2020-04-28

Program prelungit pentru vȃrstnici

De azi, oamenii cu vȃrsta peste 65 de ani au voie să iasă (ce ciudat sună!) între orele 7 și 11, apoi între 19 și 22, conform ordonanței militare 10, din 27 aprilie a.c.; tot pe lȃngă casă și tot cu declarație.
Am auzit unii “comentatori” mai tineri care ziceau ceva de genul: “Băi, dar magazinele deschid abia la nouă sau zece dimineața. Ce mare șmecherie au făcut?”. O-hooo! Au făcut! Să fie liniștiți toți aceștia: piața agroalimentară se deschide până ajung vârstnicii acolo, la fel și multe magazine - proprietarii de magazine vor modifica programul dacă e cazul. Sunt aproape sigură că aglomerație tot va fi acolo unde era și pȃnă acum dar, poate, nu la fel de mare avȃnd in vedere că cei care nu lucrează ar putea alege să iasă din casă ceva mai tȃrziu, de pe la ora 11 sau să evite piețele și magazinele de dimineață…
Cei care are au cȃini cred că sunt cei mai bucuroși, pentru că ȋi pot plimba de dimineață chiar ei, ca înainte de pandalie.
Pentru sufletul vârstnicilor această relaxare înseamnă mult, din punct de vedere psihologic, deși nu se rezolvă problemele lor, dar unele nu mai sunt chiar atȃt de acute. Nu-și vor întâlni prietenii, dar așteptarea revederii va fi mai puțin stresantă.
Pericolul plutește, încă, în jurul lor dar am speranța că vor fi ocrotiți, pentru că își iau măsurile necesare de protecție și - poate! - vor depune și ceilalți un mic efort ca să îi protejeze.
Îmi doresc ca toți cei care au vârsta sub 65 de ani măcar să le acorde întâietate dacă se înghesuie și ei în piețe și magazine în aceste intervale orare. Îmi doresc ca toți cei care au sub vârsta de 65 de ani să ia ei distanță dacă observă că un bătrânel se apropie prea mult, dar să fie politicoși, nu să înjure printre dinți: “boșorogule, te caută moartea acasă și tu te plimbi prin magazin”. Toți vom ajunge boșorogi la un moment dat - e singura cale dacă vrem să trăim mult. Dacă nu vrem să ȋmbătrȃnim… ȋnsemnă că murim tineri. Să murim tineri la vârsta de 160 de ani e fain, dar câți avem așa o șansă?! Bătrȃnețea e un dar, se zice…
Sunt tare bucuroasă pentru ei! Mi s-a mai liniștit sufletul. Știu și eu, știu și ei că nu e ideal, dar e un pic mai bine decât din 15 martie până acum. Îi simt mai puțin stresați.

Sursa foto: pixabay; autor: devans1202

16 comentarii:

  1. Sper sa fie ceva mai bine pentru ei. Important este ceea ce este la finalul perioadei. Ca la cat gandesc astia(!) cine stie ce mai inventeaza!
    Sa dea Dumnezeu sa ne revenim cumva.
    Pupici si o seara frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru cei pe care ii cunosc e o usurare aceasta "relaxare" - desi e, practic, doar psihologica. :) Unii dintre acestia, de la instaurarea starii de urgenta (15 martie), nu au iesit aproape deloc si chiar si ei se simt bucurosi ca au voie sa iasa mai mult, daca vor simti nevoia.
      Am ceva emotii cu privire la ce vor mai inventa pentru ca - fara gluma - aproape ca mi-am distrus bioritmul, ma uit in calendar sa stiu ce zi e - de data nu mai zic! :)) Acum o inteleg pe deplin pe vecina (88 de ani) care-mi spunea cu ani in urma ca toate zilele seamana intre ele de nu mai stie pe ce lume e. :)
      Cei mai multi vom reveni la un anumit normal - si nu ma refer aici la "goana dupa nimic", ci la psihic. Despre unii nu sunt sigura, pentru ca de acum acestia vorbesc ca vor purta masca toata viata lor (ma gandesc ca se vor razgandi!) :) Unii se tem deja ca nu vor mai putea merge la medic / dentist / altele de gen daca nu vor accepta sa fie testati pentru pandalia asta... Temeri abstracte, la acest moment, dar daca asa functioneaza ei... :(
      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Eu cred ca mulți din ei nu ieșeau zilnic in mod obișnuit 4-5 ore pe zi afara, dar de cand trebuie sa stea omul in casa..parca toți au nevoia de ieșit afara.
    Sora-mea are vecini la bloc care înainte de pandemie ii rugau pe alții sa le facă cumpăraturi “ daca tot merg la magazin”, sau care stăteau pe băncuțe la bloc la povesti fara sa facă o plimbare cat de scurta. Acum semnează condica in fiecare zi la tura de cartier cu plasa in mâna.
    Cred ca amândouă descriem extreme ale situației, si sper ca marea majoritate e de fapt undeva la mijloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multi si dintre acestia. :) Problema e cu cei care aveau viata sociala.
      :)) Nu-mi zi! Numai eu stiu cati ma rugau asta in vremuri "normale", exact pe sistemul "daca tot iesi"! Dintre acestia unii au ales sa mearga ei acum, pentru a se si plimba - ei ma trimiteau la cumparaturi, dar de iesit ieseau.
      Si statul pe banca e "iesire la aer" - mai ales pentru cei care nu pot sta mult in picioare - e o forma de socializare. Vara (in vecinatatea mea), cei mai multi ieseau pe la ora pranzului pentru ca au apartamentele spre rasarit si se dizolvau in case (nu toti isi permit instalatie de aer conditionat si nu toti ar vrea asa ceva in casa) Si stateau pe afara, la umbra, pana cand "trecea soarele". :)
      :) Cred ca asta facem - si sper ca si tine.
      E mare aglomeratia in unele locuri, la unele ore... dar nu stiu cati dintre varstnici sunt cu varsta peste 65 de ani.
      Azi, in prima zi de "libertate mai mare", in zona mea a fost aproape pustiu (niciodata nu a fost asa, de la starea de urgenta incepand)! De la 7 la 18 au fost foarte-foarte putini oameni pe-afara (pe partea mea de bloc am "urmarit" eu), spre bulevard o vecina (la rugamintea mea). De pe la ora 19, insa... parca s-au vorbit toti sa iasa! Copii, parinti, varstnici, tineri! Nu-mi venea sa cred! Acum e iar pustiu (de pe la ora 21).

      Ștergere
  3. Asta este bine pentru cei care inainte respectau intervalul de iesire, dar sincer eu am vazut doar 'exeptiile' de la regula, care se plimbau fara stres prin piata sau magazine. De cand cu aceasta situatie eu ies din casa o data, maxim de 2 ori pe saptamana, iar cand ies, de regula ies dupa ora 19, cand mi se termina programul de munca sau intre 13-14, cand am pauza de masa. In ambele intervale am dat peste batrani, nu le stiu varsta, dar vizibil si garantat peste 65 ani, care se plimbau sau stateau la suieta. Desigur, nu singuri, in grupulete... Deci da, mi se pare buna masura pentru psihicul celor care respecta aceste ordonante, pentru cei cu atitudine "eu am trecut prin razboi si holera si ebola, nu ma sperie o raceala acum" nu se schimba nimic....
    Imi pare rau ca nu sunt pe acelasi vibe cu al tau, as vrea sa pot avea acest optimism, dar realitatea in care ma invart eu imi ofera atat de multe exemple incat vad mai mult partea nepasatoare si ignoranta a oamenilor in asemenea situatie extrema decat partea constienta si responsabila...poate nu mi-am ales bine orasul in care stau...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In special la cei care sunt responsabili ma gandesc.
      Cei care par sa aiba peste 65 de ani nu e obligatoriu sa si aiba... Foarte multi par mai in varsta decat sunt. Dar n-am cum sa nu-ti dau dreptate, pentru ca sunt si tineri si varstnici care ignora avertismentele, pericolul - in fond, e viata lor si ar trebui sa se intereseze familiile de ei - daca stau departe de ei e mai putin probabil sa ma procopsesc cu vreo pandalie.
      Poate ca nu are baza reala optimismul meu dar sper sa nu fie "loviti" - cred ca la o anumita varsta foarte multi oameni cam incep sa nu se mai agate de viata cu orice pret, mergand pe ideea: "daca e sa mor de virusul acesta de asta mor, orice as face". Nu e o filosofie sanatoasa, dar am auzit-o destul de des (nu numai in legatura cu pandalia aceasta).
      :) N-are legatura cu orasul. Eu scriu despre ceea ce vad in "zona mea", ii "chestionez" si pe cei din alte zone si imi fac o idee, cred, destul de clara: tot mai putini par sa mai tina seama de interdictii, de masurile impuse...
      Cum ai observat si tu: aceste "relaxari" sunt benefice pentru cei care respecta ordinele, pentru ca ei sunt cei care se chinuie cel mai mult.

      Ștergere
    2. Este viata si sanatatea lor, complet de acord, nu vociferez pe langa ei, nu comentez sau fac figuri, imi iau eu distanta necesara si aia este. Dar problema apare ca daca am respecta asa cum se cere aceste restrictii si am limita cu adevarat interactiunile si am scapa de aceasta mentalitate "daca e sa mor, mor oricum, cu sau fara virus'( pentru ca da, si eu o aud des si nu doar acum cu corona virusul) atunci poate masurile s-ar relaxa mai repede si nu am mai sta( cei care stau) inchisi in casa departe de cei dragi... Asta me deranjeaza pe mine cel mai tare...

      Ștergere
    3. Mentalitatea de genul "daca e sa mor, mor; suntem datori cu o moarte" o aud si la tineri - chiar si la adolescenti! Adolescentii, sa zicem, nu-s copti la minte, iar varstnicii... se comporta, unii, ca niste adolescenti. Pe adultii copti la minte nu ii inteleg deloc.
      Nu cred ca s-ar relaxa mai repede - si nicidecum "sarind etape" pentru ca ar fi in 16 mai ceva de genul: "pe locuri, fiti gata; start!" Cumplit!
      In unele zile, cand vad oamenii zburdand pe afara, am tendinta sa zic: "la naiba! eu de ce sa stau in cass?" Dar inghit in sec si stau, daca nu trebuie neaparat sa ies - ca si asta-i o nebunie: stati in casa! dar daca trebuie sa iesiti, iesiti" si tot asa... Imi pot gasi zi de zi motiv sa ies, dar n-o fac. Cand era catelul la noi era altceva. :)

      Ștergere
  4. :) Venisem in fuga sa văd ce ai scris despre ultima fapta din Parlament, legea pt autonomia ținutului! Cum ai fost atat de activa la toate măsurile pana acum, eram curioasa ce crezi despre asta..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Figura ce esti!
      Asta cu autonomia administrativa nu tine de pandalia asta, ci de alta. :) M-am inflamat cand mi-a zis cineva si am pornit la "documentat". :)
      Senatul se intruneste de urgenta pentru a respinge proiectul. Practic, legea a trecut tacit de camera deputatilor: proiectul a fost depus candva inainte de Craciun si nu a fost dezbatut, nu s-a votat, nu ceva! Daca trec 45 de zile sau mai mult si nu se discuta... legea in cauza se considera aprobata si trece la cealalta camera - care o poate respinge (cum se va intampla si cu aceasta daca... vor vota cati trebuie contra). Oricum, ceva... pute in Danemarca, :) pentru ca nu-mi vine a crede ca pur si simplu au uitat de acest proiect de lege. Orice as scrie la acest moment nu prea are sens - nu-i cred capabili pe senatori sa accepte o astfel de lege. Personal, nu mi se pare ok. Am aflat ca a fost respins pe la mai toate comisiile din parlament. Totusi... nu am gasit proiectul, sa vad ce scrie acolo. As vrea sa citesc proiectul pentru ca se tot vorbeste de o "regionalizare" a tarii: 8 regiuni, ziceau unii politicieni pe la inceputul anilor 2000 (parca). Sunt multi cei care doresc "descentralizarea" = banii judetelor sa nu se mai adune (cei mai multi) la Bucuresti si sa fie impartiti de acolo in functie de ce culoare politica au primarii, in general, ajungandu-se in situatii ciudate de genul celor in care Bv, de exemplu, trimite la Bucuresti miliarde si la "impartire" primeste sute. Daca grosul banilor ar ramane in jud Bv acesta s-ar putea dezvolta si mai mult. In zona secuilor exista pericolul - poate exagerez - de a fi finantati din Ungaria, si Ungaria aluneca tot mai repede pe panta dictaturii = alte necazuri pe capul nostru.
      Pe scurt, am doar o idee clara: parlamentarii romani sunt rau de tot dusi cu pluta! Nu vreau, insa, sa arat cu degetul spre unii anume pentru ca nu am suficiente info.

      Ștergere
    2. Ar fi cea mai proasta idee, sa separe regiunile, pt ca asta ar crea inegalitate in traiul oamenilor. Aici sunt zone care prospera si altele in care toți se chinuie cu beneficii, acele regiuni sărace cer tot mai mult bani de la buget.
      Sper sa fie destui deștepți care sa vadă imaginea de ansamblu eventual Învățând si de la alte state. Cat despre cine ce finanțează pt autonomie...nu-i nici un secret pt nimeni..

      Ștergere
    3. Ar fi un fel de... desfiintare a judetelor, si ar reveni (intr-un fel) la forma din anii comunismului: regiuni si raioane. De prin 1952 si pana in 1968 (nu jur ca am "nimerit" exact perioada) a existat Regiunea autonoma maghiara nu stiu cati ani, apoi Regiunea Mures-autonoma maghiara pt alti cativa ani. Azi, insa, Constitutia nu permite asa ceva; prin urmare, astfel de proiecte nu pot deveni legi, ci raman doar un fel de băț bagat prin gard.

      Si eu sper sa nu faca asa ceva! Ar fi trebuit sa se gandeasca la asa ceva inaine de a distruge industria, agricultura etc. - atunci s-ar fi pornit (oarecum) "pe picior de egalitate"; acum ar fi oribil. Cred ca politicienii de la noi nu se intereseaza cum functioneaza un model, ci pur si simplu il copiaza doar pentru ca il aplica un stat considerat dezvoltat.

      Ștergere
  5. Am fost ieri dimineata pe la 9 si n-am vazut decat vreo 2 persoane in varsta la supermarket... Problema e prin piete unde era aglomeratie si inainte... Fiind produse mai ieftine, acolo e cel mai mare pericol in afara de mijloacele de transport in comun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri, pe aici, a fost aproape pustiu si prin piata si prin magazine, dar azi... Am uitat ca li s-a schimbat programul! :)) Un vecin care umbla greu m-a rugat de dimineata sa-i cumpar tigari si m-am grabit, pentru ca mai era putin si se facea 11 (evit cat pot sa ies in "intervalul varstnicilor"). Abia cand am ajuns in strada mi-am amintit, dar am mers mai departe. Erau cozi la aproape toate alimentarele mici din zona - erau insirati in strada, la distanta de cca 1 m (in magazin intrand cate 1-2-3, in functie de marimea magazinului). Nu-mi venea sa cred!! Mai vazusem cozi si in intervalul 11-13, dar nu atat de lungi!
      Cred ca se va "regla" chestiunea - cam asa a fost si in primele zile cand era "program" (ce groaznic suna!!!) de la 11 la 13. Am vazut ca magazine care deschideau la ora 8 au program nou, incepand cu ora 7.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.