2022-02-03

Treburi de muiere

Sună telefonul. Femeia pune „stop” la filmul pe care-l urmărea și se întinde după aparatul aflat pe o măsuță de lângă canapea. Privește ecranul luminat chiar în clipa când soțul strigă din baie: - Al meu sau al tău?
- Al meu – strigă înapoi. E Vali.
Vali e un prieten vechi al soțului, în alt oraș, dar se apropiaseră cu zece ani în urmă, când acestuia i-a decedat soția. Nu mai vorbiseră de vreo săptămână. Îi răspunde cu veselie – filmul nu era cine știe ce așa că putea aștepta „pe stop”.
- Bună, Va...
N-apucă să rostească ultima silabă că din micul dreptunghi încep niște răcnete greu inteligibile.
- ... m-am săturat de toate rahaturile astea care...
- Hei, hei! Vali, mai rar, mai încet, nu înțeleg nimic. Ce s-a întâmplat?! se îngrijorează, pentru că nu-l mai auzise de ceva timp răcnind ca și cum făcea spume la gură.
- M-am săturat să spăl vase, să fac curățenie, să duc gunoiul! Am făcut șnițele și-a sărit ulei pe chiuvetă, pe capacul aragazului – țipă vocea din aparat, dar omu’ era mai coerent și femeia răsuflă ușurată, dar nu tocmai liniștită, imaginându-și o tragedie cu ulei încins vărsat pe mână, pe picior...
- Te-ai ars cu ulei sau ce zici tu acolo?! insistă să-l întrerupă.
- M-am ars pe dracu’! Am frecat aragazul și chiuveta.
- De-aia ești așa nervos?!
- Și de-aia! continuă să răcnească. M-am săturat! Eu să duc gunoiul, eu să gătesc, eu să fac curat, eu să spăl buda, eu să mă ocup de facturi! La dracu’! Astea-s treburi de muiere!
Femeia care-l asculta răcnind dă mărunt din buze, tace, apoi îi spune:
- Angajează-ți menajeră.
- De unde dracu’ bani de menajeră?! M-am săturat să fac toată ziua treburi de muiere! Spăl și rufe! Spăl perdele! Spăl pe jos! Astea-s pentru muieri.
- Tu știi că vorbești cu o muiere?!
- Normal că știu, dar ne place sau nu ne place astea-s treburi pentru muieri!
- Știi tu că femeile vin pe lume cu o fișă a postului gata completată?
- Acum ești ironică pentru că nu-ți place că zic adevărul.
Enervată de cum tot repetă „treburi de muiere” îl întreabă:
- Și treburile pentru un mascul ca tine care ar fi?
- Altele! Astea-s treburi de muiere, chiar dacă nu-ți place că-ți zic. Bărbații care fac astea sunt fătălăi.
- Înțeleg că ești fătălau?!
- Nu! Le fac pentru că n-am de ales! Ăia care au de ales și le fac sunt fătălăi sub papucul muierilor.
- Aha! Prietenul tău, deci, e un fătălău sub papucul meu?!
- Da’ ce, spălă vase și buda?
- Vase spală de regulă, duce gunoiul, gătește, uneori spală și buda...
- Și tu ce faci?! aproape că șoptește vocea din aparat.
- Aceleași lucruri. Fiecare face după cum observă că e cazul. Nu vine să-mi spună că-s vase nespălate, ci le spălă dacă are chef atunci; nici eu nu-i spun lui... Le spălă unul dintre noi la un moment dat.
- Voi aveți vase murdare în chiuvetă?! Eu spăl farfuria după ce termin felul unu, apoi mănânc felul doi și spăl farfuria... Ma enervează să văd vase în chiuvetă! strigă iar.
- Stai prost cu nervii; noi nu. În niciun caz n-am spăla blide între felurile de mâncare.
- Treaba lui ce face, ‘că eu n-am chef de treburi de muiere – revine la obsesia lui, simțind că-și enervează interlocutoarea.
- Dă-mi exemplu de treburi de masculi – insistă.
- Altele! Bărbatul aduce bani acasă, are grijă de femeie...
Izbucnește în râs și-i spune:
- Cum are grijă de femeie?! Dacă femeia muncește n-are nevoie de banii lui. O atenționează când e ceva de făcut prin gospodărie, când ajung facturile la data scadentă?
- Nu-i treaba bărbatului să știe data scadentă la factură! Dar nu așa are grijă de ea!
- Da’ cum?! Ce face un bărbat în gospodărie dacă toate par a fi treburi de muiere? Vine de la muncă, șade în fotoliu și femeia-l șterge de praf când face curățenie?
- Iar ești ironică!
- Chiar nu-s! Chiar vreau să știu ce scrie în fișa postului unui bărbat.
- Altele.
- Altele, care?! Zugrăvește?! Repară instalații sanitare? Face mobilă?
- Astea-s pentru meșteri! De ce nu vrei să înțelegi?
- Ce să înțeleg?! Nu-mi dau seama ce trebuie să facă în gospodărie bărbatul, când femeia le face pe toate, în opinia ta, iar ce nu face ea e treabă de meșteri.
- Treaba lor dacă se pricep și la ce fac meșterii!
- Și tu, de exemplu, ce faci în gospodărie dacă toate treburile de muiere pe care le-ai enumerat le face altcineva?
Liniște totală în dreptunghiul mititel.
- Hei! Ești acolo?! se interesează, crezând că s-a pierdut semnalul la telefon.
- Da, sunt...
- Și nu vrei să spui care ar fi, în mintea ta, treaba de bărbați?! Să stai la tv, să te plimbi, să ieși cu prietenii, să corespondezi online, să citești...
- De ce nu?!
- Și astea-s treburi de bărbați și numai de bărbați?!
- Nu, dar...
Între timp, soțul a ieșit din baie și și-a făcut loc pe canapea, lângă ea.
- Trebuie să încheiem convorbirea – îl informează. Gelu a terminat de spălat în baie – îl minte ca să-l enerveze - și a venit să vedem un film.
- Bine! Hai, pa!
Femeia n-a mai apucat să zică „pa”, dar nu și-a făcut probleme că Vali s-ar fi supărat. Știa că peste câteva zile va suna din nou și-o va lua de la capăt cu „treburile de muiere” sau cu „oamenii inferiori” sau cu „proștii” din jurul lui sau cu oamenii care „nu-și cunosc locul” – mereu era ceva care-l enerva.
- Gelu, care-s treburile de bărbat în gospodărie? își întreabă soțul. Acesta face ochii mari, o privește lung, apoi râde cu poftă. O întreabă: - Vali și treburile de muiere?

20 de comentarii:

  1. Savuros!
    Din pacate sunt multi care cresc cu ideole astea ca sunt treburi de muriere. Mai rau este cand mamele lor le baga astea in cap.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa e, inca, in multe cazuri.
      Un banc care-mi place mult:
      O mama se confeseaza unei prietene:
      - Fiica mea s-a casatorit cu un barbat nemaipomenit! El face curatenie, spala rufe, merge la cumparaturi, ii aduce micul dejun la pat. O bomboana de barbat!
      In schimb, fiu-meu a dat de-o putoare! El face curatenie, spala rufe, merge la cumparaturi si ii duce micul dejun la pat... 😊

      Ștergere
    2. Exact asta am spus și eu câteva ore mai târziu. Pentru concepțiile astea învechite, numai mamele sunt de vină. Păi pe vremuri femeile erau casnice. Normal că aveau timp să le facă pe toate. Femeia modernă ce să facă mai întâi după ce se întoarece de la serviciu? Pfft!

      Ștergere
    3. Au ramas cu ideile de pe vremea cand barbatii, in general, mergeau la camp, la taiat de lemne, reparau gardul gospodariei/acoperisul casei, mergeau la targ cu diferite produse pe care le lucrau si altele de gen.
      Femeia moderna - in unele conceptii - poate si mai mult. :(

      Ștergere
  2. Ha,ha! Bun text. Sa facem o lista de activitati...
    Si cati or gandi asa nici nu vreau sa ma gandesc si nici nu vreau!
    Activitatile casnice sunt un izvor de ganduri interesante. Atunci imi vin multe idei de giumbuslucuri sau de diverse texte.😊 Chiar nu stiu de ce, dar asa se petrec lucrurile. Cred ca astfel de oameni inca nu s-au iluminat! 😊
    Multumesc pentru lectura, Diana draga! Pupici! ❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la iluminare mai au muuult. Astfel de oameni au ramas in secolul al XVIII-lea sau mai in urma. Si-s multi! Intre acestia se numara si cei care sunt convinsi ca femeia "merita" sa incaseze macar o palma, din cand in cand - stie ea de ce! La fel cred si unele femei - ceea ce este ingrozitor de trist.

      Fericito! Nu glumesc! 😊 Cand sunt "obligata" la activitati casnice abia astept sa termin... Ma gandesc - obsesiv! - la cat mai am pana termin... orice. 😊 Si mie-mi vin idei! :)) Cand folosesc aspiratorul, de exemplu, ma gandesc ca trebuie sa scap de-o multime de lucruri care-mi stau in cale (cum sa scap? ca-s necesare!) Cand spal vase ma gandesc ca ar trebui sa las la indemana numai cele strict necesare pentru numarul de persoane si restul sa le ascund: putine sunt in dulap, putine sunt de spalat. 😊
      Cu drag! Multumesc si eu, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Pai nu tot citim citate? Sa avem puterea de a accepta ceea ce nu putem schimba?😊 Mie mi se pare cea mai interesanta provocarea de a optimiza aranjarea interiorului. Mai am mult de gandit/lucrat. Dar stii ceva? Nu ma mai stresez. E subiectul pe agenda? Este. Pasi mici in orice! Mai e mult pana departe, dar procesul continua.
      Asta-i starea de spirit. 😊
      Ce zici? Cum iti suna?
      Pupici, draga mea! ❤️ 😘

      Ștergere
    3. Clar ca suna bine!
      Optimzarea in aranjarea interiorului e cu adevarat o provocare! Imi place, recunosc, dar nu stiu cum sa-ncep. N-as zice ca ma stresez... Obsesiv ar fi trebuit sa scriu intre ghilimele. 😊
      Eu n-am agenda. Nu prea-mi propun ceva de acest gen, ci actionez mai mult dupa dispozitie - am si mai mult spor si idei (cu dispozitia potrivita e mai greu). 😊

      Pupici, cu drag! 😘 ❤️

      Ștergere
  3. Me gusto el relato. Todos deben ayudar en casa no es solo cosa d e mujeres. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Es cierto que las tareas deben ser compartidas, pero algunos no logran comprender. Creo que es difícil para los solitarios, pero no deberían enojarse por eso.
      Te mando un beso

      Ștergere
  4. Hmmmm... foarte tare! Știm cu toții că opiniile sunt împărțite pe acest subiect, dar este foarte amuzant să vezi aceste opinii scrise, să le citești în confortul tău.... apoi termini de spălat vasele și scrii un comentariu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce dragut suna! 😊 Vasele aste! Parca nu se mai termina!

      Scriind txtul, am ajuns sa caut raspuns la intrebarea: ce ar "trebui" sa faca - locuind in apartament la bloc - un barbat care gandeste ca cel din poveste?

      Ștergere
  5. Am citit doar până când tipul zice pentru a cincea oară ”treburi de muiere”. Dacă povestirea nu se încheie cu o tigaie în cap, nu mă mai joc. :D
    Revin după ce citesc tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Mi-ai amintit de tigaia voastra! :)) In povestea de mai sus n-a fost loc de-o tigaie (era departe cea in care facuse snitele) Unii oameni chiar incita la violenta - c-o tigaie. 😊

      Ștergere
  6. De fapt, un final mai bun ar fi nu tigaia în cap, ci Vali însurat cu o femeie de care-i îndrăgostit până peste urechi și spală WC-ul cât ea își pilește unghiile. :D Mi-a plăcut mult cum ai adus în discuție misoginismul unor bărbați. Din păcate mișună o grămadă printre noi. Dau vina pe mame. I-au învățat prost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vali din poveste nu cred ca se poate indragosti asa. 😊 Dar ar fi distractiv, la inceput - dupa vreo doi ani cred ca s-ar schimba lucrurile.
      Sunt multi, multi... In cele mai multe cazuri mama ii invata. Totusi, Vali (e real, dar nu acesta e prenumele) a fost invatat de mama lui sa faca multe in gospodarie (inclusiv sa gateasca - si gateste, dar acum turbeaza cand trebuie sa spele vase) si pana cand s-a insurat nu s-a plans - zic cei care-l cunosc de mult. In acest caz... cred ca sotia l-a rasfatat sau el s-a gandit ca e simplu sa lase totul "pe ea" si ea n-a obiectat... Iar acum, ramas singur...

      Ștergere
  7. Excelent textul! Şi da, unii sunt fix aşa. Şi culmea, la o adică, ei sunt primii care spun: da, ce dragă, ce eşti aşa obosită, ce-ai făcut toată ziua? Buni băieţi, ce să zic. Deci el, personajul nostru, că se smiorcăie aşa, nu-i fătălău, nu? :D :D
    Foarte mişto, să ne mai scrii aşa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Potecuta! Ma bucur ca ti-a placut.

      Vaaai! Partea cu "obosita" mi-a amintit o faza cu un tip gelos care si-a gasit sotia dormind cand a venit el de la serviciu: i-a facut scandal ca "a umblat aiurea" si de-aia doarme! (a fost picatura care a determinat-o pe femeie sa ceara divortul)

      Nuuu, nu-i fatalau, pentru ca nu are de ales si trebuie sa faca; numai cei care-si ajuta sotiile sunt. 😊

      Ștergere
  8. Bărbații care au asemenea concepții, în cele mai multe cazuri au fost niște răsfățați ai mamelor lor. Idee pe care am văzut că au subliniat-o mai multe persoane mai sus. Am auzit odată pe o femeie care își „instruia” bine fiul că nu trebuie să facă nimic, că doar e „bărbat”. Deși era abia un mucos. A mâncat niște dulciuri, iar punga a aruncat-o pe jos, în parc. L-am întrebat de ce nu-și duce punga la gunoi, s-a uitat urât la mine și a strigat-o pe mă-sa, care a venit repede, ca o cloșcă zburlită. N-am iertat-o nicio secundă și i-am spus că degeaba îi bagă puștiului în cap că este vreun prinț (!?), dacă nu il învață regulile elementare de bun simț în comunitate. În loc să îl pună pe „mucea” să ia punga de jos, s-a dus și a luat-o ea. Vai și amar de amărâta care își va mânca zilele, peste ani, cu asemenea specimen de puturos arogant.
    Bine, e valabilă și viceversa cu fete crescute prost...
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cea mai mare parte, mama ii rasfata, dar sunt si cazuri in care ii rasfata sotia si apoi... E ca si cum i-ar "handicapa". :(
      Bunul-simt pare pasare tot mai rara... Intamplarea povestita de tine mi-a amintit una petrecuta intr-un microbuz aglomerat. O femeie si un un baietel de vreo 6 ani (cred) au urcat si mama i-a gasit un loc pe scaun; ea s-a asezat peste sacosele inghesuite langa scaun. O doamna a intrebat-o daca e "bolnavior" copilul; ea a raspuns un "nu" ofuscat. Si dna intreaba: "De ce nu asezati copilul pe sacose?" Aproape ca a inceput sa strige ca baiatul ei merita ce-i mai bun si alte prostii de gen. In microbuz, toti am ramas muți!
      Despre fete crescute (foarte) prost am scris un text, in urma cu cativa ani. Uoou! Femeia aia isi invata fetita ca "toti barbatii sunt porci"!!!
      Iti multumesc, Alex draga! Numai de bine! 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.