2020-09-28

Floricele galbene de trifoi

Așteptam lângă magazinul cu mâncare pentru animăluțe ca doamna să pună în sacoșă cele ce le-am scris pe bilet, să-mi spună (strige) cât costă, să-i dau banii, să iau sacoșa și să ies repede la aer. Rotind privirea în jurul meu observ un covoraș de trifoi cu floricele galbene. M-am aplecat să caut printre trifoi de la ce plantă ar putea fi floricelele. Erau ale trifoiului! Scot telefonul și fac o poză.
Când ajung acasă întreb prima persoană care-mi iese în cale dacă știe că există și trifoi cu flori galbene. Îi arăt poza și râde: e măcrișor! E ce?! Îmi explică ce și cum. Am mai învățat ceva: există și trifoi-măcriș. Eu cunoșteam doar florile albe și movulii ale trifoiului:
Petalele
de trifoi alb și roșu (când plantele sunt departe de zone aglomerate) le mănânc de câte ori am ocazia, încă de când eram copil: sunt dulci. Măcrișorul (din familia Oxalis stricta, care e diferit de trifoi și diferit de măcriș) - am aflat - e comestibil (are multă vitamina C) dar nu consumat în exces – e ceva legat de calciu.
₪ ₪ ₪
Cercetătorii afirmă că trifoiul cu patru foi e o anomalie genetică sau cauzată de modificări ale mediului. Practic, un trifoi (Trifolium) cu patru frunze nu este un trifoi dar... este un trifoi, iar oxalis stricta nu e trifoi, dar mai e cunoscut și sub denumirea de trifoi-măcriș.
Cine găsește un trifoi cu patru foi să caute în continuare pentru că e posibil ca mutația să mai fie și la alte plante din apropiere.
Trifoiul norocos poate avea nu doar patru frunze; mutația poate „produce” 5, 6 și chiar 56 de frunze (în 2009, în Japonia, a fost găsit un astfel de trifoi).
₪ ₪ ₪

Trifoiul alb
cu trei frunze este simbol național în Irlanda. Potrivit tradiției, sfântul patron al Irlandei, Patrick (un episcop care a trăit cândva în țara druizilor), a folosit frunza de trifoi pentru a explica p
ăgânilor esența Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt / credință, speranță, dragoste. În 17 martie (ziua Sf. Patrick) irlandezii din toată lumea poartă o frunză de trifoi verde, în onoarea țării și a sfântului său patron. A patra foaie la trifoi simbolizează norocul – se spune că pe lângă credință, speranță și dragoste omul care găsește un trifoi cu patru foi a fost recompensat și cu Harul lui Dumnezeu, ca o recompensă pentru faptele lui bune; sau: a patra frunză e considerată a fi șansa și norocul accidental al omului (intervenția divinului în destinul celui care găsește trifoiul cu patru foi). Irlandezii tradiționaliști sunt de părere că trifoiul cu patru foi e un fals noroc. Numai trifoiul alb cu patru foi e purtător de noroc – se întâlnește rar (la celelalte specii de trifoi patru foi sunt mai des întâlnite).
În mitologia galeză trifoiul alb este un simbol al frumuseții.
În Egiptul antic planta – afirmă unele surse – era oferită tinerilor care se decideau să trăiască împreună (să se căsătorească, în accepțiunea actuală – nu exista, la propriu, o ceremonie de căsătorie).
În mai multe legende și mituri trifoiul alb e menționat ca ingredient magic, utilizat în principal împotriva vrăjitoarelor și veninului (Plinius cel Bătrân o recomanda ca antidot pentru mușcătura de șarpe); se credea că apără și împotriva poțiunilor de dragoste nedorite. În antichitate era folosit pentru a face armele infailibile prin simpla frecare a acestora cu planta. Sofocle considera că e o plantă cu sevă otrăvitoare.
Celții credeau că cine are asupra sa un trifoi cu patru foi poate vedea fapturile magice de pe pământ, inclusiv eventuale spirite rele care ar fi pe aproape. Druizii foloseau trifoiul pentru a alunga spiritele malefice; ei credeau că 3 este numărul perfect și are puteri mistice, cele trei frunze reprezentând cerul, pământul și lumea subterană (dar nimeni nu știe cu certitudine ce simbolizau cele 3 frunze pentru druizi). Unii cred că de la druizi au pornit superstițiile despre trifoi dar... se spune că Eva, când ea și Adam au fost alungați din Paradis), a luat un trifoi cu patru foi – cine găsește azi unul poate vedea o părticică din Eden.
Trifoiul nu e o buruiană – cine crede că e buruiană sigur va avea ghinion. 😉
Cum recunoști un trifoi cu patru foi care e subiectul superstiției despre noroc: trei frunze au aceeași mărime, a patra e puțin mai mică. Trifoiul cu patru foi cumpărat nu aduce noroc – trebuie să-l găsești personal sau să-l primești în dar (caz în care norocul se va dubla).

Surse online:
https://www.thebalanceeveryday.com/interesting-4-leaf-clover-facts-4117192

https://www.brainerddispatch.com/sports/3467742-myths-and-legends-clover-abound

https://www.cool-clover.com/uk/betekenis.php

11 comentarii:

  1. Ce frumooos subiect! Am vazut la cineva un ghiveci marisor cu acest fel de trifoi rosu, mult mai mare decat cel verde:
    https://www.flickr.com/photos/mioara/5323955468/
    Mi-a placut la nebunie.
    Multumesc pentru ideile de aici, multe noi pentru mine! Uneori ma uit dupa el, alterori nu. Am un trifoi cu patru foi lipit pe un carnetel.
    Pana la urmma este interesant cu oamenii atribuie anumite puteri unor astfel de fetisuri si uite asa se autoprogrameaza. Dar cred ca mereu vom face asta. Talismanele sunt cumva parte din viata! :)
    Multumesc pentru articol, Diana draga! Pupici si o zi frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Suzana draga! ❤️

      Arata fain frunzulitele de trifoi rosu din poza - dar chiar o fi trifoi? Din "studiile" mele recente 😂 despre speciile de trifoi am aflat ca frunzele - la toate speciile (si sunt vreo 800!) - au forma de inimioara. Mi-o fi scapat ceva.
      O singura data am gasit un trifoi cu 4 foi, in copilarie (l-am pastrat, un timp). Tata gasea trifoi cu 4 foi de ziceai ca-l striga. 😊 Acum, nu stiu daca era din specia trifoiului alb, despre care se spune ca e singurul "purtator de noroc".
      Poate ca nu e rau ca unii se "programeaza" crezand in talismane - practic, ei reusesc lucrurile, chiar daca au impresia ca e datorita talismanelor reusita lor. Daca un "suport material" ii ajuta pentru a-si indeplini dorintele... In fond, coteaza rezultatul. 😊 Zic si eu.
      Cu drag!
      Multumesc. Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Cât ne mai străduiam în copilărie să adunăm cât mai mult, cine găseşte mai mult din cel cu 4 foi, ne puneam dorinţe...
    Nu ştiam nici eu de cel cu flori galbene. Tare interesant!
    O zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! 😊 O singura data am gasit unul - fara sa-l caut. Si noi scotoceam dupa trifoi, si ne puneam si dorinte. Si mi-am amintit exact acum cum prindeam din zbor niste "pufi" (nu "parasutisti" de papadie), suflam pe ei si-i bagam in san sa avem noroc. 😂
      Multumesc, Potecuta! Zi buna iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  3. Ha! Am învatat ceva azi de la tine …
    Nu stiam ca se numeste măcrișor! Puteam sa jur ca e trifoi! Am si eu foarte mult in curte, creste printer pietre si in fiecare primavara este o adevarata corvoada sa-l curat! Ma joc uneori si in timp ce-l curat ma uit sa vad daca nu gasesc unul cu 4 foi … Am de cautat! LOL
    O zi frumoasa draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ella draga! ❤️ Ma bucur tare mult sa te revad aici.
      Nici eu. Am "studiat" si m-am grabit sa scriu. 😂
      Cica, macrisorul e bun pentru salate!
      Pe unul dintre site-uri scria ca pentru a gasi unul cu 4 foi e suficient sa stai si sa privesti zona cu trifoi si ochiul va sesiza anomalia - trifoiul cu 4 foi (sau mai multe!) 😊
      Multumesc. Zi minunata iti doresc sa ai si tu! Muah! Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  4. Eu spun plantei din prima poză ”măcrișul iepurelui”. Crește prin ghivecele de mușcate de bunăvoie. Îl ronțăim toate, și mâțele, și eu. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit si despre aceasta denumire, pe un site. Daca nu vedeam floricelele galbene nu ma "sesizam" - ziceam ca e trifoi si treceam mai departe. Cu aceasta ocazie am aflat o multime despre trifoi.
      Daca papa pisoii sigur e - clar! - bun si pentru oameni! 😊 Frunzulite nu am gustat - sau nu-mi amintesc - dar petalele celor albi si mov... un deliciu!
      Ha! Am vazut prin ghivecele cu muscate ale mamei minuscule frunzulite pe care le numeam "trifoi in miniatura", dar... le scoteam inainte de a se dezvolta. Multumesc ca mi-ai spus! Le voi lasa de acum inainte (daca vor mai aparea).

      Ștergere
  5. Nu stiam nici a zecea parte!
    E folositor sa stim aceste mituri. Cand erau fiicele mele mici si se plictiseau/enervau in parc, le provocam la un concurs de gasire de trifoi cu patru foi...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca ti-a placut. 😊
      Mie-mi plac miturile de numa'-numa'! Intr-un fel, miturile ne ajuta sa intelegem si oamenii in folclorul carora exista unul sau altul.
      Haha! Cat de fain!! Si tata ne antrena in astfel de cautari cand eram la "iarba verde". Uneori mai "mesterea" el cate unul cu patru foi si pana ne prindem noi... cautam de zor! :))
      Cu drag. Si eu multumesc.

      Ștergere
  6. Cat de fain trebuie sa fie! Abia astept sa vad poza! 😊 "Covorasul" fotografiat de mine arata superb (in poza mea nu se vede niciun sfert din frumusetea reala - nu ma pricep la foto)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.