2016-09-09

Reflexia luminii pe caldarâm. Străzi din Braşov

Strada Postăvarului este formata, sa zic asa, din trei portiuni: prima (care nu e pietonala) incepe undeva in Bd. Eroilor si e intretaiata aproape imediat de str. Politehnicii; portiunea a doua e “delimitata” de str. Michael Weiss (care face legatura intre str. Muresenilor, str. Nicolae Balcescu spre Castelului), iar a treia portiune se opreste in strada Diaconu Coresi (in foto e zona “din mijloc”, cred).

Pe aceasta strada se afla opt case declarate “monument istoric”. Cred ca pentru fiecare strada din Brasovul Vechi, Schei, Cetate s-ar putea scrie cel puţin cat sa fie alcatuita o brosura. Strazile importante ar putea avea chiar “cartea” lor.

Candva s-a numit Uliţa Spitalului – la intersectia cu str. Politehnicii, spre hotel “Corona” (pe str. Republicii) ar fi fost un spital. Mai apoi s-a numit altfel (Bratianu, Molotov, in functie de “epoca istorica”), iar numele de azi i s-o trage de la breasla postavarilor, al caror bastion (Bastionul Postavarilor) a fost construit si aparat de breasla aurarilor intre 1450-1455; in 1640 punctul de aparare a fost preluat de postavari. Turnul bastionului e situat in zona magazinului “Star”, unde incepe una dintre aleile de promenada de sub Tâmpa si care nu e departe de acesta strada.
Cei care se pricep spun ca strada nu a avut pavaj, ci doar pietriş, până in anul 1975 cand s-a montat piatra cubica. Apoi a fost din nou “reabilitata”, fiind asfaltata si avand trotuare inguste pe ambele laturi, o inghesuiala urata. In 2006 o noua reabilitare si din 2010 (pietonala in cea mai mare parte) este ca acum, din nou cu piatra cubica, piatra care se potriveste mult mai bine cu stilul “orasului vechi” .

Din martie 2016 cele 20 de strazi principale din Centrul istoric au plăcuţe informative despre istoricul denumirii – am aflat abia ieri (o zi a noutatilor, as zice), asa ca urmeaza sa arunc o privire si sa iau notiţe.
 Str. Piaţa George Enescu, spre Piaţa George Enescu.
(clic pe foto pentru marire)
Dacă doresti să participi ,publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip ,pe care tocmai le-ai "vazut in oglinda ta ",(poate fi si cea retrovizoare) si inscrie articolul la Reflexii in oglinda.

18 comentarii:

  1. Exista ceva in orasul asta pe care sa nu-l stii? Este frumos ca se pun placute informative in oras. Mi-ar placea sa fie mai multe si in Bucuresti...
    Imi plac strazile pavate cu pietre cubice. Parca sunt mai prietenoase! :D

    Weekend placut, Diana draga! Reflexiile mele le las pe vinerea viitoare... <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe pe care nu le stiu, dar caut sa le aflu. :) Amanuntele nu prea le tin minte, dar mi le amintesc atunci cand e deschisa vreo discutie pe tema.
      A fost o vreme cand ”zona centru” o cunosteam foarte bine – intre timp s-a tot modificat si strazile si-au schimbat infatisarea, multe devenind pietonale in Centrul istoric, dar stazile au ramas la locul lor si le stiu pe unde sunt. Si de bine ce le stiu, la sfarsitul lui august, pe strada, in zgomot de motoare, voci, ploaie si vant, niste tineri incetinesc langa trotuar si intreaba unde-i strada Agriselor. Le indic directia si ei demareaza in tromba. Amicul de langa mine zice: ”Au intrebat unde-i Apollonia Hirscher” – care-i exact in directie opusa, iar pe unde au plecat ei e ”sens unic” o buna bucata pentru a putea intoarce. M-or fi injurat la greu, dar n-a fost cu intentie si nici din nestiinta – cand nu stiu ceva spun ca nu stiu. :(

      Piatra cubica imi place si mie, dar iarna e destul de periculoasa, sau cand ploua – pe unele se aluneca bine (in sensul de rău).

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc un weekend minunat!

      P.S. Si Miercurea fara cuvinte ai lasat-o pentru miercurea viitoare. :) Sa-ti fie bine e mai important. Bine sa-ti fie iti doresc. <3

      Ștergere
  2. Imi place foarte mult ideea de a ne "plimba" prin orasul frumos si drag tie,
    pentru a-i cunoaste evolutia,sau involutia.Adevarat, strazile pavate cu piatra
    sunt potrivite pentru orasele din munte;cred ca e un lucru bun,asezarea unor
    placute,pe casele-monumente istorice,ar putea fi preluat de multe orase cu multa istorie.Poate ar fi bine sa se revina la denumirea initiala a strazilor !
    Un weekend minunat,asteptand noi descoperiri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Natalia.
      Cand am locuit un timp in Bucuresti ma intalneam si cu o doamna nascuta acolo si care parea ca stie istoria fiecarei stradute - era fantastica! Nu mai tin minte chiar tot ce mi-a zis, dar ideea de a sti "istoricul" strazilor din orasul meu natal mi s-a parut foarte faina. Imediat ce am terminat liceul m-am "jucat" de-a ghidul prin BV si cu acea ocazie am invatat foarte multe.
      Cand stim istoria strazilor e ca si cum, intr-un fel, pasim pe urmele inaintasilor... :)
      Am vazut in mai multe orase ca exista placute pe unele cladiri si sageti care-i indruma pe turisti catre un obiectiv sau altul.
      Haha! Ar fi interesant - si hazliu! - sa revina la vechile (primele) denumiri. O strada de aici s-ar numi "Ulita Neagra" (str N.Balcescu de azi), alta "Str. Targul Boilor" (Diaconu Coresi de azi) si tot asa. :)
      Weekend minunat iti doresc!

      Ștergere
  3. Un oraș cu o asemenea istorie și importanță, este plin de locuri faine, cu o istorie impresionantă. Dacă zidurile ar vorbi.... câte ar mai spune despre ce s-a petrecut prin preajma lor?
    Frumoase lucruri ne povestești, dragă Diana, despre orașul tău drag.
    Numai bine îți doresc și un weekend frumos! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are o istorie impresionanta, e drept, dar multe orase din tara sunt "doldora" de istorie. Si cate au de spus oamenii care au trait aici, cei care au fost alungati de prin casele lor in anii '950 si mai tarziu, cei care au fost obligati sa se retraga in "camera servitorilor" si restul camerelor au fost date celor adusi din bordei... :( Aceasta, povestita de oameni, e o istorie de o tristete fara margini... :(
      Multumesc pentru apreciere, Alex draga.
      Saptamana minunata iti doresc! :)

      P.S. Mesajul a ajuns la spam... :( Am vazut doar azi, pentru ca rar ajung mesaje in spam si nu verific zilnic. :(
      Scuze.

      Ștergere
  4. Am încercat să mai scriu un comentariu, dar... a dispărut! Chestia aia de la blogspot cu „verificarea” comantariilor, cu poze de bifat și alte aiureli, este enervantă rău de tot, căci nu merge deloc cum trebuie. Am încercat într-o zi de cinci ori să postez un comentariu la tine, aici și n-am reușit. Până la urmă am renunțat, dar cu părere de rău. Cei de la Blogspot puteau face ceva mai simplu și mai isteț, decât bazaconia asta, pe care o întâlnesc la mai toate blogurile de pe această platformă. În sfârșit! Ziceam și eu...

    Faine locuri ne prezinți, dragă Diana, din orașul tău minunat! Și fiecare cu istoria lui și importanța pe care numai oamenii locului o mai știu.

    Numai bine îți doresc cu drag și un weekend minunat! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare tare rau, Alex, tare-tare rau. Stiu din experienta cat e de neplacut sa tot bifez imagini... N-am stiut de bazaconia aceasta pana acum (daca nu-mi ziceai nu aflam decat cine stie cand). :( Am incercat sa "scap" de verificare dar chiar e de la Blogger... Cand am inceput sa scriu pe blog era setata verificarea pe baza de cuvinte pentru comentarii, dar nu stiam - cand am aflat am cercetat cum si am debifat optiunea - acum nu functioneaza. :(

      Multumesc, Alex draga.
      Ma bucur ca cei care stiu istoria orasului o transmit mai departe - asa aflu si eu o multime de chestiuni interesante. :)
      Zile fericite iti doresc, cu drag. Weekend minunat.

      Apreciez foarte mult efortul tau de a scrie aici, pentru ca imi place ceea ce scrii. :) Sa stii, insa, ca nu e vreo "problema" daca vii rar sau... deloc. Scuza-mi, te rog, sugestia, dar vreau sa iti fie comod, nu sa pierzi timp pretios. Eu voi veni in continuare pe blogul tau pentru ca - deja stii :) - imi place ce si cum scrii.

      Ștergere
    2. Sărut mâna, dragă Diana, pentru gândurile tale bune. M-am necăjit eu puțin aseară, cu acea verificare, dar asta nu înseamnă că n-am să trec pe la tine! Doamne ferește! Pot să mă verifice ăștia de la Blogger și de 100 de ori, că eu tot o să comentez la articolele tale. Atâta că uneori am scris comentarii mai lungi și...phuu! Au zburat prin meandrele internetului. O să le dau un Ctrl+C, înainte de a apăsa butonul de publicare.
      Numai bine îți doresc cu drag, Diana și îți mulțumesc mult pentru fiecare articol publicat, în care ne oferi atâtea subiecte interesante. O noapte cât mai liniștită! :-)

      Ștergere
    3. Multumesc pentru apreciere, draga ALex. :)
      Cand am avut ceva probleme cu computerul ajunsesem sa salvez toate comentariile pe care le scriam, in caz ca facea vreo (alta) figura PC si pierdeam ideea. :)
      Multumesc si pentru urari. Sa ai o zi frumoasa-frumoasa!
      Zile fericite iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere
  5. Ambasadoarea Brasovului iti zic de acum, ptca e minunat ce faci! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Mona!
      Am avut o traire de mare placere citind complimentul tau, chiar daca stiu cat de departe sunt de un astfel de titlu. :)

      Ștergere
  6. un oras minunat, multumim de imagini!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da; e minunat in special pe acolo unde se vede bine. :) Sa nu fiu carcotasa! :)) Arata bine, dar...
      Cu multa placere!

      Ștergere
  7. Cu adevărat utile aceste plăcuțe! Frumoase străzi și clădiri!

    Weekend plăcut, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte de 1990 n-am reusit sa obtin documente pe tema de la Arhivele Statului... si azi ma intreb "de ce?", 'ca era doar... istorie. :)
      Ehe... Sunt in Bucuresti unele cladiri... mama-mama. :) Si nu ma refer la Arcul de Triumf cu termopane! :))) Cred ca nu voi uita curand faza aceea. :)

      Multumesc, Zina draga. Iti doresc sa ai o duminica minunata!

      Ștergere
  8. Foarte frumos ai prezentat ,un oras minunat!
    Multe salutari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Sorin.
      Iti doresc, cu drag, sa ai o zi minunata!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.