2019-07-14

Colectare deşeuri in stil românesc

Nu ştiu, cu certitudine, cum este pe la alţii, dar aici aproape totul funcţioneaza conform principiilor “de ce să fie simplu dacă poate să fi ecomplicat?” şi “de ce sa fie mai ieftin daca poate fi mai scump?” Chiar aşa! De ce să construim şosele din bani europeni când putem cheltui din banii adunaţi la bugetul de stat? Eh, ştim: pentru lucrările realizate din bani de la bugetul naţional verificările se fac aşa cum se fac: cu călcâiul; cele din bani europeni sunt verificate pe bune.
Revenind la reciclare… De ce să nu existe centre de colectare pe ici-colo, unde oamenii să ducă deşeurile care pot fi reciclate? Adună omu’ sticle şi borcane, pet-uri, doze din aluminiu, conserve, hârtie şi carton, fier şi alte cele şi le duce la centru; acolo sunt cântărite şi omu’ primeşte ceva in schimb: bani sau bonuri valorice pe care să le poată folosi să-şi cumpere ce are nevoie.
Ideea cu “punctele de colectare” n-o fi bună pentru c-o fi prea scump pentru unii; să nu uit! Din deşeuri se câştigă foarte bine, deci aceste firme n-ar sărăci dacă ar deschide câteva puncte pe ici-colo.
Pentru a respecta obligaţiile asumate faţă de Comisia Europeană hai să implementeze şi românii ceva, şi vin cu O.U.G. nr. 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a O.U.G. nr. 196/2005 privind fondul pentru mediu. Instrumentele economice care trebuie implementate sunt: “plăteşte pentru cât arunci”, “răspunderea extinsă a producătorului” şi “taxa la depozitare”.
Prin modificarea legilor de mai sus putem duce şi noi sticlele şi borcanele, dar nu oriunde, ci la magazinele de unde le-am cumpărat (sau la oricare unitate dacă face parte din acelaşi lanţ de magazine). Când le cumpărăm trebuie să fim siguri că sunt din categoria “returnabile” / ”reutilizabile”. La casierie se vor reţine câte 50 de bani pentru fiecare “returnabilă” - sumele vor fi înscrise separat pe bon. Când le returnăm trebuie să fie in stare bună şi trebuie să avem bonul fiscal respectiv. Ne prezentăm la magazin - in locul unde au hotărât comercianţii (la “relaţii cu clienţii” in marile magazine) - arătăm bonul, angajatul verifică ce returnăm, face copie la bon şi returnează clientului bonul original şi garanţia.
Comercianţii trebuie să informeze clienţii, clar, ce şi cum trebuie să facă. Legea, cică, e in vigoare (trebuie aplicată, deci) din 1 aprilie 2019. N-am idee dacă se întâmplă pe undeva, dar n-am observat afişe - poate n-am văzut eu! - şi nici pe bonurile de cumpărături de până acum nu am văzut vreo sumă trecută cu titlu de garanţie.
Pare destul de scump să colecteze şi să redistribuie către producători, pentru refolosire, sticle, borcane şi ce mai poate fi refolosit: depozitare, transport, sterilizare etc. ş.a.m.d.. Dar, ce ştiu eu!? 

20 de comentarii:

  1. Poate nu am înteles eu bine, dar cum? Trebuie sa vii cu bonul ...vechi ca sa-ti dea bani pe garantie?
    Incurcate sunt caile Domnului dar ale reciclarii de la voi si mai
    complicate ... Iti doresc success! :))))
    Trebuie totusi sa recunoastem ca ar fi un fel de început ... acum sa vedem cum se vor desfasura lucrurile în continuare. Este adevarat ca este un întreg process reciclarea si nu numai.

    Sa ai o duminica frumoasa, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur! :)) Altfel, poate vii cu sticle cumparate in alta parte si ei trebuie sa plateasca. Si nu doar arati bonul - iti scrie pe el un "R" sau ceva, sa se stie ca ai luat banii, dar ii face si copie! (sper ca aceasta copie va fi doar in format digital si atat, ca de listeaza copiile pe hartie... aduna maculatura (protejand copacii, desigur).
      N-o sa se ingehsuie lumea, iti dai seama! Se poate face chiar coada la ridicarea garantiilor. Cine mai sta, dupa un chef, de exemplu, sa adune sticlele, sa le spele - trebuie sa fie curate!! - sa le duca la magazin...
      Astia doar au bifat o obligatie europeana, nu vor, neaparat, sa recicleze.

      Multumesc, Ella draga! Duminica frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Si la cata amabilitate este in multe magazine... multi angajati parca vomita pe tine si fara sa le ceri ceva, apoi sa-i pui sa faca ceva suplimentar...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ohoo, da! Acestia incruntati - de parca e vina noastra ca angajatorul nu le da salarii mai mari si nu le acorda conditii mai bune de munca - ar fi in stare sa faca misto cu voce tare de cei care ar veni sa ridice o garantie de 50 de bani!

      Ștergere
  3. Eu merg pe reutilizare. La sticle si borcane chiar merge. Avem si la bloc un container pt sticle, dar nu stiu exact unde ajung.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge - si e simpla si ieftina - reutilizarea acasa, dar sa le ducem la magazin si de acolo sa ajunga la producator... eeheee!
      Borcanele de la bloc ar putea ajunge la un centru "mamut" de reciclare (la noi sunt cateva, dar hat, departe, la margine de oras - costa mai mult transportul decat ar lua cineva pe cateva sticle si borcane) - cand sunt multe-multe e altceva.
      Pe la noi, borcanele le dam producatorilor de miere care vand prin piete (fara bani, dar fiecare dintre cei care primesc borcane ofera un borcan cu miere).

      Ștergere
  4. Daca s-ar crea cateva fabrici de reciclare deseuri (metal, plastic, becuri mi s-ar parea chiar rentabile) ar fi perfect. Tehnologiile sunt insa complicate si scumpe, dar cred ca merita. Si facute cu simt de raspundere si cu gandirea ulterioare de utilizare a materialelor cred ca ar fi superprofitabile. Doar neuronii sunt cam lipsa pe ici pe colo! :)
    O seara placuta, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred ca devin rentabile fabricile "de reciclat", doar ca... pentru cei care colecteaza deseuri e mai ieftin sa le vanda mai departe - cumparandu-le cu cat mai putin si vanzandu-le cu cat mai mult au profit mare (rapid) si probleme mici. (cel putin, asa se vede "de pe margine") :)
      Multumesc, Suzana draga! Zi frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Ce simplu era inainte. Mergeai sa iei ceva cu sticla o plateai. Daca aveai sticla la tine, nu. Dar deh... in loc sa imbunatateasca sistemul au privatizat si ne-am sufocat de mizerii.
    As mai scrie dar mi-am varsat lapte fierbinte pe mana si ma doarerau cand tastez.lol

    Pupici cu drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceva asemanator ar fi ceea ce au facut: platim 50 de bani pentru o sticla / un borcan (poate si pentru pet, cutii de aluminiu... nu se prea deduce din lege, sau n-am inteles eu) doar ca la returnare (si primirea garantiei) trebuie sa mergem la magazinul de unde am cumparat, cu bonul la noi... Acum, mai greu sa mergem cu sticle dupa noi - multe sunt din platic, iar la cele din sticla sunt fel si fel de forme...
      Cred, totusi, ca la un moment dat vor reveni la ideea "punctelor de colectare: imprastiate prin orase - ar fi si mai multa curatenie pe langa containerele cu gunoaie (colectate selectat sau ba). :)

      Ups! Am citit la tine ca ti-ai oparit manutele... Nu vreau sa-mi amintesc usturimea! Sper sa se vindece repede!
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  6. Da, din păcate departe e încă prea departe pentru noi. Soluţia pare asta a reutilizării. Dar şi asta pare destul de complicată uneori. Nu ştiu de ce la noi nu se poate ca la alţii, chiar nu ştiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reutilizarea e buna, dar e destul de scumpa - mai ales cum au imaginat-o "legiuitorii" romani: magazinul depoziteaza ambalajele = spatiu in plus; ambalajele trebuie transportate - consum carburanti, poluare; producatorul spala/sterilizeaza ambalajele reutilizabile = alte costuri (utilaje, apa, substante, energie electrica). Pare mai ieftin sa fie duse toate la un loc (cele din sticla, de exemplu), topite si refacute, in functie de comenzile celor interesati. Sau: de la cei care colecteaza "pe caprarii" isi cumpara fiecare cata sticla / plastic / aluminiu are nevoie s.a.m.d.
      La noi doar "bifeaza" recomandarile U.E., nu par a vrea sa recicleze cu adevarat astfel incat sa fie profitabil pentru toti.

      Ștergere
  7. Mi-ai amintit din liceu. La ghena, in camin strangeam sticle si borcane sa ne facem planul. Cele ce nu erau conforme le luam noi, le spalam si le ducem la ''Indiana'' la autoservire si ne luam mancare pe ele. Partea proasta ca paine nu puteam lua. Intelegi offul nostru??? :D Ar fi buna reutilizarea, n-am vazut-o niciunde afisata, anuntata. :( Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi, cand eram in scoala generala, vindeam sticlele si borcanele de prin camarile parintilor - aveam un centru de colectare sticle si borcane la jumatatea drumului dintre scoala si bloc. :) Primeam bani in schimbul lor. Tin minte ca pe o sticla de sampanie primeam 3 lei - era cea mai scumpa sticla. :))
      Painea era pe cartela... Ce vremuri de trista amintire.
      Te pup si eu!

      Ștergere
  8. Ceva vor trebui să facă cu deseurile pentru că in momentul de față este un haos..
    Locul deșeurilor nu este pe camp, pe ape, dincolo de flarea de colț, lângă floarea de lotus..
    Nu se aruncă de pe geamul mașinii direct in drum, și nici panperșii pe parapetii de la autostradă..

    Deșeurile trebuie, AR TREBUI, să aibă casa lor, și nicidecum casa noastră, natura..
    Deseurile sunt resurse care nu ar trebui să fie pierdute oentru eternitate într-o groapă comună peste care se toarnă o cupolă de beton, dar nici arse intr-un crematoriu unde, pe de o parte, se
    se pierd deșeurile care ar fi putut fi transformate din nou în ambalaje, apoi pe de altă parte se produce efect de seră + poluare foarte toxică..

    Soluții sunt destul, doar să se vrea a fi puse in aplicare, sau dacă nu transformate in energie cum fac cei din Stockholm, m-am dus prea departe știu..

    Zile mai bune cu deșeurile la locul lor nu în natură..!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu vointa e mai greu... Mie mi se pare ok sa existe "puncte de colectare" prin diferite zone din oras / comuna si chiar sat - oamenii le-ar colecta daca ar sti ca primesc cativa lei in schimbul lor, dar e greu de crezut ca le-ar colecta daca pe un kg de pet, de exemplu, se ofera ceva la nivelul banutilor. Pe vremea pedelistilor venisera cu ideea ca pentru tot ce aduceau la centrul de colectare cei care cautau prin gunoaie sa se retina (la sursa) si impozit pe venit (!!!) si contributia pentru sanatate (!!) - taxe care sunt obraznice cand e vorba despre asa ceva - acum, cica, au scos contributia dar despre impozit nu stiu. Sa nu mai zic de faptul ca, la un moment dat, politaii locali din BV au amendat cautatorii prin gunoaie care luau sticlele din plastic pentru a le duce la centrul de colectare de la marginea orasului! Cica de valorificarea deseurilor se ocupa municipalitatea! Acum cred ca le-a trecut! Ma intreb care dintre acesti oameni care - cei maimulti - nu au acte de identitate valabile (daca au vreun act!) au platit acele amenzi...
      La modul acesta nu se stimuleaza dorinta de a colecta si valorifica deseuri... Cred ca mai de efect ar fi sa se plateasca celor care duc deseuri la centre decat sa fie amendati cei care le arunca pe te miri unde; amenzile sunt bune, dar si "stimularea financiara" e la fel de buna: in urma nesimtitilor vin cei care vor sa le valorifice - dar de ce sa vina sa adune daca nu se aleg decat cu praful de pe toba si, eventual, cu "felicitari"?

      Asa sa fie! :)
      Numai de bine!

      Ștergere
  9. Eu am internat la Kaufland si la Mega Image: nu au ambalaje returnabile. Nici centre apropiate nu am, asa ca sticlele le duc (din Mogosoaia) la containerele din Bucuresti pe care scrie 'sticla'. Cu PET-urile e mai simplu: le aduna cativa cetateni daca le punem pliate la poarta in ziua cand se ridica gunoiul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles, din ce am citit, ca supermarket Carrefour ar avea (despre mini-market-urile franciza nu stiu).
      Inca nu au avut "timp" toti producatorii sa inscriptioneze pe etichete "ambalaj returnabil" - pentru ca numai pentru acestea se retine / returneaza garantia.
      Borcanele le dam producatorilor de miere care vand in piata; sticle prea multe n-am avut in ultimul timp. La noi este un vecin care aduna pet-urile si le valorifica. :) Cu cativa ani in urma se ocupa cu asta femeia de serviciu (dar aceea a iesit la pensie) :)
      Numai bine!

      Ștergere
  10. Suna a haos dar pare un început..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar pare un inceput. :( E doar vrajeala, deocamdata. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.