2019-02-07

Fără armă in linia întâi. Desmond Doss

In cel de-al doilea război mondial s-au dat multe lupte crâncene, soldate cu mii de pierderi de vieţi omeneşti. Una dintre aceste bătălii a fost şi cea de la Hacksaw Ridge, in Japonia - Bătălia pentru Okinawa. Americanii au încercat zile in şir să cucerească acea culme şi mereu erau respinşi de japonezii care apăreau ca ciupercile după ploaie şi aveau şi avantajul că ştiau bine locul - plus că nu părea să le pese că mor.
In această bătălie au murit sute de soldaţi din ambele tabere. Japonezii erau înrolaţi fie că voiau fie că nu, fiind folosiţi inclusiv copiii - se pare că aceasta este bătălia in care au murit cei mai mulţi copii in al doilea război mondial. Unii istorici sunt de părere că această luptă crâncenă ar putea fi cauza alegerii lansării bombei atomice in Hiroshima şi Nagasaki - voiau să se încheie mai repede lupta cu Japonia, o luptă ce aproape că nu mai putea fi dusă de soldaţii americani şi aliaţii lor.
Tocmai pe acest câmp de luptă a ajuns tânărul Desmond T. Doss din Virginia. S-a înrolat voluntar pentru că voia să-şi servească patria şi ştia că de nu va lupta nu se va mai simţi bine in pielea lui. Tatăl lui a luptat in primul război mondial şi a încercat să-l convingă să renunţe. N-a renunţat şi a ajuns in tabăra de pregătire. A trecut cu succes toate probele dar când au ajuns cu pregătirea la “trageri” el a fost singurul care a refuzat să atingă arma - era adventist de ziua a 7-a şi credea in porunca lui Dumnezeu: “Să nu ucizi”. Ceilalţi au crezut că glumeşte, dar el se lua foarte in serios. Sergentul şi căpitanul l-au numit laş, camarazii îşi cam băteau joc de el, dar el surâdea angelic şi le îndura pe toate, hotărât să-şi apere convingerile.
La înrolare a fost asigurat că poate refuza arma ca medic necombatant, dar ceilalţi nu au înţeles astfel lucrurile, susţinând că şi medicul trebuie să ştie să folosească armele. Au incercat să-l “scoată nebun” şi să-l trimită acasă dar psihiatrul care a discutat cu el a înţeles că e in deplinătatea facultăţilor mintale şi are dreptul, prin Constituţie, să îşi exercite credinţa.
Tânărul Desmond a ajuns, in final, in faţa judecătorilor de la Curtea Marţială.
La Hacksaw Ridge americanii aveau de escaladat un perete de stâncă aproape vertical şi o făceau urcând pe o “plasă” împletită din funii groase. Pe culme începea atacul japonezilor bine camuflaţi. Americanii nu prea-şi dădeau seama de unde vin gloanţele şi erau răniţi sau ucişi pe capete. La lăsarea serii, japonezii se retrăgeau, americanii la fel, luând cu ei numai pe acei răniţi care se puteau ajuta şi singuri.
Desmond Doss a rămas acolo după ce toţi camarazii săi in putere au coborât. A cărat atunci 75 de oameni, şi i-a coborât de pe stâncă.
Desmond T. Doss (n. 07.02.1919 - d. 23.03.2006), medic militar necombatatnt in Bătălia de la Okinawa (1945), a refuzat să ucidă oameni şi a devenit primul american din istorie care a primit Medalia de Onoare, care se oferă pentru mari acte de curaj, fără a trage un foc.
A zis Desmond, la un moment dat: “In această perioadă când lumea e pusă pe distrugere de ce să nu încerc să reconstruiesc ceva?” (citat aproximativ)
Cu toate faptele lui de mare curaj, Desmond Doss a rămas un om modest, punând toate reuşitele sale pe seama voinţei lui Dumnezeu.. Epuizat de transportarea răniţilor, după fiecare coborâre spunea “Doamne, ajută-mă să mai salvez unul” (şi încă unul, şi încă unul…)
**
Am evitat mult timp să văd acest film, Hacksaw Ridge (2016), bănuind că sunt multe scene sângeroase, dar relativ de curând (la alegerea “publicului”) n-am prea avut de ales şi l-am văzut. Nu-mi pare rău, chiar dacă scenele sunt destul de cumplite… De n-aş fi văzut acest film n-aş fi avut idee că a existat acest om. La ce mă ajută să ştiu că a existat?! Eh! Un fel de a spune: ştiind că astfel de oameni există pot crede că omenirea nu e chiar pierdută.

12 comentarii:

  1. O poveste a unui om ale cărui acțiuni vorbesc mai tare decât cuvintele lui. Performanța lui Andrew Garfield este cireșa deasupra "capodoperei vizuale"!!!. Avertizare !!! Acest film nu este pentru cei slabi de inimă, dar merită să intre în calatoria "grueling" (istovitor!) Hahaha .... Ceea ce ma mai îmbunat pe mine a fost si rolul lui Milo Gibson, sperăm că nu va fi "așa tată așa fiu"!!!! Hahahaha!! Desi a fost asa "sângeros", ceva tipic lui Mel Gibson am "rezistat" cu bravură pană la sfârsit! :)) Filmul a fost al naibi de lung ... :)))
    Sa ai o zi excelenta! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a placut cum a interpretat actorul pe Desmond D. - nu-i retinusem numele. Pe Milo Gibson nu l-am putut identifica in film daca nu cautam acum pe net. :) Mel Gibson mi-a placut in seria Arma mortala", unde joaca alaturi de Danny Glover, dar am vazut si alte filme cu el sau in regia lui.
      Chiar e "sangeros" filmul! A fost unul dintre motivele pentru care l-am tot ocolit. A fost lung, dar mai scurt cred ca nu putea fi. :)
      Multumesc, Ella! Zi excelenta iti doresc si tie! Pupici! <3

      Ștergere
  2. da Diana, cunosc si eu faptele acestui om deosebit, din filmul Hacksaw Ridge, film ce a obtinut 2 Oscar in 2017. Absolut impresionant caracterul, vointa si curajul acestui Desmond Doss.
    ma bucur ca ai facut aceasta recomandare, este un film deosebit!
    Ganduri bune si imbratisari de la trio pentru trio 💕 O zi minunata sa aveti 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-as fi stiut ca filmul e bazat pe fapte reale nu as fi ezitat asa de mult timp sa-l vad. :) Mi-a placut, desi acest gen "sangeros" nu prea ma atrage - doar ca, intr-un fel, ororile unui razboi nu prea ni le putem imagina daca nu "vedem" (genul "sangeros" e stilul lui Mel Gibson, vorba Ellei, mai sus; in acest mod arata ororile fara "perdea").
      Cred ca Desmond Doss avea un "scut magic" in jurul lui! :)
      Multumesc, Carmen draga! Zi minunata sa aveti si voi!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  3. Ce interesant ca unii se imbogatesc de pe urma a orice, de pe urma armelor si altor echipamente vandute in razboaie, de pe urma filmarilor facute imitand pe cei cu adevarat viteji, etc. Merci de nume, o sa-l caut si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ii imita pe cei cu adevarat viteji (si castiga bani) dar le pastreaza amintirea vie si in acest mod. Fara acest film eu as fi aflat, oare, despre Desmond Doss?
      Cu placere. :)

      Ștergere
    2. Cred ca da, eu aflu de multe citind pe aici:)

      Ștergere
    3. :) Multumesc pentru compliment, Robert.

      Ștergere
    4. Nu perii pe nimeni, pur si simplu ma bucur ca pot profita din plin de beneficiile netului:). Ma intristeaza mult ca nu o sa mai fie Google+, parca nu mai am nici un rost, si acolo am gasit o multime de oameni deosebiti.

      Ștergere
    5. Nicio clipa nu m-am gandit ca "periajul" iti este caracteristic dar, indirect, mi-ai facut un compliment, pentru care sunt recunoscatoare. :)
      Oamenii pe care i-ai cunoscut acolo ar putea sa te urmeze pe blog - anunta-i despre aceasta si da-le adresa blogului.
      Si mie imi pare rau ca dispare G+, pentru ca acum nu mai am unde sa distribui postarile care imi plac (altfel nu foloseam G+ deoarece nu prea l-am inteles, desi seamana cu FB (si FB nu-mi place). Daca-mi amintesc parola de la contul Pinterest (si daca mai e valid contul - pentru ca nu l-am prea folosit) voi distribui acolo postarile care-mi plac.
      Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
  4. Ce oameni mai sunt uneori pe pământ.....,.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Din fericire sunt si dintre cei care au facut (fac) lucruri incredibil de bune! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.