2020-04-20

Lumina de sȃmbătă

Sâmbătă, 18 aprilie, nu se știa prea sigur cum va fi împărțită Lumina la credincioșii ortodocși… Unii ziceau că vor veni cu polițiștii, vor da “lumina” unui reprezentant al asociației de locatari (în cazul blocurilor de locuit) și din ușă în ușă pe la cartierele de case… Dar cum a fost, exact, n-am idee. Au sunat vecinii juma de zi la noi să ne întrebe dacă vrem Lumină, dacă vrem Paște… Le-am mulțumit pentru grijă și am spus nu. “Îți e frică de virus?” au întrebat, fără excepție. Nu, nu de virus mi-e frică, ci de aberațiile “oficialilor” - una-două vin cu câte un text: “cutărică, după ce a împărțit lumină la cetățeni, a fost depistat pozitiv la pandalie”. Și, hop! Toți cei care au intrat în contact direct sau indirect cu el sunt plasați în izolare. N-am de gând să stau închisă-n casă și să primesc chiftele cu praștia timp de două săptămâni.
Vine seara… Pe la ora nouă și ceva sună soneria! Și suuună! La ușă, un vecin cu o candelă stinsă în mână. “Îmi dai, te rog, și mie Lumină?” Fac ochii mari la el, și nu-mi găseam cuvintele! “N-am” - e tot ce reușesc să îngân, gândindu-mă că el nu a fost anunțat cine și cum a adus Lumina în bloc. “Dar ai în balcon două candele”. Ochii mei se măresc și mai mult, pentru că avem doar o candelă decorativă în bucătărie. Și-apoi îmi pică fisa! În balcon avem două lămpi mici, de grădina, care funcționează pe bază de baterie solară și luminează frumos. Le-am primit de la o prietenă, cu vreo zece ani în urmă, și de atunci sunt acolo! Le-o fi văzut de afară și a crezut că-i semn că avem Lumină pentru Paște și să știe lumea de unde să ia. Aproape să mă sparg de rȃs! dar m-am străduit să mă abțin, din respect pentru vecin. Doar că nu puteam articula niciun cuvânt din cauza hohotelor de rȃs care erau gata-gata să-mi spargă inima tot încercând să le rețin! Cred că făceam mutre-mutre și, la un moment dat, vecinul a zâmbit, apoi a rȃs și a zis: “Sunt lămpi de grădină?” Atâta mi-a trebuit, și-am izbucnit în rȃs. A rȃs și el cu mine, și-am rȃs ca proștii în fața ușii: eu în casă, el în hol - au ieșit pe hol două vecine, nedumerite, și, greu, le-am povestit și lor. Am rȃs toți patru - cu lacrimi! - cred că vreo cinci minute! Și-apoi ne-am văzut de ale noastre. Am scos imediat lămpile de acolo; doar mâine le pun la loc. Încă mai rȃd când îmi amintesc. Am obiceiul să rȃd că proasta-n târg de ce-mi aduc aminte… 

Sursa foto: pixabay; autor: Free_Photos

16 comentarii:

  1. Si eu am pe balcon doua lumini solare, dar nu pot fi confundate cu lumanarile! O luminita o avem mai tot timpul aprinsa, asa m-am obisnuit de ceva vreme... Chiar ca 'pandalie'! Oricum, simpatica situatie, pana la urma!
    Sa ai o saptamana linistita, Diana draga! Si daca ai timp sa asculti, am gasit ceva aparte:
    https://www.youtube.com/watch?v=HZrkXRz0CCc&feature=youtu.be&src=Linkfire&lId=1d7e724f-96c0-4fc1-b7a5-c8739df3d10d&cId=d3d58fd7-4c47-11e6-9fd0-066c3e7a8751
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ale noastre arata - in noapte - ca doi cilindri albi, fosforescenti. :) Cred ca orice luminita de gen ar putea fi luata drept ceea ce a crezut vecinul nostru. :)
      De cate ori imi amintesc, ma distrez! (chiar si acum rȃd!) :)
      Multumesc, Suzana draga! Saptamana linistita iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Am salvat link-ul. Multumesc. Am ascultat doar cca 15 minute, dar urmeaza si restul - se anunta interesant. :) Am mai citit si la altii idei asemanatoare si - aparent cel putin - sunt logice, doar ca nu pot ajunge la o certitudine pentru ca nu ma pricep la "analiza virusurilor" :) iar daca cercetatorii in domeniu nu reusesc sa ajunga la consens as putea doar sa zic ca e asa cum zic cei care spun ceea ce vreau sa aud (dar certitudine nu am). Unii cercetatori infirma ideea ca e "facut" in laborator - si explica de ce, dar... eu nu am acces la "secventa" virusului (si oricum n-as sti ce vad!) :))
      Desi tehnologia 5G pare usor aiuristic sa o legam de pandalia aceasta se stie ca anumite frecvente dauneaza vietuitoarelor, care incep sa aiba diverse simptome. Totusi, ar trebui sa fie afectate de 5G majoritatea fiintelor (fie ca-s oameni, animale, pasari, insecte etc.).
      Ma intreb si eu: la ce foloseste sa cercetezi - combinand in laborator - virusuri si bacterii?! Doar sa afli cat de agresive pot deveni combinatiile?! Si la ce foloseste sa stim ceva ce in natura nu se intampla la acel nivel atins in laborator? Eh!

      Ștergere
    2. E cazul sa ne punem intrebari. Toata media a dus panica, presiune pe oameni. Ia doar razboiul cu Irak, astia au oameni antrenati sa dezimformeze si sa induca panica.
      Nu am vazut populatie mai credula(frumos spus) ca asta. Adevarul e atat de simplu si de bun simt. Alergi dupa Lumina sau dupa lumina. Pentru prima ai Noul Testament, pentru a doua ai intrerupator.
      Mai e un lucru(printre nulte altele):- In greaca moderna,"e" a devenit "i", asa avem: Iisus-in loc de Iesus, Isus; Amin-in loc de Amen; Aliluia- in loc de Aleluia. Daca-i intrebi pe popi nici macar asta nu stiu sa spuna. Mai astepti sa-ti dea lumina cand ei nu vad in fata ochilor?:)
      Cu ce drept pocesc ei numele cuiva?

      Ștergere
    3. Foloseste doar daca exista o agenda ascunsa. Altfel, mi-as permite sa spun ca nu e corect sa utilizezi banii contribuabililor in astfel de cercetari. E adevarat ca pot fi si finantari private, dar cu atat mai mult exista un scop... atipic!:)
      Banc de pe tel.: se interzice folosirea cuvantului 'prost'. Se inlocuieste cu 'inteligent asimptomatic'!
      Apropo de reteaua deja celebra. Frecventele sunt de nivelul giga, adica urias. Se pare ca afecteaza invelisul celular care nu-si mai indeplineste rolul de platosa. Devine permeabil la toate porcariile, adica sistemul imun devine varza! Cu aceasta mica piesa de puzzle, anumite coincidente par sa se clarifice...

      Pupici si o seara placuta, Diana draga! <3

      Ștergere
    4. Absolut! Intrebarile sunt esentiale, mai ales in legatura cu ce vine de la guverne. :) Partea rea este ca raspunsurile sunt foarte diferite (la pandalia in voga ma refer aici) si nu prea stim ce sa alegem ca adevar...
      Imi place cum ai facut diferenta intre Lumina si lumina. :)
      :) In adolescenta am intrebat prima data (un calugar de la Cernica - una dintre manastirile pe care le-am vizitat de-a lungul timpului) de ce e scris "Iisus" si cu doi "i" si cu unul. Mi-a zis ca prin traduceri repetate si adaptari de limba s-a ajuns la asta, dar ambele forme sunt corecte si "grafia" are mai putina importanta. Un preot nu am intrebat, dar cred ca la acest moment cam toti au un raspuns pentru ca, la un moment dat, a fost o "controversa" legata de cum se scrie numele.
      Nu, de la popi nu astept Lumina - sunt prea ocupati cu cele lumesti pentru a avea grija de sufletele credinciosilor. :) Pentru obiectivitate: sunt si care au har.
      Vor sa difere de altii si... orice "face diferenta" li se pare ok... Un lucru, insa, mi se pare de interes: credinta pare ca are tot mai putina (spre deloc) legatura cu religia.

      Ștergere
    5. Am vizionat interviul integral si e clar ca il cred (sunt multi alti specialisti care afirma acelasi lucru - sau aproape), dar ii cred si pe cei care afirma contrariul! Vreau sa-l cred pe dr. Buttar si pe cei ca el - sunt tot mai multe voci care afirma: "ma duc fara echipament de protectie in cel mai mare focar de infectie!" :) Si nimeni nu le zice: "haideti!" In fond, oamenii au dreptul - fundamental - de a-si pune viata in pericol daca nu o pun si pe a altora. Faptele - cand sunt puse cap la cap - arata ca cei ca dr. Buttar au dreptate, insa apar ceilalti, care firma contrariul - si au si ei dreptate, iar cei care au puterea accepta numai aceste pareri, pentru ca se potrivesc "agendei". Intre altele, nu inteleg de ce medicilor li s-a interzis sa dea informatii jurnalistilor... si nu doar in Ro.
      Nomenclatoarele internationale de boli sunt tot mai groase! Ai gaze?! Ai boala cutare si trebuie sa iei medicamentele cutare, abia descoperite. Sunt inventate boli pentru a fi vandute medicamente... Ma tem ca intram intr-o era de dictatura medicala... Probabil ca dupa ce apare vaccin contra pandaliei nu mai putem calatori peste hotare daca nu avem facut acest vaccin (vorba dr. Buttar) :)

      Cred ca fiecare doreste sa aiba o "arma biologica" pentru a nu fi mai prejos decat cei care o au deja... si atunci se fac cercetari.

      Practic, suntem expusi undelor electromagnetice mai peste tot: telefoane mobile, aparatura electrocasnica, computere, antene radio, de telefonie, statii de electricitate (stalpii aceia imensi plasati in general pe campuri)... Toate aceste "influente" cumulate sunt deja suficiente pentru a ne slabi sistemul imunitar. Telefoanele care vor folosi tehnologia 5G nu cred ca sunt mai periculoase decat cele utilizate acum, dar cu antenele nu stiu, foarte clar, cum este, dar daca sunt plasate prea aproape de oameni pot dauna (asa cum dauneaza si cele de acum); mai stiu ca un camp electromagnetic prea mare paote dezorienta insectele, pasarile... Pur si simplu, traim un infern si nu prea avem puterea de a iesi... Poluarea a atins grade extreme si noua ni se spune ca polueaza spray-urile cu alcool sau fumul de tigara. Micii poluatori trebuie sa inceteze cu poluarea pentru ca marii poluatori sa poata lucra in liniste.

      Multi oameni cu multi bani si putere sunt inteligenti asimpomatici!
      (super faina gluma!!!! multumesc!) :))))

      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
    6. Din cate stiu, un nume nu ai voie sa-l schimbi. Dar daca-l schimbi si ceilalti iti accepta prostia, atunci mai poti schimba si altele. Cand oamenii nu intreaba, dar fac, clar e vorba de inteligenta... asimptomatica:)

      Ștergere
    7. Ai dreptate, numele nu e voie sa fie schimbat de cate ori se "actualizeaza" alfabetul, dar in acest caz cred ca mai important este sa stim ce reprezinta Isus, indifernt cum scriem sau citim numele. Singurul mod in care ne putem opune - un fel de a spune - este sa scriem asa cum ar trebui scris. Cred ca au intrebat multi "de ce?" si au acceptat raspunsul pentru ca nu prea au avut de ales.
      Așaaa... Aminteste-mi de inteligenta asimptomatica! :)) Acum rȃd, in chestiuni serioase. :)

      Ștergere
  2. Ne-a adus o vecina Lumina la usa. Nu am coborat in fata blocului.

    Ieri o lumanarica din plastic a luat foc pe masa. Noroc ca am vazut-o la timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles ca si pe scara noastra a fost o doamna care a impartit... Apoi s-au facut glume, in sensul ca de unde stiu ceilalti ca e chiar luata de la biserica. :)

      Intotdeauna mi s-au parut periculoase lumanarile lasate nesupravegheate (chiar si acele candele din palstic). Unui preot care locuieste la noi in bloc (la alta scara) i-a luat foc o camera de la o candela lasata aprinsa (nu a fost devastor incendiul pentru ca a fost descoperit la timp si stins urgent de pompieri (apa a facut mai multe pagube decat focul) :(
      Atat de multe incendii au pornit de la lumanari aprinse pentru diferite ocazii... Pfuuu! Bine ca ati vazut la timp!!

      Ștergere
  3. Cred ca vecinul tau nu prea stie sa deosebeasca lumina ledului de lumina candelei … Lumin candelei "vibreaza" se misca pe cand lumina ledului … Dar stiu eu ce "vraji" ai facut tu cu lumina … 😂
    Oh, com on Suzana! Nici nu vreau sa ma gandesc cate teorii si speculatii vor apare! Esti cumva sora cu soata mea?! LOL 😂 Casuta mea de email "explodeaza" de cate linkuri mi-a trimis … dar eu refuz cu fermitate sa le citesc! Mai bine crosetez! 😂
    In Olanda teoreticieni ai conspiratiei care cred ca virusul este conectat la internet prin reteaua 5G au inceput sa puna foc la cell towers! Absurd!
    Sa ai o zi placuta draga mea Diana, la noi anunta guvernul diseara daca se vor mai inmuia regulile sau daca tot in casa trebuie sa stam! Tine-mi pumnii!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Noaptea, de la distanta, batranel fiind... stiu eu ce-a vazut? Dar acum, ca zici! :)) La una dintre lampi ii cam fileaza becul (nu tot timpul!), de cand au daramat-o motanii (cu vreo cativa ani in urma). Vaaai! :)) (n-am cum sa il "repar")

      In "domeniul" teoriilor conspiratiei istoria a dovedit ca foarte multe s-au dovedit reale peste ani, cand s-au "desecretizat" anumite dosare. Am pe undeva o lista (scurta) despre unele astfel de teorii care erau, in fapt, adevaruri, doar ca nu erau recunoscute ca atare si cei care le sustineau sfarseau (in unele cazuri) prin a fi discreditati teribil, public. Un exemplu care-mi vine in minte este cel despre importul de cocaina al CIA din Vietam in California, in timpul razboiului - ziaristul care a scris despre (in anii 1990) a fost total marginalizat si, peste ani, CIA a recunoscut. Gary Webb a fost gasit mort, cu doua gloante in cap (s-a sustinut sinuciderea - legistul sustine ca e posibil si ca s-a mai intamplat) :)
      Vaaai! Pana acum nu am auzit de incendierea antenelor 5G dar am auzit ca in timp ce noi stam in casa ei monteaza de zor astfel de antene.

      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa iti doresc! Si spor la super creatii! Pupicios! <3
      Cred ca vor relaxa masurile la voi - la acest moment stii, deja?
      Muah! <3

      Ștergere
    2. Da stiu si plang! Copii vor merge la scoala din 11 mai, jumatate din timp. Adica vor fii cobaii ... Liceele, dacă toate merg bine în scolile primare, vor urma din iunie.In rest ... totul ramane in lockdown pana pe 19 mai, cand iar va fi o conferinta de presa!! Multumim "fratilor" chinezi ca ne-au facut viata un iad!
      Pupici, draga mea!

      Ștergere
    3. Ooooof! Cred ca au luat aceasta hotarare (pe care o vad stupida si periculoasa!) pentru ca intre copii cazurile de infectare au fost exceptii... Cred ca sunt cu cercul, prea multi, si nu ne putem impotrivi... Ar trebui sa se opuna parintii, in masa! (o idee cu putine sanse de realizare) Sa nu uitam ca, initial, s-a spus ca sunt supuse riscului persoanele care au alte afectiuni - mai grave sau mai putin grave - si acum, in Franta, se arata ca 2% dintre persoanele care au decedat, cu varsta sub 65 de ani, n-au avut vreo boala care sa conduca la acest rezultat. Zau ca sunt nebuni! Am tot mai mult sentimentul ca totul este un experiment!!
      Noi suntem blocati pana in 15 mai.

      Iad ne-au facut viata nenorocitii care conduc China, si pe care "puterile" occidentale ii tin in brate desi stiu ce se intampla acolo!! Mai multi chinezi au difuzat informatii despre virus pe o retea extra-cenzurata (si au ajuns in Occident informatiile lor), dar reteaua a fost inchisa si cei care au scris au fost pedepsiti...

      Te imbratisez cu drag! <3 Se mai schimba in bine lucrurile pana in 11 mai. Trebuie! Tot mai multi oameni incep sa puna intrebari si sa insiste pentru raspunsuri.

      Ștergere
  4. Vaaaai, nu creeeed! Genială faza! Râd şi eu doar imaginându-mi scena :D :D
    Cât s-o fi bucurat omul că a văzut lumina la tine-n balcon şi tu... :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa... L-am dezamagit total! :))
      A fost cea mai tare faza, de cativa ani! :) Eu continui sa râd cand imi amintesc. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.