2022-02-15

Îmi dai papucii. Îți dau papucii

E o vorba „din bătrâni”: „îți dau papucii”. Asta-nseamnă că te dau afară, te alung, nu te mai vreau în casa mea, în viața mea etc. Sau: mi-am luat papucii și-am plecat – nu mai vreau în casa ta, în viața ta etc..

Originea expresiei "a da cuiva papucii"

A da papucii cuiva se obișnuia în cazul celor care se lungeau la vizită, din cine știe ce motive, iar gazda le aducea papucii (încălțămintea), ca semn că e cazul să plece. În cazuri cu îndărătnici, unii aruncau papucii afară și musafirul se ducea după ei... Ceva de gen’ e explicația, dar expresia s-a generalizat mai mult în chestiuni precum ruperea unor relații – amoroase sau de altă natură.

*******

Nu știu câți oameni – adulți – există, cărora să nu li se fi dat papucii măcar o dată-n viață sau care să nu fi dat cuiva papucii măcar o dată-n viață.

În unele cazuri e greu „să dai cuiva papucii”, în altele e mai ușor. În cazul unei relații de lungă durată și – în mare parte – armonioasă, nu uităm ușor persoana, dar o uităm, nu mai privim în urmă când se ajunge la o astfel de hotărâre; e semn că relația nu mai poate continua și continuarea ar putea însemna doar pierdere de timp sau – mai rău! - o relație cu multe „pișcături”, o relație forțată. La fel și în cazul în care „ni se dau papucii”. Nu ne cade bine, dar îi luăm și plecăm fără a mai privi în urmă – din aceleași motive.

Nu știu alții cum sunt – vorba lui Ion Creangă – dar dacă-mi dă cineva papucii nu trebuie să insiste: îi iau și pe-aici mi-e drumul. De-o fi să se răzgândească, ghinion – nu mă mai interesează. Uneori mi s-au dat papucii, alteori mi-am luat papucii și-am plecat, și plecată am rămas. E prea scurtă viața pentru a pierde timpul cu ezitări, pentru că odată instalată ideea plecării aceasta va ajunge să otrăvească nu doar relația, ci și mintea.

Paranteză: folosesc genul masculin pentru că mă refer la „om” – deci poate fi femeie sau bărbat. Am închis paranteza.

Timpul curge, curge, curge și deodată, surpriză: între cei care ți-au dat papucii, între cei cărora le-ai dat papucii sau între cei de la care ți-ai luat papucii afli că sunt unii care au rămas „agățați” de aripa ta. Ai uitat de ei, dar o întâmplare – sau o „atenționare” – îți arată care-i treaba. În astfel de situații nu prea știi ce simți: mulțumire?! mândrie?! Uau! Mi-a dat papucii și stă pe-aproape, pitit prin bălării, interesat de ceea ce fac, pe unde și cu cine fac! I-am dat papucii și a rămas pe-aproape, interesat ca cel amintit mai sus. În primul moment e o bucurie... răutăcioasă, dar apoi este tristețe. Acei oameni au rămas aproape, în umbră, fiind foarte interesați de viața ta. Așteaptă ce?! Să te vadă căzând? Să te vadă nefericit? Că doar nu stau la pândă prin colțuri întunecate doar să te felicite pentru victorii. Tu ai „trecut peste” și ei au rămas blocați în ieri. Nu e, cumva, trist acest fapt? Cum să mai uiți un om de care începe să-ți fie milă?! Da-l uiți (din nou) până la urmă; mila nu e un sentiment care să facă cinste cuiva – nici celui care-l generează, nici celui care-l nutrește (milostenia e altceva, și nu e cazul).

Ce s-a sfârșit ar trebui s
ă rămână sfârșit.
Imagine de Alexas_Fotos de la Pixabay

18 comentarii:

  1. Uy no conocía la expresión. Te mando un beso y te deseo un feliz día del amor y la amistad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parece una expresión antigua, y no sé si es característica de otras partes del mundo.
      Gracias!
      Una buena semana!
      Te mando un beso

      Ștergere
  2. Sunt fix la fel: o dată luați/primiți papucii, așa rămâne, orice s ar întâmpla!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, e destul de complicat dacă e să luăm în calcul faptul că oamenii simt atât de diferit şi trec diferit peste despărţiri. Unii se dau mai loviţi decât e cazul, încercând prin asta cumva să stârnească mila care cred ei îl va aduce înapoi pe cel care a plecat. Alte persoane, din contră, chiar dacă suferă, se arată mai puternici decât oricând, făcând în ciudă celuilalt.
    Zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Suntem diferiti si din acest punct de vedere.
      Orice despartire doare sau, macar, lasa un gust amar in suflet, dar cei care incearca sa trezeasca in altul sentimentul de mila nu cred ca-si dau seama ce ar putea obtine... Cei care se arata mai puternici pentru a face in ciuda cuiva, cred ca nici ei nu au o atitudine tocmai corecta - mai ales daca o fac "in ciuda". Firesc cred ca este sa fie consumat "sentimentul negativ". Eventual, plangi trei zile, zaci, apoi te ridici si-ti vezi de viata. 😊

      Ștergere
  4. Relațiile sunt ca viciile, iar unii trăiesc o viață întreagă într-un astfel de viciu deși le fac mult rău, însă nu e ușor să te despărți de un om în care ai investit bucăți din suflet.

    Poate cățelul vecinului are o idee mai bună că vine și îmi ia papuci de pe prag.😄
    Zi bună, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelenta comparatia! 😊
      Sigur ca nu e usor atunci cand este vorba despre oameni in care ai investit mult suflet, dar sunt si cazuri de relatii mai mult sau mai putin de... complezenta. Cand o astfel de relatie se destrama cred ca e aiurea sa mai stea cineva "la panda" sa vada ce face celalalt.

      Hahaha! Ii place de tine, probabil. 😊
      Multumesc, Stef! Zi buna si pentru tine!

      Ștergere
  5. Uite, vezi, asta-mi place mie la oameni- hotărârea... 😊
    Interesantă proveniența expresiei, am mai aflat ceva.
    Să-ți fie săptămâna veselă și ușoară cu toți papucii pe-acasă, Diana dragă! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😊 N-am vrut sa invat din experienta altora, asa ca, in timp, am invatat din experienta proprie. E linistitor.
      Ma bucur ca a fost un pic util textul.
      Hahaha! Faina urarea! :)) Asa sa fie! Si la tine! 😊
      Iti multumesc, Dana draga! ❤️ Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. Si uite asa ajungem la ce am mai citit despre legaturi karmice si despre bucatele de suflet care raman aninate de personaje carora 'le dam papucii'...!
    Si despre ritualuri ciudate de recuperare a bucatelelor...😊
    Interesante ideile. Oricum din cand in cand trebuie sa ne facem 'curatenie' cumva, desi acestea sunt cele mai complicate situatii.
    Trec mai tarziu pe la fire, ca acum trebuie sa inchid calculatorul.😊
    Pup! ♥️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar! Poate fi privita si din aceasta "perspectiva" ideea plecarilor din viata cuiva. Si daca-i karma implicata - auguri! - relatia nu mai poate fi reluata; daca trebuie reluata (sau continuata altfel) - karmic - se va intampla fara vreun "efort" deosebit din partea cuiva.
      Uneori nici nu e vorba despre recuperarea bucatelelor, ci despre nevoia de a tot "lovi", ca un fel de razbunare pentru "mandria" sifonata.
      E foarte greu! Cu intentie fac "curatenie" numai in situatii (de orice natura) pe care nu le mai simt suportabile - din fericire, aceste situatii au fost rare. Cel mai fain este cand o "relatie" se termina "de la sine". 😊
      Firele vor fi aici. 😊 Cand le vei vedea te vei distra. :))
      Pupici! 😘 Si numai de bine, Suzana draga! ❤️

      Ștergere
  7. Interesant! Nu stiam de unde provine. E foarte des folosita expresia si azi. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Very interesting! This information is so unique and new for me. Thanks for this post.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. My pleasure!
      Thank you for stopping by.
      I'm glad to know you found the expression interesting.

      Ștergere
  9. E o temă interesantă.
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.