2021-05-01

Sâmbăta Paștelui

În Săptămâna Mare e bine ca oamenii să se împace, dacă s-au certat, să ierte, dacă li s-a greșit.
În această zi de sâmbătă Isus s-a odihnit în mormânt. În Marea Sâmbătă e prăznuită îngroparea lui Hristos cu trupul și pogorârea în iad cu sufletul, pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.
În noaptea de
sâmbătă spre duminică este Învierea. La miezul nopții, credincioșii cântă împreună cu preoții Hristos a Înviat! Slujba de înviere se încheie duminică dimineața, dar nu mulți rămân în biserică până atunci. Cei mai mulți pleacă după ce au luat Lumina. Lumânarea trebuie să rămână aprinsă până acasă unde, după ce fac semnul crucii o sting de pragul de sus al ușii de la intrarea în casă, gest care simbolizează Lumina care luminează pe credincios și casa în care trăiește. Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată și se aprinde la nevoie - pentru o rugăciune specială, pentru diferite trebuințe (boală, de exemplu). (crestinortodox.ro)
Murind, Hristos a pus capăt morții. Prin moartea de care a murit, El a murit pentru păcat, odată pentru totdeauna (Romani 6:10) - a îndepărtat păcatele de la om. Hristos a folosit moartea pentru a-i elibera pe oameni de moarte; a murit pentru ca oamenii să trăiască. Isus a îndepărtat groaza morţii. De aceea, pentru cei care sunt „în Hristos" moartea a fost transformată astfel încât ea nu este mai mult decât un somn.
Umblarea după lucrurile firii pământeşti este moarte, scrie Pavel (Români 8:6) - nu afirmă că firea pământească va cauza moartea, ci spune că aceasta este moarte. Cine nu iubeşte pe fratele său rămâne în moarte. (1 Ioan 3:14) Pentru a fi mântuit, un om trebuie să treacă de la moarte la viaţă (Ioan 5:24).
Isus a spus: Dacă păzeşte cineva cuvântul Meu, în veac nu va vedea moartea (Ioan 8:51) - un astfel de om nu va fi despărțit de Dumnezeu prin moarte. Prin aceste cuvinte nu e negată moartea biologică - omul va trece prin poarta pe care o numim moarte, dar moartea a fost înfrântă; moartea lui Isus înseamnă că cel care-L urmează a ieșit deja din starea de moarte, e adus într-o stare nouă, caracterizată ca viață.
(http://dictionarbiblic.blogspot.com)


Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

10 comentarii:

  1. Paște fericit! Sărbători luminate! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Cristi! La fel! 😊
      Paștele cu bucurie sa va fie!

      Ștergere
  2. Diana draga, reiau dupa ce Universul a hotarat ca trebuie a reiau comentariul... Ideea este ca ti-ai indeplinit misiunea acestei saptamani scriind despre fiecare zi in parte si semnificatoa ei. O sa le reiau pentru ca deja simt nevoia. Nu pentru o concluzie, pentru ca nu stiu ce sens ar avea ci pur si simplu pentru ca anumite idei parca se coreleaza cu evenimentele si tocmai de aceea vreau sa reiau. Suna bizar si de pe tel. e si mai complicat de explicat. Oricum, iti urez cu drag ca Sarbatorile Pascale sa-ti fie pline de lumina, bucurie, senin si pace. Vreau sa-mi pastrez optimismul si sa-l imprastii cat se poate. Si sa ne reauzim cu bucurie. Pupici! 💋❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh! Inteleg ca iar a facut blogspot figuri. :(
      Nu a fost misiune; nu i-as zice nici curiozitate, ci interes nascut din observarea diferentelor intre textul Bibliei si ritualuri, sa zic asa, si asemanarilor intre textul Bibliei si unele idei descoperite prin alte parti. Mi-am mai lamurit unele chestiuni, si mi-am pastrat creierul departe de realitatea imediata atat cat s-o pot lua de la capat. 😊
      Iti multumesc ca ai fost alaturi de mine in fiecare zi, Suzana draga! ❤️ Sarbatori cu bine iti doresc sa ai si tu! Sa fii sanatoasa, sa gasesti - si sa pastrezi - echilibrul perfect. Lumina, pace, armonie, bucurii iti doresc, cu drag! ❤️ Sa ne reauzim cu bine, cu bucurie si veselie! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Nu blogspotul. Nu sunt obisnuita sa butonez telefonul. Si uneori apas pe ce nu trebuie...😊 Acum am deschis si eu calculatorul.
      Imi place exprimarea: 'mi-am pastrat creierul departe de realitatea imediata'. Foarte buna! FF greu de realizat, insa merita!
      Pupici si mai zic sa aveti o seara plina de Lumina!❤️ 😘

      Ștergere
    3. A-haa! Deloc placut si asa. 😊 Pana m-am obisnuit cu telefon "atinge ecranul"... aproape ca s-au saturat cunoscutii de mine. :))
      Eu ma pregateam sa-l inchid pe PC. 😊 Ma bucur ca am "verificat" intai.
      Mie-mi cam iese, cel mai adesea, pentru ca sunt absorbita cu totul cand invat sau cand fac altele de gen (inclusiv cand citesc) - pare ca se inchid niste ziduri in jurul meu, pana ma opresc din ceea ce am de facut. Nu stiu cum sa explic pe scurt.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ La fel va doresc si eu voua! Lumina!
      (ne pregatim sa iesim - cand se lasa noaptea aerul e usor parfumat de la floricelele din pomi dar are si un "ceva" de "proaspat-racoritor")
      Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Happy Easter Day! Have a great holiday !

    RăspundețiȘtergere
  4. Sărbători Pascale cu lumină în gânduri! ♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Dana! ❤️ Lumina sa va calauzeasca!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.