2019-07-06

Dialog imaginar: aş vrea să vă spun

Unii reporteri (şi nu numai), cititori de prompter sau moderatori au un tic verbal când prezintă vreo ştire, când iau interviuri sau fac un minireportaj: “aş vrea să vă spun că…” sau “trebuie să vă spun că…” Ar vrea să ne spună sau chiar ne spune? Dacă trebuie, trebuie, dar de ce ar trebui să ne spună, de exemplu, cine şi-a vopsit părul?
*
Un reporter de teren opreşte-n drum un trecător; îşi ţine microfonul sub nas şi zice, ţintuind cetăţeanul cu privirea:
- Aş vrea să va spun că politicienii au hotărât să desfiinţeze parlamentul. Ce părere aveţi? întreabă, şi imediat înfige microfonul sub nasul cetăţeanului.
- Despre ce? pare mirat omu’, privind când la microfonul de sub nas, când la reporter.
- Despre ce v-am zis.
Microfonul se tot mişcă sub nasuri…
- Aţi spus că aţi vrea să-mi spuneţi că politicienii au hotărât să desfiinţeze parlamentul, dar pare că nu ştiţi ce vreţi. 
- Trebuie să vă spun că sunteţi un cetăţean neimplicat in problemele ţării - îşi pune reporterul microfonul sub nas.
- Dacă trebuie, spuneţi-mi - ridică din umeri cetăţeanul.
***
***
Aş vrea să vă spun că plec in vacanţă. Dar nu vă spun, pentru că nu plec. 

12 comentarii:

  1. Si eu radeam de "formula" asta. O auzi peste tot, majoritatea nu sunt implicati, vorbesc mecanic, vorba lunga, traditionala:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au mintea la cum le sta freza si cum arata "pe sticla", nu la ceea ce spun. :)
      Nu mai stiu cum il cheama pe tipul care era campion la batutul apei in piua - spunea acelasi lucru de vreo 10 ori, cu alte cuvinte (era la protv candva).

      Ștergere
  2. As vrea sa-ti spun ca nu am ras! Dar nu îti spun, pentru ca am ras ... de ticul altora! :)))))
    Olandezii nu au în vocabular litera "ă"! Dacă îi pui să spună "lămâie", nu-mi permit sa scriu aici cum pronunta,:)) dar daca fac o pauza în conversatie sau nu-si gasesc cuvantul ce crezi? Pronunta foarte corect "ăăăăă"! :)))
    Weekend placut! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ii auzeam (si acum mai e cate unul, dar nu mai urmaresc eu "stiri vorbite") aveam senzatia ca mi se scurtcircuitau sinapsele. :) Nu-s perfecta, dar nu ma fac jurnalist! :)
      Hahaha! tare faza! Trebuie sa fiu atenta (si) la alti straini care nu pot pronunta "ă" dar il articuleaza usor cand isi cauta cuvintele. :)
      Multumesc, la fel! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Limbajul asta de lemn ma face sa nu ma uit la stiri...romanesti. Altii vb cu cap, nu cu gura :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e de mirare! Pana ajung unii la esenta informatiei... se schimba banii. :) Acestia cu ticuri cred ca au mintea la orice altceva decat la ceea ce spun - parca se vede in ochii lor! :)

      Ștergere
  4. E bine că nici omul nu s-a lăsat. :D
    Ne facem ticuri fără să vrem. Şi când viteza cu care circulă informaţia e mai importantă decât "substanţa", ajunge să nu mai conteze forma. Uneori, nici conţinutul. E bine că pe noi, cei care doar ascultăm, nu ne aude nimeni când şi cum ne exprimăm câteodată :)
    O zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne facem ticuri - sunt (aproape) inerente :) - dar nu ne facem jurnalisti. Cand jurnalistul bate apa-n piua, cand forma ne zapaceste, nu mai stim care e ideea centrala din logoreea lui, a jurnalistului.
      Nu o data mi-am zis: "ce bine ca nu mi-au auzit prea multi exprimarea"! :))
      Multumesc, Potecuta. Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Am facut si eu un an de Relatii Public si Publicitate. Tine de facultatea de Jurnalism.. in fine. Ma asteptam sa fie ceva creativ pe acolo dar sunt doar retete... si uite asa ne-am facut noi cu "locatia" si alte de genul caresiau pierdut sensul si forma si imprumuturi de reclame absolut tampite si asa mai departe.
    Ca sa nu zic ca eu nici cand da drumul cineva in vecini la stiri nu stiu cum sa scap de zgomotul ala de latrat agresiv de caine. brrrr.

    (intamplarea cu reporterul de pe teren e pe bune? :P)

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creativitatea, cred, e un dar de la natura si se dezvolta prin studiu. Din pacate, se folosesc prea multe clisee - aproape ca recunosti cine i-a fost prof unuia sau altuia! :))
      Locatia, expertiza in loc de experienta... De reclame ce sa mai zic? Unele sunt copiate, si pentru a nu fi acuzti de furt intelectual le distrug de numa-numa, iar altele sunt atat de stupide...
      N-am idee de vreo reclama cu latrat de caine, pentru ca nu ma uit la tv decat intamplator si prin apropiere nu sunt locatari care sa dea sonorul la max.

      Nu-i pe bune. :) De curand, mi-a venit in minte ca ar fi fost mai fain daca imaginam dialogul incepand cu "As vrea sa va intreb ce parere aveti despre...?" si cetateanul sa taca, si mai apoi sa spuna ca el astepta sa fie intrebat, nefiind sigur daca reporterul ar vrea sa stie parerea lui sau se gandeste ca ar vrea s-o stie. Noh! Ce ocupatie am si eu! :))
      Pupici! <3

      Ștergere
    2. Ahhhh ma dispera tastatura. Nu mai ia comanda cum trebuie si mereu am probleme cu spatiul, cratima si cateva litere.(si-au pierdut*)

      Nu e reclama cu latrat (nu m-ar deranja) - ma refeream la stiri, talk show-uri... hahahah asa se aude :))). Dar un latrat nasol... de haita agresiva.

      Genial ti-ai imaginat (credeam ca numai mie mi se intampla sa mai fac astfel de filme :)))))). Acum 100 de ani am nimerit pe "platou" intr-o emisiune estivala. Si taman mie mi-a bagat microfonul sub nas. In viata mea nu mi s-au pus intrebari mai tampite. In mintea mea ii dadeam niste raspunsuri pe masura.. (lui Horia Brenciu in epoca de piatra) dar live m-am razumat la da-da si nu-nu... Nu de alta dar nu toti oamenii au simtul umorului si ma tem ca s-ar fi suparat tot poporul :))).
      Pupic



      Ștergere
    3. Ahaaaa! :)))))) Ai dreptate! :))) Comparatia cu o haita de caini suparati e perfecta!!! Chiar ca aceasta e senzatia! Vorbesc toti deodata, unul mai tare decat celalalt, si-i pricepe... Pacala! (si asta se intampla si cand esti chiar in faţa ecranului, nu auzi de la vecini)

      Si mie-mi lipsesc litere din textele unor comentarii pentru ca scriu foarte repede si unele taste ori le sar ori nu le ating cum ar trebui pentru a lasa "urme". :)

      Eu as refuza instant sa "dau interviuri" pe strada! :)) As raspunde vreo prostie si la o intrebare de genul cat fac 2 plus 2! Ma "enerveaza" doar sa ma gandesc ca ar navali spre mine un purtator de microfon (o fi vreo chestie de prejudecati cu privire la corectitudinea reporterilor - prea am vazut cat de usor pot fi scoase propozitiile din context).
      Daca nu era transmisie in direct, orice ai fi spus, in caz ca nu era conform cu politica televiziunii x, nu ar fi ajuns pe post. Daca era transmisie in direct ar fi renuntat urgent sa afle parerea ta despre una sau alta. :)

      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.