2019-07-05

Copiii plătesc pensie înaintaşilor in mod direct

Unii politicieni români - in special social-democraţi - par pierduţi in spaţiu rău de tot! Ce le-a dat prin minte!!! Un proiect de lege prin care copiii (cei plecaţi in străinătate par a fi vizaţi, in special) să fie obligaţi prin lege să plătească o pensie pentru părinţii pensionari, pentru bunici şi străbunici. Cum motivează iniţiatorii proiectului aceasta initiativa? Rămâneţi sideraţi!
Marea migraţie a forţei de muncă tinere din România, spre state din vestul Europei, îndeosebi după aderarea la Uniunea Europeană, are un impact economic, social şi uman incalculabil, efectele negative încep deja să se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor vârstnice, aflate la capăt de drum şi lipsite de sprijinul şi afecţiunea copiilor sau a nepoţilor. Pe scurt: “abandon emotional” (unii nu mai sunt vizitaţi de ani de zile de copiii plecaţi!) şi “abandon financiar”. Dar cei mai mulţi dintre aceşti vârstnici au muncit întreaga viaţă! Nu are statul rolul de a le asigura o bătrâneţe liniştită?! Pentru ce au cotizat aceşti oameni care azi sunt pensionari? Din cauză de pensii speciale fără număr, fără număr (şi alte cauze) a intrat in faliment sistemul de pensii şi cel de asistenţă socială?!

Ce vor tipii aceştia?! Ca fiecare tânăr apt de muncă să plătească părinţilor, bunicilor, străbunicilor cel mult o cincime din veniturile obtinute! Cică pensia se stabileşte pe cale amiabilă, dar dacă nu există înţelegere se poate ajunge la instanţa de judecată (pe banii cui?). Cine nu vrea să plătească va fi sancţionat - chiar şi cu pedeapsa închisorii!!! Ziceţi şi voi: nu-i demenţială ideea?!

Ce zice deputatul psd de Bihor, iniţiatorul proiectului “Legea recunoştinţei între generaţii”, proiect depus la Senat:
Sunt aproape 2 milioane de pensionari care au în jur de 1000 de lei. Am făcut eforturi pentru acest urmaş al meu, l-am dus la creşă, la grădiniţă, la şcoală, la liceu, la facultate, m-am ocupat de cariera lui şi atunci eu sau cineva care mă întreţine se adresează instituţiilor şi în loc să îmi dea 300 îmi dă 500. Acest proiect de lege nu implică fonduri de la stat, e o reglare, pe linie directă în familie, dar o reglare pe baza unei legi. […] La baza acestei propuneri stă o declaraţie a Consiliului UE, a PE, din 2012, an care a fost desemnat ca să citez exact „anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii". Deci aceste idei circulă în toata Europa.
Cred că ideea cu pensii plătite de tineri părinţilor, bunicilor, străbunicilor bântuie doar prin capul unora.

Legea reglementează raporturile juridice, morale şi materiale între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie. Legea stabileşte drepturile şi obligaţiile părinţilor de a-şi creşte şi educa propriii copii. La urma lor, părinţii şi bunicii au dreptul la respect şi recunoştinţă din partea copiilor (art. 1, al. 1 din proiectul de lege).
Multe dintre dispoziţiile din acest proiect de lege se regăsesc, cu alte cuvinte, in legi deja existente.
Aliniatul unu din art. 5 e chiar hazliu: Obligaţia părinţilor este atât faţă de copii cât şi faţă de stat, reprezentat prin instituţiile acestuia. Care o fi această obligaţie a cetăţenilor (in calitate de părinţi) faţă de stat?!

Ce le scapă din vedere?!
1. Există reglementări (in codul civil) despre obligaţia de întreţinere între copii şi părinţi şi există şi infracţiuni cu privire la familie (in codul penal). Între altele, semnatarii (72 la număr, între care unul de la ALDE) - in frunte cu iniţiatorul - au încurcat codurile penale, referindu-se la un articol care, in noul cod penal, face referire la pedeapsa pentru neglijenţa in păstrarea informaţiilor, ei dorind să se refere la infracţiuni contra familiei: abandonul de familie, neplata cu rea-credinţă a pensiei de întreţinere stabilită pe cale judecătorească şi altele de gen.
2. Tinerii care muncesc plătesc taxe şi impozite de care beneficiază statul tocmai pentru a asigura (şi) vârstnicilor o viaţă mai uşoară, conform Constituţiei.
3. Vârstnicii care au nevoie de ajutor şi nu îl primesc de la copiii care îşi pot permite se pot adresa instanţei judecătoreşti şi fără această lege - dacă vor! De ce să se bage statul in treaba lor?

Ajungem, din nou, in faza când membrii “marii adunări naţionale” ştiu ce e moral, ce e mai bine pentru membrii unei familii?
(ştire citită pe digi24)

Citirea motivelor care stau la baza acestui proiect de lege vă garantează o porţie sănatoasă de râs - care poate da in plâns, e drept.
Nu mă credeţi pe cuvânt, citiţi:
Iniţiativa legislativă (proiectul de lege):
https://senat.ro/Legis/PDF/2019/19b338FG.pdf
expunere de motive:
https://senat.ro/Legis/PDF/2019/19b338EM.pdf
(fostul preşedinte psd figurează in proiectul de lege ca fiind preşedinte al Camerei Deputaţilor!?)

8 comentarii:

  1. Diana nu mai tin pasul si asa cum scrii raman siderata de fiecare OUG, de fiecare traznaie si de fiecare numire în functie pe care gogomanii din parlament o spun ...
    Mai mult de atat nu pot scrie pentru ca altfel voi începe sa înjur si sa blestem si nu-I sta bine unei doamne acest lucru! Hahahaha ...

    Un weekend placut si racoros îti doresc! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi, aici, greu tinem pasul. Uneori, cred ca cei care sunt mereu vigilenti la "miscarile" parlamentarilor ne scapa pe toti de cine stie ce gogomanie si noi nici nu stim! Avem ceva noroc si cu seful statului care mai blocheaza (sau incearca sa blocheze) cate o lege stupida si atunci afla cam toata lumea.
      :)) Mie nici sa-njur nu-mi mai vine! Sunt epuizata!! :))
      Multumesc, Ella draga! Weekend asa cum iti doresti sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  2. E posibil să incânte câtiva pensionari supărati...

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ar fi joburi din care sa traiasca, nu doar sa supravietuiasca, probabil ca nu ar pleca atata lume de-acasa...in cele patru zari. Si noi ne dorim sa plecam din tara in aceste momente si cred ca e doar o chestiune de timp pana vom face asta. Evident nu mi se pare normal... Dar ce mai e normal in zilele noastre?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este! Si de-ar fi pensiile astfel calculate incat cei care au muncit o viata sa nu mai sufere lipsuri (de ceva in plus nu mai zic!)
      E greu sa te desparti de ceea ce cunosti cel mai bine, de oamenii despre care stii ca ar fi prezenti la cel mai mic semn ca ai nevoie de ajutor, dar viata ne conduce, uneori, pe drumuri care ni se par ciudate. :) Ar fi pacat de a rata ozazia sa va fie si mai bine.

      Ma gandesc la americani, in special, pentru ca la ei cetatenii se mutau de cand e America SUA :) pentru serviciu dintr-un stat in altul - uneori in capatul celalalt al continentului. Lor li se pare normal.
      Azi, francezii pleaca sa lucreze in Elvetia, de exemplu; tinerii italieni pleaca sa lucreze in Australia... Pare ca aceasta migratie a devenit normalitate.

      Ștergere
  4. Sa le mai taie din pensiile "speciale" zic :))).
    Si oamenii astia sunt platiti din banii nostri ca sa faca asemenea chestii. Noaptea mintii.
    Ce sa spui. Unii dintre cei plecati numai de bine nu au plecat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ma gandesc si eu: sa desfiinteze pensiile speciale pentru fel si fel de angajati la stat. Poate reusesc cei din opozitie sa le desfiinteze, dar m-as mira, pentru ca nu au majoritate parlamentara.
      Da, trebuie sa-si justifice indemnizatia de parlamentari si fac si ei ce-i duce mintea.
      Cert ca majoritatea n-au plecat din tara de bine.
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.