2019-04-16

Pisica neagră şi omul…

Înainte vreme, prin evul mediu, pisica neagră era considerată de rău augur pentru cei care o vedeau. Cel mai adesea, pisica neagră e considerată şi azi o fiinţă care “aduce ghinion”. Hm. S-ar putea să aducă neplăceri, dar nu cum cred unii… 

Una dintre vecine avea cândva o pisică neagră. Abia se mutase in bloc şi se plimba prin zonă cu pisica după ea. Mi se părea un lucru drăguţ, până am înţeles că femeia, de fapt, urmărea să afle cine, ce, unde, când, cu cine… Modul cum pisica o urmărea ca un câine rămâne la fel de fain. “Doamna” aceasta e, de fapt, o cutră - păcat de pisică. O paranteză: femeia mi-a spus într-o zi, privindu-mă cu subînţeles, că… vrăjitoarele au pisici negre. Mi-am înghiţit cuvintele care se înghesuiau pe limbă, am zâmbit şi-am tăiat-o de acolo, evitând orice dialog cu ea. Bună ziua şi hai pa! doar atâta! Din alte motive, şi alţi vecini au început să o ocolească.
*
Altă vecină, in etate, tipă faină, calmă, ajută pe cei care au nevoie de ajutor dar, am constatat, e şi superstiţioasă (nu zic că e ceva rău, până la un punct). Într-o zi, coboram pe scări - n-am răbdare să aştept liftul - şi in holul de la parter tocmai ce-o văd pe femeie încercând să lovească pisica neagră cu piciorul - era pisica vecinei amintite mai sus. “Marş d’aici!” am auzit-o. Pisica a zbughit-o şi doamna, ridicând piciorul să lovească s-a dezechilibrat şi s-a lovit de zid - se poate spune că pisica neagră i-a adus neplăceri? Oarecum. J Când m-a văzut nu ştia ce să facă. Nu degeaba există vorba: comportă-te când eşti singur ca şi cum ai fi in public. M-am făcut că plouă, am salutat-o şi-am luat viteză. Abia acum îmi trece prin minte: o fi vrut să lovească pisoiul pentru că era al acelei vecine sau pentru că e superstiţioasă? Oricum ar fi, animăluţul nu are vină.
*
Cu ceva timp in urmă, in zonă a fost adus (între alţii) şi un pui negru de pisică. Miorlăia cu disperare, mai ales noaptea. Am încercat să-l prind, au încercat şi alţii - unii fiind doar în trecere prin zonă - dar nu sta să fie atins de mâna omului. Şi bine făcea!
Într-o dimineaţă, când abia se luminase, doua tipe şi-un tip stăteau sprijiniţi în mături şi fumau. Pisicul, în zona verde de lângă ei, miorlăia. “Iete, jivina naibii!” zice tipul şi dă cu mătura după pisoi. Pisoiul ţuşti sub o maşină, trecând “prin faţa” lor. “Bestie drăcească!” strigă una dintre tipe şi tipul începe să lovească în cauciucul maşinii, să alunge “bestia”. Eram cu Miki afară, şi grăbeam pasul spre aceia. La acel moment proprietarul maşinii se ia de ei, de la fereastră, pentru că loveau în roţi. Una dintre tipe îi explică de ce şi proprietarul le zice: “Mă, voi gândiţi cu capul de pod?” Omu’ coboară, bagă mâna sub aripa din spate a maşinii (unde miorlăia pisoiul) şi scoate puiul negru. Acesta se agită puţin apoi se calmează. Omul îl bagă în haină şi porneşte cu el spre scara blocului. Pisoiul e în siguranţă, la el acasă.
***
Pe cei care-s capabili să ocolească un cartier doar pentru că o pisica neagră (sau tărcată) le-a tăiat calea îi amintesc doar aşa, în treacăt, şi mă minunez că mai există oameni - unii foarte tineri - care cred că pisica neagră aduce ghinion.

12 comentarii:

  1. Doamne mare ti-e gradina! Mai mult de atat ce pot zice?
    Bunica lui Mishu era neagra taciune ... O chema Isis si a fost o mama exemplara cu pisoi ei! Cred ca era corcitura cu ceva siameza pentru ca era foarte blanoasa si pufoasa! A mostenit si Mishu ceva de la ea numai ca el este de culoarea scortisoarei! :))
    Eu cred ca daca mai eram în Ro, acum ori eram la nebuni ori pitita!:) Nu support cruzimea la animale, nu pot sa privesc si sa nu zic nimic ...
    Daca era dupa mine mancam numai iarba ... vai ce macel va fi acum de Pasti cu mieii ... mi se rupe sufletul!Noroc ca ai mei niciunul nu mananca miel sau iedut! Doamne ajuta!
    Seara placuta, Diana draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi nu am avut niciodata un pisoi negru - n-a fost sa fie. :) Isis! Mi se pare un nume super-potrivit pentru o pisicuta! <3
      Pufitica (motanelul care a murit la inceputul anului) tot culoarea scortisoarei avea la blanita, dar mult alb (spre deosebire de Mishu) - pe "coapsa" unuia dintre picioarele din spate avea o pata alba de forma unui porumbel. Mishu o fi mostenit culoarea de la tata sau de la stramosi. :)
      Oooo! Acum - pe unde ma invart eu, cel putin - s-au mai schimbat lucrurile. Si eu "ma iau" de cei care fac rau animalutelor, dar nu prea intalnesc. Cu ani in urma doi cretini au aruncat mancare otravita la pisici! Cica erau prea multe! Am vazut pisici moarte pe te miri unde!!! Plangeau copiii cand le vedeau de ziceai ca au fost ale lor. :(((
      Nu mai am prea mult si cred ca ajung vegetariana! :)) Nu pentru ca vreau! Nici noi nu mancam miel, nici porcusori s.a. astfel de vietati. Mama mananca miel, daca are ocazia, dar de cand noi am refuzat sa mancam (in copilarie) nu a mai cumparat. Mi-e groaza de acest macel! Mi-a zis cineva (nu am verificat) ca fara miei, vitei etc. nu au lapte, deci nici alte produse lactate... iar daca e asa, s-ar inmulti foarte mult aceste animalute.
      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa in continuare! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Eu ca mama de pisic, Ghita, chiar daca nu-i negru, nu pot sa nu tin cu animalutele.
    Uneori daca-mi trece o pisica calea, fac , ca si-n copilarie: o privire in jur.. o cruce cu liNba si trei pasi inapoi urmati de ''ptiu, ptiu, norocul meu''.
    Si nu se lipeste ghinionu' de mine! :P Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca si de nu ai avea animalute tot ai ţine cu ele. :)
      Zic ca e mai bine cum faci tu, zicand "norocul meu" decat sa pierzi timpul ocolind cartierul. :)
      Multumesc, Ina. Numai bine!

      Ștergere
  3. Nu-i înţeleg pe oamenii ăştia şi pace. Să aibă câte superstiţii vor, să scuipe-n sân, să ocolească sau să facă paşi înapoi. Dar cum să loveşti un animal doar pentru că e negru. Negru e şi pe la ei prin cap... e beznă totală :D
    Brrr.
    O zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu-i pot intelege. In "zile mai rele" ma gandesc ca, de fapt, ei doar cauta un motiv sa loveasca un animal.
      Bezna nu doar in cap, cred, ci si in suflet.
      Multumesc, Potecuta! Ziua buna sa iti fie! :)

      Ștergere
  4. Ha, ha! Tare articolul. Mai ales pentru că îmi place tema la nebunie. În curtea noastră au trăit zeci de pisici negre. Atât de negre, că nu le vedeai deloc noaptea. Și acum mai are mama vreo 3... plus câteva de alte culori. Mi-au plăcut mult negricioasele, mai ales pentru contrastul dintre blana întunecată și ochii verde-smarald. Și toate erau așa de iubitoare și amuzante. Cei care nu mai pot respira de frică atunci când văd o mâță neagră, nu au decât să crească una. Le va tăia calea de zeci de ori pe zi și se vor convinge că nu au niciun ghinion! Iar faza cu vrăjitoarea e și mai și. Dar se pare că de la această idee, tocmai din Evul Mediu, oamenii au rămas cu această aversiune față de bietele negricioase. Greu cu superstițiile astea. Am râs într-o zi cu lacrimi când am văzut pe stradă o fază de tot amuzamentul. Doi oameni ai străzii, un el și o ea, mergeau pe trotuar și se cam certau când, din boscheții de pe margine a țâșnit o pisică neagră, care le-a tăiat calea. Au rămas blocați, înjurând de zor pentru un așa ghinion, după care s-au întors din drum.
    Numai bine și o zi veselă, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Alex draga!
      La fel ma gandesc si eu, adesea: sa-si ia un pisic negru si-o sa invete sa iubeasca pisicile negre.
      O curte plina cu fel si fel de sufletele spune foarte multe despre sufletul celor care locuiesc acolo! <3
      Sunt fantastic de frumoase pisicile negre! Pantere negre in miniatura, si afectuoase. <3
      Dada, de pe vremea "delirului" cu vrajitoarele pare ca a ramas frica aceasta de pisici negre, in special.
      Chiar ca e faza de comentat! Vazand pisica neagra au uitat si ca se certau! S-ar putea spune ca le-a adus noroc pisoiul care le-a taiat calea: au cazut la pace! :))
      Cu ani in urma eu am ramas ca la dentist cand s-a intamplat sa merg alaturi de un vecin si o pisica ne-a taiat calea. El mi-a pus mana pe brat cu hotarare - aproape ca m-a speriat! - si-a zis ca trebuie sa ocolim "pe acolo" (mi-a aratat cu bratul celalalt) pentru ca o sa avem ghinion din cauza pisicii care ne-a taiat calea! Nu stiam daca glumeste sau ba, dar eu am mers inainte si el a ocolit! Abia mai tarziu am râs pe tema faptului.
      Multumesc. Zi vesela iti doresc sa ai si tu! Numai bine! :)

      Ștergere
  5. Tati a avut un pisoi negru <3! Imi povestea cand eram mica de el.
    Noi nu am avut in casa pisici (cand eram mica nu aveam probleme dar acum nu prea suport parul :(). Dar aveam la bunici in curte venite de prin vecini sau pe langa bloc (intr-un an am gasit doi pui mici: unul era tigrat cu gri, altul cu roscat.. i-am hranit cu pipeta si cand le-am gasit casa nu ne-au mai lasat sa ii vedem. Jale cateva zile...:)))
    Am vazut o pisicuta neagra care a venit de nu stiu unde cand a "plecat" Maia a noastra. A venit si a stat cu noi atunci. ....

    (eu vreau gradina.... )

    Si .... de Paste vreau stufat(fara carne... lol)
    Pupic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Povesti adevarate cu pisici! Ce fain! :)
      Noi mai tot timpul am avut vietati necuvantatoare prin casa - ha! Acum imi dau seama! Cand eram mica - locuiau "la casa" parintii, cand m-am nascut - nu aveam animalute in casa! Normal; nu?! Erau in curte! Dar nu erau nici in curte! Doar pisici care veneau de prin vecini - era o curte mare-mare, dar comuna cu mai multe familii, deh!
      Ce chestie! Sa nu va mai lase sa vedeti pisoii... Ca doar nu erau caini, sa-si imagineze ca se ataseaza de voi!
      Maia si-a luat ramas bun prin pisicuta neagra. :)
      Mancare de legume e stufatul fara carne; nu?! :)
      Pupici! <3

      Ștergere
    2. Da... si printr-un fluture albastru mirific (la sf lui noiembrie...).

      Stufatul fara carne e exact stufat fara carne... adica ceapa si usturoi verde, marar si sos din suc de rosii :P. <3 (adica asa il stiu eu si cel cu carne avea si... carne in plus)

      Nu stiu de ce nu au mai vrut sa ne lase.. stateau la curte si probabil ii deranja sa venim din cand in cand la poarta sa le mai vedem. :))

      Pupic <3

      Ștergere
    3. Fiecare suflet drag care se duce revine sub o forma sau alta pentru a ne da de inteles ca e pe undeva pe aproape sau se "intruchipeaza" pentru a-si lua ramas bun. :) E o idee care imi place.

      Hahaha! Ma pricep, nu gluma, la feluri de mancare! Mancarea descrisa de tine o cunosc - dar ca-i zice stufat... poate am stiut si am uitat, dar d emancat am mancat, insa nu mi-a zis nimeni cum se numeste. :))) Si cum nu am obiceiul sa intreb cum se numeste ce am in farfurie... Important e sa-mi placa gustul (si mirosul) :)

      Probabil ca se simteau deranjati. Care om poate intelege ce are in minte alt om? :)
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.