M-o fi ciupit un păianjen; de câteva zile numai despre aceștia citesc. Și dacă tot citesc, de ce să nu fac și câte un rezumat, adunând aici doar ceea ce mi se pare mai interesant?
Gata. Am vorbit destul singură.
La egipteni, imaginea păianjenului apare pe unele ruine ale edificiilor antice, fiind asociat cu zeița Neith, cea care țese firele destinului; în credința babiloniană are numele Ishtar, având și alte caracteristici.
În mitologia celtică păianjenul e o ființă benefică. În textele celtice păianjenul a apărut brusc la un moment dat, venind din tradiția orală care nu a fost consemnată pe nicăieri (sau scrierile s-au pierdut). Una dintre primele mențiuni despre păianjen apare în Note despre folclorul din nord-estul Scoției (1881), cartea lui Waltor Gregor. Păianjenii erau priviți cu admirație, și era contraindicat să fie uciși. Pânza lor era un bun remediu pentru a opri sângerarea rănilor. În cartea amintită mai scrie că de vezi un păianjen pe haine înseamnă că-ți vei cumpăra noi obiecte de îmbrăcăminte. În lanurile de porumb își țese pânza un păianjen mic și la ce înălțime e pânza țesută până acolo va fi stratul de zăpadă în iarna ce vine.
Lady Wild, în cartea să Legende antice, farmece magice și superstiții din Irlanda (1887), scrie că uciderea unui păianjen aduce nenorocire.
Alexander MacKenzie, în Profețiile lui Brahan Seer (1899), scrie că un păianjen închis într-o pană de gâscă (bine sigilată) pusă la gâtul unui copil îl vindecă de afte.Alexander Carmicheal, în Carmina Gadelica (1900), scrie că înghițirea unui păianjen (sau a unei insecte de apă) produce erbivorelor hemoragie digestivă.
În Mexic există credința că la facerea Lumii a asistat Tocotl, un zeu-păianjen care susține Lumea în plasa lui.
Mayașii credeau că după moartea trupului sufletul e destinat să rătăcească prin culoarele întortocheate ale lumii de dincolo până când întâlnește un râu, pe care nu-l poate traversa singur, ci numai cu ajutorul unui om-păianjen care conduce o plută din pânză; cei doi au o legătura spirituală de dependență cât timp traversează râul, pentru a ajunge în siguranță pe malul opus.
În Peru, păianjenul avea loc de cinste între celelalte vietăți, popoarele native respectând natura și portretizând-o în diferite ipostaze și forme.
În folclorul unor triburi din Africa de Vest există legende în care se spune că firul păianjenului simbolizează legătura omului cu divinitatea.
O legendă Navajo e despre o tânără indianca Pueblo – care trăia cu Navajo. Aceasta se simțea atât de singură încât a plecat în deșert și s-a rătăcit. La un moment dat a văzut un firicel subțire de fum care se ridica dintr-o gaură săpată în pământ. Înăuntru era femeia-păianjen care țesea o pătură. Cele două s-au împrietenit și femeia-păianjen a învățat-o să țeasă. După ce a deprins meșteșugul tânăra s-a întors în sat și a început să le învețe să țeasă pe celelalte femei, spunându-le să lase o gaură mică în mijlocul fiecărei pături pentru a aminti de femeia-păianjen de la care a deprins meșteșugul. De atunci tânăra nu s-a mai simțit niciodată singură și a fost fericită.
În mitologia multor triburi nativ americane păianjenul are un rol important. În funcție de trib, păianjenul e asociat cu arta țesutului, e simbol al răbdării și rezistenței, simbol al inteligenței și talentului. Prinzătoarele de visuri sunt inspirate de pânza de păianjen și sunt menite să rețină visele rele.
O legendă Cherokee amintește despre bunica-păianjen care a furat foc de la soare, l-a ascuns într-un vas de lut și l-a dat oamenilor pentru a putea vedea în întuneric.
În Japonia există între altele, legenda prințesei păianjen, un păianjen mitologic care ia înfățișarea unei femei frumoase și seducătoare care păcălește samuraii să o ia de soție. Uneori pare gravidă, dar e numai sacul cu ouă. Ea le spune puilor mai apoi să meargă să-și îmbrățișeze tatăl – sunt devoratori de oameni, altfel spus. În unele legende, însă, prințesa păianjen e salvatoarea oamenilor în timpul inundațiilor care aveau loc toamna, în special.
Păianjenul este un simbol străvechi al Creației, creativității și muncii asidue. Pentru că pânza începe să fie țesută de la mijloc și pornește din gura păianjenului e un simbol al soarelui și al creației vieții – aborigenii se închinau păianjenului asimilându-l unui erou solar. Unele triburi din Africa dar și unele din America de Nord (triburile de la câmpie) considerau că păianjenul e un înșelător. În vechea tradiție indiană, Brahma, creatorul tuturor lucrurilor, era numit alegoric „păianjenul care învârte plasa lumii”.
Pe de o parte, păianjenul este un apărător al oamenilor, un salvator, protector al vetrei și pe de altă parte este asociat cu lăcomia, trădarea, cruzimea.
În tradiția creștină păianjenul e asociat răului, iar cine ucide un păianjen are parte de a i se ierta nu știu câte păcate. Conform unei povești, păianjenul s-a lăudat cu talentul sau la țesut și a provocat-o pe Maica Domnului la întrecere, întrecând-o în calitatea torsului. Maica Domnului s-a supărat și l-a blestemat să toarcă toată viața fără spor și să fie mereu omorât de oameni. (îmi permit o observație personală: cine a inventat povestea aceasta cred că nici n-a deschis Biblia, dar s-o citească!)
Nimic de Spiderman? :)
RăspundețiȘtergere:)) Haha! M-am gandit sa includ si personajele din benzi desenate/filme dar am renuntat - nu prea se potrivesc.
ȘtergereEu dacă deschid ușa podului și văd prezența păianjenului, atunci știu că nu a urcat nimeni la mine în pod. El este un fel de sigiliu la ușa podului. Interesante toate aceste legende care mai de care mai ciudate. Era evident că la noi trebuia să fie o legendă care să-l ucidă că altfel nu se putea. La fel este cu cucuvreaua și cu alte animale sau păsări..
RăspundețiȘtergereAm observat si eu ca la romani prea multe vietati trebuie ucise pentru ca "atrag raul", "aduc ghinion" s.a. Din toate aceste povesti ar trebui sa deduc ca cei mai multi crestini iubesc Creatia... de-i doare. :)
ȘtergereHahaha! O panza de paianjen tesuta in partea de sus a unei usi de casa locuita am luat pe mutra acum cativa ani! Am mers in vizita la niste batranei si cand intru... pac! fix in panza de paianjen ma infig. Fiind fina, n-am observat-o si mi-am facut masca! :)) Am crezut ca-mi smulg pielea de pe fatza! :)) Batraneii, fiind amandoi scunzi, erau departe de panza, asa ca paianjenul a ramas fara tesatura cand am ajuns eu. In ziua aceea am curatat casa batraneilor de toate panzele pe care le-am putut vedea. Oricum, n-a fost nici prima si nici ultima data cand am intrat cu moaca in panze de paianjen.
Și eu mereu îmi verific șapca și hainele după ce cobor din pod să bu cumva să "fur" din mers vreo căsuță cu tot cu paiangul pe ea 😅
ȘtergereAcum stiu ca paianjenii nu raman pe oameni prea mult, dar inainte, dupa ce scotoceam prin vreun pod, in special, ma scuturam ca un caine ud. :)
ȘtergereAm aflat de curând ca sunt folositori. Nu sunt convins...
RăspundețiȘtergereE posibil sa fie, dar... depinde unde-si tes panza. :)
ȘtergereLa noi, fiind geamurile mereu deschise, intalnesc destul de des (sunt multi copaci in apropiere si cred ca-i aduce si vantul). Candva, cu ani in urma, am lasat o panza de paianjen in camara - se vedeau in ea mai multe "puncte" inchise la culoare (erau victimele consumate); la un moment dat, panza nu mai era acolo (stiu ca nu a distrus-o cineva); am aflat, peste ani, ca paianjenul are obiceiul sa-si manance panza.
:) Da, asa e...
RăspundețiȘtergereMare figura esti! Asa e... ce? M-a ciupit un paianjen? :))
ȘtergereDevii Diana, domnita paianjen? Foarte bine ai facut ca ai facut aceasta sinteza. O sa revin, ca am mers prea pe repede inainte.
RăspundețiȘtergereMi s-a parut interesanta plasa pentru prins vise rele. Am si eu una, dar trebuie sa mi-o repar.
Multumesc pentru rabdarea de a aduna aceste idei. Pupicei si o saptamana frumoasa! <3
Inca mai sunt bucuroasa ca am scapt de "scarpinici" (era mult prea putin s-o numesc fobie) la vederea vietatilor cu multe picioare, asa ca testez, sa fiu sigura ca nu e doar o impresie. :) E prima data cand imi da prin minte sa aflu astfel de info despre paianjeni.
ȘtergereCu drag! Hm. Prea multa rabdare nu am avut, dar am notat link-uri, sa ajung usor la informatii mai complete). :)
Multumesc, Suzana draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3
Ultima poveste aduce cu legenda lui Arahne, cea transformata de zeița Atena în păianjen.
RăspundețiȘtergereMi-a plăcut tare mult trecerea în revistă a acestor legende, deși nu suport defel păianjenii. Și grădina noastră e plină! :(
Seară frumoasă și săptămână excelentă, dragă Diana!
Ma bucur sa stiu ca ti-a placut - mai ales ca nu-ti place de ei. :) Nici mie nu-mi plac in mod deosebit, dar nu ma mai scutur de "scarpinici" cand ii vad. :)
ȘtergereAm sesizat asemanarea si cam stim care e "originalul". :)
Iti multumesc, Zina draga! Minunata saptamana iti doresc sa ai si tu.
Dear Diana,
RăspundețiȘtergereLovely mythological stories. I love spiders. In fact I love all wildlife. Owls and turtles are favourites.
These days I feel butterfly and owls are my current spirit animals.
How have you been Diana. I love seeing you around my blog.
Much love and light <3
Thanks, dear Natasha. I'm glad to know you like legends.
ȘtergereI can say: me too; I like wildlife. Still, I... kill mosquitoes. I know, the males are not dangerous. I know that males are not dangerous but I do not know how to distinguish males from females. I like owls very much, and turtles, but my favorite is the wolf.
I'm fine, thanks. I wish you well!
Much love and light! ❤️