2022-02-12

Ziua Darwin

portretele lui Darwin, la batranete si la varsta adulta
În ziua de 12 februarie 1809 s-a născut Charles Robert Darwin, cel care a enunțat „teoria evoluționistă”, în care susține că omul se trage din maimuță. Bine, n-a zis chiar așa! A spus, în multe fraze, pornind de la Precambrian (și fosile) până în zilele lui, că există un strămoș comun pentru floră și faună – mai apoi au preluat alții teoria, cercetând încolo și-ncoace, unii ajungând să afirme că gata! nu mai e ipoteză, e fapt; alții, mai modești (sau mai deștepți), afirmă că nu e chiar sută la sută dovedită teoria, existând o mulțime de necunoscute. Trec peste; n-am de gând să dovedesc sau să infirm teoriile „specialiștilor” lumii.

Tatăl lui Darwin a fost medic; bunicul lui, Erasmus, a fost medic și filosof – acesta a enunțat unele teorii cu privire la moștenirea și diferențierea speciilor. Cu doi medici în familie, se presupunea că și Charles va deveni medic – a început studiile la Facultatea de Medicină din Edinburgh (Scoția), dar nu i-a plăcut, deși era atras de orele de chimie ale lui Alexander Pope; după încheierea primului an (1826), vara, pleacă în călătorie prin pădurile natale, observând păsările și notând într-un carnețel comportamentul și obiceiurile acestora. Citește mult, studiază mult; intră într-o societate de istorie naturală formată dintr-un grup de studenți entuziasmați de științele naturii. Dezbaterile din cadrul acestui for științific promovau investigația științifică bazată pe studiul cauzelor naturale (fără vreo intervenție divină).

Pentru că nu i-a plăcut la medicină, tatăl lui îl înscrie la Cambrige (1828), la teolgie, dar nici teologia nu-i place, el fiind atras de botanică și geologie, așa că preferă călăria și vânătoarea, nu frecventarea cursurilor.

A studiat insectele, a învățat să împăieze animale; în copilărie colecționa scoici, minerale, monede, sigilii poștale - nu-i plăcea la școala în mod deosebit și era mai slab la învățătură decât una dintre surorile sale.

În ianuarie 1831 își încheie studiile teologice, trecând cu succes examenele la teologie, limbi clasice, matematică și fizică. Rămâne la Cambridge până în iunie, și studiază lucrările unor naturaliști apoi, stimulat de lucrarea unuia dintre aceștia pornește în călătorii științifice. Urmează un curs de geologie al reverendului Adam Sedgwick, apoi întreprinde cu acesta o cartografiere a straturilor geologice în Țara Galilor.

În decembrie 1831, Darwin pleacă în călătoria vieții lui, la bordul navei Beagle, voiaj în timpul căruia își începe formularea teoriei evoluționiste. Aproape cinci ani a durat călătoria, iar Darwin a efectuat o mulțime de studii și investigații geologice și naturaliste. Și-a notat toate observațiile și speculațiile teoretice corespunzătoare; această cercetare amănunțită asupra speciilor de animale și a fosilelor a fost punctul de reper în scrierea unor cărți precum „Originea speciilor” sau „Originea omului”.

Cu ocazia acestei călătorii Darwin observă faptul că între comunitățile și civilizațiile umane nu primează diferențele de ordin rasial, ci cele de ordin cultural și e de părere – contrar ideii preconcepute a „științificilor” acelei perioade – că nu există o punte de netrecut între oameni și animale.

Darwin a fost conștient de – și a recunoscut – „minusurile” teoriei sale cu privire la evoluția speciilor și a făcut tot posibilul ca lucrarea lui să nu intre în conflict cu teoria creaționistă. Dar disputele există și azi. Nu prea e după cum vrea autorul, ci după cum vrea cititorul.

Pentru recunoașterea valorii sale ca naturalist, Darwin este numit în 1838 secretar al Societății de Geologie, funcție pe care a deținut-o până în 1841. În timpul călătoriei pe Beagle a adunat un vast material geologic, paleontologic, zoologic, botanic, etnografic etc., dar nu avea diplome care să-i ateste vastele cunoștințe – urmase un curs de geologie, studiase, intens, lucrările unor savanți de la acea vreme și altele; colaborase cu profesori emeriți.

Mai ales datorită observațiilor și reflecțiilor din timpul lungii sale călătorii a reușit să formuleze teoria evoluționistă, dar și alte teorii: privind mișcarea scoarței terestre, formarea recifelor coraligeni, a insulelor vulcanice – altfel spus, nu doar speciile evoluează, ci și Pământul.

Darwin e cunoscut în special pentru „Originea speciilor”, dar mai are vreo 20 de lucrări publicate. Se pare că el a descoperit cum se formează atolii, a demonstrat fototropismul (modul în care lumina influențează creșterea plantelor), a lansat primele teorii cu privire la extincția megafaunei (animale mari sau gigantice) și a mișcării continentelor. A avut o contribuție importantă la analiza și descrierea florei și faunei din emisfera sudică.

Darwin a murit în 19 aprilie 1882.

Ziua Darwin e o sărbătoare relativ recent instituită, în scopul aniversării nașterii lui Charles R. Darwin, un prilej de a sublinia importanța contribuțiilor naturalistului englez în dezvoltarea științei.

*

În tinerețe s-a ocupat cu vânătoarea, dar i-o fi trecut spre bătrânețe. Îl apreciez pentru ceea ce a scris despre animale.

*

Fapt divers. Începând cu anul 1994 au fost acordate primele Premii Darwin, pentru prostie extremă. Numite în onoarea lui Charles Darwin, părintele evoluției, aceste premii îi „recompensează”, ironic, pe cei care contribuie la evoluția speciei auto-eliminându-se, prin moarte sau sterilizare - inteligența, buna judecată nu sunt trăsături genetice, ci au mai mult de a face cu mediul în care un om trăiește. Faptele sunt tragice, dar circumstanțele sunt ridicole, hilare - am chicotit citind pentru ce au fost date unele dintre premii.

Deși contestate, aceste premii sunt, cumva, și educative, pe sistemul "nu încercați asta acasă".
https://darwinawards.com/

Într-un comentariu la această postare am aflat azi, de la Jo, Film.Serial, despre existența acestor premii.


sursa foto wikipedia (domeniu public)
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

20 de comentarii:

  1. conocía lagunas cosas sobre Darwin pero muchas no. Me gusto mucho esta entrada te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hay mucho que decir sobre Darwin; sé muy poco.
      Gracias!
      Te mando un beso

      Ștergere
  2. Când am citit titlul gândul mi-a zburat la Premiile Darwin, care-i răsplătesc pe cei care contribuie la evoluția umanității, auto-eliminându-se din fondul genetic prin moarte sau sterilizare din cauza propriilor greșeli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! M-am delectat un pic cu faptele pentru care au fost unii desemnati pentru premii!
      N-am stiut despre acestea.
      Iti multumesc, Jo, ❤️ pentru "informatii" - voi completa postarile, poate nu stiu nici altii, si ar vrea sa stie. 😊

      Ștergere
    2. Cool! Eu sunt înclinată mai mult spre partea fun a oricărei situații. Doar mă știi. :)

      Ștergere
    3. Stiu! 😊 La fel si eu. Sunt unii care-mi reproseaza ca pot râde in hohote la emisiuni unde sunt aratate filmulete cu oamenii care au parte de "nasoale". Nu ma distrez de "răul" lor, ci de situatie. Apoi... ei sunt cei care le trimit sa fie difuzate! 😊 E clar ca sunt bine, sanatosi!

      Ștergere
  3. Interesante lucruri am aflat. Mulţumesc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu multumesc, Potecuta, 'ca-mi zici ca a fost util.

      Ștergere
  4. Mi-ai amintit de discutiile contradictorii interminabile, avute în perioada liceului cu profesoara de chimie si mai târziu cu profesorul de anatomie-fiziologie, pe aceasta tema a "originii speciilor" care dealtfel mi-a cerut, si i-am împrumutat o Biblie, care în final, i-a întarit credinta ca ceea ce ne preda în scoala, erau doar teorii si filozofii false, menite sa ne induca în eroare credintele traditionale în Dumnezeu.
    Paradoxal îmi pare, faptul ca de la Isus Hristos pâna azi, toti adevaratii descoperitori ai adevaratelor valori, au fost persecutati, condamnati, asasinati, iar înselatorii recompensati si premiati.
    Un sfârsit de saptamâna relaxant, în toate aspectele binecuvântat, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca oamenii premiati pentru una-alta chiar cred ce spun, deci nu sunt tocmai niste inselatori. 😊
      La scoala, noi n-am avut ocazia unor astfel de discutii: era teoria evolutionista si punct. Prin 2008 au avut ideea de a scoate din programa scolara (la biologie) studiul teoriei evolutioniste! Mi s-a parut stupid. Nu stiu ce s-a intamplat in final. Daca exista doua teorii sa le studiem pe amandoua - sa putem afirma ca ne bucuram de libertatea de constiinta. In fond, lucrurile sunt cum sunt, indiferent de ceea ce cred unii si altii. 😊
      Multumesc, Iosif! Sfarsit de saptamana frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Oare cum ar fi evoluat umanitatea fara acest personaj si teoriile lui de ale caror veridicitate chiar si el avea unele dubii? Ideile lui s-au mulat perfect pe niste concepte care au deformat cred eu relatiile dintre oameni.
    Habar nu am de ce atunci cand am invatat despre el in scoala nu prea am crezut teoriile evolutioniste. Pareau cu ... hibe!😊
    Sunt curioasa daca va lua cineva initiativa sa scrie o carte despre teoriile lui prin prisma noilor cercetari din ultimii ani. Oare cum ar suna?
    Pun un citat din Moarte pe Nil, ca am citit postarea la Jo si mi se pare relevant:
    "Si sunt unii oameni care exact asta nu vor sa faca. Elaboreaza o anumita teorie si totul trebuie sa se conformeze ei. Daca vreun fapt minor nu se potriveste cu teoria, este ignorat. Dar intotdeauna faptele care nu se potrivesc sunt cele mai semnificative."

    Multumesc de reamintire, Diana draga! Pupici si weekend placut in continuare!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi fost altul, pentru ca teoria nu e chiar asa de originala cum pare la prima vedere. Unul care sustinea ceva asemanator – înainte cu mult de Darwin - a fost impiedicat de adeptul „invariabilitatii speciilor” sa-si publice si/sau sa-si sustina teoriile. Apoi, cam deodata cu Darwin, Alfred R. Wallace a ajuns cam la aceleasi concluzii. Doi savanti au prezentat la Londra un text redactat in comun de C.D. și A.Wallace: „Tendinta speciilor de a forma varietati si perpetuarea varietatilor si a speciilor prin selectie naturala” – numele lui C.D. era primul trecut (Wallace s-a plasat al doilea) Apoi, C.D. si-a publicat lucrarea „Originea speciilor prin selectie naturala sau pastrarea raselor favorizate in lupta pentru existenta”, care s-a numit apoi pe scurt „Originea speciilor” – si asa, Darwin, a ajuns sa fie numit „parintele evolutionismului” – in lucrarea lui nu prea s-a referit si la ideile asemanatoare pe care le-au avut altii inaintea lui (zic unii cercetatori)

      Citatul e perfect! Unii "stintifici" au aroganta de a sustine ca proportia foarte mare a secventelor ADN pe care ei le considera fara rol (inutile, adica), sunt „resturi” genetice ale unor specii trecute care au evaluat. Noroc ca mai sunt si altii, care au alte puncte de vedere, si nu sustin ca ce n-au inteles (inca) e inutil.

      Mi se pare improbabil sa nu existe - daca nu carte - macar articole, teze pe tema amintita de tine.

      Cu drag! Weekend frumos si pentru tine, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
    2. https://geopolitika.ro/articles/realizare-stiintifica-epocala-profesorul-roman-florian-colceag-a-descoperit-genomul-universului/ Si altceva fff interesant!

      Ștergere
    3. Cand a inceput sa scrie despre fractali si nu mai stiu ce n-am mai inteles nimic - in domeniu, mi se poate spune orice: privesc ca vitelul la poarta noua = nu aprob, nu contest, nu pot verifica etc. 😊
      Despre "aplicabilitate imediata" nu cred ca poate fi vorba nici in cazul legii privind educatia nationala... E nevoie de o anumita "structura"; chiar si cu banii alocati de la bugetul de stat e aiureala - legea prevede vreo 6% din PIB si an de an se da cate o derogare: "nu se poate, dam mai putin". :( Ce sa mai vorbim de altele?
      Zicea ceva de computere cuantice care ne-ar ajuta sa vorbim cu... copacii. A vorbit cu vreun copac? Chiar nu glumesc... N-am citit prea mult despre computerele cuantice dar stiu ca nu pot face prea multe la ora aceasta - ceva cu gasirea algoritmilor potriviti... In 2021, IBM a montat in Germania un astfel de computer - e intr-o cutie de aproape 3 metri si trebuie ferit de zgomot si nu mai stiu ce. Oare chiar nu ar cumpara IBM (sau altii) ideile de gen? Daca in Ro nu se poate... sa fie in lume, dar sa fie - e pentru binele omenirii, in fond; nu?! (sau raul omenirii; depinde cine foloseste ideile inovatoare, din orice domeniu).
      Stiu ca orice e posibil, dar nu ma voi grabi sa neg sau sa sustin ceva ce nu inteleg.
      Multumesc pentru link. ❤️ A fost o lectura interesanta.

      Ștergere
  6. Foarte interesanta prezentarea. Nu stiam de acele premii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Ella.
      Azi am aflat si eu despre acele premii. 😊

      Ștergere
  7. Acele premii sunt foarte tari! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Cam sinistre faptele, dar asa-i cu prostia... 😊

      Ștergere
  8. https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=gqFTACdJfsM
    Ceva simpatic pentru saptamana care urmeaza!
    Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Suzana draga! ❤️
      Ieri am mai reusit sa vad cateva filmulete pe tema; am decupat un sablon dar... nu stiu ce-o iesi din mainile mele. 😊
      Pupici! 😘

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.