2019-04-17

Violenţa domestică poate conduce la omor

Atunci când o femeie este abuzată ani la rând poate exista un moment in care să nu mai suporte şi să lovească mortal. Uneori o face cu ce are la îndemână, fără a intenţiona sa-şi ucidă abuzatorul, alteori îl îmbrânceşte, apărându-se, şi e posibil ca el să cadă şi să nu se mai ridice, dar sunt şi cazuri in care pare că a făcut-o ştiind exact ce face.
Foarte multe dintre femeile care ajung să fie condamnate pentru omor sunt cele care şi-au ucis partenerii abuzatori. La momentul judecăţii nu pare că procurorii şi judecatorii iau in seamă, ca circumstanţe atenuante, anii de abuz suportaţi de o femeie sau alta şi cu atât mai puţin par a lua in calcul că ar fi putut fi legitimă apărare. O femeie, in timp ce soţul o bătea de-i sărea sângele pe pereţi dă cu ochii de toporul pe care-l avusese el ridicat cu ceva timp înainte, când alerga după ea prin curte- Ia toporul şi i-l înfige in ţeastă. Omul moare, ea ajunge la închisoare. Scurt. Poliţaii au scăpat de griji - nu trebuie să se mai prezinte la toate scandalurile unde sunt chemaţi pentru că unul dintre soţi îl bate pe celălalt până îl lasă lat, uneori de faţă cu copiii minori (asta când nu-i bate şi pe copii). Femeia e vinovată, desigur, pentru că ar fi putut să plece. Unde, de exemplu, ar putea pleca una care are nouă copii?! De ce a făcut atâţia cu un abuzator?! Pentru că… in satul lor nu există un cabinet de “planificare familiala”, şi chiar de-ar exista…. Ar afla tot satul că a fost acolo şi ar afla şi bărbatul, care bărbat vrea copii cîţi îi dă Dumnezeu pentru a fi sigur că “femeia lui” nu-şi ia lumea in cap. Nici măcar un medic de familie nu e in fiecare sat! Nici in comune, in anumite zone!
Când se ajunge la omor, specialiştii - psihologi, politişti, judecători, asistenţi sociali şi mai ştiu eu cine - trebuie să înţeleagă cauzele care au dus la curmarea vieţii unui om şi să facă astfel încât cazurile de acest gen să fie cât mai rare (pentru că deloc e himeră). Aceşti specialişti trebuie să înţeleagă ce s-a întâmplat in fiecare caz in parte, pentru că fiecare caz are particularitîţile sale. Poate că ar trebui să existe politişti care să fie pregătiţi special ca să intervină in cazurile de violenţă domestică
Cine are cunoştinţă despre cazuri de violenţă domestică ar trebui să vorbească… Să spună rudelor acelor oameni, prietenilor acelora, chiar şi angajatorilor abuzatului şi abuzatorului… Pentru asta, însă, ar trebui să îşi educe mentalitatea şi rudele, prietenii, angajatorii… Da, ar putea părea “amestec in viaţa altuia”… dar s-ar putea evita o tragedie.
Autoritîţile cu atribuţii in materie - sau asociaţiile şi fundaţiile din domeniu - ar putea tipări broşuri cu sfaturi pentru cazuri de acest gen, broşuri care să fie împărţite oamenilor, in general. Aşa cum găsim in cutiile poştale fel şi fel de broşuri care ne spun - in prag de alegeri electorale - despre activitatea celor care ne cerşesc voturile am putea găsi broşuri care să explice cum poate fi combătută violenţa domestică şi ce trebuie să facem într-o astfel de situaţie (cui ne putem adresa de urgenţă) şi ce trebuie să facem când cunoaştem astfel de situaţii. C-o floare nu se face primăvară, dar… dă semne că vine primăvara.
Autorităţile (Ministerul Muncii, la noi) trebuie să aloce fonduri pentru adăposturi necesare femeilor care vor să scape de o viaţă de abuzuri; trebuie să aloce fonduri pentru psihologi care să ajute persoanele abuzate să reînceapă să aibă încredere in sine şi să nu se mai teamă că fiecare mână ridicată înseamnă un pumn abătut asupra lor ş.a.m.d.. Trebuie dezvoltate planuri de intervenţie imediată, pentru protejarea celor afalţi in pericol, şi mai apoi planurile pe termen lung Nu in ultimul rând, este nevoie de jurişti care să ajute victimele să scape din plasa unei vieţi de abuzuri. Politiştii trebuie să intervină fără comentarii când femeia le prezintă un ordin de protecţie împotriva unui partener violent şi să n-o mai ardă aiurea cu texte de genu’ că, vezi… abuzatorul are şi el drepturile lui…, există prezumţia de nevinovăţie şi alte bazaconii. Care prezumţie de nevinovăţie când femeia respectivă are un ordin semnat de un judecător?! Ce a hotărât un judecător se execută, nu se discută; dacă se discută, legea e degeaba.
Persoanele supuse violenţei domestice - dar şi abuzatorii - suportă un mare risc: fiecare oră ar putea fi ultima din viaţa lor. E nevoie de specialişti care să ştie să discute cu toate părţile implicate, până nu e prea târziu. 

12 comentarii:

  1. Cred ca în nicio tara din lume nu este o lege bine definita în privinta violemtei domestice. Nici aici ... Ii este interzis sotului, pentru ca în cele mai multe cazuri el e cel care loveste, o perioada sa nu vina acasa ... Si? Cand se întoarce o ia de la capast sau ... omoara copii, sau pleaca cu ei prin tari de unde nu poti asa cu una cu doua sa-i aduci înapoi sau omoara toata familia! Asistentii sociali sunt foarte aglomerati, politia ... nu are dreptul sa-l retina prea mult ... deci?
    Aveam niste vecini, care se bateau ca chiorii, beti fiind amandoi, iar a doua zi mergeau de mana pe strada! Ea cu un ochi vanat el cu buza sparta! Am chemat politia de nustiu cate ori si? Bine ca ne-au tinut companie decat aproximativ un an, dupa aia s-au mutat! Este foarte delicat si foarte greu subiectul acesta!
    Eu am luat lectii de karate si al meu nu sufla! Hahahahaha ...
    Pupici Diana, numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, ai dreptate: legea nu rezolva problema, oricat de clara ar fi legea in cauza, dar atunci cand politistii chemati la o cafteala intre soti incep s-o ia cu "O fi zis femeia ceva" e si mai nasol. Acum, macar vin!!! Inainte vreme - cu nu foarte-foarte multi ani in urma, nici nu veneau, pe motiv ca e o chestiune intre soti. E o chestiune de educatie, dar si de mentalitate. Stiu femei care s-au casatorit cu barbati care le-au lovit inainte de casatorie! Au mers pe ideea "se schimba dupa casatorie pentru ca atunci e sigur ca... sunt a lui"!!!!
      La voi, asistentii sociali sunt aglomerati, la noi, in unele localitati, ori nu sunt suficienti (lipsa fonduri!), ori ridica din umeri si habar nu au ce se intampla "in zona lor". :(
      Dupa o evacuare temporara din domiciliu, dupa o amenda unii se potolesc (putini, e drept).
      Hahaha! Lectii de karate! :)) La voi e armonie, nu e chestiune de karate; crezi ca nu stiu?! :)
      Multumesc, Ella draga! Pupici! <3 Numai bine!

      Ștergere
  2. E o problema destul de grava! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grava si dificil de rezolvat - uneori chiar din cauza celor abuzati. :(

      Ștergere
  3. Subiect greu ti-ai ales! Treaba asta nu e rezolvata nici in tarile mai avansate ca civilizatie, mi-e greu sa cred ca se va rezolva ceva...cata vreme rautatea e in oameni..ca nu doar saracii de la tara sunt pradatori, se intampla si la case mari si luminoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E drept: violenta domestica e pretutindeni, si nu e caracteristica unei anumite "clase", dar - ca procent - e intalnita mai des in mediile unde lipseste educatia, unde saracia e "la ea acasa" (saracia si educatia nefiind, neaparat, criterii absolute definitorii).
      De "eradicat", nu va fi eradicata, dar de diminuat e posibil (istoria e dovada). Continui sa sper ca se va diminua tot mai mult. :)

      Ștergere
  4. Greu şi delicat. E un lanţ al slăbiciunilor şi înţeleg că nu e numai la noi problema. La noi începe cu mentalitatea, cu ruşinea sau teama victimei, cu cei din jur care judecă crud şi strâmb, cu autorităţile care-s legate de mâini pentru că legea... cu adăposturile care nu prea există, cu prea multe. Şi din păcate, văd că nici după ce au murit şi mor în continuare femei, nu se schimbă legea şi nu poliţistul e vinovat. Dacă eu sun la 112 să anunţ că deasupra mea, la etajul superior, e un scandal şi ţipă femeia, vine poliţia, discută cu ei şi pleacă. Nu au voie, conform legii, să îl ridice pe om din casă dacă nu sunt dovezi clare. Şi s-a întâmplat de n ori ca după plecarea poliţiei să se producă tragedii, am văzut cu toţii. Deci trebuie schimbate legile, în primul rând. Că mentalitatea se schimbă greu tare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte delicat si complicat, da, din motivele amintite de tine: mentalitate, rusine, teama. Cel mai nasol este cand persoana abuzata vrea sa rupa lantul dar nu are unde sa plece, cum sa se descurce si nu are in jurul ei nici oameni care sa o sustina (mai ales cand sunt si copii minori in cauza).
      La faza cu politistul e cu dus-intors, pentru ca politistii care se prezinta la astfel de cazuri nu sunt tocmai cei mai buni psihologi (desi experienta ar trebui sa-i invete pe toti sa "vada semnele", sa stie cum sa intrebe s.a.m.d.). Acum, legea permite politistilor sa analizeze situatia de fapt si in baza unui ordin de protectie provizoriu (pe care il poate emite el, pe loc, dupa o analiza a cazului, cand constata ca pericolul e iminent, de exemplu) si sa il "ridice" pe vinovat atunci, sfatuind victima sa mearga apoi la judecatorie pentru un ordin de protectie pe durata mai lunga. Dar! Au fost (probabil ca mai sunt) cazuri in care femeile aveau ordin de protectie semnat de judecator si politistul chemat pentru incalcarea acestui ordin zicea ca individul n-a lovit-o pe femeie, deci nu e o problema ca s-a apropiat mai mult decat ii era permis prin ordinul respectiv - pare ca le e cam greu unora sa priceapa ca trebuie sa intervina inainte de a se ajunge la lovituri si altele. Desigur, o bucata de hartie nu impiedica un dezaxat sa loveasca. Trebuie sa se schimbe si mentalitatea celor chemati sa intervina.
      Da. Dupa plecarea politistilor in unele cazuri se produce tragedia...
      Cu mentalitatea e cel mai greu de luptat.

      Ștergere
  5. Îi musai să mă bag și io !
    Eu cred că te-ai referit la alte tari civilizate când ai spus despre legi, politie, judecatori, etc..
    În special poliția nu intervine in cazuri simple, iar când aud de bătăi și lupte in familie, ei înșiși intră în depresie, iar ori ce intervenție se lasă cu amenzi care nu face decât să inrautateasca și să ingreuneze bugetul familiei care de multe ori duce înspre acolo..
    Eu cred că femeia are și ea vina ei pentru că astfel de monstruozități se văd de departe în viața celor cu puterea-n biceps, și ar fi trebuit să nu se angajeze la un astfel de drum periculos, pe de-o parte, iar pe de altă parte, la o primă tentativă ar fi trebuit să tragă bine sforile de partea ei, până la divorț, despărțire temporară, amenințări pentru domnu Stallone, tare-n brand.. Iar la capitolul copii, după parerea mea, tot femeia e de vină, pentru că masculul nu ar trebui să "dicteze" damei câți, cand, nume la copii, că nu dumnealor îi poartă în pantece 9luni de zile de chin, și nu ei trec prin iadul nașterii, apoi o viață de griji puse-n slujba copiilor.. cred că deaia nu am eu copii, :)))
    Totuși femeia ar trebui să gândească clar și limpede atunci cand vrea să facă un astfel de angajament, ca pe parcurs să nu apară surprize, iar cand vede comportament violent la el, să nu mai zic dacă le bea de le stinge, din start lăsată pușca jos, parerea mea.. Mă retrag nu cumva să o i-au în bot, că mi-am pus botul..
    Foarte Bun articoul și de tras învățăminte, Seară Plăcută !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interventiile tale ma bucura. :)
      Nu as numi chiar vina ceea ce aleg unele femei: sa mearga inainte cu un abuzator - aici intervine educatia, dar si mentalitatea. Degeaba incerci sa educi un om in sensul ca nu e ok sa fie lovit pentru ca... a ars mancarea, cand omul in cauza a fost crescut in mentalitatea "femeia e supusa barbatului" si e convins ca asa trebuie sa fie.
      E adevarat ca femeia poarta viitorul prunc in pantece, dar atunci cand ajunge sa fie insarcinata in urma violului conjugal nu prea mai are ce sa faca - unele se descurca si iau masuri, dar in cele mai multe cazuri nu stiu ce si cum sa faca. Si ce mi se pare cumplit este ca unele discuta cu preotul despre ceea ce li se intampla si acesta le spune ca e "pacat" sa evite sarcina sau ca trebuie sa inteleaga ca... si ca... Despre cabinete de planificare familiala nici nu poate fi vorba in cele mai multe cazuri. Pe scurt, din cauza educatiei, a mentalitatii personale (sau a mentalitatii celor din jurul lor) unele femei nu pot scapa din cosmarul pe care il traiesc. Iar cele care reusesc sa scape au nevoie de multa intelegere de la cei din jur.
      Nici eu nu voi reusi sa inteleg cum de unele femei accepta sa "isi inceapa viata de familie" alaturi de un om pe care il vad ca bea de stinge sau il stiu violent. Poate ca isi imagineaza ca ea e cea care il va schimba... Dar nu le-as numi vinovate ci, mai degraba, naive. De ce raman langa astfel de oameni e mai usor de inteles: teama, rusine, mentalitate (unele nu sunt primite in familia din care au plecat pe motivul "e sotul tau, stai cu el").
      Multumesc, pentru apreciere. Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  6. Totuș poate ar trebui să faci un articol anti alcool, sau alcolismul in familie, ceva de genu, nu de alta dar eu personal am asistat, involuntar la bătăi în familie, despărțiri și sânge, din cauza acestei umbre negre, alcoolul, care face ravagii în multe famili, iar una dintre ele a fost chiar familia noastră, deșii nu-mi place să vorbesc despre asta, însă nu ne putem ascunde după deget.. Eu am avut in familie doi membri care erau cu alcolul la "bord" mai tot timpul, și zic asta pentru că ceea ce am trait eu nu vreau să mai trăiască nici o familie..
    Cât era raiul de frumos alaturi de mama, pe atât de crunt era iadul când venea tăticu băut acasă..
    Noi fiind 7 frați, din păcate se pare că boala asta merge și pe cale genetică pentru că încă doi membri au fost afectați de maladia alcolismului, din fericire a scăpat unu dintre frați, binenteles după o casnicie făcută praf, acum din fericire a scăpat însă cicatricele se mai văd brazdate adânc.. nici nu vreau sa mai zic nimic că ma doare inima.. Am spus pentru că cel mai bine vorbești când ai trăit și experimetat la propriu despre ce vorbești..
    Fiind la țară, ba chiar mai mult, intr-o zonă unde parcă și din pământ curge alcool, îți dai seama cate cazuri și scenarii de violență domestică am văzut eu, ba chiar mai mult, am intervenit și ajutat femei și copii, cu succes, la scoaterea lor din gura "fiarelor" însetate de blestematul alcool.. Nici nu poți să stai cu mainile în sân când vezi că îți intră vikingul mortal de beat și cu toporu în mână..Numa o femeie care o trait cu un alcolist în casă stie ce vorbesc..
    Am zis toate astea pentru că alcolul în familie, unde există, atunci cu siguranță există multă durere, famili facute praf, despărțiri, sange și victime colaterale, cum am fost eu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pot doar sa imi imaginez ce inseamna ceea ce ai trait, ceea ce traiesc multi oameni...
      Alcoolul este cauza celor mai multe acte de violenta (si nu numai in familie). Desi am intalnit multi oameni care au ajuns in punctul de a avea sange in alcool e greu sa scriu despre acest fenomen; am inceput cateva texte, dar m-am tot oprit pentru ca nu reusesc sa sintetizez unul care sa atinga in special cauzele care duc la alcoolism (sunt foarte multe!). Nu reusesc sa inteleg de ce unii, care chiar daca beau zilnic de ajung sa nu mai stie de ei, nu devin violenti - ba chiar din contra! Si, cum ai observat si tu, unii reusesc sa scape de aceasta "maladie" - cu cat mai repede, cu atat mai bine. Cand citeam anumite texte, prin reviste (online sau nu) ma intrebam despre ce scriu unii! Asa cum scriu unii ai senzatia ca e tare usor sa te descurci cu alcoolul sau cu un om care bea peste masura! Se scrie acolo despre "intelegere", despre mai stiu eu ce! si nu pot sa nu ma gandesc la cei pe care ii stiam cu mari probleme si la familiile lor. Nu ai cu cine discuta! Trebuie sa fii super-psiholog sau cine stie ce pentru a reusi sa ajuti pe cineva care bea foarte mult! In familiile cu astfel de probleme se vede clar ca nu exista timp si energie pentru asa ceva (exceptiile exista, dar sunt putine). Solutia fiind, in astfel de cazuri, despartirea - cand este posibila, pentru ca uneori chiar nu prea e posibila.
      Iti multumesc pentru randurile de mai sus. Nici nu stiu ce sa spun! E cumplit sa traiesti zi de zi cu sufletul la gura, intrebandu-te "oare azi ce se mai intampla?" E cumplit sa stii ca la fiecare sarbatoare se poate lasa cu scandal... Alcoolismul e tare urat! Nici nu stiu daca mai conteaza ca acum unii au ajuns sa amestece alcoolul cu drogurile... Drogurile, insa, sunt mai nenorocite, pentru ca afecteaza creierul in timp mult mai scurt decat o face alcoolul... Pfuuu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.