2022-02-28

Despre război în citate

Pentru a înțelege cât este de vinovată răpirea de teritorii unei națiuni, se cade să ne amintim că teritoriul unei națiuni e cu totul altceva decât o proprietate obișnuită; este pământul sfânt al patriei, mormântul strămoșilor, leagănul copiilor, căminul unei mari familii. A pune pe el pecetea unei stăpâniri străine, nu e numai un jaf nelegiuit, el este un act de profanare. (Adolphe Franck, filosof francez: 1809-1893)


Când se războiesc bogații, cei ce mor sunt săracii.
(Jean-Paul Sartre)

Printre oameni sunt ucigași care n-au vărsat niciodată sânge, hoți care nu au furat niciodată și mincinoși care nu au spus decât adevărul. (Djubran, „Curiozități”)


În secțiunea de comentarii Cristi a completat postarea cu un citat pe care-l consider „bun de reținut”:
Războiul este un loc în care tinerii, care nu se cunosc și nu se urăsc, se ucid, prin decizii ale unor bătrâni care se cunosc și se urăsc, dar nu se ucid (Erich Hartmann)

Războiul nu alege.

Câteva împușcături sunt începutul războiului.
Cel care instigă la război e mai vinovat decât cel care luptă.
Aceia care au încercat nenorocirile războiului doresc pacea.
Mai rău decât moartea este lucrul care o provoacă.
(proverbe arabe)

Copacii tăiați se refac în scurtă vreme, dar oamenii morți sunt pierduți pentru totdeauna (Pericle; om de stat atenian: 499-429 i.e.n.)

Pacea dulce e firească oamenilor; mânia sălbatică e a fiarelor. (Ovidiu; poet latin: 43 i.e.n.-17 e.n.)

Numai un război defensiv poate fi onorabil pentru un popor ajuns la o înaltă treaptă a civilizației, sau de bună morală. (Louis Gabriel Ambroise viconte De Bonald; filosof francez: 1754-1840)

Popoarele mai luminate, conștiente de dreptul de-a dispune singure de sângele și bogățiile lor, vor învăța treptat, treptat să privească războiul ca flagelul care aduce cele mai mari nenorociri, drept cea mai mare crimă... Războaiele între popoare, asemenea unor asasinate, vor fi socotite printre acele grozăvii extraordinare, care umilesc și revoltă firea (natura). (Condorcet; filosof, matematician și om politic francez: 1743-1794)

(Copiate din: „Cugetări și maxime”, culese de Grigore N. Crivianu, Editura Tineretului, București, 1968 și din: „Proverbe, maxime și aforisme arabe”, culese de Nicolae Dobrișan, Editura Albatros, București, 1976)

₪ ₪ ₪
Postare pentru Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella.
Imagine de Valdas Miskinis de la Pixabay (modificată de mine in programul online "tuxpi")

16 comentarii:

  1. Of. De-ar fi fost numai aşa, ca o remomorare a ceea ce-am învăţat la şcoală despre războaie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare si greu of. Istoria se va repeta mereu si mereu - mai ales capitolul "razboaie", din pacate.

      Ștergere
  2. „Războiul este un loc în care tinerii, care nu se cunosc și nu se urăsc, se ucid, prin decizii ale unor bătrâni care se cunosc și se urăsc, dar nu se ucid”.
    (Erich Hartmann)

    Am descoperit citatul zilele astea pe net. Nu il stiam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru completare! Foarte bun! L-am trecut la "colectia" din postare.
      Acum, cu razboiul, nu mai trebuie sa raspunda politicienii (din nici un stat, nici din C.E.) la intrebarile incomode despre ce s-a intamplat, de fapt, in ultimii doi ani...

      Ștergere
  3. Bine zicea Condorcet, dar uite că nici după aproape 300 de ani nu regăsim în viață spusele sale.

    Seară frumoasă, dragă Diana! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si de s-ar duce totul, oamenii ramasi s-ar bate cu pietre sau cu pumnii, dar tot s-ar razboi... :(

      Multumesc, Zina draga! ❤️ Seara frumoasa si la voi!

      Ștergere
  4. Da, războiul este un bun prilej de-a face uitate multe porcării de-ale politicienilor și altor asemenea lor...
    Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar oamenii care vor doar sa traiasca macar in liniste daca nu in belsug, mor, pleaca unde vad cu ochii...
      Mi-e tare "ciuda" ca "plutitorii" astia ne bulverseaza vietile pentru interesele lor meschine.
      Multumesc pentru apreciere!

      Ștergere
  5. Multe lucruri s-au spus si nimic nu se invata. Unii sunt chiar deraiati rau de tot. Cat de josnici pot fi unii sa distruga vieti fara sa clipeasca pentru puteri si bani. Continui sa nu inteleg lacomia asta dementa. Pana la urma tot pulbere ajung. Dar parca functioneaza pe ideea dupa noi potopul!
    Buna colectia de citate. Sartre si Hartmann sintetizeaza perfect.
    Multumesc mult pentru aceasta colectie, Diana draga!
    Ce timpuri traim!
    Seara / noapte buna! Pupici!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca asa cred si eu. Am citit ceva pe tema asta si este subiectul care deraiaza bine de tot neuronii! O 'imposibilitate tehnica' frustranta, care genereaa o ura viscerala fata de ceilalti.
      Din pacate!
      Noapte buna! Am schitat MFC-ul...❤️😘

      Ștergere
    2. Fiecare generatie are lacomii ei, dezaxatii ei, si istoria se repeta la infinit - pana cand cei care pot lupta vor refuza sa mai puna mana pe arme si sa ucida la comanda altora - as râde in hohote la afirmatia aceasta, daca n-ar fi atat de trist sa stiu ca exista oameni extraordinar de cruzi, care ar lupta si gratis numai pentru placerea de-a se simti "puternici", numai pentru placerea de-a ucide...
      Ajung pulbere, dar pana atunci isi fac de cap, se cred dumnezei - si tare mult le mai place! :((
      Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️
      Noapte buna! Pupici! 😘

      P.S. M-am autocenzurat si am modificat mesajul pentru ca o luasem pe aratura.

      Ștergere
    3. Oooh, de-ai sti cat ma bucur ca ai reusit sa citesti pana sa modific! Am verificat daca ai raspuns intre timp si nu aparea nimic! Am modificat pentru ca am simtit ca exagerez si... nu trebuie sa-mi suporti deraierile. Acum mi-e mai usor sa imi mentin afirmatia: indivizii care comanda/aproba razboaie sunt impotenti (din punct de vedere sexual)

      Scuze si multumesc pentru intelegere. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

      Ștergere
  6. Teribile citate, dragă Diana! Le-am citit cu gheața-n spate. Pare să vină toate în cascadă, întâi pandemia, apoi războiul clasic...Dacă până acum îl rugam pe Dumnezeu să ne dea sănătate, am realizat, citind citatele alese de tine, că nici cu sănătatea nu ai ce face dacă nu e pace și-ți este viața amenințată în fiecare secundă. Să ne rugăm pentru pace în Ucraina, pentru pace în întreaga lume!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E realitatea din ce in ce mai dura... Pare ca nu vom mai avea prea curand parte de viata linistita, fara interdictii, ingradiri, obligatii de tot felul - atunci pentru "protejarea" sanatatii, acum pentru "protejarea" vietii. Din pacate, protectia - de oricare ar fi - e iluzorie intr-o lume unde exista indivizi sariti de pe fix, dornici de bani si/sau putere.
      Ne rugam. E singurul lucru pe care-l putem face, dar... De fapt, nu e chiar singurul lucru pe care-l pot face oamenii, dar actiunile ne-ar cam scoate din aria de confort macar pentru un timp. In plus, suntem si foarte divizati - la nivel mondial - si fiecare vede binele in felul lui. Care o fi numitorul comun? Pacea, da, dar unii vor razboi pentru... a le fi bine. :(

      Ștergere
  7. Foarte bune citate! Tema e grea... războiul nu poate să însemne decât nenorociri, drame și moarte. Iar toate acestea nu au nimic „eroic”, oricât de frumos ar ambala unii realitățile crude ale războiului. Oamenii înțelepți, din toate timpurile, au vorbit despre război, preamărind... pacea!
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toti acesti... bosorogi care declanseaza razboaiele par a fi ofticati ca sunt la "capat de drum" si vor sa distruga cat mai multi tineri... :(
      Orice ar declara cei care declanseaza razboaie - de cand exista razboaie! - gandul lor e doar la averi si putere.
      Vocea inteleptilor cred ca n-o vor auzi niciodata lacomii, psihopatii, sociopatii... :(

      Multumesc, Alex draga! Numai bine si la voi! :-)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.