2022-02-14

Praful de sâmbătă

Începând cu primăvara anului 2020, influențată, probabil, de... nici nu știu cum să-l numesc pe individul care a venit cu „sfatul”... Îl numesc „bogătanul” și gata. Reiau. De când bogătanul a venit cu „sfatul” de a scutura de praf, cât mai des, preșurile și alte cele, fiica vecinilor care ocupă apartamentul aflat fix deasupra apartamentului nostru scutură de zor preșuri, perne, așternuturi, cuverturi, cârpe, pe fereastră. 
o fata desenata, care se gandeste

În fiecare sâmbătă – cu unele excepții - vine la părinți și le face curățenie în casă,
spală rufe. Toată stima! Dar să nu mai scuture praful în cameră la noi! Am văzut cum praful aluneca ușor „pe” razele de soare și se învârtea prin cameră! Pentru că avem mereu oberlihtul deschis. Că praful se depune și pe pervaz și pe geam... Asta e! Acolo e praf și de-afară. Particulele de praf ajung în casă la noi mai repede și mai direct decât cele ridicate de vânt.

Când a scuturat prima dată – și am fost pe fază - am zis „deh, se mai întâmplă!” Am închis geamul și ne-am văzut de ale noastre. Când am constatat că se întâmplă regulat am zis „mno, asta nu-i ok, pentru că nu mereu e cineva pe fază să închidă geamul”.

După ce scutură ce are de scuturat, pune aspiratorul în funcțiune! De ce, oare, scutură înainte preșurile mici? Nu le mai aspiră?! Și de ce, dacă tot scutură, nu scutură totul, fără atâtea pauze? Ținem geamul închis o jumătate de oră, până termină ea de scuturat tot ce are de scuturat de prin casă și gata. Dar nu! Scutură acum, și după un sfert de oră... Timp de vreo două ore – la diferite intervale – scutură ceva.

Mi-a fost jenă să-i spun să nu mai scuture. De câteva ori, când scutura, am închis oberlihtul trântindu-l, exact când ea scutura. Puțin probabil să nu fi auzit. Poate nu s-a prins. Mai apoi, am lipit un bilet lângă oglinda din lift: „Vă rog, nu mai scuturați de praf pe fereastră”. Biletul nu cred că a „rezistat” câteva ore – puțin probabil să-l fi citit fiica vecinilor, deși l-am lipit cam când știam (din deducții) că pleacă la ea acasă. Am lipit apoi o coală A4, cu același text, pe un panou din holul de la parter, lângă cutiile poștale. Aici, afișul a rezistat vreo săptămână și gata – poate că sunt mai mulți cei care scutură pe fereastră și nu le place ideea de-a nu mai scutura.

Cu trântitul n-a mers, cu afișele n-a mers. Atunci i-am spus. Am rugat-o să nu mai scuture pe fereastră pentru că alea-alea.

- Și ce vrei să fac?! mă întreabă, pe ton răstit.
Am copilărit împreună, așa că ne permitem „familiarități”.
- Scutură-le pe fereastra de la ghenă, în curtea interioară.
- Adică să tot deschid ușa și să merg acolo?! (ghena e imediat lângă ușa apartamentului, deci n-ar avea prea mult de mers) Vara mai merge, dar iarna iese căldura din casă dacă mă tot fâțâi pe ușă.
- Ia-le pe toate! Pe bune! Nu mai scutura pe fereastră.
Evident, a continuat să scuture, dar mai „pe ascuns”, cu mai puțină fermitate, dar tot praf intră în casă dacă nu închidem oberlihtul - trântindu-l. Puteam urca să-i sun la ușă fix când scutura, dar mi-e jenă de părinții ei vârstnici. Ce să le spun?! Că fiica lor e prost educată? Am luat-o tot pe ea la rost și i-am spus că e o lege care-i interzice să facă ce face. A ridicat din umeri – știe că trebuie „prinsă în flagrant” pentru a fi amendată. (actualizare iulie 2022: cica nu e lege/hotarare, inca, ci doar proiect de)

În ianuarie, când era zăpadă afară și aerul aproape curat, m-a enervat rău cu scuturatul ei. Am scos capul pe fereastră și i-am spus să nu mai strice aerul, iar dacă nu vrea să înceteze o să-i fac rost de praf pe preșul din fața ușii cât n-o să poată duce, și-o să dau muzica la max la fiecare oră a prânzului (când știu că părinții ei dorm).

Vreo trei sâmbete n-a mai scuturat. Până sâmbăta ce tocmai a trecut! De apreciat că n-a exagerat. O fi crezut că-mi pun amenințările în practică?! Nasol. N-aș face așa ceva, dar mă întreb: numai cu amenințări mârlănești se poate obține dreptul de a nu inhala - în propria casă - praful scuturat de alții?!

Image by dadaworks from Pixabay

14 comentarii:

  1. Este destul de complicat să stai la bloc.... zic din propria experiență, stau la bloc de când mă știu....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel pot afirma si eu (primii patru ani din viata nu se pun) :) Pare tot mai complicat...

      Ștergere
  2. Din bucuriile statului la bloc. :( N-ai ce-i face. Totul ține de educația omului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa...! :(
      Fata aceasta n-a scuturat pe fereastra pana in 2020, cand a dat Cercel din gura, spunandu-le celor care se uitau in gura lui, sa scuture de praf!! (poate o fi fost doar coincidenta; ce sa zic? dar prea a apucat-o brusc). 😊

      Ștergere
    2. Ar trebui să ai o discuție serioasă cu ea. Cineva mai jos spunea de viruși... nu-i de glumit. Trebuie să înțeleagă că are atitudine antisocială.

      Ștergere
    3. Cand am citit ce a scris @daurel mi-am dat seama ca nu m-am gandit si la "gandacei" de gen... Cu prima ocazie ii spun exact asta. Si-o "amenint" cu "sanepidul". :(

      Ștergere
  3. Nasol. Şi eu ştiam că există lege-n sensul ăsta. Dar dacă nu-i bun simţ, nicio lege nu poate opri asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, ai dreptate. Fata aceasta, insa, n-a dat nicio dovada ca i-ar lipsi bunul simt - pana a-nceput sa scuture. :( Face curat la parintii ei de multi ani, si n-a scuturat peste fereastra.

      Ștergere
  4. Am urmat link-ul din postare. E clar, deranjul creat de vecinii necivilizati e mult mai mare când circulă viroze.
    Succes in tot ce îți propui!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost mereu la fel; viroze, bacili Koch bantuie de cand... de cand au fost facute descoperirile si ar fi trebuit sa se puna accentul serios pe (ne)scuturatul in genul acesta cu mult, mult timp in urma.
      Si, culmea! 😊 Cand m-am "enervat" ca scutura n-am avut in minte decat praful pe care-l vedeam dansand deasupra cafelei (am masa de lucru langa fereastra, si mereu e pe acolo si ceva de rontait, nu doar cafea).
      Iti multumesc! La fel!

      Ștergere
  5. Stiam si eu ca exista o lege care interzice scuturatul. Se mai petrec lucruri si aici. Pana la urma totul tine de bun simt. Sa nu arunci in capul trecatorilor sau catre balcoanele de la etajele inferioare praful. Acum am balconul inchis, dar inainte vecinii de deasupra care aveau caine, scuturau presul lui pe balcon si zburataceau perii in toate directiile. Acum e mai bine cumva. Mie mi-e teama de tigari care sunt aruncate, unele nestinse. Mai sunt si de astia!
    Ai fost vioaie cu postarile. Eu am incercat dupa filmulet sa fac ceva. Mi-a placuut mult de tot metoda!
    Seara frumoasa, Diana draga! Puupicei!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legea e OUG 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, dar trebuie ca, local, sa existe o HCL in materie; am constatat in cursul zilei de ieri ca in BV nu este :)) - poate n-am gasit-o, desi ma indoiesc.
      Cu multi ani in urma, din cauza unui muc de tigara aprins, a luat foc in balconul unui vecin - dar am vazut la timp si n-a ajuns la perdea (era noapte, vara, si avea usa la balcon deschisa)
      Vaaaai! Avem si noi o amica, si tocmai am aflat ca face acelasi lucru: scutura pe geam asternutul cainelui (nu e "mama" lui Miki!) - i-am zis de la obraz ce cred despre asta. Ei i s-a parut ciudat sa-i atrag atentia asupra gestului... Am "adunat" ieri cateva "nebunii" pe tema - sper ca reusesc sa le "dau publicitatii".
      Postarea precedenta e scrisa de saptamana trecuta - era programata sa apara indiferent unde as fi fost eu. 😊
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! 😘

      P.S. Abia astepta sa vad ce-ai facut! 😊

      Ștergere
  6. My dear Di,

    Biggest hugs and Happy Gal-entine's :) my sweet, adorable friend.

    I know how this feels. We have had neighbours throw the dust from their balcony to ours landing right on our heads or on our plants. However much explaining did not help. Finally when they moved out things got better. :)

    It it wasn't them doing it but their cleaning lady.

    Hope you are having a good week and your neighbours are getting more conscious of what they do.

    Sending you good vibes for restful and peaceful days ahead.

    Much love and hugs always, dear heart.

    N

    https://natashamusing.com/2022/02/uncle-bills-blue-truck-friday-fictioneers-friday-fiction/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you very much, dear Natasha. ❤️ Every visit of yours here and every visit of mine to you is like a rain on a hot day.
      It's so good!

      I hope this girl understands that what she is doing is not good at all. It's neither polite nor healthy.

      I wish you everything you want for me. I don't know how to write as beautifully as you, especially in English. 😊
      Much love and hugs always, dear Natasha! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.