2019-04-23

A mea e cea mai mică

Primăvară, soare, aer curat, fereastra larg deschisă. Ciripit de păsărele, foşnet de frunze noi, glasuri de om in dialog. Ce îşi spun păsările şi copacii nu ştiu, dar pe oamenii îi înţeleg - le înţeleg limbajul oral, adică.
Sâmbătă pe la prânz mă pregăteam să ies şi mă învârteam prin casă nefiind hotărâtă ce să îmbrac: in sensul de mai “subţire” sau mai “gros”, pentru că vremea e capricioasă: acum e cald, acum e frig. Pe trotuar, un el şi o ea discutau despre cum se mai simt, ce-au mai făcut - nu eram prea atentă, dar cuvintele lor ajungeau la urechile mele. La un moment dat au zis ceva de dureri de oase şi masaj şi… Şi am ciulit urechile, să aflu vreun remediu in cazul durerilor de oase (nu pentru că m-ar durea oasele, dar e bine de ştiut orice informaţie pe teme de sănătate).
- Poate de la pernă - dacă e prea mare - să te fi durut in zona cervicală - zice ea.
- Nu are cum - zice el, hotărât. Maseurul mi-a zis că ar putea fi de la poziţia pe care o am când stau la birou. Nimeni n-o are mai mică decât a mea - spune el cu hotărâre - e cea mai mică din lume.
Tipa începe să râdă in hohote; el nu se mai aude deloc, apoi începe să râdă şi el şi, printre hohote, se aude cum zice:
- Reluăm: nimeni nu are o pernă mai mică decât a mea. Perna mea e cea mai mică din lume!
Abia când a zis că perna lui e cea mai mică am înţeles de ce femeia râdea in hohote, şi mi-am amintit de un profesor care mereu ne spunea că exactitatea cuvântului e foarte importantă - dar e greu să vorbeşti / să scrii fără echivoc. Şi m-am gândit şi la faza cu dorinţele, la zicala “Ai grijă ce-ţi doreşti pentru că s-ar putea să primeşti”: când nu le “formulăm” fără echivoc s-ar putea să avem parte de ceea ce, de fapt, nu ne dorim. “Să fie pace pe Pământ”, de exemplu. Cuvântul pace are mai multe înţelesuri. In plan colectiv, de exemplu, înseamnă absenţa războiului; in plan individual înseamnă o stare de spirit liniştită, fără furie, frică, alte sentimente negative. Pace, însă, poate însemna şi absenţa morţii (pentru a avea pace sufletească şi cei care se tem de moarte), fără schimbări majore sociale (şi de altă natură), fără catastrofe naturale etc. - un fel de stagnare, altfel spus, o schimbare mult, mult mai lentă (şi nu in toate cazurile binevenită). Pe scurt: cum ar putea fi realizată pacea pe Pământ din toate punctele de vedere? Ar dispărea oamenii - modul in care pare cel mai uşor de îndeplinit dorinţa formulată astfel.
Vorba lui Heraclit: Conflictul este tatăl tuturor, regele tuturor; pe unii îi face zei, pe alţii oameni, pe alţii sclavi, pe alţii liberi. El vede peste tot o coexistenţă a contrariilor, atât in macrocosmos cât şi in microcosmos, lupta fiind numai o pârghie spre ceva mai înalt, spre o armonie sau spre o unitate. 

14 comentarii:

  1. O abordare interesanta. Este foarte bine sa intelegem importanta cuvintelor care au energie si care se vor reintoarce spre noi si amplificat.
    Dar, recunosc ca nu ma gandeam la cuvantul 'pace' in sensurile mentionate de tine. Si chiar daca 'conflictul' este un fel de 'lubrifiant' al evolutiei, eu sper ca ar putea exista o societate cu totul altfel, adica cu adevarat evoluata, despre care inca nici nu avem posibilitate sa ne-o imaginam. Sau poate chiar exista in alte universuri. Lumea noastra, oricat de evoluata tehnologic este, tot contine multe 'primitivisme', chiar daca nu suna bine...

    Multumesc si pentru zambet, Diana draga! O zi excelenta sa ai! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ales "pace" pentru ca deseori aud, citesc si spun "sa fie pace in lume", dar de fiecare data am sentimentul ca ramane gandul neterminat, nedeterminat - nu stiu caum sa explic (ca si cum ceva lipseste). :)
      Sigur ca poate exista o societate altfel (cu mai putine razboaie in mod cert), dar intotdeauna va exista conflictul, contradictia: e o lege a Firii, pentru ca in legea firii e notat si egoismul, egocentrismul, spiritul de grup etc.. E posibil sa evoluam spre acea societate pe care azi nu ne-o putem nici imagina dar acum putem evolua numai prin "lupta": cu noi insine, cu mentalitati diferite, cu alti oameni. Cum, oare, am putea defini binele daca nu ar exista raul? de exemplu. Auzim adesea: religia mea e Calea... Cine are dreptate? Pana nu vom gasi raspunsuri universal acceptate pentru astfel de intrebari vor exista conflictul, contradictia.
      Oh, da! Nu ducem lipsa de primitivism. :)
      Cu placere, Suzana draga! Si eu iti multumesc. Zile senine iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Oke! Ama aflat ca a lui este cea mai mica ... perna adica :))))) dar tot nu ne-ai spus daca ai auzit si un remediu pentru durerea de oase! :)))
    Uneori cand stau prea mult la birou am si eu problem cu spatele si cu zona cervicala si da, cred ca are de-a face cu pozitia pe scaun! Cel mai simplu este sa închid laptopul si ... sa rezolvat problema! :))
    Dar eu nu ma pot lauda ca e cea mai mica, pentru ca nu o am ... perna adica! :))))))))
    O zi excelenta îti doresc! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Remedii nu am aflat de la ei! Doar despre masaj! :)
      Pentru zona cervicala exista unele exercitii "pentru gat", si medicul ar trebui sa le stie, pentru a le recomada fiecaruia dupa caz.
      Sa renunti, nu - poate sa atasezi o tastaura si laptopul sa-l tii astfel incat raza privirii si monitorul sa formeze un unghi de 90 de grade (fara sa "indoi" gatul), iar tastatura sa fie astfel plasata incat sa poti mentine gatul cat mai drept si sa scrii comod doar "aplecand" ochii. Si apoi sa faci exercitii pentru ochi! :)) Suna complicat, dar devine reflex la un moment dat. Desigur, trebuie sa renuntam la unele "comoditati".
      Nici eu nu ma pot lauda cu cea mai mica... perna, desigur! Dar nici cu cea mai mare! :)))))
      Multumesc, Ella draga! Zile excelente iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Oare cam cât de mică să fie perna omului de spune el că-i cea mai mică? :D Eu nu aş putea dormi pe perne mici şi moi. Nu pot.
    Uf, da, cam aşa e cu exprimarea dorinţelor, am auzit şi eu că trebuie spus foarte clar că altfel Universul n-ar înţelege.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat una a unui bebe miniatural de jucarie. :)
      Mie-mi plac pernele mari si moi, dar de ani de zile am ales unele mijlocii, sa zic asa, si nu foarte moi, pentru a pastra coloana vertebrala cat mai dreapta. Asta nu inseamna ca nu ma avant spre pernele mari si moi cand am ocazia! Divagand despre perna: mica, mare, moale, tare, m-a pufnit râsul! :))

      Universul intelege, doreste sa ne ajute, dar nu interpreteaza. Un exemplu posibil: stiu o fata al carei iubit plecase in Italia (inainte de a se deschide granitele - nu au putut pleca impreuna). Ea era "obsedata" sa fie cu el, in Italia, si mereu spunea, isi spunea, isi dorea: "Vreau sa ajung in Italia!" si facea tot ce putea pentru a ajunge. Si a ajuns, pe la sfarsitul anilor 1990; s-a intalnit cu iubitul pentru a afla ca el isi facuse "alta viata" acolo (dar ei nu i-a spus). Mai am cateva "exemple" de dorinte indeplinite altfel decat isi doreau oamenii in realitate. :)

      Ștergere
  4. :))) Vaaai, chiar e nevoie să ne exprimăm cu toate cuvintele. Altfel iată poznă! Iese altceva. :D
    Interesantă cugetare asupra păcii. Cred că este atât de relativă pacea, cam ca orice lucru pe lume. Depinde din ce perspectivă privești.

    Zi cu pace! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Oh, da! Ar trebui sa nu facem economie de cuvinte daca vrem sa fim intelesi corect.
      Ar fi fost, cred, prea simplu ca "pacea" sa fie scutita de relativism. :) Si pentru ca totul depinde (sa zic asa) de perspectiva e, probabil, de inteles de ce unele dorinte se indeplinesc si constatam mai apoi ca nu e ceea ce ne-am dorit, de fapt. Ca-n dorinte de genul: "vreau bani" La ce ne ajuta banii daca ii primim prin mostenire, de exemplu: moare cineva drag, ne alegem cu bani dar pierdem o parte din suflet.

      Multumesc. Zile cu pace! :)

      Ștergere
  5. Chiar ca grija la cuvinte..eu am un fel de a gafa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma pricep la gafe. :) Vreau sa spun mult cat mai pe scurt si ce iese uneori...

      Ștergere
  6. Ne concentrăm atât de mult pe cuvinte și pe gând, încât favorizăm împlinirea dorințelor. Și-atunci, cum să nu se întâmple?! Plus factorul divin, plus alte energii despre care nu putem afirma că n-ar exista, nefiind demonstrabil.
    Cât despre pernă, dacă a lui e cea mai mică, atunci a lui e cea mai mică din lume și gata, singur a zis-o! :)))
    Sărbători fericite de Sfintele Paști, Diana dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este! Dorintele se implinesc adesea - mai ales cand concentrarea ne este mare; important este sa stim exact ce dorim dar si cum formulam - sa nu avem surprize mai putin placute. :)
      A zis-o, a zis-o! Sunt aproape sigura ca de perna mica se uita si ramane in amintire partea fara perna. :))
      Multumesc, Mirela draga! La fel! Am inteles ca voi ati avut deja Pastele, dar iti doresc: Sarbatori fericite! :)

      Ștergere
  7. 😅😂 si eu o am mica, perna ma refer 🤣😅 si eu cred ca nimeni nu are perna mai mica decat mine 😂😜
    Frumos text, Diana draga. Tare mi a placut cum te ai exprimat si cum ai condus explicatiile. O savoare, sa citesc o postare de a ta 💕 multumesc.
    pupici si imbratisari de la trio pentru trio 💖

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti la concurenta cu tipul. :))
      Pernele mici sunt mai sanatoase - o stiu si din experienta, dar pernele mari si foarte moi imi plac mai mult, desi rar le folosesc (in special cand nu sunt acasa). :)
      Iti multumesc, Carmen draga! <3 Cu placere.
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.