2019-07-29

Autoapărare. Citate favorite

Combaterea corupţiei nu este doar o bună guvernare. Este autoapărare. Este patriotism.
(Joe Biden, n. 20.11.1942, politician democrat american, vicepreşedinte al S.U.A. din 2009 in 2017, candidat la preşedinţie in 2020)
*
Nu există creaturi pe pământ, nici măcar acele animale pe care le-am numi laşe, care nu vor arăta curaj atunci când trebuie să se apere (Alexandre Dumas, in Vicontele de Bragelonne)
*
Autoapărarea este cea mai veche lege a naturii
(John Dryden, n. 09.08.1631-d.12.05.1700, poet, dramaturg şi critic literar englez, reprezentant al clasicismului, considerat părintele criticii literare engleze).
*
Tehnicile de autoapărare sunt foarte importante de ştiut în societatea de astăzi. Nu doar că s-ar putea să fii rănit. E mai mult pentru încredere. Este modul în care te simţi când intri într-o cameră. Fiecare pas pe care îl faci este mai sigur şi eşti mult mai conştient de ceea ce te înconjoară. Deci, cred că este un lucru foarte important - mai ales pentru femei.
(Milla Jovovich, n. 17.12.1975 la Kiev, Ucraina; model american, actriţă, cântăreaţă şi designer de modă)
*
Deşi violenţa nu este legală, atunci când este folosită în autoapărare sau pentru apărarea celor fără apărare, este un act de curaj, mult mai bun decât supuşenia lașilor. Aceasta din urmă nu se potriveşte nici bărbatului, nici femeii. Sub violenţă există multe etape şi varietăţi de vitejie. (Mahatma Gandhi)
======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
======================================================================
John Dean "Jeff" Cooper s-a născut in Los Angeles, California, in 10.05.1920 şi a decedat in 25.09.2006. A fost comandant în Corpul de Marină al armatei S.U.A. în 1941 şi a servit în timpul celui de-al doilea război mondial în Pacific, obţinând rangul de maior. A luptat şi in războiul coreean şi a fost avansat in rang de locotenent-colonel înainte de a părăsi serviciul militar. Între altele, a fost editor la revista “Gunns and Ammo” in care scria lunar editoriale şi autor (a scris mai multe cărţi). Mânuia armele de la vârsta de 11 ani, devenind cunoscut mai apoi ca expert in arme; este unul dintre cei care au dezvoltat “tehnica modernă” de tragere cu pistolul, metodă folosită in autoapărare (pistolul se ţine cu ambele mâini, cu braţele întinse ridicate la nivelul ochilor).
Jeff Cooper a fost un filozof, moralist şi comentator politic.
Din filosofia lui Jeff Cooper
Mintea este arma ta primară. Propria-ţi siguranţă fizică depinde de tine, aşa a fost întotdeauna.
*
Lucrul esenţial este să aveţi întotdeauna în vedere că problemele pot apărea în orice moment.
Fiţi atenţi. Fiţi gata. Fiţi in alertă.
Oricine este conştient de mediul său ştie că pericolul atacului fizic există şi că există peste tot şi în orice moment.
Observaţi-vă pisica. Este dificil s-o surprindeţi. De ce? În mod natural, auzul său superior este parte a răspunsului, dar nu e totul. Se deplasează cu atenţie, folosindu-şi simţurile pe deplin. Nu este preocupată de chestiuni irelevante. Nu se gândeşte la munca ei sau la imaginea ei sau la impozitul pe venit. Ea pune in primul rând siguranţa fizică. Faceţi acelaşi lucru.
*
.Dacă vreodată vei avea nenorocul să fii atacat, vigilenţa îţi va dat un mic avertisment, hotărârea te va îndrepta spre o direcţie adecvată de urmărit şi, dacă acesta direcţie este de contraatac, urmeaz-o cu tot ce ai! Fii indignat. Fii supărat. Fii agresiv
Cum să cultivăm un răspuns agresiv? Cred că răspunsul este indignare... Răspunsul vostru, dacă sunteţi atacaţi, nu trebuie să fie teamă, trebuie să fie furie.
*
Dacă e să limităm criminalitatea violentă numai potenţiala victimă o poate face. Infractorul nu se teme nici de poliţişti, nici de judecător sau de juriu. Prin urmare, trebuie învăţat să-i fie frică de victima lui.
*
Niciun bărbat nu poate, dacă are onoare, să se supună ameninţărilor sau violenţei. Dar mulţi oameni care nu sunt laşi sunt pur şi simplu nepregătiţi pentru sălbăticia umană.

14 comentarii:

  1. Uau! Ce subiect deosebit ai ales pentru azi! Si chiar este atat de real ca suntem cu adevarat nepregatiti pentru 'salbaticia umana!'
    Si pana la urma ajungem tot la frici, pe care le consider un fel de cauza radacina a relelor. Dar pentru fricile noastre trebuie sa ne gasim antidotul in noi. Altfel nu se poate!
    Multumesc Diana draga pentru ideile infatisate azi. Sa ai o saptamana plina de senin! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A merge pe ideea "mie nu mi se intampla" este o greseala imensa, pe care o fac cei mai multi oameni, fie ca-s tineri fie ca sunt "la varsta intelepciunii".
      Ne este frica - e firesc, mai ales in situatia cand suntem atacati - dar dorinta de a ne apara trebuie sa depaseasca frica (si asta se poate invata).
      Am ales subiectul conditionata de nenorocirea de la Caracal... :(
      Cu placere, Suzana draga! Iti multumesc pentru si pentru interes. Iti doresc sa ai si tu o saptamana senina! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Potrivit articol. Eu sunt tulburată tare de evenimentele astea şi tare-mi doresc să putem aplica, la nevoie, toate astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu gandul la aceste nenorociri am ales acest subiect.
      In primul rand trebuie sa devenim constienti ca se poate intampla orice, oricui, oriunde... :( Nu trebuie sa devenim "paranoici", desigur, dar putina "paranoia" nu strica nimanui (zicea, candva, un politai/militian pe atunci). :)

      Ștergere
  3. Mie sincer nu imi place deloc violenta. Si incerc sa imi infranez pornirile si sa evit pe cat posibil astfel de confruntari. Imi amintesc mereu cand un pusti efectiv m-a (ei ar zice sicanat) atacat in pasaj si mia retezat trandafirul pe care il tineam in mana ca sa il duc bunicii mele. Acela este un potential atacator. Maica-sa isi privea din usa magazinului odrasla (nu era pici, era mare, oricum spre clasa a 5a) parca afisand si mandrie. As fi putut atunci sa ii aplic vreo doua corectii (adica sa il imobilizez si sa chem politia - dar probabil ca tot eu as fi avut de suferit.
    De-aia zic ca prefer sa evit. Sunt foarte multi pusti agresiv si pustance "teribiliste" - nu ma refer la cei de 14-15 ani (erau unii in grup, ele fumau de zor si ei ca sa ii impresioneze pe ei si una efectiv s-a legat de mine si Dodo - era seara, nu noapte si eram in fata blocului pe trotuar...). Am marit pasul, l-am tinut strans langa mine si Slava Domnului ne-au lasat in pace.

    Dar da, este necesar sa invatam sa ne aparam. Niste AIKIDO nu ar fi rau. Este o tehnica defensiva, pacifista, un mod de viata. Poate ca ar fi bun de inclus si in scoli - in loc sa te puna sa te rostogolesti pe cal, care intre noi fie vorba, este absolut infernal - bine ca am fost scutita in anul ala, numai gloduri si toti aveau apoi vanatai.

    Si da, frica nu este buna in niciun caz pentru ca paralizeaza. Trebuie sa ne pastram calmul si sa fim atenti. Nu sa stam tot timpul concentrati si incordati. Ci sa traim momentul prezent, sa ne bucuram de ce e in jurul nostru asa simturile sunt in alerta si putem observa firesc ce se intampla in jur.

    Pupici cu mult drag!!

    ps: mi-am dat seama tot mai acut ca nimeni nu te poate salva/ ajuta, decat tu insuti, in general. Da, poti fi sustinut (nu compatimit, sustinut) si asta e foarte important, dar, pana la urma, suntem cam pe cont propriu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici mie nu-mi place violenta. De fapt, cred ca nu sunt foarte-foarte multi oamenii carora le place violenta de dragul violentei, dar recurg la ea din diferite motive.
      Autoapararea inseamna si a analiza ce sa faci intr-o anumita situatie: raspunzi atacului sau fugi daca poti (fuga e cea mai indicata pentru ca putem evita neplaceri serioase).
      Sa folosim forta atacatorului in aparare e un lucru bun. Poate ca nu ar fi o idee rea sa fie predata la scoala, dar... atunci "s-ar egaliza" fortele si potentiala victima ar putea da de un adversar mai priceput si care are si mai multa forta.
      Atunci cand sunt in situatia de a riposta cu violenta impotriva violentei cei mai multi oameni par a se feri sa loveasca din toate puterile, sa nu faca rau agresorului - e o reactie psihologica a celui care are mila de oameni, si e o reactie gresita.
      Cred ca, in circumstantele date, ai ales cea mai buna cale cu amaratul ala de a taiat trandafirul.
      Oh, sunt asa de multi prosti care se dau in spectacol legandu-se de trecatori! E semn clar ca sunt oameni slabi - doar ca n-au dat de cineva care sa le-o spuna.

      Sa fim calmi, sa fim atenit, sa observam - contempland locurile pe unde trecem, fiind prezenti, putem sesiza mai usor un eventual pericol (si nu trebuie sa ne incordam si sa ne faca ochii in cap ca girofarul) :) Trebuie sa invatam toate astea si trebuie sa invatam sa ne ascultam intuitia (mai ales cand ne "alerteaza" asupra unui potential pericol - mai bine sa ne inselam indepartandu-ne sau reactionand nu stiu cum.
      In final, suntem cam pe cont propriu, dupa cum ai si observat. Poate ca de aceea zicea Jeff Cooper ca infractorii ar trebui invatati sa le fie frica de victimele lor.

      Pupici cu drag-drag! <3

      Ștergere
  4. Eu mi-am observat cu atenție pisica și mi-a venit să-i dau una peste fundul ăla gras pe care-l mișcă atât de încet când intra în casă că bagă și vreo 2-3 țânțari de fiecare dată!
    Și da, de acord cu ideea că ”mulţi oameni care nu sunt laşi sunt pur şi simplu nepregătiţi pentru sălbăticia umană”. E teribilă... :(

    Săptămână liniștită, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ai vazut! Pana si in casa unde stie ca este in siguranta intra cu atentie - nu se stie niciodata ce se poate intampla! :) Mi-o si imaginez pe Cali cum intra agale. <3
      Intotdeauna salbaticia umana ne va lasa perplecsi! :(

      Multumesc, Zina draga! Saptamana linistita iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Bine zis: salbaticia umana!
    P.S. urmaresc cu interes dezbaterea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ca un cosmar... Si nu doar nenorocirea aceasta, ci toata nebunia care se manifesta in multe zone ale lumii, si oamenii care se fac a nu vedea prea multe...
      Pana la un punct, am urmarit si eu, dar incepuse sa ma doara capul, la propriu, auzind unele abereatii ale unora care, cica, sunt profesionisti. Incompetenta e ucigatoare!

      Ștergere
  6. Văzând evenimentele ce tocmaibs-au derulat zilele astea pe mai toate canalele de stiri, inclusiv internet, cu aceste fete capturate și ucise într-un mod sălbatic, ne putem da seama cât de fragilă ne poate fi libertatea, motiv pentru care, n-ar fi rău deloc de a cunoaște tehnici de supraviețuire, sau cum spunea si Rux, chiar cunoașterea unor tehnici de karate sau judo, măcar sa-i aplici câteva, sau să-l pui la pământ, suficient atât cât să poți scăpa în siguranță în special femeile și tinerii care sunt mai vulnerabili..
    Îmi aduc aminte de o întâmplare cam neplăcută care mi sa întâmplat cu vreo zece ani în urmă..
    Am ieșit de la servici de la schimbul 2 si așteptam autobuzul in stație, binenteles, nu eram singur..
    Nici după 5 min. de așteptare, numa că ies 5 indivizi recalcitranţi, bauþi și foarte zgomotosi, de la o terasă și se indreptau către stația de autobuz..
    Cum stateam, în prima linie era o fată liniștită de care au început să se ia unul dintre ei.. Fata a comentat, si pe bună dreptate că nu le avea treaba, apoi au injurat-o și tras de haine, apoi au lasat-o până la urmă..
    Al doilea am urmat eu, cumva a venit prin spate și nu l-am văzut să ma apăr (oricum n-aveam nici o șansă intre cinci) ma tras de gulerul de la cămașa cu maneci scurte si mi-a rupto de sus pana jos, apoi pentru mine sa băgat un domn care mă cunoștea, și ia zis că ce i-am făcut de a tras de haină, apoi m-au lasat pe mine și au sarit doi la el și pumni, pălmi si alte piciore și înjurături..
    Din fericire aici poliția a intervenit cu brio si în cinci minute a venit că sunase bărmaniţa că au spart niște halbe și geamuri pe la terasă, iar băieții certați cu liniștea și libertatea, au plătit scump acea distracție..

    Uneori se întâmplă, ori să scapi, pentru ca intervin organele legii, ori a intervenit Zorro pentru tine, dar ce te faci când polițiștii la ora aia au alte preocupări, iar domnul zorro e departe și trebe să te descurci pe cont propriu ???

    Să speram că astfel de întâmplări sunt doar în filmele de acțiune, însă cum câteodată viața bate filmul, atunci trebuie să avem ciulim bine ochii și urechile și să evităm zonele liniștite, retrase și întunecate pe cât posibil..

    Zile liniștite și fără evenimente neplăcute să fie !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teribil moment, sa fii atacat. Uneori am sentimentul ca multi dintre cei care nu au avut experiente teribile cred ca lor nu li se poate intampla ceva de genul. :(
      Si cand cunosti tehnici de autoaparare risti daca te pui cu mai mult de doi indivizi - trebuie sa fii foarte bun! Inainte de a invata sa ne batem cred ca trebuie sa invatam chestiuni mult mai simple (nu doar femeile sau tinerii), dar oricate am invata, nenorocirea ne poate lovi - au fost oameni ucisi de soferii de taxi! In cine sa mai ai incredere?! :(

      Politaii... Faza! Cu ani in urma, plimbam cainele (un boxer) noaptea, dupa ora 23 (era un caine gasit, aproape salbatic si la inceput am iesit cu el cat mai departe de oameni si alti caini). Intr-o noapte, pe un bulevard, in faţa mea era o gaşcă de pustani, care sigur erau beti, si urlau, loveau tot ce le iesea in cale, sareau pe banci injurau urland etc. In spatele meu, doi plimbareti in costum de politai. Ce-au facut politaii?! S-au lovit unul de celalalt, aproape sa se rastoarne, unul dorind sa fuga in stanga (intre blocuri) si celalalt voia sa traverseze. In final au disparut intre blocuri. Pustanii, urland, au trecut pe langa mine si pe langa Boby fara sa ne faca probleme. Dar daca se luau de noi?! Ii inteleg pe politai - sunt oamnei, le e si lor frica dar - la naiba!! - au statii prin care pot chema ajutoare (in acea noapte ar fi trebuit sa cheme un echipaj numai pentru tulburarea linistii publice dar, deh! prea multa hartogaraie in astfel de cazuri)...
      Cand ii chemi prin 112 vin, de regula, cand scandalul (de exemplu) s-a terminat - sunt agenti constatatori, de fapt, nu de protectie!
      Alta! Tot cu ani in urma, un individ spargea de zor geamuri la una dintre scarile blocului; o vecina suna la nr de urgenta (nu era 112 atunci) si i se spune sa sune la jandarmi; suna la jandarmi si dispcereul, dupa ce o asculta, zice: "Doamna, dv ati vazut cat e ceasul?" (era patru dimineata). Paza si protectie!

      E greu sa ne descurcam singuri cand nu stim ce inseamna violenta. Un lucru, insa, este cert: trebuie sa fim furiosi daca ni se intampla - ceva la modul: "mai bine sa planga mama ta decat sa planga mama mea".
      Sper sa nu avem nevoie de astfel de furie!

      Multumesc, Stef! Asa sa fie!

      Ștergere
  7. Excelent articol, dragă Diana! Și atât de actual, când vedem ceea ce se întâmplă în jurul nostru. O societate aflată în mare suferință și în care atât de mulți oameni nu mai sunt în siguranță. Iar asta este cel mai trist și dureros....
    Îți doresc numai bine și zile frumoase! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Alex draga!
      Prin definitie, omul e ca o frunza in vant, dar in ţări ca a noastra e mult mai rau si... nu e natural. :(
      Multumesc. Zile frumoase iti doresc sa aveti si voi! Numai bine! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.