2019-07-25

Uneori îmi vine să dau cu Lumea de Pământ

Un câine maidanez doarme încolăcit la umbra uneia dintre băncile înşirate de-a lungul bulevardului. Un ins îmbrăcat in halat, cu sorţ “de piaţă” agăţat de gât trece pe acolo şi-l loveşte cu piciorul. Câinele sare schelălălind jalnic şi o ia la fugă printre oamenii care se feresc din calea lui înjurând. Îl întreb pe ins ce i-a făcut căinele. Îmi spune să mă duc dracului; îi urez să aibă şi el o zi bună.

Trei adolescenţi stau pe o bordură şi trag din punga in care au vărsat prenadezul cumpărat de la magaziunul din apropiere. Nu au treabă cu trecătorii, doar inspiră adânc din pungile lor. Un individ in trecere îi dă unuia o palmă peste cap şi începe să-i înjure de mamă şi-i alungă de acolo in şuturi. Un barbat, aflat şi el in trecere pe acolo, îl întreabă pe individ ce are cu amărâţii. Individul se întoarce furios şi îl ameninţă pe bărbat cu bătaia. Copii au fugit, bărbatul îşi vede de ale lui, pentru că nu are chef să se bată cu un nefericit.

O bătrânică lasă nişte bobiţe pentru pisici in locul unde, probabil, se adună pisicile să mănance. O individă in trecere pe acolo o face “babă nebună care in loc să-şi vadă de nepoţi are grijă de mâţe”. N-o cunoaşte pe bătrânică, dar ştie ea ce şi cum. Bătrânica zămbeşte strâmb şi priveşte in jurul ei, parcă cerând cuiva să o susţină. O susţin şi ma iau de muierea care nu se simte bine in piele ei şi se ia de oameni pe stradă. Mă înjură şi pe mine şi mă trimite “la produs”. Îi urez să aibă şi ea o zi bună şi pun şi eu bobiţe pentru pisici.

O puştoaică îşi plimbă căţeluşul rasa Shih Tzu. Îl ţine in lesă, dar lesa e lungă şi trotuarul e îngust. O muiere, cu mâinile ocupate de sacoşe încărcate, începe să ţipe la puştoaică să-şi ia "jigodia" din drum. Fata, speriată, trage de lesă şi ia in braţe căţelul care începuse să latre ca disperatul, fiind speriat de tipa cu manifestare nevrotica. O femeie in trecere pe acolo o întreabă pe “doamnă” ce a păţit. Aceasta, cu vocea exagerat de piţigăiată, ţipă: “Mi-e frică de câini de mor! Mor! Mor! Mor!” (dădea din mâini zdruncinând sacoşele). Căţeluşul latră in braţele fetei care se îndepărtează, femeia ţipă piţigăiat de nu se mai înţelege om cu persoană. Un tip - deloc dus la biserică, se pare - in trecere pe acolo îi răcneşte femeii să se ducă acasă şi să-şi invite soţul la o “partidă”. “Ce partidă?! Soţul meu nu joacă cărţi!” ţipă speriata şi toţi cei prezenţi ne cocoşăm de râs. Ştiu, nu-i frumos să râzi de oameni necăjiţi, dar...

Un individ se ceartă cu o femeie care dă mâncare la porumbei într-un loc unde porumbeii nu deranjează pe cineva. Pentru că individul urlă de mai-mai să-i plesnească o vena la tâmplă şi femeiea avea glasul tremurat de emoţie mă bag in vorbă ca măraru-n ciorbă şi întreb chestia cu ochi de ce îl deranjează porumbeii. “Pentru că sunt purtători de boli!” îmi strigă individul aflat la un pas de apoplexie - judecând după cât de roşie îi era mutra. “Om bătrân” - îi zic - şi crezi tot ce dau unii pe gură deşi zeci şi zeci de ani nu te-ai îmbolnăvit de la porumbei”. Mă înjură, şi ameninţă: “las’, că otrăvesc eu şobolanii zburători”. Tac. Puteam să-l enervez dar nu voiam să-l am pe conştiinţă: îl enervez pe stradă şi moare acasă.

Mă opresc aici cu exemplele, dar mai am un sac. Nu reuşesc să îi înţeleg pe unii şi pace bună! Desigur, ştiu că toţi aceştia care nu au loc de alţii nu au avut - sau nu mai au - cea mai fericită viaţă şi cum văd pe cineva aparent fericit, cum să le strice ei bucuria - dar dacă nu le e bine in viaţa lor de ce or vrea să strice plăcerea altora?! Mi-e milă de aceşti oameni, dar mi-e tare greu să îi înţeleg. 

18 comentarii:

  1. Ti-e mila, dar vb aceea: noi ce vina avem?!

    Stiu ce zici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dreptate ai: nu e vina noastra ca lor nu le este bine.
      Pfuuu...

      Ștergere
  2. De asta zic, nu doar politicienii sunt de vina, ci lipsa bunului simt.
    Non valori continuate a fi promovate drept valori, natie amortita in fata tv blocati in emisiuni de 2 lei cu false vedete...muschii lor minte nu are.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt total de acord cu afirmatia aceasta. Si, cum ar veni: ne mai miram de conducatorii pe care ii avem? :(
      Vaaai! Aproape ca mi se strepezesc dintii cand doar mi se aminteste despre acest gen de emisiuni TV! Uneori, cate cineva imi povesteste ceva dintr-o emisiune anume - si ma uit luuung. "Cum?! Nu te uiti la...?" Mirarea respectivilor este asa de mare incat am tendinta sa cred ca sunt singura care nu se uita la respectiva emisiune. :))

      Ștergere
  3. Trăim in mare aglomeratie, iar reglementările sunt putine si confuze. N-am avut timp să călătoresc, dar incă cred că exista ţări civilizate. Dacă nu ţări, cel putin ceva orăsele...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem reglementari in mai toate domeniile - si cele mai multe sunt bune (in sensul de corecte) - dar nu sunt oamenii care sa "vegheze" la respectarea lor. De bun simt si intelegere ce sa mai zic?
      In mod sigur exista tari in care oamenii stiu sa coexiste armonios - inclusiv cu vietatile oraselor (e drept, pe la ei nu sunt asa de multi caini fara stapan, dar sunt porumbei si... nu se gandeste cineva sa ii omoare pentru ca murdaresc... statuile de prin oras; prefera sa spele statuile in mod regulat).
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere
  4. Mda, peste tot te impiedici de biserici si de nesimtiti:). Multa aroganta, bataie de joc, cam asta e de noi. Si pe grupurile sociale e la fel. Unii ii luau apararea unui popa care fuma(ma rog, unul imbracat ca un popa) injurandu-i pe ceilalti de toti mortii si ranitii. Mai si se laudau cu religia lor ortodoxa dupa ce-si bagau ... in ceilalti:) Zici ca esti intr-o nuvela a lui Caragiale. Nu degeaba oamenii care-si doresc civilizatie pleaca de aici. O sa-ti faci o gramada de prieteni:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca intr-o tara unde cei mai multi se bat cu pumnul in piept cu credinta te astepti sa existe intelegere pentru semeni, sa existe mila si ceva bunatate - macar la modul "daca nu poti face bine, nu fa rau"... Mi-am amintit (un fel de a spune, pentru ca voi uita prea curand), cum, cu ani in urma, un tip in etate, elegant imbracat, iesea dintr-o biserica (se terminase slujba religioasa) si un copil cersetor i-a cerut "un ban de paine"; tipul il ia pe copil de guler, il rasuceste si ii da un sut in fund, copilul aproape pierzandu-si echilibrul.
      E posibil, dar... Cine stie?! Poate-poate, macar un singur om se gandeste de doua ori inainte de a face un gest mai putin "crestinesc" si merita sa-mi fac "prieteni". :)

      Ștergere
  5. Da Diana, așa e !
    Eu cred că pentru a supraviețuii în jungla urbană este mai bine să evităm conflictele..
    De ex. dacă eu vad pe unu sau una ca fumează la doi metri de mine, atunci mai bine fac eu pași decât să provoc un scandal, sau dacă văd că cineva sperge semințe și aruncă cojile pe jos, la fel, încerc să mă abțin, și merg pe drumul meu..
    Am încercat la fel ca și tine să reglez conturile cu cei ce au probleme grave de comportament, și nu mi-a ieșit..
    Pur și simplu astfel de oameni nu ar trebuii să fie printre oameni..
    Mereu m-au disperat cei care lovesc un animal așa din senin fără ca animalul sa-i fi facut vre-un rau, ba mai grav, poate cainele, sau alt animal poate în momentul ăla dormea și nici macar nu a putut sa se apere, sau pore nu a mai servit o mancărica de mult timp si e sleit de puteri, apoi sa-l mai si bată..
    Intradevar e treu sa taci , foarte greu !
    Mie îmi vine să sar pe ei si sa le dau eu atunci tot bătaie să se sature..
    Iar cei puși tot tipul pe scandal, mă termină rău de tot, când din senin se băga în seamă și încep cu discuții contradictori provocând un imens scandal din nimic..

    Sunt fel și fel de oameni, mai bine zis, bestii, care mai bine le-ar fi mers să trăiască in sălbăticie..

    Așa că Diana dragă, încercăm să strangem din dinți și să aplicăm soluția cea mai puțin invazivă, ca să nu ne atragem nervi, stres si amărăciune de pe urma Terminatorilor..

    O Zi Liniștită și Fără Evenimente Stresante, ca să nu ne îmbolnăvim !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate cele povestite (si multe altele) s-au intamplat in timp, dar zilele trecute faza cu pustanii care trageau din punga a fost picatura care a umplut paharul. :)
      De regula, nici eu nu "ma bag" in prea multe, dar sunt momente cand nu pot ramane indiferenta. De "fumangiii publici" ma feresc la fel ca si tine (desi sunt fumatoare) :) si nici pe spargatorii de seminte nu ii iau in seama, desi arata jalnic unele zone. Totusi, daca unul se ia de spargatorii de seminte care imprastie cojile (de exemplu), si aia se iau de el, ar fi ideal ca toti ceilalti care sunt prezenti sa tina partea celui care incearca "sa educe" - "unde-s multi puterea creste".
      Gesturile cu lovitul cainilor aiurea e periculoasa si pentru cel care loveste dar mai ales pentru cei care nu au vina - in spaima lui, cainele ar putea ataca la intamplare... Eu am patit-o, si cu toate ca m-a muscat - nu grav - de picior, m-am imprietenit cu cainele, sa le arat celor care dadeau cu pietre dupa el si imi strigau sa am grija ca e "rau", ca acel caine e doar speriat de prostovani ca ei.
      Sper sa nu ajungem sa tot strangem din dinti pana le distrugem smaltul. :) Poate-poate, se vor schimba in continuare lucrurile - as fi ipocrita sa nu recunosc ca unele chestiuni s-au schimbat in mai bine.
      Multumesc, Stef. Zile linistite iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  6. Mă doare fizic atunci când văd răutatea asta din oameni afişată atât de vulgar. Şi nici nu vreau să-i înţeleg. Nu e nimic de înţeles. Că sunt nervoşi? Da, pot fi. Că au probleme, greutăţi? Pot crede. Dar absolut nimic nu scuză comportamentul ăsta. E doar răutate şi ură, atât. Şi pentru asta nu merită efortul de a înţelege.
    Să ai o zi frumoasă, cu oameni blânzi întâlniţi în cale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, ura si rautatea cam merg mana in mana... Teoretic, daca ii intelegem, putem gasi cuvintele care sa-i faca sa gandeasca (pe unii, nu pe toti). Practic, insa, e foarte greu, spre improbabil - dar nici sa-i ignoram nu e bine; vor crede ca e bine ceea ce fac si au sustinerea celor prezenti.
      Multumesc, Potecuta! Zile senine iti doresc sa ai si tu, si de oameni blânzi sa ai parte.

      Ștergere
  7. :(
    De cate ori nu am patit si eu lucruri din astea absurde... uneori ceilalti se fac ca nu ad sau se amuza, sau din contra sar si ei.. dar cateodata mai sunt si oameni care te sustin. Si eu am zis la fel... incerci sa ii intelegi pe cei care procedeaza asa agresiv si fara sens. Incerci sa ai compasiune, dar... totusi.
    Unii sa zicem ca au probleme grave de sanatate, au fost abuzati si abuzeaza si ei pe unul pe care il vad mai slab ca ei (slab fizic, ca altfel nu stiu ei daca e sau nu mai slab ca ei)... dar mai sunt si cei care gasesc placere in asa ceva. Unii asta au invatat.. si din pacate asta dau mai departe.

    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori tind sa cred - poate si "din experienta" - ca acestor oameni ar trebui sa le raspundem la orice cu ceva de genul "stiu ca aveti o viata nefericita, dar nu e viona mea" - am facut-o de cateva ori si de doua ori (doi oameni, adica, locatari in doua blocuri din cartierul de rezidenta al lui Miki) :) nu mi-au mai spus nimic cand am trecut prin zona lor cu Miki (si m-au vazut). :) Mi-au strigat de la balcon ce aveau de zis, si eu am strigat la fel de tare; sunt sigura ca acei oameni sunt cusurgii / nemultumiti de felul lor si nu eram singura de care se legau si, probabil, au auzit multi cunoscuti ai lor ce le-am spus si... au vrut sa dovedeasca acestor cunoscuti ca nu sunt nefericiti. E o banuiala, desigur. :)
      Placerea acestora este de a sti ca au suparat pe cineva - se "hranesc" cu asa ceva. :((

      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  8. Nu incerca sa intelegi ceva. Aceste manifestari nu sunt altceva decat efectele unor vieti triste, din pacate. Soarele nu prea trece pe strada lor iar ei nu-si inteleg propriile probleme. Oricine altcineva este vinovat de orice, numai ei nu. Uneori astfel de oameni este foarte greu sa se trezeasca.
    Au venit, vor pleca si vor reveni pe planeta. Poate atunci vor mai aduna niste idei principale... Pana atunci, croieste-ti gandurile spre ceva pozitiv, pentru tine, pentru ca nu stiu daca i-ai putea ajuta. Poate cumva punctual, dar cam atat.
    O seara linistita, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Punctual este ceva mai usor. :) Continui totusi sa cred ca se poate ajunge la acesti oameni, chiar si asa, "aleatoriu". :) Unele situatii intalnite mi-au aratat ca se poate. In context, acesta este "pozitivul meu": cred ca oamenii se pot schimba (si sunt oarecum trista ca nu reusesc toti). Poate ca nu ii pot ajuta, dar uneori incerc (nu cum am facut in cazurile de mai sus) :) Incerc sa ii inteleg, dar... nu prea reusesc, pe scurt. Si atunci imi eliberez sufletul scriind. :)
      Multumesc, Suzana draga! Seara linistita iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  9. este chestie de educatie si daca indivizii au trecut de varsta cand ar putea sa mai prinde ceva, atunci sunt pierduti... Traiesc in lumea lor urata, plina de demoni si mizerie. Practic, manifestarile de genul celor descrise de tine aici sunt o oglinda a sufletelor lor... Intunecate si murdare. Nu trebuie tolerati, trebuue facuti in asa fel incat sa le fie rusine cu ei, candva, poate.... Nu abandina speranta si ia in continuare atitudine, buna samariteana. Pup
    Ganduri bune si imbratisari de la trio pentru quattro 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lipsa de educatie ar putea fi cauza principala, dar si necazurile, oamenii pe care i-au intalnit de-a lungul timpului... Pacat ca au lasat demonii si mizeria sa le atinga mintea si sufletul (uneori, insa, unele lucruri sunt mai presus de vointa noastra - ma gandesc ca, in timp, s-a defectat ceva in mintea lor) :(
      "Oglinda sufletelor lor" - imi place mult cum ai definit aceste atitudini. :)
      Multumesc, draga mea Carmen. Ganduri bune si imbratisari si de la noi pentru voi! <3 Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.