2019-07-29

Despre isteria publică

Am descoperit un articol in care scrie cam ceea ce simt şi gândesc legat de ceea ce se întâmplă in jurul tragediei care a avut loc la Caracal. Cred că lucrurile au cam luat-o razna (mediatic, vorbind, in primul rând) şi, chiar dacă se vor schimba legi tot degeaba, pentru că totul depinde de oamenii care trebuie să îndeplinească anumite atribuţii şi de oamenii care n-ar trebui să mai închidă ochii atunci când ceva li se pare in neregulă.
N-o mai lungesc, ci transcriu trei paragrafe din analiza pe care o consider obiectivă:
[…] E de înţeles: ca oameni, încercăm să controlam totul. Şi-atunci, in situatii dramatice in care vina e limpede una omenească – o birocraţie stupidă, incompetentă, o lege idioată, să zicem, ne revoltăm. Şi e normal. E normal să foloseşti o asemenea tragedie pentru a schimba ce se poate schimba – legislaţia, o administraţie coruptă, deci incompetenţa, sau chiar un guvern. Cu puţin noroc, poate chiar educaţia.

Pentru că societatea e ca un peşte – de la cap se împute. Iar capul oricărei societăţi, o ştim de la greci încoace, e educaţia. De la educaţie se împute societatea. Când vorbea despre Iluminism, Kant se întreba “cine educă educatorii?” Păi, in România, oameni cu doctorate plagiate. Impostori. Lichele, Incompetenţi. Oamenii ăştia pregătesc, la rândul lor, oameni aidoma, care vor educa aidoma studenţi şi elevi. Până aici, să încerci să aduci in centrul atenţiei subiectul, e normal.

Ceea ce nu e normal, însă, e isteria publică, alimentată dincolo de orice limite, de către mass media. Ceea ce nu e normal e că fiecare se simte îndrituit să-şi dea cu părerea, să înjure, să arate cu degetul, să facă spume la gură de indignare. Nu e normal ca toata lumea să încerce să “profite”, conştient sau nu, pentru a ieşi in evidenţă sau pentru a trage spuza pe turta lui/ei. Isteriile colective nu sunt niciodată sănătoase pentru societate, din cel puţin trei motive. […]

Pentru înţelegerea contextului trebuie citit textul integral:

8 comentarii:

  1. E o analiza ce ne cheama la ratiune. In democratie se actiuneaza emotiv, pompieristic ( in intelesul clasic); mereu sunt urgente, multe proiecte bune sunt uitate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi analizam, dar cei care ar trebui sa faca aceste analize sunt... asa cum sunt! Oricat de bune ar fi legile din Ro, tot degeaba, pentru ca nu prea exista "omul potrivit la locul potrivit". :(

      Ștergere
  2. A avut dreptate, prea multă vâlvă, din orice..!
    Ăsta e și motivul pentru care nu mă mai uit la televizor, pentru că am impresia că anume se caută și se vânează doar lucrurile negative, doar lucruri virale, doar știri cu un puternic impact emoțional, cum zic ei, care eu cred că nu fac altceva decât să bage frica si spaima în oameni și să slăbească în acest mod opinia publică..

    Mă dezgustă astfel de știri și cazuri șocante, și care le întorc pe toate părțile și le fac, si le desfac de ajung să fieai înspăimântătoare decât sunt..

    Să auzim doar de vești bune și lucruri care ne dau bucurie și pace, nu care ne înmoaie și ne sperie !

    Zile Bune Diana !!!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce mi s-a parut cel mai enervant a fost ca nimeni de la politie nu (prea) s-a deranjat sa explice una-alta si sa dezminta aberatiile vehiculate in mass-media (poate ca au facut-o intre timp); si tare iritanti sunt toti "criminalistii" care au luat cuvantul in acele zile.

      E bine sa fie stiute astfel de lucruri, dar nu la modul in care o fac toate televiziunile de pe la noi (de ziare nu mai zic!)
      Omorul este intotdeauna inspaimantator, si cu atat mai mult in astfel de circumstante. Palavrageala pe marginea acestor cazuri este de prost gust. E ca si cum ar intra cu bocancii in sufletele rudelor victimelor / in sufeltul victimelor (dupa caz).
      E teribil cat de fascinati sunt (par) majoritatea oamenilor cand e vorba despre asa ceva... :(

      Ar fi frumos (si de dorit) sa auzim de bine, dar... stii ca binele si frumosul nu prea "vand" (frumosul vinde bine in moda, publicitate) :)

      Multumesc, la fel, Stef!

      Ștergere
  3. Din păcate, se aplică toate, fără excepţie. Aşa suntem, asta suntem. Nu ştiu cum ne vom vindeca...

    RăspundețiȘtergere
  4. Si violenta atrage violenta.
    Pur si simplu atata violenta verbala (care e tot violenta) am vazut in ultima perioada... Cei care injura si vorbesc urat nu isi dau seama ca sunt .... rai?
    Nu zic sa te revolti, sau... dar ce limbaj... Doamne ce limbaj. Romanii vorbesc atat de urat, atat de urat. :(

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.