2022-02-04

Despre aroganță în citate

Marea aroganță a Prezentului este să uite inteligența Trecutului (Ken Burns, regizor de film)

Singurul lucru mai periculos decât ignoranța este aroganța, ne anunța Albert Einstein.

Diferența dintre „încrederea în sine” și „aroganță” este destul de mică și mulți sunt aroganți fiind convinși că sunt „siguri pe ei”.

Nu confunda încrederea cu aroganța. Aroganța înseamnă să fii plin de tine, să simți că ai întotdeauna dreptate și să crezi că realizările sau abilitățile tale te fac mai bun decât alți oameni. Oamenii cred adesea că aroganța este o încredere în sine excesivă, dar este, de fapt, o lipsă de încredere. Oamenii aroganți sunt nesiguri și adesea îi resping pe ceilalți. Oamenii cu adevărat încrezători se simt bine cu ei înșiși și îi atrag pe ceilalți. (Christie Hartman, autoare, cercetător în științe comportamentale).
Tim Schneider (politician american) o spune hazliu: Încrederea este un costum frumos. Aroganța este același costum cu bretele, mocasini italieni și butoni aurii.

Înainte de a arăta cu degetul spre cineva trebuie să ne analizăm cinstit în ceea ce privește comportamentul nostru și relațiile cu ceilalți. Aroganța e o tendință... aproape naturală și toți am fost – sau am putea fi – mai mult sau mai puțin aroganți la un moment dat.

O zice bine Jean-Baptiste Massillon, episcop de Clermont (1663 -1742): Nu prea ni se întâmplă să ne întrebam, pe noi înșine, ce suntem în realitate; dar ne întrebăm necontenit ce cred alții că suntem. Și atunci... aroganța încearcă să-i convingă pe alții că ești mai mult decât cine știu ei că ești - pare că îl completează Bianca Frazier, autoare de texte motivaționale.

Un om arogant crede că este mult mai bun decât ceilalți; un om încrezător știe că este la fel de bun ca ceilalți.

Aroganța din partea celor merituoși este chiar mai ofensivă decât aroganța celor fără nici un merit: căci meritul în sine este ofensiv. (Friedrich Nietzsche)
Cât de grozavi ar fi unii oameni dacă nu ar fi aroganți. (Talmud)
Aroganța unor oameni face ca până și virtuțile lor să pară vicii (Dominique Bouhours, preot iezuit, eseist francez, 1628-1702)

Oamenii aroganți pot fi foarte vorbăreți și gălăgioși, dar și foarte tăcuți din fire.

În unele situații, dacă nu spui nimic, ești considerat anost; dacă vorbești, ești considerat impertinent și arogant. Este greu de știut ce să faci în acest caz. Întrebarea pare să fie dacă predomină vanitatea sau prudența ta. (William Hazlitt, eseist, filosof englez, 1778-1830)
Aroganței îi place să pară umilă în public, cum ar spune Toba Beta, scriitor indonezian, autorul cărții Master of Stupidity).

Un om arogant este în mare parte nesigur pe el și dorește întotdeauna să atragă atenția celorlalți, să-i domine, să aibă mereu dreptate și încearcă să-și impună opiniile. Omul încrezător în sine știe să asculte, își prezintă ideile dar nu încearcă să le impună, e suficient că este el convins de ele. Cel care are încredere în sine își recunoaște punctele slabe și lucrează la acestea; arogantul va face orice să îi contrazică pe ceilalți și nu își recunoaște greșelile, dând vina pe alții sau pe conjuncturi.

Aroganța este un amestec de impertinență, neascultare, indisciplină, grosolănie, asprime și o natură auto-asertivă. (Swami Sivananda, medic, yoghin, învățător spiritual hindus, 1887-1963)
Opusul smereniei este aroganța – credința că suntem mai înțelepți sau mai buni decât alții. Aroganța promovează mai degrabă separarea decât comunitatea. Apare ca un zid între noi și cei de la care am putea învăța. (John Marks Templeton, bancher, filantrop american, intre altele, 1912-2008)

Încrederea în propriile forțe este un proces interior, în timp ce aroganța se manifestă la exterior. Cei care se laudă – mai mult sau mai puțin subtil – cu cât de grozavi sunt ei, și au nevoie constantă de atenție și complimente, nu au o stimă de sine autentică. Stima de sine reală nu scade în funcție de critici sau insulte și nu crește în funcție de complimentele pe care le primește cineva. Stima de sine adevărată are o structură solidă, bazată pe echilibru, pe ceea ce individul încrezător știe deja despre sine, dar mai ales bazată pe simțul realității.

Nu lăsa aroganța să ți se urce la cap și disperarea în inimă; nu lăsa complimentele să ți urce la cap și criticile în inimă; nu lăsa succesul să ți se urce la cap și eșecul în inimă. (Roy T. Bennett, autor texte motivaționale)
La unii, aroganța ține loc de măreție, neomenia de fermitate și viclenia de spirit. (Jean de la Bruyere)

Abundența generează aroganță, spune un proverb argentinian, și cu cât un individ e mai „proaspăt îmbogățit” cu atât devine mai arogant. De aroganţa bogăţiei, nimic nu vă poate proteja – cu excepția morții și a satirei (Heinrich Heine, poet și prozator german, 1797-1856)

Închei cu un proverb arab: Aroganța este o buruiană care crește mai ales pe bălegar.

Postare pentru Citate favorite.

28 de comentarii:

  1. Rezonez maxim cu proverbul arab din final.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place. 😊

      Ștergere
    2. E cam parfumat proverbul ăla. :)

      Ștergere
    3. Probabil ca e parfumul arogantei. 😊 (proverbul imi place, nu parfumul!) :))

      Ștergere
  2. Interesante citate despre aroganta, fix azi cand tocmai am intalnit un om care prin cateva cuvinte a reusit sa jigneasca o clasa intreaga (de parinti)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nasol...
      Un om cu stima de sine, constient de propria valoare, nu jigneste. Pe cale de consecinta, pentru cei care se cred mai buni decat altii exista cel putin doua solutii: ignorare sau mila.
      (Sper ca nu era "cadru didactic"!)

      Ștergere
    2. Nu era cadru didactic, un părinte care are impresia că le știe pe toate mai bine decât ceilalți. De ignorat n-am putut să-l ignor că mai și susținea un mare neadevăr, si pt că am avut curajul sa vb, m-au susținut toți ceilalți părinți.

      Ștergere
    3. "Punerea la punct" a arogantilor este o alta solutie, dar cu prima ocazie vor face la fel.
      Acum realizez ca sunt situatii in care nu pot fi ignorati arogantii. Ar fi trebuit sa stiu...

      Ștergere
    4. Exista si aroganti pe care e mai bine sa-i ignori. Mai ales atunci cand discutia poate degenera rapid in disputa.

      Ștergere
    5. La genul posibil de ignorat m-am gandit, dar scapasem din vedere cazurile cu cei care nu pot fi ignorati, mai ales cand fac sau sunt pe cale sa faca ceva aiurea...

      Ștergere
  3. Într-un dictionar de prin 1938 am găsit ca aroganta ar fi și obrăznicie. Eu o vedeam legată de îmbogățire rapidă.
    Weekend rodnic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt aproape sigura ca "are in continut" si obraznicia. 😊
      Cel mai adesea, cred, e legata de imbogatirea rapida.
      Multumesc; la fel!

      Ștergere
  4. Ce bine ca ai abordat acest subiect! Te-a suparat cineva arogant... si ai inceput sa scormonesti?
    Uneori am avut senzatia ca cei aroganti sunt un pic bolnaviori la mansarda.
    Mi-a placut proverbul arab. O formulare deosebita. Oricum personajele arogante sunt tare periculoase si sunt din ce in ce mai multe din pacate.
    Multumesc frumos pentru acest supliment la citate. Este chiar deosebit!
    Pupici si weekend odihnitor!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuu! 😊 De suparat, nu ma mai supara arogantii de mult (dar asta nu inseamna ca nu-s aroganta si nu-i comentez 😊). Am avut ocazia sa butonez telecomanda la TV! O multime de indivizi plini de propria importanta, care vorbesc "de sus"... Cel mai mult m-a "atacat" declaratia unui oficial american: "soldatii americani vin pe teritoriul Ro la cererea EXPRESA a guvernului român"! (citat aproximativ) Sa zica "zău" cu limba intre dinti si-l cred.
      Cred ca in zona sediilor guvernului si parlamentului, mai ales, incepe sa se simta mirosul de "ingrasamant natural".
      Cu placere. Multumesc pentru interes si apreciere, Suzana draga! ❤️
      Weekend asa cum iti doresti! 😊 Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Buena descripción tanto de la confianza como de la arrogancia. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  6. Arabul a ales ingrasamantul natural. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A descoperit unde se dezvolta aroganta cel mai bine. 😊

      Ștergere
  7. Foarte interesante! Şi foarte adevărate toate!
    Weekend frumos, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Potecuta!
      Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  8. Uite un defect de care nu cred că sunt afectată. Imi place să zic că sunt cel mai aspru critic al meu. Și încerc să verific mai tot ce afirm. Închei cu neaoșul: Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul. Cred că ideea este aceeași. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mmm... 😊 Sunt aroganti chiar si aceia care chiar stiu despre ceea ce zic/fac, nu doar cei care zic/fac doar ca sa zica/faca, pentru ca ei le stiu pe toate.

      Ștergere
    2. Mno, m-ai introdus in ceață cu "woot" si semnul intrebării. :D

      Păi, nu?! Sunt ăia care nu-s proști deloc, dar sunt aroganți de numa'. 😊

      Ștergere
  9. Toate aceste citate reprezinta o ooglinda superba a fiecaruia dintre noi, iar daca zilnic ne-am privi în ea, cu siguranta, transformarea si evolutia s-ar observa. Merci beaucoup !
    Un Weekend relaxant si binecuvântat, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si de ne-am uita des in oglinda - si ne-am vedea "critic" - tot "ne scapa" cate o aroganta. E bine ca aroganta nu ne defineste pe toti. 😊
      Cu placere.
      Multumesc! Duminica frumoasa iti doresc, Iosif!

      Ștergere
  10. Excelentă temă! Mai ales când vedem prin jur atâta aroganță, bine împletită cu prostia! Cu cât mai sus ajung unii români, cu atât sunt mai aroganți. Toate citatele sunt atât de profunde. Cel arab este atât de sugestiv. Parcă se și simte „duhoarea” aroganței.
    Numai bine, dragă Diana și zile liniștite! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e tare ciudat cum se transforma unii cand ajung "sus". De fapt, cred ca nu se transforma, ci doar isi arata adevarata față... Vorba 'ceea: "da-i omului putere si vezi ce face cu ea; atunci vei vedea ce fel de om este" (unde "putere" poate insemna bani multi, succes etc.)
      Iti multumesc, Alex draga! Numai bine si zile linistite si pentru voi! 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.