2020-09-26

Despre acoperirea feței prin lume

Să fie clar: nu îndemn la nepurtarea măștii. Dacă un om se simte în siguranță purtând masca e foarte bine; gândiți-vă și la cei care nu o pot purta și nu vor să o poarte (le agravează afecțiunile de care suferă) dar presiunea publică îi determină să riște și să o poarte. Nu sunt puțini aceștia, cum își imaginează prea mulți. (sunt și dintre cei care au probleme și o poartă – nimeni nu va încerca să-i determine să renunțe la ea). Vor spune unii: dar nu cu aceștia am treabă! Și-i cred. Ce nu pricep aceștia este că cei care nu pot purta masca se simt obligați să o poarte, pentru că au bun simt – și masca le face rău. Intre cei care nu poartă mască pot fi și imunizații. In texte este vorba despre excepții - excepții care sunt oameni.
**
Apar tot mai multe texte în care cineva dă cu parul în cei care nu-și acoperă fața. Ei își imaginează că argumentează:
- dacă un chirurg poate sta 12 ore în operație cu masca, într-o sala aerisită, primind ce-i trebuie rostind doar un cuvânt la vreo 15-30-60 de minute poate sta și cel cu probleme respiratorii care își face cumpărăturile în piață și apoi le cară într-un autobuz încins sau funcționarul/vânzătorul/profesorul etc. care vorbește ore în șir respirând într-o cârpă. Chirurgul nu are zilnic operații care durează 2-4-8-12 ore și când pleacă de la muncă nu stă cu masca în stație, nu urcă în autobuz cu masca, nu merge la magazin sau la piață cu masca. De fapt, ultima dată când au întrebat aceștia un chirurg care-i treaba cu masca lui în timpul operațiilor? În cazul în care un chirurg ar avea o problemă ar interveni imediat ceilalți medici, nu s-ar aștepta ambulanța 15-20-60 de minute.
- dacă nu ești medic n-ar trebui să vorbești despre virusuri. Hm! Trebuie doar să știi să citești și să citești în manualele și tratatele după care au învățat medicii. Nu trebuie să fii pneumolog pentru a ști să citești în cât timp se dezvoltă plămânii la om și de ce unii au rețineri când e vorba să pună masca la copii – mai ales la cei mici;
- dacă eu pot respira cu o cârpă pe față poate oricine – acesta e cel mai cel „argument” și de aceea nici nu-l comentez.
Se implementează ideea: „poartă mască, spală-te pe mâini, păstrează distanța” („să ai grijă de tine și de ceilalți”). Nimic greșit, să se înțeleagă! De tine ai grijă, poate (scrie pe site-ul OMS că masca simplă nu te protejează 100% dacă nu sunt îndeplinite toate celelalte condiții, și nu întotdeauna pot fi îndeplinite toate condițiile; masca te protejează în special de cel care strănută, tușește sau vorbește mult lângă tine). Care e grija unora față de cel care are probleme respiratorii și se forțează să poarte cârpa pe față pentru a nu avea probleme cu... empaticii care strigă disperați că vor să fie protejați?
De ce în această propagandă nu se au în vedere și excepțiile pe care le prevede legea?
În Ro nu prea e cazul de excepții – o dovadă în plus că autorităților nu le pasă, de fapt, de oamenii din categoriile vulnerabile.
Acum, excepțiile de la regula obstrucționării căilor respiratorii. Să văd aceste excepții promovate public, „virulent”, și voi crede că, măcar 50%, cineva se gândește la toți cetățenii.
În România
Excepțiile, în Ro, se referă, în ordinul de ministru, la cele considerate de medicul de medicina muncii sau de medicul școlar, astfel: cei care au probleme respiratorii, cei care depun efort în activitate, dar și copiii cu vârsta sub 5 ani. Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare se recomandă purtarea măștilor nemedicale (din material textil).
De pensionarii cu probleme sau de alte persoane care intră în categoria celor vulnerabile care nu au treabă cu medicul de medicina muncii sau cu cel școlar nu-i pasă nimănui.
Pentru mai multe info:
În Regatul Unit
Englezii sunt rugați chiar pe site-ul guvernamental să țină cont de aceste cazuri și să respecte excepțiile (excepții care pot apărea și în alte situații decât sunt scrise acolo). Să citiți până la capăt, pentru că e ceva ce numai lorzii pot afirma: nimeni nu trebuie pus în situația de a explica din care cauză medicală nu poartă mască (pe cale de consecință: numai reprezentanții autorităților au dreptul să pună pună astfel de întrebări).
Notez numai câteva (celelalte, multe, le găsiți pe site): să NU poarte masca cei care au sub vârsta de 11 ani (unii recomandă să nu fie purtată de cei cu vârsta sub 3 ani); persoanele care nu o pot pune, purta sau îndepărta din cauza unei boli sau deficiențe fizice sau mintale; în cazul în care atașarea, purtarea sau îndepărtarea ar provoca un stres sever.
Pentru mai multe info:
Din text: Please be mindful and respectful of such circumstances, noting that some people are less able to wear face coverings, and that the reasons for this may not be visible to others
În S.U.A., C.D.C. (centrul de control al bolilor) NU recomandă purtarea măștii, între alte excepții: în cazul copiilor care au sub vârsta de 2 ani; în cazul celor care din diferite motive nu ar putea s-o scoată în caz de nevoie, în cazul celor care au probleme respiratorii.
Mai multe info:
În Spania, NU trebuie să poarte mască, între alte excepții: cei care au sub vârsta de 6 ani, cei care au probleme respiratorii care pot fi agravate prin purtarea măștii, cei care au probleme de sănătate în care masca e contraindicată (mai multe în textul ordinului respectiv):
Exceptând vârsta de la care sunt obligați copiii să poarte mască textele legale sunt la fel în toate statele civilizate – cine vrea, se poate convinge ce și cum (aici sunt doar câteva exemple). Regulile din statele fără democrație nu m-au interesat in acest context.
O.M.S. despre masca la copii:
O.M.S. despre cei care fac sport: să NU poarte masca (v. și alte mituri „destrămate”)
Am ales pentru informații numai surse „autorizate”/guvernamentale. Dacă cineva știe modificări de ultimă oră în legislațiile unor state democratice îl rog să le dezvăluie.

Image by pramit marattha from Pixabay

6 comentarii:

  1. Este un subiect la care deja am facut 'alergie'. Eu nu simt ca se porneste in informatiile oferite de la buna credinta. Citind lectia despre sistemul respirator si carti despre respiratie si cum pot fi tratate boli grave DOAR prin respiratie corecta, eu cred ca exista un atentat premeditat (desi e un pleonasm) la viata noastra. Este cea mai usoara cale- purtatul mastii- de a ne busi sistemul imunitar si se apropie toamna cu alte viroze. Consecintele vor fi puse ghici pe seama cui? Mi se pare monstruos pur si simplu. Argumentele nu folosesc la nimic. Oamenii au fost speriati si nu mai gandesc. Energia oamenilor care sunt impreuna este amplificata, iar distantarea este o modalitate de separare mai subtila decat o putem banui. Si daca tot vorbim de OMS, de ce pe plaiurile noastre se implementeaza doar zicerile ce convin contractelor unora? Este mai grav decat ne imaginam...

    Multumesc pentru colectia de linkuri, Diana draga!
    Pupici si o duminica placuta. Pe aici bate vantul... <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt deja alergica la acest subiect, si l-as abandona daca ar fi sa ma gandesc doar la mine. Zi de zi ii vad pe unii oameni cum se chinuie! Le spun ce scrie, de fapt, in unele legi si ei imi spun ca la TV au zis altfel. Si de le arat textul legii nu sunt siguri - pt ca la TV zice altfel! Sunt prea multi politicieni, cititori de prompter si alti bagatori de seama, in turnuri de fildes, care coboara din masinile lor pt a intra la munca, in casa sau in club privat si habar n-au cum e intre cei care traiesc din pensii si salarii mici sau ajutoare sociale.
      Cei pe care-i intalnesc des si imi vorbesc despre problemele lor vor sa stie (!!) cand se va termina cu asta. Le spun doar ce a spus (si) un istoric: "pandemiile se termina cand se satura oamenii".

      Oooo! N-ai aflat? 😂 Trebuie sa fii medic pentru a-ti da cu parerea despre ce si cum cu plamanii si respiratia, cu virusurile si alte cele. Nu-i suficient sa stii sa citesti si sa deschizi o carte dupa care au invatat medicii!

      Cum, de ce? Pentru ca se stie: romanii nu se deranjeaza sa verifice informatii - nu vor sa-si deranjeze "micile celule cenusii" (vorba lui Poirot) Chiar daca unii afla ca ceva pute, tac... Prea sunt fierbinti castanele si ei stiu ca mereu se vor gasi "fraieri" care sa scoata castanele din foc, si vor beneficia si ei.

      Plamanii celor foarte tineri nu se vor dezvolta tocmai sanatos daca sunt obstructionate pt timp indelungat caile respiratorii; oamenii nu pot respira macar firesc - cum o fac de regula, daca nu corect... Unii ii tot trag cu hipoxia, mai nou! De parca ar fi singura problema si ca si cum ar fi, la toti, instantanee! In timp, urmarile se vor vedea; si, da, stiu cine-i vinovatul.

      Cu placere.
      Multumesc, Suzana draga! Duminica frumoasa iti doresc sa ai si tu! ❤️Pupici! 😘

      Aici ploua cu simt de raspundere si-a fost o scurta si suparata furtuna; si e rece.

      Ștergere
  2. Nici n-am știut de atâtea reguli și legi despre purtatul sau nepurtatul măștilor..🙄

    Sincer, eu o port la serviciu doar când intru în contact cu alți oameni. O port pe autobuze, și magazine. Merg la vot, sunt curios care sunt "cerințele" 🤪
    Duminică plăcută, Diana !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diferentele nu sunt mari in chestiunea purtarii mastii, dar sunt enorme in chestiunea indrumarii oamenilor. La altii, dispozitiile sunt clare; la noi trebuie sa deducem si sa ne "certam" cu cei care insista ca e doar cum scrie in ordinul de ministru.
      Si eu port esarfa acolo unde e obligatorie masca, desi as putea sa n-o port, dar nu vreau sa am parte de fel si fel de neaveniti care se cred mai catolici decat Papa. 😄

      Multumesc, la fel, Stef!

      Ștergere
  3. Spunea cineva din Spania la TV ca la scoala se pune accent pe limitarea stresului la copii, legat de noile reguli impuse, nu pe materia predata in sine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfuuu! E, totusi, (cred!) un lucru bun sa se gandeasca mai intai la cum se simt copiii si mai apoi la ce invata... Anxietatea se remediaza mai greu decat lipsa unor informatii care se dobandesc la scoala.
      Mama unei fetite care merge la gradinita a zis ca s-a speriat cand educatoarea le-a zis sa ii invete pe copii ca e normal sa poarte masca. Ea prefera sa o invete ca e o chestiune temporara purtarea mastii, din cauza de boala care va trece la un moment dat.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.