2019-04-15

Arde catedrala Notre-Dame din Paris

Când am văzut ştirea pe TV5 am crezut că-i vreun scenariu de film - cum am crezut când s-au prăbuşit “turnurile gemene” din New York City! Nu-mi vine să cred că au putut fi atât de neglijenţi încât să dea foc edificiului!
O mulţime de pompieri se luptă să salveze ce se mai poate salva (multe artefacte au fost distruse), să scoată din incintă obiectele de inestimabilă valoare care sunt acolo! Înca nu-mi vine a crede! Fleşa (turnul piramidal), cea mai înaltă porţiune a edificiului, s-a prăbuşit, acoperişul a fost distrus in întregime şi un şuvoi gros de fum se împrăştie deasupra Parisului, cenuşa aşezandu-se pe o mare porţiune din oraş. Se presupune a fi un accident - edificiul fiind in renovare.
A rezistat atâtea secole! Trebuie să reziste in continuare!
Martorii la dezastru au ramas fără cuvinte! Privesc neputincioşi flăcările care muşcă din edificiu. Unii se întreabă - pe bună dreptate, aş zice - de ce nu au fost aduse elicoptere pregătite pentru stingerea incendiilor…
M-a afectat tare mult acest incident, mai ales că a apărut pe ecran când nu mă aşteptam, nereuşind să înţeleg imediat ce văd! E o minune de catedrală! Întunecată foarte, e drept, dar asta face parte din farmecul ei!
Culmea e că, de regulă, nu stau la TV, dar m-a rugat cineva să aflu dacă la noi mai e canalul Discovery funcţional şi, butonând, am dat de TV5, unde am şi rămas câteva minute. Si-am scris aici pentru... a-mi descărca memoria de imagini! 

14 comentarii:

  1. Imi lasa un gust amar aceasta pierdere. O resimpt ca pe-o durere. Pierderea e a umanitatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel simt si eu... Mi-au dat lacrimile cand mi-am dat seama ce vad.

      Ștergere
  2. Groaznic ... Eu am plans aseara!
    Ai avut ocazia sa o vezi? Era superba ... Sta în picioare de 800 de ani (200 de ani au cladit la ea) O cladire atat de plina de istorie ... mare pacat!
    Desigur ca o vor reconstrui, dar ...ceea ce sa pierdut în flacari, dus e ...
    Sa ai o zi frnoasa chiar daca aceasta stire este trista! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-au dat lacrimile cand mi-am dat seama ce vad - imaginea a aparut brusc, in timp ce butonam. Mai apoi am cautat sa citesc despre incendiu, pentru a putea evita imaginile.
      Nu am vizitat-o, dar simt ca o cunosc, o am in suflet (poate datorita romanelor) :)
      Am inteles ca s-au pierdut multe comori dar s-au pastrat unele dintre cele mai valoroase... Inca nu-mi vine sa cred! Da... Ce-a luat, focul nu mai da inapoi...
      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Zici ca a fost premeditat. Slaba interventie, cum ai scris si tu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost primul meu gand, apoi am vazut schelele...
      Am citit ulterior ca nu au intervenit cu elicopterele pentru stingerea focului deoarece ar fi distrus si mai mult edificiul, din cauza presiunii apei aruncate de la inaltime.

      Ștergere
  4. Este un eveniment care va umbri întregul secol, poate chiar mileniu. Superba catedrală a fost înălțată de-a lungul a două sute de ani. Oamenii de azi nu se mai dedică unei construcții așa cum se dedicau acum aproape o mie de ani.
    Este dureros, catedrala Notre Dame din Paris este un simbol al civilizației creștine, al civilizației europene și inamicii acestora vor putea să dea semnificații nedorite acestei întâmplări îngrozitoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, cei mai multi dintre oamenii de azi construiesc, planuiesc, gandesc numai pe termen scurt, pentru satisfactii imediate s.a.m.d.. Si eu m-am gandit ca ruinarea - in mare parte - a acestui simbol al crestinismului va ramane ca o cicatrice in istorie. Posibil ca multi sa spuna prostii, posibil ca multi sa se bucure, dar nu-i ajuta la nimic (doar ca nu-si dau seama).
      Primul meu gand a fost la un act intentionat... dar nu unul facut de credinciosii altor religii... Edificiul, din ceea ce am inteles, avea fisuri serioase la temelie si in ziduri (de la cutremure, ploi prea multe, poluare) fiind un pericol pentru oameni si pentru cladirile din jur, consolidarea costand foarte mult. Incerc din rasputeri sa alung acest gand!!

      Ștergere
  5. la noi au transmis stirea catastrofei din prima clipa, pe toate programele. Unele au transmis live, ore in sir, altele actializand pagubele la fiecare ora. Da... am fost toti socati. De necrezut ce poate face o defectiune, pe timpul lucrarilor de restaurare. Simbol al civilizatiei crestine, unul din cele mai cunoscute monumente ale Parisului, mistuit de flacari si... apa 💔😥 Catedrala a fost poate singurul edificiu istoric ce a peemis intrarea gratuita, avand portile deschise oricui, indiferent de pozitia sociala, de culoarea pielii sau de apartenenta religioasa. Un simbol al umanitatii! Mare mare nenorocire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici nu stiu cat au difuzat ieri, dar pe unde am trecut butonand nu am vazut - isi vedeau de ale lor ('ca doar n-or intrerupe o emisiune de barfe pentru o catastrofa din alta tara) :(
      Am ramas cateva minute pe Tv5 pentru ca nu reuseam sa inteleg exact daca e adevarat ce vad (vorbind in franceza nici nu prea intelegeam, dar am recunoscut din prima cladirea). Mi-au dat lacrimile! Am cautat apoi sa citesc, pentru a nu vedea imagini, dar nu am mai citit nimic de ieri, deci nu stiu care e cauza - deduc din ceea ce ai scris ca a fost o defectiune (o sa caut amanunte, desi nu mai conteaza) :( E incredinil! Macar au reusit sa salveze mare parte din edificiu si multe dintre obiectele valoroase, dar cate s-au pierdut, cate s-au distrus! Am un gust amar in suflet... Si ma gandesc - nu foarte serios - ca pare ca se distrug multe vestigii milenare pe tot cuprinsul lumii, ca si cum cineva ar vrea sa stearga istoria... E doar un gand, pe care incerc sa-l alung.

      Ștergere
  6. Mare păcat că s-a întâmplat o asemenea tragedie. Cauzele.... aproape că nici nu mai contează. Ce bine ar fi fost să nu se fi întâmplat așa ceva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, indiferent de cauze, ireparabilul s-a produs. :(

      Ștergere
  7. E surprinzator ce putine daune au fost inauntru (am vazut cateva imagini) daca ne gandim cum arata de infricosator in imaginile difuzate. Eu a vazut o poza cu acoperisul in flacari - impresionant mai ales ca era forma crucii.
    Am vazut apoi cateva imagini care m-au cutremurat si mai tare. mai multe catedrale la fel de frumoase din Franta daramate cu excavatorul ca sa se faca parcari si mai stiu eu ce. Nu intru in detalii, se gasesc imagini si articole pe net... Oricum se punea problema ca acele edificii ar fi treuit consolitate si reparate. Dar ceea ce am vazut... absolut superb (credeam ca numai la noi se distrug lucruri de valoare asa...). Uite aici un documentar facut de francezi. Unele nici macar nu erau cu probleme :(, altele intr-adevar erau degradate (ca primul exemplu din filmulet).

    Trist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte trist.
      Nu am mai cautat imagini de dupa incendiu... Totusi, e de mirare ca distrugerile nu au fost prea mari la interior (desi e veste buna).
      Am vazut filmuletul (multumesc) - ma descurcam mai usor daca aveam si scris :) dar am inteles ceea ce era de inteles. Sunt ani de cand se lupta unii sa pastreze bisericile vechi din Franta dar mereu se lovesc de problema lipsei banilor si de "interesul public". Am pe undeva adunate legaturi catre articole care trateaza distrugerea bisericilor din Franta (mi le-a trimis o amica, la vremea cand incepusem un text pe aceasta tema) - dar nu mai stiu pe unde! :(
      Se merge pe ideea ca nu s-ar amortiza prea curand cheltuiala cu reconditionarea bisericilor vechi... Nu doar in Franta se intampla asta, ci cam in toata "lumea crestina".
      La noi nu au bani sa consolideze bisericile vechi dar nu duc lipsa pentru unele noi.
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.