2020-04-12

Declarația pe proprie răspundere

pagina goala - non-sensul declaratiei pe proprie raspundere in anul 2020
Am înțeles că în unele orașe din Ro unii oameni au fost amendați pentru că nu au completat corect declarațiile pe proprie răspundere; acești oameni sunt trecuți în statistică alături de cei care au încălcat ordinele, când ei, practic, au scris incomplet o declarație, nu au încălcat ordinele. Dacă e adevărat, nu-i cinstit, și acești oameni ar trebui să conteste amenda în instanță.
În alte orașe doar li s-a atras atenția, unora, și li s-a spus ce și cum să scrie. De exemplu, acum câteva zile - am aflat ieri - o prietenă a mamei (cu vârsta peste 65 de ani) a fost oprită pe stradă; mergea la piață. A arătat actul de identitate și declarația scrisă de mână in care scria ce se cere în ordonanța militară nr. 3, art. 4 al. 3: Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. Ei i s-a spus că nu a scris care piață și nici că are cunoștință despre prevederile articolelor 326 și 352 din codul penal care se referă - primul - la falsul în declarații și al doilea la zădărnicirea combaterii bolilor. “Domnule polițai, la televizor nu a spus așa ministrul de interne”. “Și dumneavoastră nu aveți internet?” “Nu, nu am.” Nu a fost amendată.
Există mult prea mulți oameni care nu au acces la internet! Și apoi, ce sens are să scrii că știi despre două articole din codul penal când toată lumea știe că cine nu respectă ordinele va fi amendat?
Trebuie scris nu doar simplu: merg la alimentara să cumpăr alimente, ci trebuie o poveste: merg la magazinul / farmacia cutare și dacă nu găsesc acolo ce-mi trebuie merg la cutare… și tot așa, dacă nu aleg toți să stea la coadă la un supermarket. Din fericire, dacă traseul (pentru orice avem declarația) rămane același zilnic putem modifica data și nu mai scriem o nouă declarație! Fără această clarificare unii ar trebui să folosească un copac ȋntreg ca să-și procure hȃrtia!  
Formularul declaraţiei pe propria răspundere are o rubrică unde se completează locul/locurile deplasării, în acest sens se vor menţiona locurile în care persoana se deplasează, în ordinea în care aceasta intenţionează să-şi desfăşoare traseul. Astfel, se pot menţiona mai multe locuri. Citită la @Petru: "Dacă vine un cutremur ieșim din casă imediat sau după ce completăm declarația?"
În declarația-tip inițială (nesimplificată) se cerea și “interval orar”! Adică… pleci de la domiciliu la ora 13 și trebuie să scrii când revii! Improbabil să știi când revii la domiciliu, în anumite situații. În noul model nu mai e nevoie, așa cum nu mai e nevoie (nici nu era, dar unii doreau, se pare!) să scriem poliloghia despre cunoașterea articolelor din codul penal sau faptul că declarația e conformă cu dispozițiile ordonanței militare.
În declarația-tip inițială (nesimplificată) se cerea și CNP, dar nu și prin dispozițiile ordonanței. În fond, când arăți actul de identitate e acolo cnp, nu trebuie să rămână “în copie” în telefoanele prea multor persoane, fie acestea polițai sau soldați - aceștia azi sunt, mâine nu mai sunt în cadrul acestor instituții: poliție și armata.
Unii oameni (și dintre cei care au sub vârsta de 65 de ani) au ȋnțeles că pot merge oriunde, oricȃnd, dacă scriu o declarație pe proprie răspundere. Greșit. Trebuie citite cu atenție ordonanțele militare, altfel veți merge la mormȃntul celor dragi, de Paște, să puneți o floare, și veți fi amendați dacă sunteți verificați (asta voia să facă azi o doamnă pentru care am scris eu declarațiile, iar ea doar modifică data - are ȋncheietura mȃinii luxată).
Răspunsuri la unele întrebări aflați la adresa de mai jos:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/lamuriri-legate-de-restrictiile-din-ordonantele-militare-ce-puteti-si-ce-nu-aveti-voie-sa-faceti-37-de-intrebari-si-raspunsuri-1285115
Alte răspunsuri, la noi ȋntrebări, găsiți mai jos:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/38-de-raspunsuri-la-intrebarile-romanilor-despre-ce-au-voie-si-nu-au-voie-sa-faca-in-aceasta-perioada-cu-restrictii-de-deplasare-1290735
Nimic nou sub soare! Legile din Ro - chiar și în situații de urgență - sunt făcute pe genunchi și pentru a le ȋnțelege sunt necesare “note explicative”. Ar fi bine să citească aceste “note explicative” și cei care ne verifică la declarații.

20 de comentarii:

  1. Cred ca dupa aceasta perioada, mai ales daca mai tine mult, numarul vizitelor la psihologi va fi mai mare! :) Si fereasca-ne de un dezastru, ca la cum se actioneaza, nici nu vreau sa ma gandesc...
    Tinand cont de cum au plecat oamenii la munca in afara si ca am dat 15 lei pe o amarata de sticla cu spirt, ideile mele principale nu se schimba...

    Asa ca iti spun noapte buna, Diana draga si o saptamana cat mai linistita! Eu inca mai am trei geamuri de spalat, ca azi am facut pauza... :D Pupicei! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca la psihiatru, dar varstnicii nici asta nu mai apuca... Circula azi un zvon (sper ca-i doar zvon!) ca vor sa prelungeasca trei luni "distantarea sociala" pentru varstnici!!! Asta ar fi, clar, distantare de viata! Altfel... deja am fost pregatiti sufletese cu o prelungire cu 30 de zile a starii de urgenta - pana-n 15 mai (ordonanta mai incolo, daca nu uita, dar n-or sa uite, pentru ca se apropie Pastele ortodox).

      Intotdeauna exista viermi care se ingrasa in perioade de razboi sau boala... Ma bucur ca macar pe cercel l-au luat la puricat, si sper ca n-o sa se termine tot cu un mare fas si cercetarea aceasta. E de speriat pe ce dau bani multi unele primarii / institutii de stat in timp ce stau cu mana intinsa la donatiile cetatenilor pentru ceea ce au nevoie in spitale! Abia astept sa... se separe apele! :)

      Esti o harnicuta, am mai zis! Ieri am tras la sorti: spal geamuri sau colorez? A iesit sa spal geamuri, asa ca am ales sa colorez. Am colorat trei planse dintr-o carte de colorat. :)) Daca reusesc ceva poze bune o sa va plictisesc cu "operele" mele. :)
      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna! Zi frumoasa! Saptamana linistita iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
    2. Nu inteleg de ce nu ai facut cate ceva din amandoua activitatile!
      Recunosc ca programul administrativ pe mine ma inspira cumva. Si ma face sa uit, daca am ceva de uitat! :D
      Astept sa-ti privesc coloratele! Tocmai la karmapolice am admirat un filmulet cu ufo, care m-a uimit. S-a suprapus peste un altul vazut pe la noi. Cred ca subiectele se suprapun. Acum, ce sa zic, nu stiu care din subiecte este o abatere a atentiei! :D
      Noapte buna, Diana draga! O saptamana frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
    3. Sa colorez imi place, sa spal geamuri nuuuu! :) Programul administrativ ma face si pe mine sa uit, pe moment, realitatea imediata, dar cum am terminat, cum navaleste realitatea!
      Haha! Uneori e greu - foarte adevarat! - sa stim care dintre subiecte (in general) e o abatere a atentiei!
      Multumesc, Suzana draga! Adorm din ce in ce mai greu - poate din cauza ca lumina zilei o vad mai mult de la fereastra...
      Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      P.S. Aici e cu nori si vant si frigulet...

      Ștergere
  2. Se stie...comunicarea nu e punctul nostru forte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-ar fi numai asta... Nici elaborarea legilor nu e punctul forte al "legislatorilor" din Ro (si pare ca cele mai multe legi - ordonante - le da executivul - guvernul!!!) :(((

      Ștergere
  3. E o nebunie totală cu declaraţiile astea, nu ştiu dacă cineva chiar a înţeles ce e de făcut.
    Săptămână bună îţi doresc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici cei care scriu ordonantele nu cred ca au habar ce vor! Baga la greu interdictii uitand ca exista si ceva numit "drepturile omului", care e obligatoriu sa nu fie incalcate nici chiar in "stare de urgenta" (conform legislatiei internationale "acceptata" si de Ro).
      Multumesc, Potecuta! Saptamana buna iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Declar pe propria raspundere ca nu voi depune nicio declaratie … :))
    Saptamana frumoasa iti doresc, Diana draga!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Te invidiez! :)) Ce-as mai declara si eu asa ceva! O sa colectionez declaratiile din acesta perioada - intr-un dosar cu sina! :))
      Parca am fi in armata, subordonati, si suntem judecati de un tribunal militar daca gresim, fiind prezumati vinovati pana la proba contrara!
      Multumesc, Ella draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! ♥
      Pupicios! ♥ Muaaah! <3

      Ștergere
  5. Pai la noi principiul ”merge si asa” e valabil pentru cei care dau amenzi si pentru cei care nu completeaza corect declaratiile...

    Unii de exemplu nu completeaza data pe declaratie.... Si cand ii controleaza politia zic: ”am uitat”...

    daca nu ii controleaza nimeni, a doua zi prezinta aceeasi declaratie si zic la fel...

    Stire la TV confirmata de un lider sindical...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii de ce mi se pare vrajeala chestiunea cu acuzatia "se prefac ca au uitat data"? E probabil sa uite sa scrie data - nu toti oamenii sunt obisnuiti cu hartoagele si uita (unii nu stiu sa scrie o cerere!). Politaiul care-i prinde ii pune sa scrie data (asta, unu). Doi: Vela a zis de la prima ordonanta cu declaratiile ca data poate fi modificata pe hartie daca traseul ramane zilnic acelasi = nu trebuie sa scriem o alta declaratie de cate ori iesim din casa pentru a merge la alimentara, de exemplu: taiem data vechie si scriem data zilei in curs.
      Altfel spus: chestiunea cu data are mai putina importanta daca motivul iesirii din arest la domiciliu e real. Acum scrie asta si in "notele explicative" la ordonantele militare.
      Data nescrisa pe declaratie nu e contraventie - poate atrage, cel mult, un avertisment scris - omul nu a incalcat ordinul militar (greseala de fond, sa zicem), ci a facut o greseala de forma (forma declaratiei - ceea ce atrage doar nulitatea relativa a documentului in cauza = se remediaza imediat: e scrisa data "la fatza locului").

      Ștergere
    2. Romanii se orienteaza repede cum sa fenteze legea, nu se gandesc cum sa o respecte... Asa a fost mereu la toate nivelurile si functiile...

      Ștergere
    3. Romania pitoreasca:

      https://www.realitatea.net/stiri/actual/un-barbat-surprins-pe-strada-fara-declaratie-a-fost-batut-crunt-de-un-politist-reactia-politiei_5e8e38dd56fb695181512af2

      https://www.podul.ro/articol/un-barbat-fara-declaratie-a-batut-o-patrula-de-politie-unul-dintre-politisti-are-nevoie-de-doua-saptamani-de-ingrijiri-medicale-10048.html

      Ștergere
    4. As vrea sa te contrazic, dar nu pot. Totusi, nu trebuie generalizat - majoritatea respecta legile.

      Ștergere
    5. Sariti de pe fix sunt pretutindeni in lume si astfel de incidente au loc cam peste tot; in statele conduse de dictatori cetatenii incaseaza bataie mai des ca cei din statele democratice si politatii rar spre deloc.
      Cand un politist e batut de un singur om n-ai cum sa nu te gandesti ce fel de pregatire are - asta nu inseamna ca incidentul nu e grav, de neconceput, si mereu am zis/scris, pe unde era cazul, ca cei care lovesc politisti fara a fi in legitima aparare ar trebui sa mearga direct la inchisoare - inchisoare pe viata daca il ucid.

      Ștergere
  6. Autoritatile cam uita de spiritul legii, noi, cetatenii neglijam litera acesteia.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul celor care aplica legea e aproape regula sa ignore spiritul legii, in cazul cetatenilor nu prea - cei mai multi cetateni respecta legile, chiar daca unele le considera nedrepte, discriminatorii.
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere
  7. Declaratiile astea au fost facute, imi parte si sa poata amenda oamenii pentru orice prostie ii trece politistului prin minte ca trebuie sau nu trebuie sa se afle pe declaratie.
    Am fost si la Dedeman sa stii cu declaratia scrisa. Am stat la coada acolo pentru ca era destul de multa lume dar a mers repede coada nu pot sa comentez nimic. Ne luau si temperatura la intrare la fiecare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot mai multe voci afirma acelasi lucru: declaratiile sunt mai mult pentru amenzi. Un politist ar fi declarat (are si dovezi, zice el) ca sefii le-au cerut sa "vaneze" amenzi (mi-a spus cineva, nu am citit, nu am auzit acesta stire, dar e credibila).
      Pe unii ii verifica de declaratii si ar fi in stare sa-i amendeze pentru pentru ca au scris cu "ȃ" din "i" si nu din "a" (exagerez, desigur). Sunt curioasa unde ai "incadrat" drumul la dedeman (conform ordonantelor) - numai pentru ghiveci nu cred ca te-ar fi "lasat" fara amenda daca te verificau. Dar daca da, e clar ca declaratiile n-au niciun sens (adica... au ca sens doar amendarea "fraierilor").

      Pentru ca mi-ai amintit de termometrele cu infrarosu... (cum de le-am uitat?) :) In lumea medicala sunt notorii pentru imprecizia masuratorilor (productia era si foarte scazuta la nivel mondial pana la pandalia de acum, cand a explodat). Sunt recomandate mai mult in cazul bebelusilor, pana la o examinare "pe indelete". Expertii nu le recomanda in examinarile clinice din spitale, clinici etc., iar in spatii ca aeroporturi, gari, magazine etc. trebuie avute in vedere mai multe criterii pentru o masuratoare cat de cat aproape de adevar - unora le-a reiesit ca au o temperatura de 35 de grade! (hipotermie!) Unii specialisti chiar afirma ca ceea ce se intampla azi cu aceste “pistoale contra febrei” e mai mult spectacol. In plus, nu toti oamenii cu o temperatura ceva mai mare de 37 sunt bolnavi; unii pot avea alte afectiuni nicidecum acest virus, dar se va da o alarma aiuristica. In cazul acestui virus (si nu numai) unii sunt asimptomatici! ;)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.