2022-02-10

Taxe noi, impozite mai mari

Am sentimentul că, în România, suntem ca niște hamsteri în roată când e vorba de finanțe, de economie. Se măresc salariile (prin lege), automat se măresc prețurile – în fapt, creșterea salariilor aduce creșteri de preț în cascadă. Unii își pot permite un profit ceva mai mic, dar nu toți angajatorii își mai permit să plătească salariile mărite pentru că profitul lor tinde spre zero și se întreabă de ce să mai rămână pe piață. Sigur, sunt „deștepți” („specialiști” plătiți „de la stat”) care afirmă că o afacere cu un profit de zece mii de lei nu-i afacere. La așa gândire ne mai miră că totul se duce naibii. O sută de lei profit și tot e afacere, dacă cel care obține acest „profit” are între 1 și 3 angajați, de exemplu; dacă-i concediază, aceștia ajung „în șomaj”, plătiți de stat, adică, dar numai un timp – apoi își găsesc sau nu un alt loc de muncă. Sigur, „profit 100 de lei” e un exemplu exagerat pentru a evidenția faptul că și o afacere, cât de mică, e profitabilă societății pentru că acolo lucrează oameni care nu sunt plătiți de stat, de „acolo” încasează statul taxe și impozite.

De ce se întâmplă creșterile la prețuri când se măresc pensiile nu prea înțeleg.

Așa. Se anunță creșteri de pensii – se tot anunță! Au și crescut un pic, unele, dar la ce prețuri au utilitățile și, pe cale de consecință – în cascadă! - toate produsele alimentare (și altele, dar mai mult la hrană și medicamente se gândesc cei mai mulți oameni).

Se anunță și creșterea dobânzilor bancare! Din 10 februarie 2022. Azi.

Ce mai crește? Inflația!

Se anunță taxe noi! Posibil, din 2023, „taxa pe zahăr”, pentru că zahărul este o substanță periculoasă pentru sănătate, care duce la obezitate și boli grave – zice ministrul de finanțe! Acesta o fi motivul pentru care au „ras” fabricile de zahăr din Romania: grija pentru sănătatea publică.

Ați observat că cele mai multe tablete de ciocolată sunt extraordinar de subțiri, dar nu au și un preț mai mic?! Sunt „dăunătoare sănătății”, desigur. Or fi, dar în exces! Excesele dăunează, nu ciocolata. Bine, dăunează și ciocolata depozitată impropriu sau cea făcută din fel și fel de „chimicale”. Gemurile cu gust de... ce-o fi, nu dăunează?! Nici sucurile „naturale” cărora le expiră termenul de valabilitate în câteva luni, deși sunt în bidoane din plastic? O taxă pe zahăr va crește, automat, prețul la mai multe produse. Nu mai folosim zahăr, folosim „îndulcitori”? Merele care arată ca proaspăt culese din pom și după 3-4 luni nu dăunează?

Impozite mai mari se mai anunță. Cei care au de la a treia casă în sus și de la a treia mașină în sus vor plăti impozite mai mari. Nici bacșișurile nu scapă de impozitare, în opinia ministrului... Au ce au cu bacșișurile – la alții sunt impozitate, deh.

Se gândesc politrucii din Ro se „regândească” facilitățile acordate pentru domeniile IT și construcții și se gândesc și la un impozit progresiv pe venit. În IT vor „încuraja” produsele făcute în România, iar în construcții se gândesc cum ar putea participa muncitorii la Pilonul II de pensii și se mai gândesc la calificarea forței de muncă. Se gândesc!

Discuțiile despre taxe și impozite vor avea loc în iunie, când se va discuta despre modificarea Codului fiscal și în alte chestiuni.

Bugetul statului e sărăcit! În ultimii doi ani s-au aruncat milioane de lei pe chestii neconforme, neomologate, stricate, nepotrivite etc. De unde să-și facă plinul statul dacă nu de la „hamsteri”?! Dar mulți „hamsteri” o duc și mai rău decât bugetul de stat: mulți au rămas fără loc de muncă (și nu se pot angaja ca secretari de stat), multora li s-au diminuat veniturile (și nu pot face parte din vreun consiliu de administrație la vreo firmă cu capital de stat), unii au rămas fără afaceri (pentru că nu pot beneficia de „fonduri nerabursabile” la discreție) sau sunt la un pas de faliment (pentru că-s sută la sută românești) și tot așa.

Codul fiscal este unul dintre cele mai modificate din România! Cred că e... luna și modificarea. (nu chiar, dar nu mai e mult)

Cred că trăim – pe bune, nu precum în filmările de la TV – într-o țară gen „Supraviețuitor”. Să nu ajungem într-un film ca „Jocurile foamei”!

Ups! Nici nu termină bine de vorbit ministrul de la finanțe (albastru), că vine fostul premier (galben) și-i transmite că nu-i chiar așa. Nu-i e dor de comunism, sa impoziteze mai mult pe cei care au succes în viață, îi spune, cu alte cuvinte, și nici taxe în plus nu e cazul să impună pe „ceața asta”. Dar mai e până la vară; orice se poate întâmpla.

Nu-i interesant ce se întâmplă în Ro?! Unul zice hăis, altul zice cea. Vai de oiștea țării.


Imagine de Andrew Khoroshavin de la Pixabay

4 comentarii:

  1. Suntem condusi incompetent, dar mereu m-am indoit ca este o incompetenta 'naturala', ca sa spun asa. Par ghidonati sau teleghidati, nu stiu care termen e mai corect. Se zvarcolesc cu legile de interceptari a tot ce se poate intercepta si mai sunt cateva mizerii. Sila putin spus. La urma urmei, asa cum bine a spus Ilie Serbanescu, am ajuns o colonie. Insa ne sfarteca cam multi. Astazi am auzit de stagflatie. Nu stiu daca am auzit termenul decat teoretic: o combinata de inflatie, stagnare economica si somaj ridicat. Cam la asta s-a ajuns si inca nu e totul!

    Multumesc pentru articol, draga mea. Singurul lucru pe care mi-l doresc si il doresc tuturor este sa ne mentinem mintea in parametri pentru a putea intelege ce ni se intampla.
    Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incompetenta e naturala. Doar cand ii auzi (pe cei mai multi) "vorbind liber" iti dai seama. Daca un student in anul trei la "finante-banci", sa zicem, ar incepe sa-l intrebe chestii pe ministrul de finante acesta din urma ar da marunt din buze. Ei par a face totul sa interzica, sa oblige, sa adune bani pentru buget. OUG 163/2020, de exemplu, privind cumpararea de vechime in munca, promulgata de presedinte in iunie 2021, e "valabila" pana la 1 septembrie 2023. Nu-i vad sensul, ca lege temporara, pentru ca ar putea avea nevoie sa-si cumpere ani-vechime si altii, dupa 2023 si mai incolo; daca pretind ca vor sa vina in "ajutorul" oamenilor... Oricum, legea e absurda, doar daca nu e data ca un mod de a colecta intr-un an sume pe care altfel le-ar colecta la buget in mai multi ani... Habar n-am.
      Inca nu suntem colonie. 😊 Dar nu-i exclus sa ajungem.
      Stagflatie! Dar nu stagnam. Ne scufundam tot mai mult! :((
      Cu multa placere. Iti multumesc pentru interes, Suzana draga! ❤️
      Oamenii, in general, incep sa se agite atunci cand sunt atinsi personal si, de regula, atunci e prea tarziu.
      Pupici! 😘

      Ștergere
  2. sa vezi cand se anunta o mare de oameni pe strazi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a anuntat... Si se rezolva: bogatii devin mai bogati, saracii mai saraci. :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.