2020-03-30

(nu)Scuturați de praf

Ce zice, pe A3, specialistul care vrea să testeze bucureștenii! Acum, că vine Paștele, să facem curățenie, să scuturăm de praf tot ce poate fi scuturat, purtând mască! Altfel spus, ne invită să încălcăm legea, pentru că de la fereastră sau balcon este interzis prin lege să scuturăm. Să batem covoarele? Dacă “prostul” din apartamentul de dedesubt are ferestrele deschise, pentru că e primăvară și plăcut afară?! Scuturăm, și praful nu intră în casa lui - știe praful că nu are voie! Numai pentru că băgăm praf (chiar și fără agenți patogeni!) în casa altuia și n-ar trebui să ne sfătuiască așa ceva! Le spune să scuture numai celor care stau “la casă”? La acest moment transmiterea e comunitară, ni se tot spune! Asta înseamnă că nu știm cine are, dacă are, de la cine s-a contaminat! Și vine un tip să ne spună să scuturăm! Praful e factor favorizant în astfel de situații! El vrea să aibă neapărat dreptate, că va fi nenorocire în Ro prin aprilie-mai?! Dacă ne apucăm toți de scuturat s-ar putea să fie! Vor scutura și cei aflați în izolare; nu?!
Exactitatea cuvȃntului e foarte importantă in astfel de crize!
“Științificii” afirmă că virusul trăiește în aerosoli circa 3 ore, peste 72 ore pe suprafețe metalice și din plastic, iar pe suprafețe din cupru și carton sub 4 ore, respectiv 24 de ore. Chiar și la termenul maxim, oamenii de știință au dovedit că materialul viral rezidual la 72 de ore este de doar 0,1% din cel inițial, ceea ce înseamnă că, teoretic, o infectare este posibilă, dar foarte improbabilă. Virusul nu se transmite prin aer (dar trăiește 3 ore în aerosoli!), ci prin picături eliminate de o persoană bolnavă prin tuse sau strănut. Nu există nicio dovadă științifică care să ateste, în general, un efect al scuturării sau ștersului de praf în favorizarea transmiterii noului coronavirus. Dar! Dacă există, de exemplu, o persoană infectată cu noul coronavirus în casă, evitarea scuturatului de așternuturi este o precauție utilă.
(lămuririle sunt date de medici, scrie acolo)
Transmiterea fiind comunitară - repet - înseamnă că nu știm cine are virusul și cine nu. Și atunci de ce suntem îndemnați să încălcăm legea? Poluarea e favorizantă, în general, iar el ne spune să scuturăm de zor! Azi, un cuplu, scutura de zor trei pături, lȃngă bara de bătut covoare care e lȃngă parcare (un metru distanță de prima mașină, o jumate de metru de un gard); praful se depunea frumos pe mașini; după ce scuturau o pătură o așezau pe… “opritorul” din parcare!
Nu se transmite prin aer, ci prin picături eliminate de o persoană bolnavă prin tuse sau strănut, ni se spune… (și supraviețuiește 3 ore în aerosoli, repet). Dacă cel bolnav a strănutat înainte de a-și scutura preșurile și de a avea masca pe față înseamnă că…
În propaganda guvernului, difuzată la tv, ni se spune să purtăm mască dacă suntem răciți sau dacă presupunem că intrăm în contact cu o persoană răcită etc. Despre aberația sfatului am scris. Dacă supraviețuiește în aerosoli cca 3 ore… de ce-mi spune să nu port masca decât dacă și dacă?! Poate că înaintea mea, cu cinci minute, pe stradă a trecut unul care a strănutat și era bolnav!
Aerosol este termenul care definește un ansamblu de particule, solide sau lichide, aflate în dispersie într-un mediu gazos. Uneori se înțelege prin termenul aerosol totalitatea particulelor conținute în aerul atmosferic. (wikipedia)
Particulele de praf sunt solide; particulele de praf pot fi vehicul pentru viruși (între altele), o particulă de praf inspirată poate afecta și singură plămânii - dacă are și un virus pe ea e și mai rău.
Un alt specialist zice că nu rezistă în aerosoli, ci se sedimentează… Unde?! În praful pe care îl voi scutura?! Cei mai mulți specialiști afirmă că virusul se simte bine in praf, vȃntul fiind generos cȃnd ȋmprăștie praful…
Citez: Transmiterea indirectă a microbilor patogeni (n.b. unde intră și virusul) se poate face pe mai multe căi: prin aerul contaminat cu microbi purtați în picăturile de secreție nazo-faringiană, pline de microbi și proiectate  sub forma unei pulverizații fine (aerosol) de bolnavi sau de purtătorii (sănătoși) de microbi. Microbii pot fi vehiculați în aer și de particulele fine de praf stârnit prin măturat, scuturatul păturilor, covoarelor, cearceafurilor.Toate aceste pulverizații fine de picături și de particule de praf - purtătoare de microbi - pot rămâne suspendate în atmosferă, timp de cca o jumătate de oră (n.b. virusul la modă trăiește 3 ore în aerosoli - aici nu reușesc să înțeleg) și sunt inhalate împreună cu aerul inspirat de persoanele sănătoase expuse acestei “ploi” ori “furtuni de praf” microbiene. Menționăm că particulele de praf de câțiva microni intră cu aerul inspirat și ajung până în alveolele pulmonare. […] (din “Medicina de familie”, sub redacția prof. dr. Marian Voiculescu, între autori: Acad. prof. dr. Ana Aslan, dr. Maria Țițeica, și mulți alții, Editura Medicală, București, 1986)
De ce ni se spune că virusul la modă nu se transmite prin aer, nu știu. Poate pentru că e, în fapt, coronavirus și nu virus “simplu”?
Coronavirusurile sau coronavirinele (Coronavirinae, numite și Orthocoronavirinae), abreviat CoV, este o subfamilie de virusuri din familia coronaviridelor. Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picături) sau fecal/orală. (wikipedia)

Unii ori își bat joc de noi, ori habar n-au despre ce vorbesc! Oricum, din 31 martie vor fi dezinfectate scările de bloc, (cu biocide care vor fi omologate peste noapte?), in blocurile unde, probabil, există oameni cu alergii, oameni cu intoleranță la substanțele biocide (și nu numai), oameni cu rinite și cine mai știe cȃte! Zicea un viceprimar din București că substanțele folosite pentru străzi sunt mai diluate decȃt cele care vor fi folosite in blocuri - cetățenii fiind sfătuiți să nu iasă din apartamente cel puțin două ore!). Vor păți și alții ce au pățit in noiembrie oamenii din Timișoara, al căror bloc a fost dezinfectat?! Vor păți și alții ceea ce au pățit unii copii din școlile dezinfectate la greu in luna ianuarie, pe motiv de… gripă?!

16 comentarii:

  1. Cred ca de aceea nu mai ascult nimic la TV normal!
    Dar am gasit ceva:
    https://romanortodox.info/bariera-naturala-antivirala-arabii-o-plateau-cu-aur-noio-ignoram/
    Despre chimen. Mie imi place tare mult, dar uitasem multe lucruri.
    Nu stiu ce inseamna A3... Oricum, eu cand fac curat port masca. Recunosc ca o curatenie generala nu apuc sa fac saptamanal... :) sau poate :( Acum pas de a mai gasi, trebuie sa mi-o confectionez...
    Numai bine si cu o stare de spirit schimbata! Ai promis ca te apuci de colorat... Eu trebuie sa ma apuc de cursul de desen abandonat...
    Pupici si ai grija de tine! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu renuntasem sa mai ascult ce zic unii si altii, dar m-am trezit ca ma suna altii-unii, disperati rau, si ma intrebau pe nerasuflate daca e normal asa ceva sau ba (mai ales la faza cu testarea "in masa"). Am cautat informatia si am incercat sa-i lamuresc ca nu e cazul sa se sperie pt ca pot refuza, indiferent cu ce vor sa-i convinga autoritatile - cine nu vrea, nu vrea. Si tot asa cu alte info date la tv sau prin ziare... Acesta e si unul dintre motivele pentru care am ales sa mai scriu despre nebunia asta - sa mai stie si altii (daca sunt interesati).

      Antena, e A3, un post in ale carui info nu mai am incredere, si nu-mi place nici aroganta celor care au mai ramas pe acolo.

      Eheee! Chimen! Rontai chimen de cand eram copil! Imi place foarte mult! Aproape zilnic sfaram seminte din acestea - sa nu-mi miroasa respiratia a tutun! :)) Mancam si cand nu fumam. Tata facea cea mai buna supa de chimen din lume - si niste crutoaneee! :)) Stiam ca-s bune pentru digestie si impotriva durerilor de cap. Sunt bune la mai multe, ceea ce ma bucura! :) Multumesc pentru link.

      Dupa ce pleaca Miki, maine... ziceam ca ma apuc de colorat. Dar s-ar putea sa mai stea la noi cateva zile. :) S-a mai schimbat starea de spirit. Azi am... smotruit juma de casa! Ziceai ca-s in priza. :)) M-am trezit cu chef de facut curat! Asa cevaaaa!

      Multumesc, Suzana draga! Numai de bine! Si tu sa ai grija de tine! (stiu ca ai!) :) Pupici! <3

      Ștergere
  2. Mă repet: se ştie atât de puţin despre noul virus, încât specialiştii ar trebui să recunoască asta în mod deschis şi să-şi ţină gura. Părerile anunţate până acum nu sunt bazate pe expertiză, ci sunt în majoritatea cazurilor bâlbâieli de şcolari prinşi cu lecţia nefăcută sau tendenţiozităţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel gandesc si eu. E absurd ceea ce fac! Cum apare unul, cum zice altceva - de parca ar vrea sa fie mai cu moț decat "antevorbitorii".
      Bȃlbȃielile lor par, pe ici-colo, ivite din dorința de a ascunde ceva (ca si cum ar sti mai mult si nu stiu cum sa spuna mai puțin)

      Ștergere
  3. Offff...nu stiu ce sa mai zic. Chiar nu mai stiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu mai stiu. :) Lansez intrebari si comentarii in public. Poate aflu explicatii pertinente. Adun fel si fel de info si completez un "puzzle". Imi fac de lucru stand in casa. :)

      Ștergere
  4. Intre timp... in America...

    https://www.gandul.ro/diverse/scandal-urias-la-nivel-global-china-chemata-sa-raspunda-in-instanta-pentru-lansarea-armei-biologice-de-ucidere-in-masa-freedom-watch-acuza-guvernul-chinez-de-terorism-si-cere-despagubiri-imense-19413297

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suna foarte fain ce vrea sa faca acest grup de avocatura care "lupta pentru libertate in America si in lume" :) dar ma tem ca va ramane un exercitiu de imagine. Ma indoiesc profund ca vor putea dovedi acuzatiile numai cu rapoarte din presa. (poate au si alte probe, dar nu le divulga public...)

      Ștergere
  5. Nu mă pricep și nu știu în ce condiții poți transmite vecinului tău viruși prin scuturarea mochetelor de deasupra, deșii am citit aici tot ce au spus experții, însă eu una știu că este o lipsă de mai multe lipsuri să nu scuturi mizeria in cap la vecini sau pe pervazul geamurilor, chiar să te trezești cu mizeria pe masă în bucătărie dacă ai măsuța lângă geam.. Nu poți avea pretenții de la uni care nu cunosc manierele și la ce-ar fi bune.
    Cât despre chimizarea orașelor, mi greu să vorbesc. La Alba Iulia a spălat străzile cu soluție chimică..
    Nu sunt de acor ca stropind și dezinfectând orașul, să omori odată cu virusul și oamenii, pentru că chiar sunt nocive porcariile alea și multă lume poate avea alergii grave la ele..
    Numai Bine, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai gripa, de exemplu, si toata ziua tusesti prin casa si la un moment dat cineva scutura un pres e posibil ca unele particule de praf (vehicul pentru virusi) sa ajunga in casa vecinului, si el sa inhaleze particula care zburataceste libera.
      Vorba ta: e aiurea sa scuturi orice pe fereastra! Noi, la etajul imediat de deasupra, avem o doamna care face curat in fiecare sambata si mereu isi scutura presurile mici pe fereastra. Mi-a fost nu-stiu-cum sa ii spun sa nu mai faca (inchideam fereastra cand eram pe faza), dar vara trecuta m-am cam "enervat" pentru ca aveam fereastra larg deschisa si in raza de soare am vazut cum intra in casa fire de par!! Bleah! Am trantit geamul - sa-l inchid - cat de tare am putut. I-am mai facut la fel de doua ori... Cred ca s-a prins, pentru ca nu mai scutura (desi o aud ca face curatenie).

      Si la noi au dat pe bulevard, ieri, cu nu stiu ce substanta - dar nu stiu daca era ceva chimic pentru ca nu avea miros. Pentru cei sensibili trebuie sa fie un cosmar! Vorba 'ceea: ii doboara si pe cei sanatosi o substanta neverificata suficient sau in concentratie prea mare... In Ro sunt destule exemple de erori!
      Noroc ca ploua acum, la noi! Mai spala strazile de praf, sa nu aiba vantul ce ridica! (au anuntat vijelii) :)

      Multumesc, Stef! Numai bine!

      Ștergere
  6. Cred ca se stie putin momentan despre virusul asta. Eu citisem ca au mai gasit virusul pr nava de croaziera la 17 zile dupa ce s-a debarcat lumea. Deocamdata sunt supozitii! Ceea ce e nasol in Romania cel putin este ca lumea moare internata pe sectii si apoi, dupa moarte ne comunica astia ca au avut Covid. Asta inseamna ca nu au fost tratati pentru Covid. Deci prostia e mare in spitale! Nu zic ca nu avem si medici buni dar cred ca multi dintre cei buni au pleca afara, din pacate. Diana A3 strica lumea la minte! Gadea si Badea sunt doi mascarici dupa parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit azi despre oameni care au fost trecuti post mortem in statistica vitimelor acestui virus! Am crezut ca am auzit gresit! Si eu cred ca unii nu stiu ce si cum sa faca... :(
      Sunt voci care afirma ca mai mult e panica... si daca nu s-ar fi apucat sa numere oamenii infectati pe acea nava nu s-ar fi ajuns la contabilizarea deceselor in halul acesta, zilnic. Ar trebui ca de acum inainte, zilnic, sa ne anunte la stiri: azi a mai murit un om de..., unul de... La final de luna vom fi ingroziti de numarul deceselor... :( Cica, in lume, anual, mor cca 2 milioane de oameni din cauza infectiilor pulmonare...
      Da, se stie putin dar ne tot ameninta cu apocalipsa... Cand a fost nebunia su sars tot la fel de putin se stia si nebunia nu s-a extins global. Nu sunt foarte sigura, dar cred ca nici impotriva sars nu exista tratament... O fi existand vaccin?!
      Oh, stiu!! Cand a aparut A3 am urmarit cu interes unele emisiuni, dar de cand a candidat basescu prima data la presedintie nu am mai urmarit!!! Ma secasera cu aberatiile! Si parerea mea!

      Ștergere
  7. Din pacate lumea inca mai scutura fata de masa pe balcon si suntem in 2020, adica se presupune ca am evoluat...nu prea cred. Si eu scutur fata de masa in gradina :D! Mama scutura in cada, asa cum ar trebui sa faca toti cei care stau la bloc.
    Despre virus nu mai zic decat 2 chestii: avem foarte putin infectati comparativ cu celelalte tari din Europa pentru ca la noi se testeaza foarte putin. Am gasit totusi o chestie faina care cred ca e de urmat pentru multi primari din Romania!
    Primaria fagaras aloca banii spitalului Fagaras
    Un primar cu capul pe umeri care se asteapta la ce este mai rau probabil avand in vedere ca sunt multi Fagaraseni plecati din tara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fața de masa, cearceafuri, pături... Am evoluat, da! Oamenii sunt mai inalti! :))
      Altceva cu gradina! Poate ca asa a ajuns obiceiul scuturatului la bloc: cei carora le-au daramat casele au pastrat "obiceiul". E faina ideea cu cada.

      Fiecare se straduieste cum poate, sa vada cetatenii cat sunt de implicati. Nu zic ca e rau dar... au ajuns sa zica de spalat strazile cu biocide!!! Daca-s pe baza de clor e rau de tot! Sa nu mai zic si de stropitul scarilor de bloc cu biocide (cetatenii nu vor putea iesi din apartamente doua ore!!) Scapam de gripa si dam in conjunctivite, rinite si cine mai stie ce altceva - unii dintre copiii ale caror scoli au fost dezinfectate in ianuarie au ajuns in spital. Ma miram ce i-a apucat cu dezinfectatul din cauza de gripa! Acum stiu! In noiembrie, in Timisoara, tot in urma dezinfectiei au murit oameni..

      Avem mai putini infectati in comparatie cu alte tari din Europa pentru ca se testeaza putin... E ceea ce tot aud la tv, dar mi se pare o... mica fractura de logica aici... Ii descopera pe toti tocmai la debutul bolii?! Cati dintre cei care nu au fost testati s-or fi vindecat pana acum? Cei veniti din "zone rosii", care au stat doua luni in focar si au ajuns aici fara simptome, chiar crezi ca se imbolnavesc? (daca-i baga in carantina langa unii care chiar au boala... ar putea fi nasol).
      Cred ca suntem in punctul in care solutia devine mai grava decat problema... :(

      Ștergere
  8. Eu nu scutur din principiu pe geam şi nu o voi face. Că na, cumva putem alege şi noi din amalgamul de informaţii primite ce e bine şi ce nu. Ce e logic şi ce nu. Oricum, la capitolul covoare stau bine: unul oval în sufragerie şi două mici la patul din dormitor. Deci pas :D Potecuţa îţi doreşte o zi frumoasă! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici mie nu mi-a dat prin cap vreodata sa scutur pe fereastra! :) Si, la un moment dat, ma cam saturasem de cei care scuturau - nu se opreau din ale lor nici cand vedeau oamenii trecand pe sub balconul/fereastra lor! Cum sa scuturi epitelii in capul altora?! :))
      Ce fain! Noi (mai) avem covor relativ mare (nu enorm!!), oval, doar in sufragerie - e mai simpla curatenia cu mai putine covoare si mai putin spatiu pentru "depozitare" praf si acarieni. :)
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.