persoane au voie sa participe). Inca nu ma simt in stare sa scriu despre cei care au decedat in aceasta perioada... De parca durerea nu e suficienta si fara interdictii... O simt cei ramasi si mai acut, pentru ca sunt, practic, singuri in pierderea lor si, psihologic, unii au nevoie de sprijin in astfel de momente.

      Multumesc, la fel, Suzana draga! Seara linistita si zile senine! Numai bine sa fie si la voi! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Sunt informatii si sfaturi binevenite.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am văzut zilele astea mult fanatism pe toate planurile.. 🤔
    Miercurea trecută am avut de urcat și de cărat ceva la un prieten în oraș iar când am intrat în scara blocului de la el, pur și simplu era să leșin..
    Erau doi "robocopi" care deratizau - deșii eu am simțit numai oribilul miros de clor în nas, dar băi frate, ăia nu pulverizau frumos, pur și simplu au inundat scara, nu glumesc, abia am intrat în lift unde și acolo curgea soluția stupidă de parcă ai scos ascensorul din mașina de spălat..
    Mi-ambbăgat botu în greacă și abia, abia am ajuns până la 8 să nu leșin..
    M-am enervat și am zis - dă-o dracu de treabă, chiar așa am ajuns? Mai întâi omorâm oamenii, ca să omorâm un virus 😥
    Am mulțumit lyi Dumnezeu că nu stau la bloc și vă compătimesc mult pe voi cei care soarta va pedepsit cu traiul într-o cutie betonată, mai ales în aceste zile..
    Să auzim de vremuri mai bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rasism, extremism, fanatism... pe toate le intalnim tot mai des. :(
      Nasol! Am vazut cum "stropesc"! Faina comparatia cu liftul care parea scos din masina de spalat! :) Cam asa arata cele mai multe incinte dupa ce trec "furtunagii"! In Ghimbav, langa Bv (unde se presupune ca intr-un final vor inaugura aeroportul) se face asta luni, miercuri si vineri! Cica, oamenii sunt multumiti! Da parca s-ar putea opune, din moment ce aberatia e scrisa in ordonanta militara. Sunt curioasa cati vor umbla mai apoi pe la medici, sa-si trateze afectiunile (sau noile afectiuni) medicale... Sunt curioasa cum se descurca albinele, de exemplu...
      Daca omoara oameni scapa si de virus! Daca nu-i omoara pe oameni, le slabeste sanatatea, ei se imbolnavesc mai repede de pandalia asta,si "oficialii" au cifrele uriase pe care si le tot doresc in aceasta statistica - multi bolnavi si decedati, mai multi bani de imprumutat/luat/cheltuit...
      Deocamdata, la noi in zona nu s-au spalat blocurile, dar nu-i tarziu. :( E teribil oricum statul la bloc, dar acum - vorba ta! - e si mai rau!
      Multumesc, Stef! Sa auzim de bine! Vremuri mai bune poate de la anu' incolo, daca nu se resemneaza lumea in aceasta suspendare a unor drepturi fundamentale - cu cei obisnuiti in comunism-dictatura (si cei crescuti de cei obisnuiti in comunism) orice e posibil pentru ca obedienta e a doua natura pentru acestia. :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.