2018-07-06

Străzi, flori, culori. Fleur and color.

Strada Maior Ion Cranţa, o străduţă liniştită, cu clădiri îngrijite, care, între altele, duce spre Cetăţuie, poartă numele unui ofiţer care a făcut parte din divizia Tudor Vladimirescu, o divizie înfiinţată de Stalin in 1943 şi care era formată din voluntari români (prizonieri de război), divizie considerată mai apoi unealtă de propagandă şi de pregătire a instaurării comunismului în România. Divizia făcea parte din sistemul sovietic militar şi doar după instaurarea deplină a comunismului în România devine parte a sistemului militar românesc, aducându-şi din plin contribuţia (negativă, zic unii) la modificarea sistemului militar românesc. Dacă România nu ar fi întors armele la un anumit moment aceşti soldaţi ar fi luptat împotriva foştilor camarazi? Am înţeles că azi, acei oameni, sunt consideraţi trădători de neam. Poate că sunt, poate că am găsi circumstanţe atenuante alegerii făcute de acei prizonieri, poate că ar fi refuzat să ridice armele împotriva foştilor camarazi - n-am idee şi nu ştiu cât contează azi.
Fotografia e preluată de pe fb: Braşov, oraşul sufletului meu.
Mi-am amintit de stradă datorită unui comunicat de presă dat de proaspăt-înfiinţatul “Grup de Iniţiativă pentru Sărbătorirea la Braşov a Centenarului Marii Uniri”. Grupul cere primăriei, între altele, schimbarea unor denumiri de străzi / revenirea la denumirile iniţiale - inclusiv pentru str. Maior Cranţa, care s-a numit cândva str. Gen. Averescu. Schimbarea denumirii unei străzi nu e tocmai uşoară pentru cei care locuiesc acolo de ani şi ani şi care vor fi nevoiţi să-şi schimbe unele documente… Poate că merită efortul, dacă chiar locuiesc pe o stradă cu numele unui trădător de neam dar… chiar or fi fost trădători in adevăratul sens al termenului?
In continuare postez câteva fotografii cu străzi şi flori din alţi ani, de pe la alţii. Nu mă întrebaţi care-s denumirile pentru că nu ştiu. Sunt fotografii făcute pe stradă sau de pe stradă.
Ella e-n vacanţă, dar păstrez tradiţia Fleur and Color. Până revine Ella tabelul pentru înscrierea postărilor este la Rux, pe blogul Copilărim.

14 comentarii:

  1. Mia fost dor de Brasov (inca imi este <3) ce plimbre interesanta! si... ca de obicei, ne-ai dat teme serioase de gândire.
    locatarilor strazilor sus mentionate, cred ca le va fi aplicata "o mutatie"... A emite acte noi pentru toticei implicati (voit sau neviot) in actiune.
    Cat priveste denumirea de "tradator"... s-a dovedit de atâtea ori ca istoria sustinurta de fortele la putere este "subiectiva" este ca efigia, care întotdeauna are o alta reprezentare pe reversul monedei! Da, cine poate sti adevarul, in afara de cei care au trait direct evenimentele si in afara de contemporanii nostrii istorici si cercetatori?!
    Daca majoritatea este de acord, atunci asa va fi. Daca nu, atunci ´cu siguranta se va organiza un alt grup de initiativa care sa-l combata pe primul... E democratie! (...oficial).
    Te pup draga mea samariteana! Ganduri bune si îmbratisari, de la trio, pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am nascut si am crescut in Bv, dar uneori imi vine si mie a zice: "mi-e dor de Brasov". :) Era cu totul altfel inainte de 1983.
      E posibil sa faca si cum zici tu cu actele de identitate dar mai trebuie schimbate si altele... Cu functionarii nu te pui! Nu aici! :)) Imi amintesc de ziua cand am vrut sa fac sediul unei SC la adresa apartamentului... Piţi de la Camera de comert mi-a zis ca trebuie sa "actualizez" adresa in contractul de construire/cumparare(in 1968 se numea altfel strada)! Nu-mi cereau la militie (atunci) si politie (acum) asa bazaconie dar aia era hotarata sa ma sece! A trebuit sa merg la seful ei, sa-i spuna ala ca e toanta! In plus, sunt niste cooozi la actele de identitate (cu toata programarea online nascocita)... de-ti vine sa-ti dai palme!
      Anul acesta se implinesc 100 de ani de la Marea Unire si fiecare se straduieste sa se evidentieze cu ceva...
      Daaaa... din pacate, dupa ce anumiti oameni sunt improscati cu noroi de unii vin altii si incearca sa curete... Uneori pe buna dreptate, dar fara prea mare rasunet... Partea cea mai rea este ca multi cercetatori cauta un adevar care sa se potriveasca cu opinia lui (sau a unui grup) :(
      :))) Oficial e democratie! Una... originala. :(((
      Multumesc, Carmen draga!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  2. Heiiiii:P!
    Deja a scris Carmen o parte din ce voiam sa scriu si eu ;)). <3
    Cred ca cea mai ... cum sa ii zic?... revelatoare definitie a "istorie scrise" ii apartine lui G. Orwell in 1984. Este geniala... Uite de exemplu pasajul acesta:
    "And if all others accepted the lie which the Party imposed -if all records told the same tale — then the lie passed into history and became truth. 'Who controls the past,' ran the Party slogan, 'controls the future: who controls the present controls the past.' And yet the past, though of its nature alterable, never had been altered. Whatever was true now was true from everlasting to everlasting. It was quite simple. All that was needed was an unending series of victories over your own memory. 'Reality control', they called it: in Newspeak, 'doublethink'." sursa

    Si apropo de tradatori.. Nu stiu daca ai citit si tu despre acel general decapitat in 89 si considerat terorist... cand de fapt altfel stateau lucrurile. As vrea doar ca romanii sa nu mai cada in capcana instigarii la violenta. Cei care uita istoria repeta aceleasi greseli. Pff :(

    La noi strada si-a schimbat numele, dar mai sunt si acum oameni care ii spun 1 mai :P. La fel cum spun eu Liceului in care a invatat tata Balcescu (desi mi se pare ca revenise la denumirea de Bratianu de pe cand eram eu la liceu... hahahaha).

    Pupici cu drag !! :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo-la-laaa! :) Am citit romanul "1984" si am vazut filmul! :) Nici nu vreau sa ma gandesc! Dar nu-l pot contrazice pe Orwell.
      De Gh. Trosca zici? Daca da, stiu. :( A fost totul o nebunie atunci! In acele zile de la sfarsitul lui decembrie 1989, in faţa garii, niste amarati au tabarat pe un student arab, strigand ca-i terorist! M-am bagat intre ei (mi s-au alaturat apoi cativa barbati) si l-am scos pe puşti din mainile cretinilor! :( E de groaza cat de usor pot fi manipulatii unii! :( "Tembelizorul" isi face datoria si azi. :(
      Si numele strazii noastre au vrut sa-l schimbe, dar s-au impotrivit rezidentii - cu toate acestea, au fost vreo cinci ani cand am avut cartea de identitate pe o adresa si permisul de conducere pe alta (cea "noua"), desi toate documentele depuse la dosar (pentru permis) atestau adresa veche. :)))
      Si liceul unde am terminat eu si-a schimbat denumirea... (mereu uit cum ii zice acum). :)
      Ma intreb - retoric - ce rost au aceste schimbari de fatada cand cei mai multi oricum n-au habar de nimic si noi, ca români, suntem unul "hăis" si altul "cea"?
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
    2. Da, de el spuneam... si cati ca el (de ex actorul ucis la sediul tv pe acelasi "motiv").

      Filmul nu l-am vazut (inca) dar il am pe lista... Cartea e insa.. citeam ... si ma uitam in jur.

      Ce noroc a avut studentul cu voi!

      Noi nu prea (mai) avem identitate ca popor. Sau poate asta ne-o fi identitatea?? :))


      Pupic :*

      Ștergere
    3. Filmul mi s-a parut de-a dreptu' sinistru! Citind, imaginatia mea, se pare, n-a putut atinge nivelul atins de regizorul filmului (si de autorul romanului). :)
      Dupa 1989 speram sa privesc in jur si sa nu recunosc... fragmente din carte. :) Inca le observ. :(
      *
      Despre actor nu stiu... Doamne, ce nebunie! :(
      *
      Ce trist suna: ne caracterizam prin a nu avea identitate! :( S-ar putea sa ai dreptate. Cred ca ne asteapta disparitia, ca popor... :(
      *
      Pupici! <3
      Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
    4. Ahhh se pare ca a mai fost un film. Uite ceva interesant peste care am dat cand cautam citatul de mai sus.

      Pupici :*

      Ștergere
    5. Te referi la filmul de animatie "Ferma animalelor"? E tare... realist. :)
      Multumesc pentru articol - sunt multe despre care nu mai citisem.
      Pupici! <3

      Ștergere
    6. Nup... desi desenul acela trebuie sa recunosc ca m-a cam marcat :))).
      Ma refeream la o alta versiune facuta la 1984 (din 1954 - am aflat acum despre ea, intamplator, desi e foarte posibil sa mai fie si alte ecranizari). Evident nu stiu cum este, nu am vazut-o ...
      Si mie mi s-a parut f interesant articolul.
      :

      Ștergere
    7. Acum aflu despre ecranizarea din 1954 - multumesc de "pont" (am urmarit cateva minute, inceputul, dar... nu am de gand sa-l vad. :) E mult prea sinistru! Mi-a ajuns ecranizarea din 1984. :) Cred ca ar trebui sa vada acest film toti cei care afirma absurditatea: "ce daca ma filmeaza, ma asculta / inregistreaza? N-am nimic de ascuns".
      Pupici! <3

      Ștergere
  3. Daaa,imi aduc perfect aminte de acele cumplita zile:serviciul meu era
    departe de Drumul Taberei,unde locuiesc;trebuia sa fiu musai la serviciu
    de dimineata;am pornit-o pe jos(nu cicula mai nimic)pe B-dul Ghencea,in
    stanga Cimitirul,in dreapta unitatea militare;fugeam pe vine,caci se
    tragea continuu;am trecut pe langa un cadavru si...cumva,am ajuns.
    La intoarcere,am luat un autobuz,ce m-a adus p.a.Statul Major,pe stanga;acolo in fata,erau trupuri neinsufletite ale unor militari,pe
    care trecatorii scuipau,isi stingeau tigarile in ochii lor morti...
    Da,unul din ei era Gh.Trosca,un ofiter brav,caruia fiica lui i-a
    facut,intr-un fel,dreptate...
    Da,acum stim cine a tras in noi,dupa '22!Dar EI,au fost pedepsiti,dupa 30 de ani ??? E prea dureros,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Ce scene cumplite descrii! :(( Oare ce suflet au aceia care au putut face asemenea gesturi?! Cred ca nu degeaba se spune ca, in turma, cei mai multi oamenii au un comportament pe care nu l-ar avea individual...
      In asemenea situatii "de criza", cand vad comportamentul unora (si aud despre) ma ingrozesc, gandindu-ma ca oricand s-ar putea sa dau mana cu vreunul fara a sti ce negru ii este sufletul...
      *
      Din acele zile de cosmar nu voi uita in veci suieratul gloantelor si acea senzatie ca acum-acum simt unul in ceafa... :(
      Oh, Natalia draga, ai avut parte de scene care in veci, cred, nu se vor sterge din amintire...
      Au fost, oare, pedepsiti cu adevarat cei raspunzatori?! :(
      Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  4. Frumoase fotografii !
    Istoria noastră este ciudată pentru că nu a fost o discuție clară, după 1989, despre ceea ce a fost în țară noastră după venirea rușilor ! Este un amestec de adevăr şi minciună...
    Străzile au nume uneori ciudate !
    Se împlinesc 100 de ani dar câți dintre noi au în suflet această celebrare?
    Îți doresc un weekend minunat ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. :)
      Oh, da! In prea multe puncte, "istoria scrisa" nu se potriveste cu cea din amintirea unora care au trait-o...
      Germanii, de exemplu, si-au asumat si atrocitatile - nu le mai neaga, nu mai incearca sa le diminueze importanta... Americanii, insa, continua sa nege faradelegile impotriva bastinasilor (indienilor) pe care i-au gasit acolo... Românii neaga si ei unele atrocitati comise, unele greseli monumentale si slabiciunea multor conducatori... Deosebirea dintre români si americani este ca americanii au o mentalitate de invingatori... românii, insa... :( vor ca "Ziua Marii Uniri" sa fie sarbatorita vara - asa au in suflet, cei mai multi, aceasta celebrare. :(
      Multumesc. Zile senine iti doresc sa ai! Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.