2020-04-01

Amalgam de gȃnduri. Citate favorite

Era primăvară, iar copacii zburau spre păsările lor. (Paul Celan)
*
Nu uitați să priviți la stele și nu la picioarele voastre. Încercați să înțelegeți ceea ce vedeți și să întrebați ce face universul să existe. Fii curios. Și oricât de dificilă ar părea viața, există întotdeauna ceva ce poți face și reuși. Contează să nu renunți.
[Stephen Hawking (8 Ian.1942 - 14 Mar. 2018)]
*
Sarcina poeziei este să cureţe realitatea îmbâcsită de cuvintele noastre prin crearea unor spaţii de tăcere în jurul lucrurilor. (Stéphane Mallarmé)
*

Frica nu este reală! Singurul loc în care frica există este în gândurile noastre despre viitor. Este un produs al imaginației noastre, care ne face să ne temem de lucruri care nu există în prezent și care s-ar putea să nu existe niciodată în viitor. Asta este definiția nebuniei.
Nu mă înțelege greșit, pericolul este foarte real! Dar frica este o simplă opțiune!
(Will Smith în filmul “After Earth”, 2013)
[citatele si fotografia le-am preluat de pe pagina de FB a unei prietene]
₪₪₪
Citate favorite, ȋntȃlnirea găzduită de Zina in ziua de luni din săptămȃna in care ȋncepe o nouă lună, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
Politicienii sunt judecaţi de oamenii de ştiinţă (...) oameni de ştiinţă care vor să fie importanţi pentru a obţine bani pentru instituţiile lor. Şi ceea ce lipseşte acum este un mod raţional de a privi lucrurile. Ar trebui să ne punem întrebări precum, cum ai aflat că acest virus este periculos?, cum era înainte?, nu am avut acelaşi lucru anul trecut?, este ceva nou?” (Wolfgang Wodarg, medic pneumolog german).
*
Dr. Joel Kettner, director medical al Centrului Internaţional pentru Boli Infecţioase, spune că: „îmi fac griji pentru oameni. De teama care va exista de a intra în contact cu oameni, de a fi în acelaşi spaţiu cu oameni, de a strânge mâinile, de a avea întâlniri cu oameni. Îmi fac griji pentru multe (...) multe consecinţe legate de asta”.
*
Dr. John Ioannidis, medic, om de ştiinţă şi autor: „Pacienţii care au fost testaţi pentru SARS-CoV-2 sunt, în general, cei cu simptome severe deoarece majoritatea sistemelor de sănătate au capacitate de testare limitată. A fost o singură situaţie când a fost testată o întreagă populaţie. Mă refer la ce s-a întâmplat pe vasul de croazieră Diamond Princess. Dacă nu am fi ştiut despre un nou virus acolo, şi nu am fi verificat indivizii cu teste PCR, numărul deceselor totale cauzate de ‘boala asemănătoare gripei’ nu ar fi apărut”.
*
Dr. David Katz, medic american şi director fondator al Centrului de Cercetare de la Universitatea Yale: „Sunt profund îngrijorat de consecinţele sociale, economice şi de sănătate ale acestei derogări aproape totale a vieţii normale (...) măsuri precum şcoli şi întreprinderi închise, adunări interzise vor fi de lungă durată, posibil mai „grave” decât taxa directă a virusului în sine”.
*
Dr. Peter Gøtzsche, profesor la Universitatea din Copenhaga, cunoscut și pentru criticile aduse unor practici medicale și din industria farmaceutică, descrie coronavirusul ca fiind “o epidemie de panică în masă”.
(părerile altora la adresa de mai jos:
https://www.descopera.ro/dnews/19033212-specialisti-medicali-de-renume-din-strainatate-despre-coronavirus-o-epidemie-de-panica-in-masa

18 comentarii:

  1. Citatele despre frică și panică mi se par extrem de potrivite cu zilele pe care le trăim. Totuși, e greu să îți stăpânești imaginația...

    Zi frumoasă, dragă Diana! Sănătate și numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e... In imaginatia mea sunt scenarii despre ce nasol va fi cand se termina cu nebunia... Mi-e mai teama de obligarea la obedienta pe termen lung, mi-e mai teama de masurile pe care le tot inventeaza pentru a ne "proteja"...
      Multumesc, Zina draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Pana la urma ideea hologramelor din jurul nostru parca incepe sa capete contur in aceasta perioada! Foarte interesant amalgamul de ganduri. Cam asa este si in viata reala! Cred ca de aceea trebuie sa invatam sa meditam!
    Oare cei care au provocat acest experiment, l-or considera reusit? Nu stiu, ma gandesc...
    Pupici si zile linistite, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La viata reala m-am gandit "adunand" citatele. :)
      Partial reusit, probabil. Sau... in unele state reusit, in altele mai putin reusit.
      Multumesc, Suzana draga! Zile linistite iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Vor fi multe consecinte, deci e boală lungă...
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfuuu! Evit sa ma gandesc serios. Vindecarea pare a fi o boala mai grea.
      Multumesc. Sanatate!

      Ștergere
  4. Inafara faptului că adormi și te trezești cu același gând al iminentei primejdii, că am dobândit noi reflexe comportamentale, această catastrofa de proporții mondiale apărută la debutul celui mai minunat anotimp, aproape ne-a sălbăticit vizavi de atitudinea față de semeni...Vom mai avea oportunitatea de a ne recupera viața cvasinormala?
    Să ne fie bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa reusim sa reintram in acel firesc pe care il cunoastem (il cunosteam).
      Ma bucur foarte mult sa observ ca sunt oameni care iau in serios pericolul, dar nu s-au salbaticit. :) E ceea ce ma tine optimista, dar nu-mi pot alunga gandul de la acei oameni care sunt, azi, cu sufletul la gura, crescandu-le tensiunea...
      Multumesc, Gina draga! Sa ne fie bine!

      Ștergere
  5. Diana, vad ca tu nu esti de acord cu tpoate masurile luate pentru a stopa virusul dar trebuie sa intelegi ca aceste masuri au fost luate, cel putin in tara noastra, pentru ca Romania nu are capacitatea: nici spitale, nici medici sa trateze o populatie foarte mare infestata cu virusul asta. Nu zic ca nu e rau pentru economie dar eu prefer masurile astea decat sa fiu intubata. Adica nu se stie cat de rau iti ataca virusul sistemul. Ai vazut ca unii sunt asimptomatici, altii au simptome usoare, medii si grave. de unde stii ca tie nu o sa faci simptome grave de la virusul asta? Nu ai de unde sa stii.. mai ales ca desteptii asti nici nu te trateaza de virus daca le spui ca nu ai calatorit nicaieri si nici nu ai intrat in contact cu o persoana venita de undeva. Si uite asa poti sa mori sanatoasa! Astea sunt riscurile pe care ni le asumam. Este un nenorocit de virus care se transmite foarte, foarte usor, din pacate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt de acord cu masurile absurde, Adriana! Culoare de transfer pacienti?! Nu exista “izoleta”? Dezinfectarea strazilor, gardurilor parcurilor!! cu solutie pe baza de clor?! Ai ideea ce face clorul omului, daca nu e corect "gradat"? Scapam de virus si dam in conjunctivite, astm, rinite, alergii? Recipiente cu dezinfectate la intarea in scara? Ne dam cu clor inainte sau dupa ce ne scoatem manusile pe care le-am purtat pe strada?

      Romania nu are, nu face... Nici un sistem sanitar din lume nu face fatza la asa ceva... Dovada e in derulare. :(
      N-o sa fac complicatii - sper! - daca o fi sa se intample, chiar daca sunt fumatoare! Nu am "comorbiditati" - cel putin, de care sa stiu. :) Nu sfidez soarta, dar nici nu mi se pare ok sa spal strazile cu clor daca sapunul e la fel de bun (dar e mai ieftin si nu da complicatii celor care au probleme diverse).
      Simptomele usoare pot fi tratate (si) cu paracetamol, din ce-am inteles (dar, vai! au cam scos de pe piata acest medicament, pe motiv ca e "periculos"). Dar altii de unde stiu ca cei care au avut simptome usoare nu s-au vindecat de la sine, crezand ca e o banala gripa?! N-a mai avut nimeni anul acesta probleme cu gripa clasica?! Acum totul e vid19... Asta ma sperie! Ai, n-ai, ei zic ca ai!
      Daca parerile "oamenilor de stiinta" sunt atat de impartite... unde-i adevarul? De ce sa-i cred pe cei care vestesc apocalipsa si nu pe cei care imi spun sa fiu linistita? Zic si eu...
      Iau exact aceleasi masuri de precautie pe care le iau mereu in “sezonul gripelor”.

      Si pana s-o termina cu el - cand vor smecherii - ce-o sa facem?! Oricat as vrea, nu pot sa nu ma gandesc la cei care nu au "conditiile" mele.

      Ștergere
    2. Au scos deja paracetamolul? Noi avem tot timpul in casa si cand simtim ca ne paste vreo raceala luam paracetamol. E foarte bun!
      Probabil ca ar trebui sa spăele strazile cu sapun si cu apa daca merge si aia. Cred ca sunt multi in Romania care au Covid si nu au simptome. Altfel nu imi explic cum sunt atat de putine cazuri. La testare suntem praf...privatii si oamenii de rand doneaza spitalelor sa cumpere masini de testare si mi se pare execrabil. Si cred ca guvernantii se bazeaza pe asta.
      Am auzit astazi o stire cum ca nu o sa micsoreze salariile bugetarilor. Foarte rau...cine sta acasa ar trebui sa primeasca 75 % ca si cei care sunt la privat. De ce in tara asta numai privatul e oropsit?

      Ștergere
    3. La noi, inca nu, dar pe la jumatatea lunii ianuarie a.c. insistau sa se vanda numai cu reteta de la medic din cauza ca unii iau cu pumnul sau in combinatie cu alcool). La acest moment nu stiu daca se mai gaseste pe undeva, pentru ca au dat navala cei cu "sindromul stocuri". :( Ramane teraflu, ca-i mai scump. ;) Si noi la fel - o pastiluta si gata, in caz de simptome de raceala (sa moara in fasa raceala) :) Chiar ca e bun!
      Probabil ca asa este - cred ca sunt multi care au anticorpi deja, nu doar gripa asta fara simptome sau cu simptome slabe. Cu cat sunt mai multi cu anticorpi, cu atat mai bine.
      Guvernantii ar trebui sa solicite "sponsorizari" celor deveniti milionar/miliardari din contracte cu statul...
      Nu cred ca ar fi corect sa taie salariile functionarilor publici - cei mai multi nici nu le au mari (sefii lor le au foarte mari - salariile - si cei care lucreaza prin agentiile de stat si alte fandoseli de stat) - dar ar putea sa-i timita pe unii in somaj tehnic in conditiile in care sunt trimisi si angajatii de la privat. Functionarii publici marunti sunt destul de oropsiti.

      Ștergere
  6. Ne-ai cules citate foarte potrivite cu starea de spirit din aceste zile, în lumea întreagă. Întregul eșafodaj al lumii acesteia, al fericirii pe care oamenii au crezut că o au, s-a prăbușit, ca un castel de cărți de joc.
    Ne rugăm și sperăm că va fi bine, în cele din urmă. Păcat că nu pentru toți...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca sunt tare zapacita de cap! Faptul ca trebuie sa ies zilnic - muuuult mai putin ca inainte, e drept - ma mai tine, cred, cu "creierul la purtator" :) Nu ma pot obisnui cu gandul ca trebuie sa am bilet de voie pentru a ma deplasa prin oras! Cu asta nu vreau sa ma obisnuiesc! :)
      Ma consolez cu gandul ca se mai regenereaza - un picut, macar - Terra, si ma indoiesc profund ca imediat ce vor porni oamenii "motoarele" nu va recadea Terra in poluarea teribila...
      Aproape ca ma obsedeaza gandul la cati oameni si-au pierdut viata si o vor mai pierde... Anual mor sute de mii de oameni in mai toate statele, dar sa moara asa de multi intr-un timp atat de scurt est inadmisibil! Atat de multe familii distruse, si care nici nu-i pot plange pe cei dragi care nu mai sunt...
      Poate ca ar trebui interzisa joaca cu virusurile in laboratoare; nu se stie cand un laborant "se alege" cu ceva si pentru ca nu vrea sa fie pedepsit pentru neglijenta tace si ne trezim in lume cu cine stie ce alta bazaconie, mult mai grava decat ce a fost pana acum pe Terra. Cred ca ne este suficient ca virusurile diferite, daca se "intalnesc" intr-un organism se "transforma" si se propaga mai departe cu o si mai mare forta de distrugere...
      Intr-un final... va fi bine...
      Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
    2. Ai mare dreptate, dragă Diana! „Joaca” aceasta a oamenilor cu viața planetei, cu natura, cu poluarea înfiorătoare, trebuie să înceteze. Întindem coarda tot mai mult, până într-o zi când... o să se rupă și nu se va mai putea face nimic. Sunt atâtea filme la TV cu scenarii apocaliptice, un fel de „avertismente” pentru ceea ce ar putea să ni se întâmple, dar noi nu înțelegem nimic sau ne facem că nu înțelegem..
      Foarte bine ai zis și despre „joaca cu virușii” în laboratoare. Pur și simlu nu înțeleg de ce poate cineva să „creeze” un virus? Tot felul de mutanți extrem de periculoși, care apoi sunt scăpați.... „din greșeală”. Sau folosiți pentru eventuale arme biologice. Chiar au înnebunit oamenii de tot? În loc să se găsească tratamente pentru vindecarea unor boli grave, ajungem să creem.... moarte?
      Da, rămânem cu speranța. Numai bine, dragă Diana și o duminică minunată! :-)

      Ștergere
    3. Acum e drumul liber si pentru taiat paduri... Jandarmii, politistii, soldatii sunt ocupati sa tina oamenii in case si nu pare sa mai preocupe pe cineva orice altceva... padurarii ies si nu prea ies... Ursii gunoieri nu mai cauta in gunoaie, nu se mai plimba prin oras; sau nu-i mai pasa cuiva?! :(
      Cand se va termina nebunia, in cateva luni totul va fi cum stiam - poate, cu mici diferente pe ici colo si cu oameni obsedati de distanta, de virusi si de bacterii...

      Daca-i intrebam pe "cercetatori" ne vor spune ca... preventiv lucreaza: gasesc un virus si cauta un leac, in caz ca... cine stie. Cei care au "puterea", in special, sunt cei mai deraiati la cap... Moartea, ca si boala, vinde bine, aduce unora venituri mari. :(
      Speranta sa ne ramana vie! Am zambit scriind cuvantul "speranta". :)
      Multumesc, Alex draga! Duminica frumoasa iti doresc sa ai si tu! Numai de bine! :)

      Ștergere
  7. Mi-au placut citatele tale, iar fel cu frica mi se pare foarte adevărat. E ca și în povestea cu drobul de sare.
    Nu spun că nu aș crede și eu într-o "teorie a conspirației", dar cel mai important, acum, mi se pare a ne păzi cât putem și a încerca să limităm pe cât posibil răspândirea virusului.
    Victime colaterale vor fi oricând și oricum.
    Sa fii bine, Diana și să-ți fie ziua plină de culoare! 😊🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un amalgam de ganduri se invart, haotic in mintea mea. :)
      Sa ne pazim, zic si eu, dar sa n-o patim de la unele masuri pe care le tot initiaza unii si altii...
      Multumesc, Dana draga! Bine sa fii si tu, si soarele sa-ti zambeasca mereu. <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.