2019-07-16

Cu cine să votez?

Cel mai adesea, românii votează împotriva cuiva, nu pentru cineva. Altfel pare că nu putem face, şi nu pentru că nu vrem, ci pentru că există neşansa să câştige cine de fapt, nu ne dorim să câştige atunci când votăm pentru cine vrem (mai ales in turul al doilea de scrutin).
Ca exemplu, psd e un partid mare - cu multe probleme la ora actuală - dar dacă nu se prezintă la urnele de vot cât mai mulţi cetăţeni ar putea câştiga, din nou (cu majoritate de voturi din minoritatea celor prezenţi la vot). Ne prezentăm la vot toţi cei cu drept de vot - să ne imaginam. Pe cei care votează marele partid (aşa-zis) de stânga îi cam ştim, ştim cam câţi ar putea fi; cam ştim şi numărul celor care vor vota partide practic desprinse din marele partid de stânga; ceilalţi votanţi sunt împărţiţi între partidele de dreapta (sau pseudo de dreapta), care sunt destule pentru a zăpăci balanţa electorală. Şi aşa începe gâlceava: unii vor pe ăia, alţii pe ceilalţi şi tot aşa - această majoritate îşi împrăştie voturile şi oamenii acestor partide obţin mai multe sau mai puţine voturi, dar niciunul nu va obţine suficiente pentru victorie - cine câştigă?! Abia in turul al doilea de scrutin se vor concentra voturile spre omul care, din partid de dreapta fiind, a obţinut cele mai multe voturi ale oamenilor. Dar! Poate că votanţii îl vor susţine prin vot doar pentru a învinge stânga, nu pentru că le-ar plăcea omul in cauză şi / sau partidul din care provine. Apoi, rămâne chestiunea majorităţii parlamentare - se va ajunge la alianţe şi aceste alianţe pot fi tare ciudate uneori - a se vedea PSD si ALDE. In aceste alianţe partidul cu cele mai multe voturi obţinute are şi mai multe locuri in parlament şi oricând poate bloca o iniţiativă care nu-i convine (pot apărea multe combinaţii care ar putea bloca orice alianţă). Reprezentanţii partidelor “de dreapta” / “centru dreapta” susţin in gura mare că “vor să unească dreapta”, dar ce nu spun e că vor să aibă ei - cutare partid - conducerea / puterea.
Şi uite aşa, mereu şi mereu vom vota împotriva cuiva, nu pentru cineva.

De ce mă întreb cu cine votez?! Pentru că nu-mi dau seama pentru cine aş putea vota. Am o singură certitudine: nu votez oameni proveniţi din partide de stânga (majoritatea susţin că sunt de centru stânga - ok, nu contează). Da, da, ştiu! Multţ liberali de azi sunt pui de comunişti bine înfipţi in nomenclatura de dinainte de 1990 şi au convingerile părinţilor, doar că le-au poleit cu liberalism.
Desigur, nici partidele de dreapta nu-şi permit să evite in programul de guvernare măsuri sociale - e inerent pentru timpurile pe care le trăim, şi nu doar in România. E firesc să fie aşa. e greşit să fie altfel.
In Partidul Naţional Liberal sunt acum o gaşcă întreagă dintre foştii membri ai partidului democrat liberal, acel partid de tristă amintire care, in cârdăşie cu preşedintele de atunci, au batjocorit o mulţime de categorii sociale, începând cu profesorii şi medicii şi terminând cu muncitorii necalificaţi; au închis spitale, au diminuat pensii şi salarii ş.a.m.d., au cheltuit saci cu bani pentru terenuri de fotbal in pantă, piscine publice care azi stau să cadă etc.. Când o văd pe femeia aceea blondă care tot apare şi bolboroseşte despre democraţie şi liberalism n-o pot vedea decât in postura de lingău, când răcnea pe o scenă că o altă blondă din pdl (scăpată un timp in Costa Rica) e Kill Bill al politicii româneşti! N-am cum să votez pentru un om (oricare ar fi acesta!) susţinut de un partid care are aşa personaje printre membri. De şeful actual al PNL ce să mai zic?! Şi cu fostul moderator tv ajuns acum mare membru PNL îmi e ruşine. Acesta vorbeşte ca un dictator, spunând că el va dizolva calcar şi va fierbe baloane de săpun, vorbind despre el la persoana a treia! Încă ceva: e perfect necinstit pentru acei membri care chiar au trudit pentru imaginea unui partid sau altul să se vadă daţi la o parte de nişte indivizi cunoscuţi doar pentru că au apărut mult la TV, dar pe adeziunea cărora nu s-a uscat cerneala.
In plus, cei care sunt vocali şi vizibili in PNL, deci “eligibili” pentru funcţii politice sunt liberali numai cu denumirea partidului. Or fi şi oameni de valoare acolo… nu zic nu, dar mulţumesc, nu.
PNL este… pdl cu faţă umană (parafrazând un clasic in viaţă).

Să votez ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor)? Ce siglă le-a ieşit! “Alde fugiţii din PNL”. Sunt aici câţiva oameni care merită respect şi numai pentru că au ales să părăsească un PNL infestat de pedelişti. Au dovedit demnitate şi nu s-au amestecat cu fiinţele acelea îngrozitoare! Dar cum să votez cu această formaţiune politică aliată cu ceea ce detest cu pasiune?! Cum să votez cu un partid care are in rândurile lui pe unul care zice că ar trebui impozitat oul din coteţul ţăranului sau cu unul - şef de partid - care zice că profesorii cer bani mai mulţi deşi lucrează şase ore pe săptămână şi au vacanţă trei luni?! Tipule - ziceai că ai fost prof! - e chiar aşa de simplu?! Ai predat la clasa a II-a?! Ai predat adolescenţilor sau erai prof cu numele, pe la vreo universitate, şi ţineai cursuri într-o joi, plecând acasă cu un purcoi de bani? Habar n-ai câte face un prof! Numai dacă te gândeţti la câte “lucrări de control” are de citit, câte rapoarte de activitate şi fel de fel are de făcut! Gândeşte-te că profesorii trebuie să fie informaţi “la zi”, deci au nevoie să-şi cumpere una alta şi să studieze! Gândeşte-te la cât se consumă, psihic, pentru că nu toţi elevii sunt ascultători… Şi câte şi mai câte!
Cum să votez aşa ceva, chiar dacă sunt şi oameni de calitate pe acolo?!

Să votez USR (Uniunea Salvaţi România)? Cred că trebuie să salvăm România de ei! De ce afirm aşa ceva? Pentru că fiul unui actor-politician zice că face un muzeu al anticomunismului şi al  anticorupţiei şi obligă grupuri de oameni să-l viziteze şi să stea acolo chiar o zi sau două!! Figură de stil ar zice unii, dar nu-i! E o chestiune de mentalitate: să obligi. Mai apoi, acelaşi tânăr compară situaţia politică din Ro cu holocaustul! Să asociezi holocaustul luptei politice mi se pare greţos. De extremismul care se distinge nu mai scriu.
Sunt şi oameni buni pe acolo, dar…

Să votez Plus?! Aceştia au (sper că e deja aveau) pe una (in conducere) care a scris pe pagina ei de Fb, pe 1 decembrie 2018:
Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparţină unui om, trib, neam sau corporaţie, vom reuşi să convieţuim armonios pe planeta Pământ.
Dă o declaraţie şi pentru o publicaţie belgiană:
Aş desfiinţa agricultura şi nu aş domestici animalele. Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenţi ai vânătorilor şi culegătorilor, nu am avea proprietăţi şi am trăi în grupuri în loc de cupluri, a fost răspunsul tipei la întrebarea ce ar schimba dacă ar avea puterea să schimbe trecutul. (sursa: www.g4media.ro)
Cum să votez cu oricine dintr-un partid in care există astfel de personaje?

Toate acestea nu sunt greşeli nevinovate sau gafe care mă fac să zâmbesc, ci dovedesc o anumită mentalitate.
Caut alte partide, dar nu pare să existe ofertă valabilă. Până şi ecologiştii se dau cu stânga… şi sunt invizibili într-o lume in care mulţi oameni strigă că e distrus Pământul.

Oare nu e ciudat rău de tot că reprezentanţii acestor partide nu vorbesc despre toleranţă, solidaritate, salariul minim (cei de la USR şi Plus vor să-l desfiinţeze), micşorarea decalajelor dintre cei puţini şi bogaţi şi cei mulţi şi cam săraci, despre sistem de învăţământ serios (şi despre “şcoala acasă”), despre spitale in care să nu mori cu zile şi altele de acest gen? Ei îi tot trag cu “ciuma roşie” (unii), “statul paralel” alţii… Oare doar mie mi se pare că in Ro nu există aşa-numita opoziţie politică? Opoziţie?! Mai guvernează cineva in România? Oh, daaa! Diversele comisii…

La prima vedere, in general - pare că guvernele au pierdut controlul. Altfel spus, indiferent pe cine votăm se întâmplă ce “trebuie” să se întâmple. 

10 comentarii:

  1. Cand ma gandesc ca trebuie sa ma "documentez" inainte de vot ma apuca fericirea... bleah.
    :( ai dreptate - in toate partidele sunt uscaturi si ca tot se vorbea la un moment dat de solidarizare, parca nu? (sunt cam obosita si la ora asta poate gafez) - na, cand dai votul tau unei anumite grupari oarecum cam asta e ...

    Oh well... nici lamai nu pot manca. Pf :))).

    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, se "solidarizeaza" la modul "noi trebuie sa conducem" - sunt de râsul curcilor cand vorbesc despre "binele cetatenilor" si vor puterea cu orice pret, sa-si implementeze "masurile benefice pentru populatie". Sigur ca da! :))
      Uscaturi sunt pretutindeni, e clar, doar ca uscaturile acestea sunt foarte vizibile - si vizibili sunt cei care au putere de decizie = nasol de tot! Daca astia care stau in faţă sunt uscaturi...
      Nici nu trebuie sa ne documentam prea mult pentru a sti ca nu avem cu cine sa votam. :( Adica, sa votam ceva care chiar sa aduca schimbari in bine. Altfel, pleava avem de unde alege.
      Nici lamaile nu ne ajuta! :))
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  2. Când citeam replica din Caragiale: „eu cu cine votez”?, așa ce mai râdeam de acel perosonaj caraghios, dar uite că marele dramaturg a fost... profetic! Am ajuns să ne întrebăm ca și cetățeanul turmentat: „noi cu cine să mai votăm”? Greu să alegem ceva din această mare nesfârșită de mediocritate și demagogie. Ai făcut o radiografie extraordinară a scenei politice românești. Și uite așa sunt mulți care nu se mai duc să voteze, nu pentru că nu ar vrea, dar nu au pe cine!!! Și uite așa se face jocul tocmai acestor oameni dubioși, care n-au construit nimic bun în țara asta... Păcat, mare păcat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Am uitat de cetateanul turmentat! :) Traim piesa lui Caragiale. Tare trist!
      Efectiv, nu mai suport sa le aud promisiunile, planurile pentru "binele tarii", dar cand li se zice de o lege impotriva traseismului politic, de exemplu, se fac ca au surzit... Ii intrebi de contractele unora cu statul... ei nu stiu nimic...
      Multumesc pentru apreciere, Alex. Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  3. Cred ca nu este vorba doar despre Romania, treburile par regizate din afara. Au si gasit paiate pe masura, astae adevarul.

    ,,Eu cu cine votez?!"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E aproape clar ca nu doar despre Romania e vorba... :( Nu stiu, insa, cum pot fi incetiniti - ca de oprit... mai greu. :(

      :) Bine ai venit in club!

      Ștergere
  4. Realitatea politică actuaă este cum ai descris-o. Nu avem lideri de urmat, ci niste veleitari pe care trebuie să-i oprim din cursa lor spre putere...
    Să auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand iti vine ideea cum sa ii oprim, nu ezita... :)
      Multumesc. Sa auzim de bine!

      Ștergere
  5. Din păcate romanii se implica in viata politica sau socială doar la alegeri. Daca oamenii ar fi mai implicați si intre alegeri, amendând, blocând sau încurajând daca e cazul, lumea politica ar fi alta. Altfel ar fi dinamismul politic! Oamenii pot schimba multe, răsturnând tirani si blocând Hoții. Uita-te doar la ultimul referendum! Oamenii in țara au ieșit la vot dupa ce au văzut in ce hal e batjocorita diaspora.. nu tb sa reacționezi doar provocat si împins la limita, ci tot timpul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Sa "ingrasam porcul in ajun" n-are farmec - si nici rezultate bune pe termen mediu si lung nu obtinem!
      Fiecare zi e "o lupta". :) Nu prea stiu oamenii sa se implice civic nici macar la nivel de... asociatie de proprietari! :) Nu sunt ei in stare sa se opuna unui administrator / presedinte de bloc "tiran" (pe care i-ar putea schimba urgent), nu-i vad opunandu-se unor functionari de stat (numiti politicieni sau altfel) :(((

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.