2020-09-28

Despre spiritul omului. Citate favorite

Deși toate calitățile spiritului omenesc se pot întâlni într-un spirit ales, există totuși unele care îi sunt proprii și deosebite: luminile lui nu au margini; acționează totdeauna la fel cu aceeași râvnă, discerne obiectele îndepărtate ca și cum ar fi prezente, înțelege, imaginează cele mai mari lucruri, le vede și le cunoaște pe cele mai mici; gândurile lui sunt generoase, cuprinzătoare, juste și pe înțeles; nimic nu scapă pătrunderii lui, care îl ajută totdeauna să descopere adevărul prin întunericul care îl ascunde celorlalți. Dar toate aceste mari calități nu pot adesea evita ca spiritul să nu pară mic și slab, când se lasă în voia capriciilor. (...)
Un spirit fin și un spirit de finețe sunt foarte diferite. Spiritul fin place oricând; este subtil, gândește lucruri rafinate și le vede pe cele mai greu de observat. Un spirit de finețe nu merge niciodată drept, ci caută drumuri piezișe și ocoluri, pentru a-și asigura reușita planurilor sale; purtarea aceasta este îndată descoperită, inspiră teamă și nu duce niciodată la lucruri mari.
Există oarecare deosebire între un spirit înflăcărat și un spirit strălucitor. Un spirit înflăcărat ajunge mai departe și mult mai repede; un spirit strălucitor e plin de vioiciune, de lucruri plăcute și de justețe.
Blândețea spiritului înseamnă un aer amabil și complezent, totdeauna plăcut, când nu este searbăd. (...)
A avea mult spirit este o expresie echivocă: poate cuprinde toate felurile de spirit de mai sus, dar poate de asemenea, să nu arate nici unul în mod distinct. Putem arăta uneori deșteptăciune în ceea ce spunem, fără să avem și în purtarea noastră; putem avea minte și s-o avem mărginită; un om poate fi potrivit pentru anumite lucruri și să nu fie potrivit pentru altele; putem avea multă minte și să nu fim buni la nimic, și, deși având multă minte, putem fi adesea foarte supărători. Se pare că meritul cel mai însemnat al acestui fel de spirit constă în conversație. (...)
(din "Maxime și reflecții", La Rochefoucauld, Editura Minerva, București, 1972; traducător Aurel Tita)
₪ ₪ ₪
Suzana va fi gazda jocului Citate favorite care a pornit din colaborarea Ellei cu Zina, care l-a găzduit până azi. 

10 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Unii se pricep foarte bine sa cuprinda esentele in cuvinte.

      Ștergere
  2. Frumoase citate, ne-ai dat prilejul să ne bucurăm de spiritul ales al lui La Rochefoucauld. Norocul lui că a trăit în secolul al XVII-lea, când se mai găseau atâtea spirite încât să faci și o clasificare...

    Zi frumoasă și săptămână excelentă, dragă Diana!

    PS Din comentariul tău la Suzana am înțeles că este cazul să fii felicitată. Este sau a fost ziua ta? Dacă da ( si dacă nu ☺) îți urez sănătate și tot binele din lume! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! M-am gandit, uneori, ce-ar fi scris despre oameni si lume filosofii din trecut.

      Multumesc pentru urari, Zina draga! La fel iti doresc si eu tie! ❤️
      Anul acesta nu am bifat, inca, ziua in care m-am nascut. 😊
      Saptamana excelenta sa ai!

      Ștergere
  3. Ce deosebit citatul! Acum, daca stau sa ma gandesc putin, nu imi amintesc daca am auzit in viata reala un comentariu despre cineva, invocandu-se acest cuvant. Mai mult in carti si in filme. Clasificarea, daca ii pot spune asa, realizata de autor, este deosebita si evident ca izvoraste din perioada in care a trait.
    Multumesc, Diana draga! Sa ai o saptamana minunata! Pupici!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit "variantele": "si-a pastrat viu spiritul" si "spirit deosebit". Cel mai des am auzit "spirit intreprinzator" (ar putea fi un "spirit inflacarat") 😊

      Cu drag! Ma bucur ca ati hotarat sa "dati drumu'" la Citate. 😊
      Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Foarte interesant şi mi-a dat de gândit. Nu am stat niciodată să mă gândesc la diferenţa dintre spiritul fin şi cel de fineţe. E foarte "fină" trecerea :)
    Să ai o săptămână frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, fina trecerea. 😊 Chiar de enuntam "spirit" in sus si in jos, nu mi-a dat prin minte sa "analizez" diferente. Mintea mea e puiut golas prin comparatie cu a ganditorului.
      Multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! ❤️

      Ștergere
  5. Sunt nuante interesante.
    Acum voi fi mai atent când "mă dau spiritual"...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Ca bine zici! Si eu trebuie sa bag de seama cand "ma dau spirituala". 😊
      Cu placere.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.