2019-02-01

Ucis din greşeală. Brandon Lee

Brandon Lee s-a născut la 1 februarie 1965 in Oakland, California, SUA, tatăl lui fiind legendarul  actor de arte marţiale Bruce Lee. Avea opt ani când a murit tatăl său, şi a crescut in umbra acestuia. Copilăria şi-a trăit-o între China şi America, iar după moartea tatălui familia s-a stabilit in Statele Unite ale Americii. La şcoală a fost un elev-problemă şi a fost transferat la mai multe şcoli până şi-a încheiat studiile. A urmat Colegiul Emerson din Boston, Massachusetts, unde a absolvit teatrul şi după un an s-a mutat la New York, unde a urmat cursurile la Institutul de Teatru si Film Lee Strasberg.
La sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990 a jucat in mai multe filme de acţiune cu buget redus. Mare parte din instruirea sa in artele marţiale a primit-o de la cei mai buni studenţi şi prieteni ai tătalui său: Dan Inosanto şi Richard Bustillo.
In 1990 a cunoscut-o pe Dianne Eliza Hutton, asistenta personală a regizorului Renny Harlin. Brandon şi Eliza aveau stabilită data nunţii in 17 aprilie 1993, dar el a murit in 31 martie 1993, împuşcat din greşeală la filmarea unei scene din filmul care l-a făcut celebru: The Crow (Corbul), film in care a interpretat rolul lui Eric Draven, un cântăreţ rock care s-a întors din morţi pentru a răzbuna moartea sa şi a iubitei. Cel care l-a ucis a fost actorul Michael Massee, Funboy in film, duşmanul lui Eric. Mai erau opt zile până la finalul filmărilor.
Iniţial, s-a dorit oprirea filmărilor, dar familia lui Brandon Lee şi logodnica acestuia au insistat ca producţia să fie finalizată, ca un omagiu pentru cel care avea să transforme personajul Eric într-un adevărat fenomen. Filmul, cu un buget de 23 de milioane de dolari, a adus producătorilor 94 de milioane de dolari in 1994 când a fost lansat.
The Crow a fost inclus de revista Empire in topul ceor mai bune 500 de filme din istorie şi s-a clasat pe locul 468.
Brandon Lee a fost înmormântat lângă tatăl său, in Cimitirul Lake View din Seattle, Washington.

Foto preluate de pe pagina de FB dedicata actorului:
https://www.facebook.com/pg/BrandonBLeeOfficial/posts/

Adaugat in febr 2021:
Anonim în comentariu din cont „fără profil” (link nevalid și de aceea șters în urma verificarii blogului pentru legături „rupte”):
Diana... Un glont orb e doar praf de pusca, fara glont efectiv, asa ca nu avea ce sa ricoseze :)
Răspunsul meu: Ok. :) N-am fost exacta in exprimare: cartus orb; nu stiu daca acestea pot ucide si prin ricosare (motivul pentru care am scris "cica"), dar de ranit ranesc si chiar pot ucide cand sunt trase de la distanta mica (50 cm sau mai putin).

14 comentarii:

  1. Foarte trist .... stiam povestea vietii lui!
    Am vazut si filmul The Crow, sincera sa fiu nu ma impresionat, dar ...

    Weekend placut draga Diana! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci, in '93, cand am aflat ca a murit si el m-am enervat! :) Zau! Imi era ciuda!
      Te Crow mi-a placut - imi place genul, dar nu orice film de gen - mi-a placut mai putin continuarea: The Crow: City of Angels (1996).

      Multumesc, Ella draga! Weekend placut iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Pacat! Mi-a placut tare mult filmul. Zile senine si bucurii!
    Weekend minunat sa ai, Diana draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a placut mult filmul. Si m-am enervat pe bune cand am aflat ca a murit actorul! :) M-am "consolat" mai apoi cu Marc Dacascos in serialul The Crow: Stairway to Heaven, bazat pe film. :)
      Multumesc, Dana draga! Zile senine si bucurii iti doresc si eu tie!
      Weekend frumos!

      Ștergere
  3. se zice ca familia Lee ar fi fost blestemata... tatal a murit la 32 de ani, tot pe timp ce juca intr un film care i a adus mult succes (pos mortem). Se spune ca gruparea Triade, un fel de mafia chineza formata din luptatori Kung fu, i-ar fi provocat moartea, printr-o "atingere vibratoare". Practic, sangele a explodat la nivelul mai multor organe interne si o cauza exacta nu a putut fi explicata prin termeni medicali.
    Frumos articolul tau, Diana draga. Ce amintiri mi ai provocat! filmele cu Bruce Lee si Brandon Lee au fost printre primele filme vazute pe casete video, la mijlocul anilor '80, cand poate doar o familie din 20, aveau aparat de redare video 😏 Ne adunam toti prietenii seara si vedeam "filme straine" 😜
    Te pup. Weekend minunat sa ai! Imbratisari de la trio pentru trio 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, despre "palma vibratoare" s-a discutat mult atunci (filme cu Bruce Lee am vazut si inainte de 1990, dar despre moartea lui am citit mult dupa 1990). Exista o tehnica de gen, dar nicidecum (zic specialistii in materie) nu poate fi o "lovitura" aplicata de la distanta, cum zic multi ca s-a intamplat in cazul lui Bruce Lee pentru ca ar fi dezvaluit tehnici chineze secrete de arte martiale. Bruce Lee a facut si multe excese - inclusiv consum de alcool si hasis (dar nu numai). E posibil aproape orice.

      Oooo, da! Imi amintesc o perioada in care mergeam la munca, mergeam la video si mergeam la munca si dormeam... miercuri, imediat ce ajungeam acasa de la munca. :) Una dintre colegele de munca avea aparat si fratele ei facea rost de casete si ne adunam in fiecare seara si vizionam la greu! Uneori incurcam filmele si ziceam ca unul din flimul X se batuse cu unul din filmul Y! Atunci stiam ca trebuie sa iau o pauza! :))
      Filmele cu Bruce Lee mi-au deschis "pofta" pentru artele martiale apoi... Universul a complotat si am cunoscut un tip care avea centura neagra la karate. :) Faine vremuri! :)
      Pupici! <3 Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
      Weekend frumos iti doresc, Carmen draga!

      Ștergere
  4. Trebuie sa recunosc ca are o figura extrem de interesanta! :)
    E ciudat cum a murit. Se presupune ca ar fi trebuit folosite cartuse oarbe...
    Oricum, la buna regasire Diana draga! Un weekend linistit si cat mai placut! Te pup! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La buna regasire, Suzana draga! <3

      Oarbe ar fi trebuit sa fie... Cica asa au si fost, dar glontul a ricosat nu stiu cum si alea-alea... n-am idee. Cert e ca omul a murit. :(
      Weekend frumos iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Un articol interesant si util, pentru mine.Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si pentru apreciere, Flori!
      Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
  6. Da, îmi amintesc de știrea despre moartea lui Brandon Lee. Și m-a oripilat gândul că cineva poate fi ucis... „din greșeală”, în halul ăsta. E clar că a fost ceva necurat la mijloc. Ce să caute o armă cu muniție reală la o filmare?
    Mi-am amintit de acele vremuri când vizionatul de filme la video devenise un adevărat sport. Numai vocea de la titraj a celebrei Margareta Nistor mă face să zâmbesc. Durul Arnold, dând replici tăioase cu o voce pițigăiată!? :-)
    Toate cele bune, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se spune, ca ceva necurat a fost, dar nu s-a putut dovedi decat neglijenta si nimeni nu a facut inchisoare pentru moartea lui (din ceea ce am reusit sa aflu de-a lungul timpului). Cica nu ar fi fost reala munitia - erau gloante oarbe dar glontul a ricosat nu stiu cum... (nu mai stiu exact explicatie).
      Chiar ca era un fel de sport vizionarea filmelor "la video". :)
      Hahaha! Ai dreptate! :)) Vocea dnei Nistor se potrivea la fix cu Arnold S.!! :) Primul film cu A.S. a fost Commando - mi-a placut dar nu l-as mai vedea o data. :)
      Multumesc, Alex draga! Zile senine iti doresc! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.