2020-09-25

Nu votezi, nu ai dreptul să protestezi

Sunt cetățeni care afirmă că aceia care nu participă la votare nu au dreptul să critice pe cei care reprezintă puterea politică. Greșit.
A vota este un drept, nu o obligație. Avem și dreptul la libera exprimare, dar nimeni nu ne poate impune să ne exercităm acest drept.
Cei care nu participă la votare au dreptul să protesteze, să critice guvernarea, așa cum și cei care merg la vot au dreptul.
Alegerea de a nu vota nu înseamnă renunțarea la democrație. Toți plătim impozite către stat, toți suntem guvernați de aceiași oameni, deci toți avem dreptul să criticăm sistemul, fie că am votat, fie că nu. Banii celor care nu votează sunt tot la bugetul de stat, deci au dreptul să critice dacă acești bani nu sunt corect administrați, de exemplu.
Când cineva nu votează – pentru că nu „iubește” politica, sau din cine știe ce motive – nu înseamnă că acel cineva nu-și iubește țara și concetățenii, dar nu se simte reprezentat de grupurile prezentate în „ofertă”. Despre cineva care nu merge la vot s-
ar mai putea spune că a mers „pe mâna concetățenilor” care, poate, știu mai bine decât el cine ar trebui să conducă statul. 😉 Numai cine nu-și iubește țara tace când ceva nu e în regulă – fie că a votat, fie că nu. Nimeni n-ar trebui să rămân tăcut atunci când simte că în loc să îi meargă bine îi merge rău. Să critici un guvern (de exemplu) format din oameni - numiți de parlamentarii care câștigă voturile alegătorilor - care nu se gândesc la binele general este, practic, o datorie cetățenească, nu o datorie a celor care merg să voteze din patru în patru ani. Cetățenii care nu votează pot veghea foarte bine să nu aibă derapaje mari guvernul - au tot dreptul.
Nu toate drepturile de care au parte cetățenii într-o democrație trebuie exercitate – important este să le aibă. În democrație, un cetățean își poate exercita un drept, poate renunța la exercitarea acestuia și îl poate întoarce: am dreptul să votez – pe cale de consecință am și dreptul de a nu participa la votare. A nu vota înseamnă, practic, dreptul de a te abține de la a vota (cetățeanul alege să nu își exercite dreptul la vot, dar nu renunță la acesta).
A obliga pe cineva să participe la votare doar pentru a număra voturile „anulate” nu are vreun avantaj extraordinar pentru democrație. Obligația, în context, ar putea fi numită datorie, iar datoria nu va avea niciodată caracterul unui drept, în sensul juridic al termenului.
Prin vot, cetățenii împuternicesc o mână de oameni să le conducă „destinul social”, ca reprezentanți (mandatari), care să ia hotărâri (de exemplu) în interesul lor, al cetățenilor. Nimeni nu e obligat să împuternicească pe cineva să îl reprezinte în vreo chestiune și are dreptul să se revolte (să critice) dacă reprezentanții celorlalți îi aduc prejudicii.
Cei care nu participă la votare nu renunță la dreptul de a vota, ci aleg să nu îl exercite - temporar sau pentru totdeauna - iar acest aspect nu îi împiedică să își exercite dreptul de a protesta împotriva unui guvern care n-are nicio treabă (sau foarte puțină) cu acțiuni de interes public general.

Image by mohamed Hassan from Pixabay

4 comentarii:

  1. In principiu, ai dreptate. Insa eu imi doresc muuuult de tot, ca macar o data, cat mai multi oameni sa participe la vot pur si simplu pentru ca sunt ffff curioasa care este harta optiunilor. Se pot aduce un numar de scuze si invoca orice legi sau constitutia pentru a nu participa la vot: nimeni nu ma reprezinta, toti sunt.... cum sunt, toti la fel de >30 de ani, am dreptul sa nu votez, nu am chef, am fost plecat, m-a durat capul, etc, etc. Si totusi! Atunci cand nu esti de acord cu ceva, a nu te duce sa-ti exprimi acest punct de vedere mi se pare o manifestare a unei frici mentale. Poate nu este cea mai fericita expresie si poate ca nici nu exista aceasta expresie, dar cred ca este acea frica de a fi fata in fata cu noi insine si a ne expune un punct de vedere. Doar in fata noastra.
    Cum crezi ca ar fi o votare in care 70% din voturi ar fi anulate? Si cum crezi ca ar fi votare in care 70% ar fi absenti? Care din ele ar avea o forta mai mare? Daca nu stim, cautam informatii. Dar daca stim si zicem pas, efectele atarna si pe umerii nostri. Eu asa cred.
    Deocamdata, drepturile noastre scad pe zi ce trece...Cred ca asta chiar trebuie sa ne dea de gandit!

    Multumesc pentru articol, Diana draga!
    Sa ai un weekend placut! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😊 Curiozitatea aceasta n-o am; e, cred, satisfăcută: atunci când s-au prezentat foarte mulți la vot l-am avut pe Iliescu (câștigând primul mandat în fața candidaților care reprezentau partidele numite istorice); Iliescu, în „lupta” cu Vadim; Basescu (în locul lui Stolojan), în 2004, în „lupta” cu Adrian Nastase; Basescu, 2009, în „lupta” cu Geoana... Prezenta a fost masivă; și ce folos?
      Refuzul de a vota nu are legătura cu frica; pur și simplu nu se deplaseaza la secția de votare, sa stea la coada, numai pentru a stampila toate numele de pe buletinul de vot = anulare vot. Cine se descurca, se descurca, oricare ar fi partidul cu majoritate în parlament etc..
      Ar putea fi considerate anulate 70% de buletine de vot, ale celor care nu se prezinta... Cred ca absenta are o putere mai mare, deși polticienii ar fi în stare sa zică – n-ar fi prima data – ca au câștigat cu majoritate de voturi (majoritate dintr-o minoritate).
      Din păcate, ai dreptate în legătura cu drepturile... Deh! Pentru unii nu au importanța... I-ai vrea pe aceștia la vot?! 😂
      Cu drag!
      Mulțumesc! Îți doresc sa ai și tu un weekend excelent, Suzana draga! Pupici! ❤️

      P.S. Din pacate, in BV e clar cine va castiga primaria! 😢 Cat de mult imi doresc sa ma insel!

      Ștergere
  2. Păi ar cam trebui să mai și viteze lumea nu doar să facă propagandă verbală.. Numai pe povești nu se face nimic. În alte tari se votează în proporție de 80/90 la sută și dau jos cu ușurință un Președinte. La noi doar se vorbește. Toți se pricep la fotbal, politică și religie; când este vorba de practică, ea rămâne undeva în aer..

    Mergem să votăm, facem mai mult decât cu o vorbă..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci cand exista doctrine clare, oameni politici cu viziune (si tot ce-i mai trebuie unui politician) votul devine important. La noi, sunt o apa si-un pamant. Votarea nu e o practica ce ne poate ajuta sa schimbam lucrurile pe aici... Din pacate.
      Apoi... Cand o mana de oameni voteaza si ne alegem cu ceea ce, poate, nu trebuie se poate intampla sa iasa ceea ce nu trebuie (un fel de a spune) si daca mergem toti si votam. Apoi, daca o mana de oameni au votat si se dovedeste ca nu e bine, nu-si doresc acesti oameni sa fie sprijiniti si de cei care nu au votat, pentru a fi mai multi? Indiferent ce "iese" dupa vot ar putea sa fie rau, deci practica incepe atunci cand oamenii se revolta - fie ca au votat, fie ca nu. Interesant e ca, uneori, se infatiseaza la proteste putini oameni dintre cei care au fost la vot - desi nu le convine ce au la "conducere".

      Mergem si votam. Votul, insa, nu are legatura cu dreptul la protest. Are dreptul sa protesteze si cel care nu voteaza pentru ca si el plateste taxe, chiar daca nu se simte reprezentat de cei care conduc si nici de cei care sunt in opozitie.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.