2022-02-10

Proba vaselor murdare

La o petrecere l-a întâlnit. S-au văzut, s-au plăcut, au stat împreună aproape toată noaptea, până spre zori, când s-a spart gașca. A condus-o până acasă. Au mers pe jos, discutând aiureli, lovind cu vârful ghetelor stratul proaspăt de nea care se așternuse. Din cerul întunecat cădeau în continuare fulgi mari de zăpadă. Lângă bloc, el i-a cerut numărul de telefon. I l-a dat. Știa c-o va suna, pentru că era improbabil să nu simtă și el „chimia dintre ei”. Și a sunat-o a doua zi, spre seară. S-au plimbat prin oraș. Ea detestă cu pasiune plimbările „în gol”, dar îi pl
ace să fie lângă el. Au intrat într-o cafenea, cu gândul să bea o cafea, dar era aglomerație și gălăgie, așa că și-au continuat plimbarea prin zăpadă. Discutau continuu, atingând fel și fel de teme, dar nu aprofundau niciun subiect. Se comportau ca doi oameni care aveau în gând cu totul altceva dar nici unul nu îndrăznea s-o spună.
Timp de aproape o săptămână s-au întâlnit în fiecare zi. Într-o seară, lângă blocul ei, a sărutat-o. A fost un sărut care a amețit-o.
- Ai simțit și tu? o întreabă el, șoptit, iar ea dă din cap că da. Vino la mine...
Și-au plecat la el, cu un taxi, bucurându-se că n-a trebuit să rămână în dezordinea din apartamentul ei. Locuia în partea cealaltă a orașului, într-un apartament cu două camere, la parter de bloc. Imediat ce au intrat el s-a descălțat înainte de a-și scoate haina, și a întins spre ea niște papuci de casă de culoare incertă.
- Să nu rămână prin casă apă de la zăpada topită de pe tălpi – îi spune, ca și cum ea atunci ar fi coborât din pom.
Își scoate ghetele, sprijinindu-se de cuierul din hol, dar refuză papucii.
- Am șosete groase – îi zice, iar el ridică din umeri și își scoate haina, apoi intră în sufragerie, aprinde lumina și pornește un casetofon. A tresărit când a început să urle muzica. - Dă muzica mai încet, te rog, ‘că nu-mi aud gândurile – aproape că-i strigă, în timp ce se descotorosește de paltonul lung pe care-l poartă. A răsucit butonul spre minim și s-a repezit s-o strângă în brațe.
- Îmi place să ascult muzică la max – spune.
- Vecinii ce părere au? nu se poate abține să întrebe.
- S-au obișnuit! răspunde din vârful buzelor. Hai, că pun de-o cafea. Ținându-și brațul în jurul taliei ei o conduce spre bucătărie.
Prin bucătăria destul de spațioasă părea că a trecut apa și-a lăsat în urma ei totul vraiște; zâmbește duios, măsurându-l cu privirea, pe ascuns.
- Unde-i baia, să-mi spăl mâinile?
Când revine din baie ocupă singurul scaun, lângă fereastră. Se simțea ca în acvariu, la fereastră nefiind nici măcar o perdea.
- Ai grijă de cafea, mă duc să dau mâna cu cel mai bun prieten – zâmbește din colțul buzelor, de parcă ar fi spus cine știe ce glumă, și dispare în casă.
Cafeaua s-a fiert și i-a stins focul. Nu știa pe unde sunt cești de cafea și n-avea de gând să cotrobăie prin dulapuri. În chiuveta plină vârf cu vase murdare se văd mai multe cești, așa că scoate două și le spălă. Chiar atunci revine el.
- Lasă-le! râde. Le speli dimineață.
Gluma i se pare bună, râde și ea, făcându-i jocul, ignorând faptul că el nu și-a spălat mâinile nici când au intrat în casă, nici după ce a fost la baie.
- De unde știi că rămân până dimineață și, dacă rămân, de unde știi c-o să spăl vasele? se răsfață.
- Nu le speli? Devine serios și nu mai știe dacă el glumește sau nu. Se încruntă ușor, nedumerită. - De obicei, femeile care vin la mine simt nevoia să-și manifeste spiritul gospodăresc – o spune atât de serios încât ea își dă seama că el n-a avut o clipă intenția să glumească; dar trece și peste asta; toarnă cafeaua în cești, ușor plictisită și cu dor de ducă.
El își ia ceașca lui, după ce aproape că o umple cu zahăr, și merg în sufragerie. Acolo, între alte mobile, o canapea și două fotolii foarte joase. Vrea să se așeze pe unul dintre fotolii, dar el zâmbește șmecherește și îi face semn să stea lângă el, pe canapea. Întâi pune ceașca pe masă, pe un suport de pahare, apoi își ocupă locul pe canapea – genunchii aproape că i-au ajuns la gură; se simte ca pe-o masă de la ginecologie.
- Ar trebui să pui zahăr în cafea, îi mai taie din tărie – o sfătuiește.
- Îmi place tare și amară – rânjește spre el.
- Nu prea e bună pentru stomac - își motivează sfatul, foarte serios. Aprinde o țigară și îi oferă și ei una. O ia; el nu se oferă să i-o aprindă. El pare să simtă că e cam fără chef... - Te-ai supărat că ți-am zis de vase? întreabă. Dă din cap că nu – aproape că uitase, dar creierul ei, analitic, deja intrase pe pilot automat și seara se anunța ratată. - Am acest obicei: e un test pentru femeile care vin la mine. Dacă spală vasele știu că sunt fete gospodine și relația cu ele ar putea fi ceva serios.
De ce-i spune tâmpeniile astea? În plimbările lor părea mai inteligent; și ea părea mai inteligentă. Nu știe cum să-i spună să se care? Se întreabă de ce nu pleacă, fără comentarii. Se abține să-și arcuiască sprâncenele și să holbeze ochii. „Chimia” se dusese naibii deja.
- Înțeleg că ultimei care a fost aici i-ai dat papucii acum câteva zile? Nu par să fie de prea mult timp vasele în chiuvetă.
- Nu – spune scurt, fără să-și dea seama că e ironizat sau ignoră ironia. Le-am mai spălat și eu. M-am despărțit de ultima acum aproape un an; am făcut credit la banca pentru ea, punând gaj apartamentul. A plătit ratele la timp, dar când a rămas fără muncă n-a mai putut, datoriile s-au acumulat și ea a plecat. Acum trebuie să vând, că nu am putut plăti ratele.
I se face milă de el; nu-l crede, dar ar putea fi adevărat. Nu avea cum să-l consoleze, așa că tace; el revine la vase și la fosta iubită!
- Când am văzut că a spălat vasele din prima zi când a fost aici am știut că e „jumătatea mea”.
- Dar n-a prea fost, în final...
- Ba da! Cât timp am fost împreună a fost perfect. Doi ani am fost împreună! Dacă nu alegea să plece eram și acum împreună.
- Ți-e dor de ea, înțeleg.
- Bineînțeles că mi-e dor de ea – aproape că se răstește, neînțelegând cum de nu-i capabilă să perceapă evidența. Încă o iubesc! Tu nu-l mai iubești pe ultimul bărbat din viața ta care ți-a dat papucii?
Câteva clipe rămâne mută; simte cum gura i se deschide fără voia ei, ca și cum i s-ar fi blocat creierul, apoi izbucnește în râs. Cu cât râde ea mai cu poftă cu atât se întunecă mai mult chipul lui.
- De ce naiba râzi?! De dragostea mea?!
- Nuuu! reușește să spună printre hohote de râs, încercând să se abțină. O durea stomacul de la râs. - De unde știi că ultimul mi-a dat papucii?! Poate i-am dat eu lui, poate ne-am despărțit prieteni – vorbea sacadat, cu lacrimi în ochi, de la râs. De câte ori privea spre el simțea cum o sufocă râsul.
- Așa ceva nu e posibil! Prieteni! Nu se poate... Trebuie să ai și tu inima frântă și, împreună, ne putem plânge amarul.
Era prea mult! De ce ar vrea să consoleze pe cineva care-și „plânge amarul” dragostei?! Ca prietenă, da, ca partenera, nu! Ea nu-i mama răniților. Bea din cafea înghițituri mari, s-o termine și să plece. Cu fiecare gură de cafea înghițea și un hohot de râs. Într-un timp atât de scurt auzise prea multe. Și nu-i venea a crede că tipul fermecător de până cu doar câteva ore în urmă se transformase în... în chestia de lângă ea, care stătea cu genunchii aproape de gură, fuma afectat, ținând țigara între degetul mijlociu și cel inelar, având toate celelalte degete întinse. Hohotele de râs se adunau din nou. Trebuia să plece! A stins țigara și s-a ridicat, spunându-i că va pleca.
- Stai să termin țigara – pare că îi ordonă. Ea ridică din umeri și merge în hol; se încalță, se îmbracă și e gata de plecare. El se ridică și, în trecere, răsucește la maxim butonul de volum al casetofonului și vine lângă ea, încercând s-o sărute. Se ferește de buzele lui. - Ar fi putut fi frumos – îl aude șoptindu-i.
- Ar fi putut! Trebuia să-mi spui de vase după ce ne dădeam în bărci.
- Ești vulgară – concluzionează el și-i deschide ușa. Nu se oferă s-o conducă, nu se oferă să-i cheme un taxi, deși era trecut de ora douăzeci și două, nu-i spune noapte bună. Ajunsă în stradă începe să râdă. Și tot râde, până ajunge în stația de taxi din apropiere. Și-a mai râs și când a ajuns acasă. Cine ar crede că așa ceva poate fi real?! Nici ei nu-i vine a crede! Și râde iar.

22 de comentarii:

  1. Buen relato y si en esas pequeñas cosas conoces a la gente. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exacto. Estas pequeñas cosas son esenciales, creo.
      Te mando un beso

      Ștergere
  2. Foarte fain! Există și o continuare la zicerea din momentul deplasării lui la baieȘ mă duc să dau mâna cu un prieten ....cu care sper să ți fac cunoștință în curând! :)
    Deși băieții și fetele sunt aproape la fel, există deosebiri fundamentale create de educație, întâmplări anterioare, etc. Oricum, mi a plăcut povestirea, așa cum este ea văzută/trăită din partea feminină.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment!
      O stiu! 😊 La un moment dat era "la moda".
      Clar ca diferentele exista. Intr-un fel, "baiatul" din poveste a fost sincer - intr-un mod brutal, poate, dar sincer. 😊 Ea avea o "imagine de ansamblu" si era libera sa aleaga: sta sau pleaca. Omu' n-a incercat s-o "abureasca". 😊

      Ștergere
  3. Bun băiat! Şi ce să zic, testul ăla de suprem. Dacă aşa se aleg neveste... de aşa are parte :D
    Foarte faină povestea, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii au fel si fel de texte in cap. 😊 Nu doar barbatii.
      Am mai scris pe undeva: stiu un tip (burlac "convins"!!) ;) care s-a casatorit in "regim de urgenta" pentru ca avusese gripa la un moment dat si... n-a avut cine sa-i dea un pahar cu apa cand el abia avea energie sa stea in capul oaselor. :D
      Iti multumesc pentru compliment, Potecuta!

      Ștergere
  4. Mi-a plăcut povestirea.❤️ Felicitări și o zi de joi minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment si urare!
      Zi de joi minunata si pentru tine! ❤️

      Ștergere
  5. Olá Diana!
    Que linda história, amei!
    É uma história leve!
    Parabéns e obrigada pela partilha.

    Beijinhos 🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Estou feliz que você gostou.
      Sim; aleatoriamente na vida.
      Com prazer. E eu agradeço.
      Beijinhos 🌼

      Ștergere
  6. Ca să nu cred că ai ce ai cu bărbații, neapărat în următoarea povestire trebuie să fie fata personajul ciudat. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! N-am nimic cu barbatii! Sunt adorabili! 😊 Fara barbati ar fi plictisitoare viata femeilor si viata barbatilor ar fi plictisitoare fara femei.
      Cred ca de-a lungul timpului am scris mai multe despre femei 😊 decat despre barbati; in special la "categoria"/eticheta "femei_si_barbati". Dar mai am! :)) Toate "pe bune".

      Ștergere
    2. Ai o astfel de categorie? N-am știut. De fapt habar n-am cum funcționează blogspot. E destul de dificil pentru o persoană atehnică ca mine, care vine de altundeva. :)

      Ștergere
    3. "Etichete" (ca la WP), la final de postare, sub "Publicat de". 😊 Clic pe "femei_si_barbati" si apar toate postarile cu aceasta eticheta, dar una sub alta, "deschise".

      Ștergere
  7. Ha, ha! Ce poveste! Inclin sa cred ca astfel de lucruri chiar se petrec!
    Cred ca ramane un gust tare amar dupa o astfel de situatie, terminata totusi cu bine! Noroc cu vasele din chiuveta. Nu a fost inspirat sa le spele inaintea vizitei...
    Multumesc pentru lectura, Diana draga!
    Pupicei si seara frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo-hooo! Si cate se petrec! :)) Nu degeaba s-o spune ca viata e un izvor nesecat de... minunatii (in toate sensurile cuvantului)! 😊
      Daca le spala nu mai putea face "testul".
      Cu drag! Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️
      Seara frumoasa si pentru tine! Pupici! 😘

      Ștergere
  8. Super poveste. Dar am o completare. Chestia cu vasele nu e defect masculin exclusiv. Vecina mea are masa din bucătărie pliiină de vase murdare. Cu vârf. Înțeleg să existe asemenea momente. Dar nu permanent.
    Mă duc să le spăl pe ale mele :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Bineinteles ca nu doar barbatii au "probleme" cu spalatul vaselor dar in cazul dat vasele murdare erau "test" pentru femeile care, eventual, veneau la el si le spalau, sau nu.
      Eu le mai las, 'ca pana spre seara se mai aduna. :D

      Ștergere
  9. Tare test!
    E un final neașteptat.
    Felicitări pentru poveste!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte bun povestea! Merge la fix la serialul de la Pro: „Povești de viață”! Când și când... mai prind câte un episod.
    Binențeles căî se pot comenta multe și în diferite feluri. Numai așa realizăm că fiecare este ceea ce este potrivit educației primite, a ceea ce a trăit și a văzut în viața sa și în jurul său. Iar ceea ce mie mi se pare ciudat sau chiar respingător, altuia nu i se pare deloc. Eu unul, trebuie să recunosc, nu aș suporta să văd vase nespălate lăsate grămadă în chiuvetă! Mi-a rămas în sânge acest „sport”, de când în armată am spălat sute de mii de farfurii. Așa că... am un fix cu acest aspect. Iar să faci din asta un „test”.... hai să fim serioși! Ce urmă după acesta? Testul spălării șosetelor? :-)
    Iar „manierele” acestui tip, de a semnaliza când merge „cu prietenul” la baie... este de prost gust, oricât de glumeți s-ar crede unii. Mă rog. E doar părerea mea și nu o impun la nimeni. Dar am înțeles-o perfect pe domnișoara respectivă.
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La un moment dat mi s-a tot recomandat sa urmaresc Povesti de viata - ceva-ceva vazusem, pe vremea cand butonam telecomanda, si nu m-a atras, dar am zis "hai sa vad"! Si... am nimerit un "episod" in care sotul si soacra incercau sa convinga sotia/nora ca e firesc sa locuiasca sub acelasi acoperis cu ei si... amanta sotului! De atunci, gata! :))

      Aceeasi parere: fiecare e altfel "construit", si inteleg inclusiv obsesia unora de a se apleca dupa scame chiar si cand au invitati la masa. 😊 Dar cum ai zis tu: sa faci test din asa ceva?! :))
      Hahaha! Chiar! Testul sosetelor! :)))

      Si la partea cu glumele plasate aiurea ai dreptate. Unii isi nimeresc interlocutorii fix in moalele capului cu glumele lor plasate aiurea - ca si cum ar vrea sa stie ceilalti ca stiu si ei glume.

      Multumesc, Alex draga! Numai bine si la voi! 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.