2022-02-26

Oala scufundată. Basm

o forma umana neagra (ca o umbra) odihnindu-se in hamac stilizat ca liie curba

Trăia odată în India un brahman. Cică era cel mai leneș om din lume. Nu voia să muncească și se hrănea doar cu ceea ce primea de pomană de la oamenii buni la inimă.

Și a fost o zi fericită, când brahmanul a putut strânge de prin fel de fel de case o oală mare, mare, plină cu orez. În drum spre casa lui, s-a oprit brahmanul cel leneș să-și tragă sufletul pe malul unui rău adânc și, punându-și dinainte oala cu orez, s-a întins la soare și a prins a visa:

Bine ar fi dacă ar da o secetă și s-ar prăpădi toată recolta! Atunci s-ar lăți foametea și, pentru o oală mare și plină de orez ca a mea, aș primi nu mai puțin de trei rupii. Cu trei rupii mi-aș lua o capră. Capra mi-ar face o turmă de iezi. Am să vând apoi iezii să-mi iau o bivoliță. Bivolița va face viței, vițeii or crește bivoli. Iar de bivoli au nevoie toți, de la zamindar (moșier) la țăran. Cu banii pe care îi iau pe bivoli îmi cumpăr niște cai. Caii mi-or face mânji. Când au să se facă mari, firește, am să-i vând și am să-mi cumpăr o ditai casă, cu grădină umbroasă. În grădină, sub fiecare pom, au să zburde sumedenie de papagali de toate culorile. Apoi am să mă-nsor c-o fată de brahman, care are să-mi aducă multă zestre. Și vom avea un fecior vesel, un fecior frumos. Când va mai crește, mă voi așeza în grădină sub un palmier umbros și-i voi striga:

- O, copile, vin’ degrabă să te legăn pe genunchi!
Feciorul va alerga către mine, se va împiedica, va cădea și se va porni pe plâns. Atunci îi voi striga nevestei:
- Femeie, ridică odată copilul! Oare nu vezi că s-a lovit?
Numai că vezi, femeia se va fi luat cu vreo treabă și nu va auzi că am strigat-o. Atunci nu mă voi putea stăpâni, voi sări și-i voi trage un picior: „Na, ține!” Și, uitând de toate, brahmanul sări cât colo și izbi cu piciorul în oală, din răsputeri. Oala, de bună seamă, se răsturnă în apă și căzu la fund. Nici cioburi nu s-au ales din ea.

De atunci se spune că visele leneșului nu fac nici cât o oală scufundată.

Basm popular indian, din Povești nemuritoare (4), Editura Vox 2000, București, 2012.

Azi, 26 februarie, este Ziua internațională a spunerii basmelor.


Imagine de OpenClipart-Vectors de la Pixabay

18 comentarii:

  1. buena historia, si nos ponemos en ensoñaciones y no trabajamos por ello. No ganaremos nada. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Es cierto, podemos tener sueños audaces, pero sin trabajo (y un poco de suerte a veces)... solo soñamos.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Iar am uitat! Daca nu imi notez...
    O poveste pe care nu o stiam. Nu pot spune ca sunt de acord cu concluzia, insa mi-a placut sa citesc o poveste. Stii de ce mi-e cu adevarat dor? Sa recitesc Ciresarii!😊
    Un weekend pe placul tau, draga Diana! Si poate mai citesti povesti, ca e chiar bine!
    Pup!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am amintit pentru ca am scris calendarul de februarie, si povestea am scris-o tot cam pe atunci (si am programat-o), ca sa nu uit. 😊

      Adica... crezi ca cineva care doar viseaza, pe mal de apa, ar reusi ceva daca nu ar actiona?! Omu' din poveste este un maaare lenes. 😊 Ar reusi ceva daca ar face altcineva pentru el.

      Fain de tot Ciresarii! Era o nebunie cand eram in scoala generala (prin clasa a VII-a, cred)! Colegi si colege se jucau de-a Ciresarii! 😊 Si acum ma amuz cand imi amintesc.
      Povesti citesc cu regularitate, as putea spune - nu ma satur de povesti si de desene animate (chiar si de filme/carti politiste ma mai satur uneori) 😊
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Weekend frumos sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Ha, ha! Nu m-am gandit in felul acesta.
      Ci la vise dormind, nu la vis cu ochii deschisi! 😊
      Chiar o sa-i reiau, ca tare mult mi-au placut!
      Pupici!❤️😘

      Ștergere
    3. Si am fost/sunt fan Ciresarii. Mi-as dori sa revad si filmele. Cartile le-am citit de nenumarate ori.

      Ștergere
    4. Cu ochii deschisi, cum altfel?! :)) Cati nu viseaza cu ochii deschisi, mai ales inainte sa adoarma?! 😊 Si a doua zi, cand s-au trezit, hotararea aratata de cu seara se evapora.
      Nu am avut romanele in biblioteca, le-am imprumutat de la Biblioteca judeteana. Nu sunt sigura ca mi-ar placea la fel de mult...
      Pupici! 😘 ❤️

      Ștergere
    5. Niko, acum, ca ai scris, parca-mi amintesc ceva de film... Stiu ca mi-au placut cartile, dar imi amintesc vag aventurile lor - si, ca personaj, Ursu imi este in memorie (sper ca nu e din alt "film" acest personaj). 😊
      Poate ca cei de la televiziunea Ro vor difuza si ce-ti doresti; am observat ca difuzeaza multe filme romanesti vechi.

      Ștergere
  3. Ah, da! Am azit azi dimineață la radio despre ziua basmelor. Sincer, mă așteptam la basme de la alte blogărițe înaintea ta, dar se pare că au avut alte treburi azi. :) Mulțumesc pentru poveste. Este cu miez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand am aflat ca exista o astfel de zi, "marcata international", incerc sa scriu de fiecare data - o data pe an. 😊 Sunt fan basme, povesti, legende, desene animate asa ca nu astept chiar numai ziua de 26 februarie pentru a scrie povesti. 😊
      Cu placere. Si eu iti multumesc, Jo!

      Ștergere
    2. Avem lucrul ăsta în comun. Cu toate acestea, nu-i primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la blogul tău. Blogul tău e mai puțin ficțiune și mai mult non-ficțiune. De aici uimirea din comentariul de mai sus. :)

      Ștergere
    3. Multumesc, Jo! Iau ca pe un compliment afirmatia ta si nu exagerez afirmand ca m-am simtit magulita citind-o. 😊
      Ma bucur sa stiu ca si tu cunosti bucuria de a citi basme, povesti. 😊

      Ștergere
  4. Nu stiam de aceatsa zi speciala. Multumesc pentru informare.
    Mi-a placut si basmul. La primele randuri ma gandeam la "Povestea unui om lenes" a lui Creanga, apoi asteptam sa vad cum v-a pierde oala cu orez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Cand am citit prima data povestea la "muieti-s posmagii?" mi-a fugit gandul! 😊

      Ștergere
  5. Hei! Am trecut sa-ti spuun o saptamana usoara.
    Pe aici a fost mai frigut! Parea un vantulet de zapada!😊
    La urma urmei maine e inca iarna...
    Pupici si numai bine in Brasovul tau! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! ❤️
      Si aici a fost frig (ieri, la pranz, a fost caldut); azi dimineata s-a simtit "miros de zapada" (cred ca nins pe undeva, prin munti) si e frig, inca.
      Si in Bucurestiul tau sa fie bine! Pupici! 😘

      Ștergere
  6. Ha, ha! Foarte faină poveste și plină de tâlc. Mi-am amintit cu câtă plăcere citeam în copilărie Poveștile nemuritoare. Le sorbeam fiecare cuvințel. Și am rămas cu amintirea lor și cu atâte vorbe de duh, pe care le-am înțeles mai bine când am mai crescut...
    Îți mulțumesc mult, dragă Diana! Multă sănătate și numai bine! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca mai citesc Povesti nemuritoare, cu aceeasi placere - si cat de diferit le inteleg! 😊
      Si eu iti multumesc, Alex draga! Multa sanatate si numai bine! 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.