2022-02-08

Risc seismic. Evacuare forțată

Prin anul 1994 s-a venit cu ideea expertizării tehnice a construcțiilor cu risc seismic și pentru cele expertizate, constatate că au risc seismic I (adică risc de prăbușire totală sau parțială) s-a apelat la „bulina roșie”. Urmau consolidările. Unele clădiri au fost consolidate. Probabil că există și oameni mulțumiți, dar pe unii i-am auzit reclamând că le-au fost, efectiv, stricate apartamentele. Dacă proiectul va deveni lege, bulinele vor fi înlocuite cu panouri de avertizare la intrările în spațiile respective, după primirea raportului de expertiză tehnică.

Consolidările s-au oprit din mai multe motive, între care cel mai important: oamenii nu voiau să-și părăsească locuințele pe termen de... Cât timp le ia, în general, constructorilor din Ro să termine ceva atunci când sunt plătiți de stat?! Dar consolidările nu sunt plătite tocmai de stat! Fiecare cetățean care „beneficiază” de consolidarea imobilului va trebui să plătească în rate toată afacerea, în termen de 25 de ani (șeful guvernului tehnocrat și acoliții lui, în 2017, voiau că termenul să fie de 5 ani). Cinci ani e perfect; nu?! În imobilele cu mare risc seismic stau numai bogătași! De n-ar fi plini de bani de ce ar sta în astfel de imobile? După ce-au terminat ratele la cumpărarea apartamentelor și-au trăit viața tot mai greu (cei mai mulți) iar acum, bătrâni sau aproape ajunși la bătrânețe, cu pensii de mizerie, vor avea de plătit rate pentru consolidare. Numai gândul că vor fi mutați cu forța din casele lor i-ar putea ucide pe vârstnici!

Se instituie ipoteca (în beneficiul statului, probabil) pe imobilele acestea și proprietarii trebuie să-și plătească ratele conform calculului „per suprafață locuință”. Se va pune poprire pe veniturile proprietarilor (pensii, salarii)? Ce se întâmplă în cazul celor care trăiesc din „venitul minim garantat” sau pensii atât de mici încât ar rămâne fără bani de utilități și/sau strictul necesar? Ce se va întâmpla în cazul imobilelor despre care e posibil să se constate că e mai mare daraua decât ocaua (adică, e mai ieftin de demolat decât de consolidat)?

Tehnocrația” a leșinat, a fost lăsată baltă ideea. „Social-democrația” și ceva „tehnocrație” au fost resuscitate, ideea a-ncolțit din nou: prin proiectul de lege, în dezbatere publică, aflat pe masa deputaților de azi. Camera deputaților e forum decizional (senatorii au votat proiectul de lege în 2018).

Clădirile multietajate cu destinația principală de locuință vor fi incluse în programul de reabilitare seismică dacă întrunesc cumulativ următoarele criterii:

a) prezintă un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și minimum 10 apartamente;
b) valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,20 g (risc de prăbușire totală sau parțială la un eventual cutremur)
Nu știu să "traduc" a doua condiție. 

Expertizarea tehnică a clădirilor cu destinația de locuit sau a altor spații publice, precum săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică, se va face la solicitarea proprietarilor, dar un rol important în identificarea clădirilor susceptibile să intre în programul de reabilitare seismică va reveni primăriilor. Intră în program construcțiile de dinainte de anul 1978.

Ce scrie în proiectul de lege

Proprietarii nu se vor mai putea opune consolidării. Primarul (nu el, personal, dar să fie mai scurt) notifică proprietarul că trebuie să se mute; apoi îl renotifică, apoi obține de la judecător o ordonanță președințială pentru evacuare și „specialiștii în evacuări” încep să-i scoată omului din casă ceea ce acesta crede că are nevoie să ia cu el în locuința temporară, până la terminarea consolidării imobilului, restul e depozitat „în locuri sigure”. Evacuarea se va dispune în cazurile în care nu se poate proceda la restrângerea folosinței încăperilor.

Plata pentru mutat și chiria vor fi plătite din banii localității în cauză. Fiind proprietar, nu-l pot pune pe om să plătească el chiria, ci doar întreținerea și utilitățile la noua locuință.

Autoritățile administrației publice locale vor asigura spațiile necesare depozitării, în condiții de siguranță și cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care nu pot fi mutate în locuințele de necesitate.

Întrebări. Au cea mai vagă idee unde vor depozita, în condiții de siguranță și accesibil, bunurile oamenilor? Cine plătește mutatul înapoi, în locuința proprietate?

Pe întreaga durată a derulării acțiunilor privind reducerea riscului seismic, proprietarii vor sta pe unde-i mută primarul...

Întrebări. Câți ani va dura consolidarea? În unele cazuri poate dura mai mult, în altele mai puțin, în funcție de complexitate, evident... Vor mai apuca vârstnicii să revină în casele lor? Unde-i mută cu forța pe proprietari, când e cazul de evacuare? În apartamentele din blocurile noi care nu sunt încă la vânzare sau n-au putut fi vândute, mai ales în ultimi doi ani, și care se „uzează” prin nefolosință? Le pasă autorităților că oamenii pe care-i mută forțat vor fi departe de medicul de familie, de farmacii, de alte magazine de unde se aprovizionează?

Altă precizare din lege: înstrăinarea locuințelor aflate în clădirile reabilitate seismic este interzisă pe o perioadă de 25 de ani, ea putând fi vândută doar dacă se rambursează costul lucrărilor.

Nu se abțin „autoritățile” să mai sape pe sub orașe (mai ales pe sub capitală), tocmai pentru că sunt în zona seismică periculoasă și/sau au clădiri cu risc seismic mare. Pare ceva de genul "modernizare cu orice preț". Consolidează clădirile vechi și permit construirea de blocuri pe dealuri lutoase, permit construirea de blocuri înalte și foarte înalte în zone cu grad mare de risc seismic. Au permis modificarea spațiilor – în cazul societăților comerciale – în aproape orice clădire (de câțiva ani au evacuat societățile comerciale de pe la parterul clădirilor de locuințe cu risc seismic mare). Societățile comerciale de la parterul blocurilor mai vechi (în special) se tot schimbă și, care cum vine, se apucă de „reconfigurat” spațiul și-i dau cu spartul de vibrează ferestrele. Când un astfel de imobil ajunge să fie expertizat și se constată riscul seismic mare proștii de proprietari n-au decât să plătească și să plece cu cortul până le e consolidat imobilul.

Toate aberațiile astea mă determină să cred că faza cu „reabilitarea seismica” e doar motiv pentru a sifona căruțe cu bani. Ar trebui să înceapă (și) cu eliberarea autorizațiilor de construire și altele de gen așa cum scrie la carte.

Pare ca nu are logică afacerea aceasta... Bine, dacă nu-i zic logică faptului că politicienii vor să-i oblige pe oameni să trăiască în caz de cutremur. Nu sună a „tun imobiliar” afacerea? Doar întreb, nu afirm. 

Propagandiștii acestei legi își încep textele și cuvântările cu fraze gen „tuturor ar trebui să ne fie frică de cutremur”; „știm ce dezastru a lăsat în urmă cutremurul din 1977”; „clădirile se învechesc și tot mai puțin fac față unui cutremur” – bine că fac față săpăturilor cu foreza!


Pe larg:
https://jurnalul.ro/bani-afaceri/constructii-proprietati/reabilitarea-seismica-a-cladirilor-evacuarea-cu-forta-a-proprietarilor-si-bani-de-la-primarii-pentru-acoperirea-cheltuielilor-cu-mutatul-892748.html

https://www.contributors.ro/cum-deblocam-procesul-de-consolidare-a-cladirilor-cu-risc-seismic-3-propuneri-inovatoare/

Proiectul de lege poate fi citit aici:
http://www.cdep.ro/comisii/administratie/pdf/2018/rp376_16.pdf

Imagine de Dmitry Abramov de la Pixabay

18 comentarii:

  1. Mi-ai stricat zenul! Si eu care credeam ca voi vedea inimioare.
    Chiar ma intrebam de ce nu se mai vorbeste despre. Iaca ca se vorbeste.
    Prin zonele pe unde mai colind am intalnit un caz de genul. Bloc de 10 etaje, mare-mare. La parter era un magazin cu chestii de pictura. Cautam ceva dar am gasit un anunt. S-au relocat ca blocul era cu bulina. Dar locatarii erau tot acolo. In alta locatie fix aceeasi chestie, unde era
    O minunata patiserie cu multe altele, inclusiv paine. Langa, a aparut un sediu ce tinea de relatii cu publicul a primariei si mai incolo o alta patiserie de firma. E mai ceva ca la balaceanca! 😊
    Totul e facut cu... cap!
    O sa citesc si eu, ca se pare e un alt subiect bunut! Nu stiu de unde le mai scoti, Diana draga!
    Iti spun noapte buna si linistita! Pup.😘 ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a refacut zenul? 😊
      Se vorbeste... Ce nu inteleg: de ce n-au rezolvat pana acum cladirile care sunt in proprietate de stat, daca sunt asa de capabili si de pusi pe fapte bune? Si vor sa se ia de oameni...
      Adica... au evacuat pe unii si le-au permis altora sa deschida localuri acolo? Hm.
      Consolidarea cladirilor e un lucru bun, dar... Uau! E de lucru acolo, nu gluma, iar in constructii trebuie sa se tina cont si de conditiile meteo, intre altele... Nu prea imi dau seama cum ar putea rezolva fundatia si structura de rezistenta distruse ale unei cladiri inalte si late.
      Din cartile cu bancuri ale politicienilor le scot. 😊 Site-urile camerei deputatilor, senatului, guvernului...
      Multumesc, Suana draga! ❤️ Zi frumoasa iti doresc! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. S-a refacut! In programul administrativ de azi. Mi-am facut lista si ma tin de ea! Sa nu razi!😊
      Nu stiu cum e cu consolidarile pe bune, dar am inceput sa fiu atenta la cladiri, sa nu-mi cada pe mine din fatade... Mai pun ei anunturi, dar...
      Inca nu stiu cu inimioarele, dar se zvarcolesc cateva idei.
      Pupici si seara buna, Diana draga!❤️😘

      Ștergere
    3. Nu râd! Cum sa râd?! Bine ca reusesti sa te organizezi astfel. Ziua de azi a fost un haos - nu e prima si nici ultima, desigur 😊 - dar orice lista as fi avut ar fi fost inutila - n-as fi avut cum sa renunt la ce a fost pentru ce ar fi scris pe lista.
      Consolidarile sunt necesare - e o certitudine - dar zau ca nu am incredere in oamenii care fac afirmatii spumoase ca alea-alea! Mi-a trimis cineva un link (ieri) cu un articol din 2021, in care un domn declara ca la blocul lor (consolidat) nu se mai lucreaza din 2019 dar nu li se permite sa reintre in locuinte, pe diverse motive; el are de platit, esalonat pe 25 de ani, peste 85 mii euro.
      Si la noi sunt cladiri cu "afise" - lipite de zidul cladirilor - le citim doar daca privim in lateral, cand ar putea fi prea tarziu. :(

      Am terminat martisorul, mai am felicitarea de facut. 😊
      Multumesc! Inspiratie si spor iti doresc! Si zi frumoasa, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Uy me dejaste sin palabras. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yo estaba igual cuando descubrí este billete...
      Te mando un beso.

      Ștergere
  3. Foarte încâlcită treabă..... Destul de neplăcut pentru cei care vor trece prin asta....ca să mă exprim delicat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi imaginez ca as putea fi in locul lor... si simt c-o ia inima razna si sangele navaleste in cap, s-o puna de-un AVC.

      Ștergere
  4. Mi-e rău! Blocul meu deja are vreo 40 de ani, iar speranța mea de viață este de încă 30 de ani... măcar. :) Sper să nu mă pocnească o evacuare forțată când voi fi cu un picior în groapă... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca le trece pana atunci... 😊 Deduc, din proiectul legii, ca oamenii - prin asociatii - trebuie sa ceara expertizare; sigur, primarii vor fi "obligati" sa identifice cladirile care prezinta risc. Sa inceapa cu cele proprietate de stat, sa ne convingem ca le iese si ca le rezolva intr-un termen rezonabil, apoi sa se ia de blocurile oamenilor.

      Ștergere
    2. Le trece cu ideea asta, le vine altă idee. Parcă nu știu eu cum stă treaba? :)

      Ștergere
    3. Sunt convinsa, si de una si de alta! 😊
      Sau... le trece acum si-i apuca peste alti cativa ani. 😊 Cum se intampla cu impozitarea bacsisului, din 2015 incepand.

      Ștergere
  5. Consolidarile au ramas in urma rau de tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu se putea altfel.
      Mi se pare o vrajeala, cand e vorba despre imobile de locuit. Imagineaza-ti niste blocuri de dimensiunea celor de pe Grivitei sau pe Mosilor (unde stiu ca e un bloc cu 10 etaje care are bulina rosie) in Bucuresti, unde sunt cateva blocuri construite mult inainte de 1978, pe "sistemul" hei-rup! Unde ar putea muta fortat atatea familii, unde le-ar depozita bunurile daca e caz de evacuare?

      Ștergere
  6. Doamne fereşte! Mi se strânge inima numai când mă gândesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel simt si eu! Sunt constienta ca sunt necesare consolidarile si, in acelasi timp, ma ingrozeste gandul!

      Legea e din 1994! Ma gandesc ca n-ar fi trebuit sa permita vanzarea catre chiriasi a locuintelor din cladirile cu probleme. Legea 112 - cumpararea locuintelor din casele nationalizate e din 1995, iar legea locuintei este din 1996. Au vrut bani atunci. N-au deloc viziune politrucii acestia - sau nu le pasa decat de interesele lor, politice si/sau personale.

      Ștergere
  7. Ai mare dreptate cu toate cele expuse. Sar peste cele politice pentru a ajunge la cele tehnice. Mai precis la tunelurile de metrou.
    Cunosc bine un bloc din zona Pieței Victoriei trepidat la fiecare trececere a vagoanelor de metrou.
    S-a constatat ca se macină betonul din structură și mortarul dintre cărămizi. Din câte înțeleg, nu se încadrează în noua propunere de lege. Are p+3 nivele, dar sunt numai patru apartamente.
    Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfoai! Sarmanii oameni! Chiar si consolidand cladirea, istoria se va repeta...
      Daca e cladire declarata monument istoric proprietarii ar avea o sansa la consolidarea imobilului, in parteneriat cu primaria (50-50 si chiar alte procente) daca exista vreo hotarare de primar/C.L. in acest sens (la Bv exista).
      O alta posibilitate este instanta: sa dovedeasca, prin expertiza tehnica s.a., legatura directa dintre deteriorarea cladirii si vagoanele de metrou in trecere si atunci e posibil sa obtina de la autoritatile locale macar o parte din banii necesari consolidarii. Si fara instanta ma gandesc ca s-ar putea rezolva daca ar gasi "oficiali" care sa priceapa ca metroul - de utilitate publica - distruge o proprietate privata. Complicat, oricum... :(
      Poate ca ar trebui modificata legislatia astfel incat sa reglementeze si cazuri de acest gen (daca nu se poate gasi o rezolvare incadrandu-se in legislatia actuala).
      Iti multumesc pentru apreciere!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.