2020-09-24

Cameleonul

Pentru că îmi plac reptilele nu se putea să nu-mi placă și cameleonii. Îmi plac foarte mult. Sunt fantastici. Am văzut acest gen de vietăți și la zoo și în magazine specializate și în casele unora. Am impresia că au expresia unui sceptic. 😄
Am citit – relativ de curând – că ei, practic, nu-și pot adapta culoarea – deși pot „schimba” multe culori - chiar oricărui tip de elemente din mediul înconjurător. Cu toate acestea, cameleonii adesea sunt aproape imposibil de văzut. Sunt cam lipsiți de apărare: nu sunt veninoși, nu mușcă puternic (chiar dacă mușcătura e dureroasă), nu au gheare pe care să le folosească în apărare. În general, în mediul lor natural, nici nu sunt nevoiți să-și schimbe prea des culoarea pentru că seamănă cu frunzele sau ramurile. Unii cercetători sunt de părere că își schimbă culoarea și pentru a-și regla temperatura corpului: când e frig și soarele e sus, dacă nu e vreun pericol, vor deveni închiși la culoare pentru a capta căldura soarelui (cum s-a constatat la alte reptile). Sunt ființe solitare și nu prea le place compania, iar rezistența la stres e foarte mică. Partea rea este că pot muri și de stresul cauzat de prea multă căldură (încălzirea globală le dăunează mult și lor).
Intre cele 160 de specii existente unii cameleoni sunt mici de numai câțiva centimetri, alții au și mai mult 70 de centimetri. Arealul lor natural este Africa, în insula Madagascar, dar pot fi întâlniți, în natură, și în alte state. Din păcate, din cauza omului multe dintre cele 160 de specii sunt pe cale de dispariție iar despre unele se crede că nu mai au nicio șansă. Din acest motiv cameleonii sunt protejați prin lege și au rezervații în care să trăiască (mai) la adăpost de distrugători.
Cameleonul în mitologie
Mă așteptam să găsesc mai multe mituri/legende despre cameleon, dar am descoperit numai una, în mitologia grupurilor etnice vorbitoare ale limbii bantu, din Africa.
Zeul suprem, spune o legendă Zulu, a trimis cameleonul pe Pământ pentru a da oamenilor vestea că vor fi nemuritori. Cameleonul nu s-a grăbit, s-a oprit pe drum să mănânce din planta preferată. Zeul s-a supărat văzând că nu mai revine cameleonul și a trimis o șopârlă să le spună oamenilor că sunt muritori. Șopârla a ajuns prima la oameni și le-a dat vestea că va exista moarte pe Pământ.
Din acest motiv, mulți oameni Zulu sunt reticenți când întâlnesc un cameleon sau o șopârlă, crezând că acestea aduc nenorocirea în viața lor.
*
Explicația „mesajului dublu” variază de la grup la grup. În unele mituri șopârla a auzit ce-i spune Zeul cameleonului și s-a grăbit să ducă oamenilor, din invidie, vestea că vor muri. În altele, Zeul – din cauza răutății oamenilor - s-a răzgândit cu privire la nemurire și a trimis șopârla...
Misionarii creștini au adaptat mitul la religia creștină: cameleonul, care aduce vestea bună oamenilor, a fost asimilat lui Isus. (sursa: wikipedia)

sursa foto: Extreme Travel and Adventure (Uganda, 2017)

10 comentarii:

  1. Astia mi-au placut din copilarie, am vazut un documentar pe undeva... Isi roteau ochii ca girofarul si prindeau cu limba insecte... Era un film redat cu incetinitorul... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Fain descrisa imaginea! Asa isi arunca limba de repede ca nici n-o vedem! Isi pot misca ochii independent unul de altul, deci si-i pot invarti in cap ca girofarul. :)

      Ștergere
  2. Este un simpatic! Imi place cum arata. Nu sunt sigura daca era un cameleon, dar am vazut ceva similar la Sinaia, pe drumul pietruit spre manastirea Sinaia,la baza unui pom, cu multi ani in urma. Inca nu m-am hotarat cu mascota. Cred ca si o astfel de creatura ar fi interesanta!
    Multumesc pentru articol, draga mea Diana! Pupici si o seara buna! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foaaarte simpatic! :) Il consider adorabil! Nu m-am incumetat sa "am" unul pentru ca stiu ca nu m-as descurca sa ii port de grija.

      E posibil sa fi fost... Poate a scapat de undeva, de la cineva sau... a fost abandonat. Au abandonat unii hamsteri in padure; de ce n-ar abandona si un cameleon? Sarmanele vietati! :(
      Cu drag! Multumesc si pentru interes, Suzana draga!
      Seara minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Am văzut unul destul de mare la un prieten în apartament, deși am stat vreo 10 minute lângă el să văd și eu vreo mișcare ceva din partea lui, dar ma ignorat total. Nici măcar ochii în cap nu i-o mișcat.. Plictisitoare târâtură 😊
    Weekend Plăcut, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahahaha! Poate fi in multe feluri, dar nu plictisitoare! Nu-i place in companie - e genul solitar. 😂

      Multumesc, Stef! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
    2. No, am pierdut vremea uitându-mă la el ca la o statuie, degeaba..
      Așa am pățit la grădina zoologică din Sibiu când am stat un sfert de oră uitându-mă la un piton să văd dacă este real sau de polistiren, că cei de la Discovery prezintă doar animale agitate, iar eu era obișnuit cu asta 😅

      Ștergere
    3. Maaare figura esti! N-ai pierdut timpul! Te-ai infruntat, din priviri, cu un cameleon - si cameleonul a castigat. 😂

      Cine stie cate ore filmeaza cei de la D sau NG pentru ca noi sa vedem, intr-o ora, cum decurge viata unei reptile. 😊
      La zoo Bucuresti, inainte de 1990, am vazut si eu piton, dar se misca incetisor alunecand pe un ceva ce putea fi numit trunchi de copac (cazut) - uitasem faza, pana acum.

      Ștergere
    4. Cum să câștige săracu ?
      Cred că abia a așteptat să mă îndepărtez de el să poate și el respira 😅

      Ștergere
    5. Tu ai cedat primul, si nu l-ai mai privit! 😂
      Hahaha! Poate! Sau, poate, a vazut ca-l privesti cu interes si te-a lasat sa-l admiri.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.