2019-04-08

De ziua ţiganilor. Citate favorite

Lipsa de informare in ceea ce priveşte viaţa ţiganilor a dus, in timp, la crearea, păstrarea şi accentuarea unor prejudecăţi. Acestea se rezumă in esenţă la convingerea celor care nu sunt ţigani că ţiganii au un fel de viaţă şi un mod de a gândi care îi împiedică să se adapteze la cerinţele societăţii civilizate şi la credinţa ţiganilor că cei din jur îi privesc cu ostilitate şi lipsă de înţelegere. Consecinţele acestui mod de a gândi sunt, fără îndoială, izolarea, suspiciunea şi de cele mai multe ori ostilitatea reciprocă.
(Istoria ţiganilor, de Lucian Cherata, Ed. Z, Bucureşti, 1995, in Cuvânt înainte al autorului.
B.P. Haşdeu îi numea pe ţigani “poporul enigmatic”, iar noi putem considera această denumire pe deplin justificată, dacă ne gândim că puţine sunt popoarele a căror istorie este înconjurată de atâta mister, precum aceea a ţiganilor.
La această situaţie au concurat deopotrivă originea, statutul de nomazi, precum şi foarte ciudata filosofie de viaţă a acestora. Generate de misterul ce înconjura comunităţile lor, legendele nu au întârziat să apară. Putem vedea in această stare de lucruri expresia unei izolări, a unei incompatibilităţi între lumea ţiganilor şi cei din jurul lor, dar nu aceasta e esenţa unei posibile înţelegeri a întrebărilor legate de existenţa şi modul lor de viaţă. Barierele ce ne despart de această lume vor putea să dispară abia atunci când vom încerca s-o înţelegem cu obiectivitate.
Originea ţiganilor a fost una dintre cele mai controversate probleme de istorie a popoarelor. In preocupările de lămurire a istoriei lor s-au conturat de la început două mari orientări: ideea originii egiptene şi ideea originii indiene (in ultimul timp, cercetătorii par a fi de acord cu ideea originii indiene, bazându-şi afirmaţiile şi pe unele studii lingvistice care arată că “ţiganii au venit din India sau dintr-o altă ţară in care se vorbeşte limba hindusă”, consideră I.H. Schwicker).
(din Istoria ţiganilor - v.mai sus)
=======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
=======================================================================
Toată lumea caută un loc pe care să-l numească “acasă”, dar având unul poate ajunge in încurcătura de a rămâne pe veci blocat.  (Karishma Magvani)
*
Este imposibil să ne imaginăm o uniune mai completă cu natura decât aceea a ţiganilor. (Franz Liszt)
*
Dansul ţiganilor nu înseamnă niciodată “să dansăm”. Se pare că face parte dintr-un imens şi semnificativ vocabular non-verbal al comunicării şi comportamnetului ţiganilor; se află in centrul unei transformări esenţiale, unei stări transcendente, unei evadări din cotidianul vieţii într-o stare de spirit mai bună. (Kate Magowan)
*
Ţiganilor nu le place să rămână / Ei vin doar să plece (Ludwig Bemelmans)
₪₪₪
Să nu râdeţi foarte tare: ştiu cum arată fotografia numai pe ecranul telefonului utilizat, pe monitorul meu cu tub pe ducă nu se vede clar. Vă rog să-mi spuneţi dacă e foarte nasoală, pentru că de acest ajutor voi avea nevoie şi cu ocazia postării altor fotografii făcute de mine. Mulţumesc.  

22 de comentarii:

  1. Nu stiam ca-i ziua lor.. M-a luat prin surprindere, caci doar ce am postat aseara cateva randuri despre un tigan, total intamplator.
    Intr-adevar avem prejudecati.. N-o sa le spun acum fiind un moment festiv... :P
    Din citate toate-s interesante, dar mie mi-a placut.. ''Ţiganilor nu le place să rămână / Ei vin doar să plece (Ludwig Bemelmans)'' - de-ar mai fi asa..
    Cat despre foto a ta pare ok, poate un pic cam mica pentru gustul meu, ca-s cam chiorambela :P. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum se zice: nimic nu e intamplator. :) Imi place povestea lui Zorila.
      Avem prejudecati, dar numai de noi depinde sa scapam de ele. :)
      Citatul ales de tine cred ca ii caracterizeaza foarte bine, desi azi sunt obligati sa "ramana". Cred ca acum e prea tarziu pentru a li se permite, din nou, sa fie nomazi, asa cum erau pe vremuri.
      *
      Multumesc. Am marit un pic fotografia - la sfatul Zinei. :)
      De bine iti doresc sa ai si tu parte!

      Ștergere
  2. Foarte interesante idei! Oamenii nomazi sunt chiar fascinanti. O permanenta cautare a unui loc, fara a-l gasi cu adevarat. Pana la urma fiecare cautam ceva in felul propriu, doar ca ei o fac intr-un mod special!
    Multumesc, Diana draga! O saptamana excelenta! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca locul nomazilor este pretutindeni. Intr-o oarecare masura, situatia tiganilor seamana cu cea a tuaregilor - si pe acestia din urma ii obliga autoritatile sa se "stabileasca", sa se integreze in societatea "moderna".
      Da,da, toti cautam ceva, intr-un fel sau altul. Stim, oare, cu exactitate, ce cautam? :)
      Cu placere. Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Despre istoria țiganilor aș adăuga ceva interesant, nu știu dacă și adevărat. În ”Aventură în secolul I”, autorul, Paolo Monelli, sugerează că țiganii ar fi urmașii mayașilor, care, la rândul lor, ar fi urmașii atlanților. Sigur, e un roman de ficțiune, dar uite că ideea a rămas.

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o ipoteza interesanta. Indraznesc sa afirm ca nu prea cred ca exista certitudine cu privire la originea tiganilor.
      Francoise Cozannet, de exemplu, in lucrarea sa "Miturile si costumele tiganilor", a lansat ipoteza originii biblice a tiganilor - ar fi fost unul dintre triburile Israelului, trib care nu a revenit in Tara Sfanta dupa robia babilonieana (dovezi istorice, insa, nu exista).
      Multumesc, Zina draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta!

      Ștergere
  4. As vrea sa citesc aceasta carte...
    Sa nu razi, dar pe mine m-au fascinat mai mereu ... tiganii! Ok, povestea lor! :)))
    Mai tii minte filmul Satra ... cred ca l-am vazut de 3-4 ori ,,,(sunt dusa, nu?) hahahaha ...
    Dar melodia celor de la Phoenix, Mica tiganiada o mai stii ...?!
    O saptamana cu spor si cauta un tigan sa te pupe ... aduce noroc... exact ca si cosarul! :)))
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E interesanta, dar nu atat de complexa cum mi-am imaginat cand am comandat-o (cand lucram inca la o uzina, un coleg vindea carti si trecea prin birouri cu o lista de titluri si noi alegeam ce vrem) :)
      Nu râd, pentru ca si pe mine ma fascineaza, inca de cand eram copil si am intalnit prima satra pe malul Timisului (atunci, un batran tigan mi-a facut - pe loc - un inel de argint cu pietricele albastre - atunci imi era prea mare inelul, dar mai tarziu s-a potrivit) :) M-a pupat atunci un tigan, pe obraz. :) Un copilas de tigan, langa care stateam in autobuz la un moment dat (aveam vreo 20 de ani), m-a rugat sa-l las sa ma pupe "pe faţă" - si l-am lasat (era o frumusete de copil!) La unul dintre locurile de munca am avut doua colege (surori) tiganci - bunicul lor era lingurar; in fiecare ciclu de invatamant parcurs am avut cel putin un coleg/colega tigan/ca. Uneori cred ca e ciudata aceasta "tangenta", dar ma bucur ca s-a intamplat asa. :)
      Si mie mi-a placut filmul Satra! Nu esti dusa! Eu am vazut "Superman" (I) de opt ori!! :)) Imi amintesc si cantecul! Si-mi mai amintesc cateva versuri din "Trec tiganii". :)
      Multumesc, Ella draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Am uitat de fotografie.
    1. Pare bună, dar e prea mică. Setează la mărimea medie atunci când editezi postarea.
    2. Așează fotografia sus în stânga - tot din setare -. Astfel poate fi preluată când postarea se distribuie pe rețele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Zina draga! Am facut cum m-ai sfatuit.
      Alegeam sa postez fotografiile la dimensiuni mai mici pentru ca mi-a zis cineva la un moment data ca Blogspot "accepta" numai o anumita "cantitate" de foto (5 GB) si apoi nu mai pot posta fotografii. Habar nu am daca mai e valabil sau nu ce mi-a zis atunci. :)
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  6. Articolul este foarte interesant iar fotografia este foarte buna! Salutari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. :) Si multumesc pentru ca-mi zici ca e foarte buna! Venind de la tine... e uau! :)
      Numai bine!

      Ștergere
  7. Am vrut să ma abțin de la subiect dar e palpitant, așa ca și viața brunetilor..
    Nu, eu nu-i privesc cu ostilitate, nici nu dau cu piatra ori cu paru, însă având in vedere ca 80/95 la % nu au civilizația la ei, atunci nu-i pot privi cu ambi ochi deschiși, și n-are cum, având in vedere prezența lor constanta la școală sau alte surse de instruire, că de cadru familial complet nu știu câți dintre ei au avut parte..
    Cu acești oameni eu am avut de-a lungul timpului 3 neplaceri urâte de tot și alte tentative la care nu le știu numarul.. Îți povestesc una..
    Eram în vacanță la bunici și mă duceam în jurul amiezii la scaldă, cum era pe vremea aia, cum mergeam pe marginea drumului din față veneau doi bruneţi (eu așa le zic) și cu un câine mare de lup, când m-am apropiat, unul dintre ei cel care ținea "fiara" de legătură ia dat drumul și a dat startul cîinelui să-şi facă treaba, în două salturi a fost lângă mine iar eu de spaimă am dat să trec șoseaua dar nu am realizat din pricina fricii că tocmai trecea un tractor alături care doar prin minune a oprit la câțiva centimetri de mine..
    Să-ţi mai povestesc și altele, nu cred că contează..
    Nu sunt rasist, nici nu-i numesc macar țigani, doar că sunt altfel de oameni, pe cei buni îi tratăm cu bunătate iar pe restul cu se cuvine..
    Săptămână Faină îți Doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viata lor (a majoritatii) e grea. Sunt saraci - si nu doar pentru ca nu vor sa munceasca; nu toti refuza sa munceasca, dar majoritatea au prea putine studii pentru o munca asa-numita calificata. Nu au calificari pentru ca, din cauza saraciei (si a prejudecatilor celorlalti, in multe cazuri) nu au fost la scoala. E un cerc vicios. (pe infractori nu-i iau in calcul - infractorii nu au etnie).
      Nu esti singurul care a avut neplaceri cu ei, dar cred ca nu trebuie sa-i consideram pe toti ca cei care ne-au adus neplaceri (sau necazuri). Stiu ca au un fel de "rautate" (nu e corect termenul, dar nu-mi vine altceva in minte acum) - e un fel de "cea mai buna aparare e atacul". Ei nu prea cred in sinceritatea celor care nu sunt tigani asa cum cei care nu sunt tigani nu prea cred in sinceritatea lor. Nu am avut parte de neplaceri de la ei (dar nu-i tarziu!) :)) insa nu-i consider pe toti ca fiind ca cei pe care i-am intalnit de-a lungul timpului - dar acest fapt e valabil cu orice om, indiferent de etnie.
      Tiganii sunt "impartiti" in cel putin trei mari ramuri, apoi in grupuri etc. si diferentele intre aceste ramuri, grupuri etc. pot fi destul de mari si se regasesc, mai ales, in detalii.
      Mie imi place mai mult termenul "tigan" decat "rrom" sau "rom" - e mai... misterios. :)
      Ca in cazul oricaror oameni: pe cei politicosi ii tratam cu politete, pe cei nesimtiti... Hm. Daca ii tratam cu "nesimtire" face, oare, bine? Desigur, daca unul sare la bataie n-o sa-l iau cu "lugu-lugu". Tocmai mi-am amintit o faza! Intr-un parc i-am zis "doamana" unei tiganci cu fuste colorate care ma "agresa" ca vea sa-mi ghiceasca in palma. A râs cu pofta si ea si au râs si cei care o insoteau, dar m-a lasat in pace. :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o spatamana faina!
      (m-a cam luat valul) :)

      Ștergere
  8. Dansul, muzica și atmosfera din filmul Șatra e artă, poate chiar au existat astfel de țigani cândva, dar azi, cu manele și alte kitschuri, mafioți sau cerșetori, nici nu mai seamănă. S-au dus vremurile țiganilor autentici.
    Da, ”Este imposibil să ne imaginăm o uniune mai completă cu natura decât aceea a ţiganilor”. (Franz Liszt) Caravanele de căruțe cu coviltir, liotele de puradei care fugeau după ele, câinii purecoși, ce tărăboi, dar și ce vremuri desprinse din vremuri imemoriale.
    Să ai o săptămână frumoasă! Te îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au existat candva, aproape ca cei din film, dar filmul e film si, cum zici tu, arta.
      Si-au cam stricat si ei obiceiurile, fortati sa se adapteze unui stil de viata pe care nu il au (deocamdata) :) in ADN.
      In copilarie am vazut prima satra; aveau carute cu coviltir, caini, o vaca, si erau copii acolo, dar nu foarte multi. Azi, au fost obligati sa se "stabileasca" - au fost mutati, cu forta, in blocuri, dar cum sa se adapteze acolo nu i-a ajutat cineva. E nasol acum in "tiganie". :(
      Multumesc, Mirela draga! Pupici!

      Ștergere
  9. PS Draga mea, luni, 15 aprilie, avem poveste parfumată, Parfum de aprilie. Te aștept cu drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela! Nu am uitat; trei "inceputuri" am facut pana acum, dar nu "m-au dus" spre ceva care sa-mi placa. :)
      Voi fi prezenta (daca lipsesc e "vina" monitorului) :(

      Ștergere
  10. Bună Diana!
    Interesant articolul și poza se vede destul de bine!
    O săptămână excelentă să ai,draga mea!
    Pupici și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Multumesc pentru apreciere.
      Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta! Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  11. Foarte interesantă temă. Nu știam despre această zi. Da, sunt un popor cu o istorie interesantă. Culmea, nici ei nu o știu, dacă îi întrebi! Cert este că, de-a lungul istoriei, au avut parte de multe opreliști și tratamente inumane, iar frustrările acumulate în timp, se văd și acum și gândirea și comportamentul multora dintre ei. Admir sincer pe aceia care au răzbit în viață cu muncă, seriozitate și mult talent. Pentru că între țigani sunt mulți oameni foarte, foarte talentați. Aș aminti acum doar un nume cu adevărat de referință: marele violonist Ion Voicu. Era genial. Și câți alții asemenea lui. Păcat că sunt încă atât de mulți care nu vor să-și depășească condiția modestă și chiar le refuză propriilor copii șansa la educație și la o mai bună valorizare în societate. Despre cei care sunt total anitisociali și certați cu ordinea și legea.... ce să mai spunem? Ei înșiși ar trebuie să-și regândească locul în societate, căci ar fi mult mai bine pentru toată lumea.

    PS. Am o vecină, care aparține acestei etnii și care a ajuns profesoară de pian. O doamnă minunată și respectabilă. Când cântă la pian.... tot blocul o ascultă cu plăcere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa ca foarte putini tigani stiu cate ceva despre istoria proprie - intr-un fel, ei sunt "oamenii prezentului" mai mult decat altii.
      Da, au avut mereu de suferit si, dupa eliberare, au cazut in capcana propriilor prejudecati, dar nici societatea nu le-a intins o mana de ajutor - nici sedentarilor si nici nomazilor. In era comunista, incet-incet, au fost interzise peregrinarile cu carutele, oamenii au fost instalati, cu forta, pe la margine de orase, in cocioabe si chiar in blocuri de garsoniere confort trei sau in camine de nefamilisti... Sedentarilor, incet-incet, li s-a interzis sa-si practice mestesugurile; dupa 1989 a fost tot mai rau, pentru ca sunt obligati sa se organizeze ca firme, asociatii familiale, persoane fizice autorizate etc. si cei mai multi stiu sa faca un ibric de arama, de exemplu, dar nu stiu sa scrie si nu toti au bani sa umble "pe la oras" cu fel si fel de acte, declaratii de taxe si impozite, documente contabile etc.. Nu mai pot vinde in orice conditii ceea ce produc s.a.m.d. (au fost ingraditi foarte mult si multe mestesuguri sunt pe cale sa dispara).
      Cei mai multi isi trimit copiii la scoala dar acolo acesti micuti au parte de marginalizare (in cel mai bun caz) atat din partea unor copii cat si din parte unor dascali. Conditiile de acasa sunt grele, bani pentru rechizite si haine nu au parintii si tot asa... Astfel, ajung sa munceasca (sau sa cerseasca) de la varste fragede, ajung sa inhaleze brenadez, sa-si vanda trupurile... Putini sunt cei care se pot ridica si aproape niciunul n-a reusit fara un ajutor serios, fara ca cineva sa se implice cu adevarat. E tare aiurea situatia acestor oameni, si nu e de mirare ca cei mai multi infractori sunt din randurile lor. Sunt foarte multe lucruri rele care se intampla - le stie aproape toata lumea dar... nu toate pot fi dovedite. :(
      Aproape toti sunt talentati la ceva, dar numai putini reusesc sa se desprinda din saracie. Ma bucur foarte-foarte mult cand aud despre oameni care reusesc sa ajunga profesori, avocati, ingineri s.a.m.d., pentru ca au pornit la drum cand cei mai multi nu le-au dat vreo sansa. De si-ar "utiliza" incapatanarea si energia in "fapte bune" ar reusi, poate, mai multe decat altii care au fost norocosi de la nastere. :)
      Iti multumesc pentru interes, Alex draga! Zile senine iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.