2019-07-08

Vânt şi Apă. Citate favorite

Arta chineză de aranjare a vieţii oamenilor in armonie cu forţele universului a început cu cel puţin 7000 de ani in urmă. E o artă profund creativă şi intuitivă […] Pentru mulţi, prima întâlnire cu Feng Shui (se pronunţă aproximativ “Fang Şoi”) poate fi comparată cu descoperirea unei noi limbi. […] Feng Shui este un sistem analitic dezvoltat nu de o singură persoană, ci de o tradiţie cumulativă veche de sute de ani, bazată pe o meticuloasă observaţie şi experimentare. Rădăcinile sale sunt înfipte in pământul Chinei, şi însuşi numele său - “Vânt şi Apă” - vorbeşte despre vechea încercare de a ne găsi căminul in Natură. […] Arta este înrădăcinată in extraordinara sensibilitate faţă de natură. […] Vântul şi Apa sunt două dintre formele fundamentale ale energiei vieţii.

Cunoaşterea începutului străvechi este esenţa Căii, a scris înţeleptul chinez Lao Tzu in Tao Te Ching (Cartea Drumului către Adevăr). Percepţia lui asupra originii a toate câte există, numite poetic “cele zece mii de lucruri”, s-a bazat pe tradiţia seculară de contemplare meticuloasă a lumii naturale. […] Chinezii au contemplat spaţiul nepătruns şi nedeterminat din care pornesc toate fenomenele şi au devenit conştienţi de potenţialul fără limite al universului. Acest concept a fost deseori tradus şi interpretat greşit, prin folosirea termenilor aparent negativi, cum ar fi “Vid” sau “Neant” - care presupune un fel de vacuum întunecat şi nelocuit, care evocă boala depresivă. In realitate, înţelesul este tocmai contrariul. Începutul oricărui lucru este nimicul. Din misterul acestui nimic se naşte miracolul tuturor lucrurilor. Nu “nimic” in sensul inexistenţei, ci in acelaşi sens ca atunci când privim un cer fără nori la răsărit şi, uitându-ne cu răbdare, parcă vedem nori materializându-se din ceea ce era un cer gol şi limpede.
======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
======================================================================
Timpul este curba universului. El este modelul recurent al cosmosului in desfăşurare. “Pentru a stăpâni schimbarea, nu e nimic mai important decât înţelegerea timpului”, spune Cartea taoistă a echilibrului şi armoniei.
(din “Ghid de Feng Shui”, de Lam Kam Chuen, Editura Pro Editură şi Tipografie, Bucureşti, 2004; traducere de Iulia Mănescu)

14 comentarii:

  1. Buna, Diana draga! Ce-mi place subiectul ales! Si este atat de amplu, dar firescul lui este indiscutabil. De (foarte) multe ori m-am intrebat care a fost izvorul adevarat al atator idei remarcabile din traditia chineza. Poate un spirit de observatie iesit din comun, poate un filon exterior...
    Gestionarea starii de schimbare este cu adevarat de o importanta coplesitoare. Si habar nu am daca a intelege timpul ar fi echivalent cu a ma preface ca nu exista, dar ma tenteaza ideea! :D
    O saptamana minunata, draga mea! Iti urez sa intelegi cam ce te intereseaza si sa mai ai timp si pentru altceva! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place ideea de armonie cu natura inconjuratoare. :) Cand am dat de acest ghid am gasit o posibila explicatie la "de ce ma simt comod cand sed intr-un anume loc in casa altcuiva - si nu numai - si in alt loc nu" Poate ai observat si tu ca in anumite locuri se simte un fel de armonie, si in altele simti un fel de neliniste.
      Observatia - timp indelungat - a condus la multe idei care, mai apoi, au inceput sa se materializeze. Absolut totul ne influenteaza in lume, mai mult sau mai putin, in functie si de sensibilitatea personala. Unii sunt sensibili la fazele Lunii, altii sunt meteosensibili si au dureri de cap cand e innorat - si le trece durerea cand incepe ploaia... altii nu simt influenta antenelor GSM s.a.m.d..
      Desigur, n-o sa mut peretii din casa si nici n-o sa-mi cumpar o statueta Buddha din aur pentru armonie, dar Feng Shui ofera, oarecum, o explicatie pentru modul in care alegem sa ne asezam mobila si/sau decoratiunile din casa, de exemplu.
      Chiar daca ne place sa credem ca nu exista timp, asta nu inseamna ca nu exista - aceasta alternanta zi-noapte exista si inseamna ceva, o inaintare (sau ce-o fi) :), fie ca o numim timp fie ca o numim altfel.
      Multumesc, Suzana draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! La fel! :) Pupici! <3

      Ștergere
  2. 風水 ... daca nu l-am pus pe google translate sa-mi tot spuna cum se pronunta si ...m-am lasat pagubasa! :))))))) In orice caz ... nu e nici cum stiam eu dar nici cum ai scris tu! Hahahahaha .....
    Nu stiu ... poate este un pic de adevar în toata povestea asta si daca tii cont de punctele cardinal, de cum este asezata casa ... etc, etc .... bla bla, bla bla. poate te simti mai bine! Eu sunt convinsa ca daca casa e facuta din materiale luate din natura este mult mai buna, calduroasa/racoroasa, decat o casa din prefabricate, adica beton 100%!
    In ceea ce priveste timpul ... eu îl consider uneori un nesimtit! Trece asa fara sa te bage în seama! :)))

    Sa ai o vara frumoasa iar timpul ... încearca sa ti-l faci prieten!
    Pupici, fata frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maaare figura esti, si-mi place de tine, pentru ca verifici (un fel de a spune). :)
      Pronuntia (din text) o fi data pentru cum se pronunta, aproximativ, in limba chineza. General valabil pare a fi "feng şui".
      Sigur ca o casa buna depinde de materiale, aproape in primul rand - Feng Shui are sfaturi si despre materiale. :) Cand o casa este ridicata deasupra unui izvor subteran poate fi nasol (chiar si numai pentru faptul ca, la un moment dat, ar putea iesi la suprafata sub casa, si gata umezeala si mucegaiul - si batranii de pe la noi, din satele romanesti, cautau sa nu construiasca deasupra unui izvor, deasupra zonelor unde panza freatica era la mica adancime, in curba unui drum sau pe malul apelor... Aveau, probabil, alte motive pentru care faceau asta, dar aveau dreptate.
      Faza! Unul dintre unchi locuia intr-un apartament dintr-o casa aflata la vreo 20 de m de canalul Timis din Bv si se tot plangea, la un moment dat, ca nu mai poate dormi (mutase locul patului de catva timp). La vremea cand ma jucam "de-a feng-shui-ul, citisem ca patul trebuie orientat perpendicular pe firul apei, nu paralel, si picioarele trebuie sa fie orientate spre apa, nu capul. L-am convins sa mute patul "perpendicular", fara sa-i spun de feng-shui (s-ar fi impotrivit din principiu) :)) I-am zis doar ca ar parea mai mare camera... Ce mincinoasa sunt! De fapt, chiar a castigat mai mult spatiu in acea camera. Ei, incet incet nu s-a mai plans ca nu poate adormi, ca nu doarme bine etc.. O fi fost doar coincidenta... nu zic nu.

      Timpul nu-i nesimtit, doar ca nu simte! :)) Nici nu rezolva ceva - noi suntem cei care rezolvam, in timp... :) Ne baga in seama! Cum nu?! Ne lasa semne pe obraz, in păr... :)

      Multumesc, Ella draga! Imi place sa cred ca m-am imprietenit cu timpul, in urma cu muuulti ani. :)
      Vara minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
    2. Zau ca nu am vrut sa te verific ... curiozitatea ma împis sa o pun pe aia de la Google translate sa-mi pronunte cuvantul! Sorry!
      Pupici! <3

      Ștergere
    3. Nu-i bai! :) Din contra! Asa am aflat si eu mai multe pronuntii! Preluand ideea ta am gasit pe wikipedia pronuntii in japoneza, germana, engleza (si pe YT). Nici nu-mi daduse prin minte sa verific daca si altii au aceeasi parere cu traducatoarea "ghdului" (eu stiam "feng-şui", si asa-i voi zice).
      Eu procedez ca si tine cand descopar ceva ce stiu ca inseamna ceva sau "suna" cumva si unde citesc e altceva decat stiu.
      Apoi, sa stii ca sunt de apreciat cei care "verifica" - ajungem mai aproape de adevar cand verificam. :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  3. Și cum puțini sunt capabili să ajungă la înțelegerea Timpului, prea puțini stăpânesc Schimbarea...

    Zile senine, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maaare adevar ai scris. :) Afirma aceasta desi sunt momente in care ma intreb ce inseamna "intelegerea timpului". Alteori simt ca stiu exact ce inseamna dar nu pot enunta! M-oi fi scrantit la cap. :)

      Multumesc, draga Zina! Zile senine iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. <3 ce subiect minunat ai ales astazi pentru rubrica de citate!!!
    Tocmai bombaneam excesul de zel in a adauga clor la greu (si alte cele) in apa de la robinet :))). Citind pasajele alese mi-am reamintit cartea pe care am citit-o anul trecut timp de 81 de zile si am simtit asa o liniste sufleteasca <3.
    Bine nu mi-a trecut de tot indispozitia... asta pentru ca resimt efectele tratarii apei :))). Hahah!

    Pupici cu drag <3

    ps: Cate lucruri putem invata de la natura si cat de departe sunt marea majoritate a oamenilor de ea :O.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place tema. <3
      Pffffuuu! Si pe mine ma indispune (psihic) :) clorul din apa de la robinet... Noroc ca nu se simte mai mult de-o zi duhoarea... Stiu ca e acolo, dar macar nu-l simt si cu nasul. :) Si nici nu se intampla prea des.
      Suntem departe de natura si pentru ca am ales confortul locuintelor incarcate cu aparatura electrica, cu apa calda la discretie etc.. Azi, si sa vrei sa te muti intr-o cabanuta, in padure, pe varf de munte sau pe mal de apa ai nevoie de aprobari fel de fel, autorizatii si... da ursul peste tine sau - mai rau! - da vreun om rau peste tine...
      Am urmarit unele documentare despre "viata in mijlocul naturii" si ma vad supravietuind in acele conditii doar in caz de forta majora. :)

      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  5. Cred ca majoritatea popoarelor au acumulat experienta despre locurile potrivite pentru locuire, despre orientarea vetrei/cuptorului, etc. Chinezii sunt cei care au avut sansa de a fi descoperit si apreciat scrierea si, apoi, arhivarea in mai multe locuri a informatiilor. Traditia orala, practicata de alte popoare, e discutabila...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,da! Scrierea i-a ajutat mult (si) pe chinezi sa-si "conserve" observatiile, traditiile mult mai bine decat alte popoare. De-ar fi cunoscut scrierea toate populatiile lumii de cand e lumea-lume am fi avut - cred :) - surpriza sa constatam ca erau destul de asemanatoare obiceiurile si, poate, altii ar fi fost "primii care..." orice. :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  6. ''Pentru a stăpâni schimbarea, nu e nimic mai important decât înţelegerea timpului.''
    Frumos subiect. Armonia cu natura. Omul, in general, doar aduce prejudicii...
    :) Numai bine! cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, pentru bogatii, unii aduc prejudicii enorme Pamantului. Culmea este ca cei care aduc prejudicii serioase Terrei sunt cu mult mai putini decat ceilalti care, luati la un loc, nu ajung sa polueze cat o fac vreo cativa "giganti industriali".
      Multumesc. Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.