2015-08-15

Clubul cinefililor: Person of Interest

Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor – Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.
sursa 
Person of Interest (2011- …) este un serial american S.F., care exploreaza domeniul inteligentei artificiale, un sistem capabil sa invete, cu sau fara ajutor exterior, cu scopul de a se imbunatati permanent. John McCarthy, in 1955,  a definit inteligenta artificiala ca fiind o masina care se comporta intr-un mod ce poate fi considerat inteligent daca ar fi vorba despre un om.

...victim or perpetrator, if your number's up, we'll find you. (H. Finch)

Un miliardar, geniu in computere, Harold Finch (interpretat de Michael Emerson), inventeaza pentru guvern o Masina capabila sa detecteze actele de terorism inainte ca acestea sa se intample, dar masinaria detecteaza toate infractiunile. Masinaria e conectata la toate camerele de filmat din oras, la toate bazele de date existente s.a.m.d. si cine are programul are controlul total asupra a fiecarui aspect din viata oricarui cetatean. Harold isi da seama ca cei din guvern vor folosi masinaria pentru a controla populatia si o dezmembreaza dar, intr-un fel, ramane conectat la aceasta. Masinaria ii ofera, din cand in cand, niste coduri si el, descifrandu-le, afla care persoana se afla intr-un pericol iminent.
Alaturi de echipa lui incearca sa salveze pe toti acesti oameni aflati in pericol si pe care guvernul i-ar ignora, ca fiind neimportanti. Pe langa aceasta, trebuie sa lupte si impotriva unei grupari care vrea sa obtina aceasta masinarie pentru a o folosi in interesul unui grup restrans.

In alte roluri: Jim Caviezel (John Reese, fost soldat in trupele speciale), Kevin Chapman (Lionel Fusco), Amy Acker (Root, un hacker genial), Sarah Shahi (Sameen Shaw, initial medic, apoi soldat in trupele speciale), John Nolan (John Greer), Camryn Manheim (Control) s.a. Sa nu uit de cainele, rasa ciobanesc belgian, Bear. Cainele a primit numele dupa ce a mancat un milion de dolari in obligatiuni la purtator (bearer bonds) furate de un infractor.

Sezonul 5 ar urma sa apara la sfarsitul acestui an si s-ar putea sa fie ultimul..

Alan Turing (23.06.1912-07.06.1954), geniul care a avut o contributie esentiala in decriptarea cifrurilor germane in cel de-al doilea razboi mondial, a prezis in anul 1950 ca pana in anul 2000 vor exista masini (computere) cu 109 bytes (1 GB) de memorie care vor putea "pacali" 30% din juriile umane intr-un test de 5 minute. Tehnologia a depasit previziunile lui Turing, dar inteligenta artificiala este inca departe de a fi realizata. Dar filmul e interesant si nu are prea multe secvente plictisitoare.

8 comentarii:

  1. Buna
    asa cand aud povestea filmului mi se pare foarte interesanta insa la vizionare cateodata la aceste filme imi scapa rabdarea. ma refer la cele sf
    observ ca sunt foarte multe filme ce fac referire la control, controlul societatii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Inteligenta Artificiala e subiectul multor filme si seriale...
      Acest serial nu are efecte speciale spectaculoase si actiunea ar putea fi reala ignorand "masinaria" care comunica unora fel si fel de informatii si-i ajuta sa scape din unele situatii ce par fara iesire. :)

      Ștergere
  2. M-ar tenta, îmi place genul ăsta de subiecte. Unde poate fi văzut?

    Săptămână cât mai bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am vazut aici:
      http://www.playfs.com/2011/09/person-of-interest-serial-online.html
      Pana ajungi la film cam la fiecare click se deschide o reclama. Daca vezi 3-4 unul dupa celalalt se deschid din ce in ce mai putine reclame; daca iti faci cont (gratis) pe site ei zic ca nu mai ai parte de reclame, dar nu stiu, pentru ca nu am de gand sa-mi fac cont. :)
      Serialul mai este si pe alte siteuri, dar tot sunt reclame; pe acesta sunt si mai multe “playere” la dispozitie, pentru cam toate PC-ele.
      Vizionare placuta daca te hotarasti sa-l vezi. Actiunea se deruleaza destul de repede si “timpi morti” nu prea sunt (dar mai sunt, in cateva episoade) :)

      Multumesc, la fel!
      Sa ai o zi minunata!

      Ștergere
    2. Multumesc pentru recomandare, chiar imi plac genul acesta de filme SF (imi plac oricum filmele SF, insa cele cu/despre inteligenta artificiala in mod deosebit), ma apuc sa-l vizionez acum fiindca am de scris ceva ce nu-mi place deloc si nu vreau sa-mi ies din obicei(ul de a evita sa fac ce nu-mi place bagandu-ma la un film misto :))).

      Ștergere
    3. Cu placere! Mie tare mi-a placut acest serial, pentru ca are cam tot ce ma atrage la filmele SF. :)
      A-ha! :) Banuiam eu ca nu sunt singura care cauta alta ocupatie cand trebuie sa faca ceva mai putin placut. :)
      Spor la ce ai de facut!

      Ștergere
  3. în general, imi plac SF-urile asa ca abia astept sa ajung acasa si sa caut acest film. Deocamdata insa, mai savurez vacanta ;)
    pupici <3 de la duo pentru trio

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac acele SF fara farfurii zburatoare si calatori intergalactici si efecte speciale stralucitoare. Cand se va termina "Person of Interest" tare o sa-mi para rau, pentru ca imi place actiunea, imi place ideea filmului, imi place cainele si imi place tare mult de Harold, informaticianul care incearca sa-si ţina in frau inventia si care vrea sa fie bine pentru semeni. :) Din punctul meu de vedere acest serial are toate ingredientele care-mi plac la un film. :) Cam la fel de mult mi-a placut "Dosarele X", pana spre final, cand au introdus elemente care ma plictiseau, si prea multe efecte speciale care se doreau spectaculoase.
      Pupici, cu drag, de la duo pentru trio! <3
      Vacanta frumoasa in continuare! Vrema sa ţina cu voi! Forţa sa fie cu voi! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.