2020-09-18

Șana Tova! Să ai un an bun!

Un An Nou Dulce tuturor celor care sărbătoresc... trecerea dintre ani!
miere, rodie, mar, alimente traditionale evreiesti de anul nou
După tradiție, Rosh Hashana (cunoscută și ca Yom Teru’ah = Sărbătoarea Trâmbițelor) ar fi, de fapt, ziua în care se aniversează crearea omului, a lui Adam. Pesach, care marchează exodul din Egipt, e considerată ziua de naștere și anul nou pentru poporul evreu pentru că atunci evreii s-au format ca națiune.
*
Sărbătoarea Anului Nou a început în această seară, la apus, și durează până duminică seară; se trece din anul 5780 în anul 5781.
Rosh HaShana (Roș HaȘana = Anul Nou) e ziua supranumită Capul Anului (rosh=cap; shana=an). Ziua Anului Nou e variabilă de la an la an dar schimbarea are loc toamna, în septembrie-octombrie; calendarul evreiesc este lunisolar, cu 12 luni. În Israel se folosesc ambele calendare.
Șana este un cuvânt care vine din radicalul Yașan, care înseamnă vechi. Repetarea anotimpurilor este un îndemn tacit de a repeta faptele anului trecut, dar pentru a nu cădea în capcana rutinei omul trebuie să se oprească, să evalueze ce a făcut în anul care se încheie și să stabilească obiective pentru anul care începe. Cărțile sfinte spun că perioada aceasta a anului e dedicată judecății, soarta omului urmând să fie pecetluită la sărbătoarea Yom Kippur (Ziua Ispășirii) care urmează după 10 zile de la Anul Nou (Cele zece zile ale căinței).
Un obicei important de Rosh HaShana este suflatul din Șofar (shofar/corn de berbec); suflatul în corn simbolizează „trezirea” poporului pentru a medita la faptele din trecut și schimbarea în bine a celor rele. În cele două zile se suflă din șofar la sinagogă. Când Rosh HaShana cade într-o sâmbătă (șabat, ziua a VII-a de odihnă) nu se suflă.
Pentru cina de Anul Nou masa e decorată cu lumânări de sărbătoare și nu lipsesc fructele de sezon (în special strugurii). Între alimentele tradiționale sunt peștele (simbolizează prosperitate și belșug), pâinea albă împletită și prăjitura cu miere. Populare sunt merele cu miere și pâinea înmuiată în miere (simbolizând un nou an dulce). Și rodia este un fruct de sărbătoare.
În timpul sărbătorii oamenii trebuie să fie veseli, optimiști, în ideea că la sfârșitul zilei Dumnezeu le va accepta rugăciunile și căința.

Image by Ri Butov from Pixabay

14 comentarii:

  1. Foarte interesant, nu ştiam!
    Weekend frumos, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Potecuta!
      Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Multumesc pentru toate informatiile din aceasta postare. Uneori este bine sa le iei asa, de-a gata! :D
    Stateam si ma intrebam retoric, cum va fi pe planeta peste 3760 de ani, atunci cand vom contoriza si noi anul 5780... Va mai face cineva postari?
    Fiecare popor cu traditiile lui speciale...
    O seara placuta si o duminica odihnitoare, Diana draga! Sa stii ca am mai plantat seminte de busuioc. Au deja vreo trei milimetri. Inca ma gandesc cat sa le raresc sau sa experimentex o densitate mai mare. Inca nu m-am hotarat, insa sunt tentata a doua varianta.
    Pupicei! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! 😊 An de an rostesc urarea, de multi ani, dar nu reusesc sa tin minte traditii si nici nu stiu cand este, exact - ma suna unul dintre amicii pe care-i avem. :))
      Va mai exista Terra peste 3000 de ani? 😊
      Multumesc, Suzana draga! A fost o duminica odihnitoare.
      Pfuuuu! Am uitat total de busuioc! Trebuie sa plasez "insarcinarea" daca vreau busuioc verde. :)) Am "o mie" de biletele cu "de facut", dar nu reusesc sa o scot la capat! Cand a avut mama, busuiocul era plantat in jardiniera din balcon si era o adevarata tufa (= erau plantate foarte aproape una de alt plantele).
      Pupici! ❤️

      Ștergere
  3. Frumos articol. Merci !
    Sunt superbe traditiile religioase evreesti, iar istoria acestui popor este una autentica, adevarata, inspirata de Dumnezeu prin oameni alesi de El, pentru a transmite din tata în fiu generatiilor viitoare, planul de mântuire si eliberare a poporului ales, prin Vechiul Legamânt facut de Dumnezeu lui Avraam si urmasilor lui binecuvântati, în oricât de mare numar vor fi pe Terra. :)
    https://www.youtube.com/watch?v=CqVacF7ogMk
    Un sfârsit de saptamâna binecuvântat, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Multumesc pentru cantec. Imi place mult - si videoclipul.
      Si-au pastrat traditiile mai mult decat multi altii - nu le-au "pervertit", nu le-au uitat semnificatia "originala", chiar daca, intr-o oarecare masura (unii) le-au dus un pic si in zona comerciala.
      Iti multumesc, Iosif. Iti doresc sa ai o saptamana linistita. :)

      Ștergere
  4. Ce bine ca am intrat aici la tine!Am niste cunostinte si uitasem.Un weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Flori!
      :)) Eu stiu cand e "ziua" pentru ca telefoneaza unul dintre amici.
      Saptamana linistita iti doresc!

      Ștergere
  5. Știam că au un calendar diferit de al nostru, dar nu știam datele și semnificația acestei zile..
    Mulțumesc Diana, Seară frumoasă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma incurc teribil in sarbatori! :)) An de an imi propun sa "tin minte", dar... 😊 Imi place cum "numara anii" dar tot nu tin minte in ce an suntem dupa acest calendar. 😊
      Cu placere. Saptamana frumoasa iti doresc, Stef!

      Ștergere
  6. In anul curent chiar nu am stiut data.
    Multumesc pentru detaliile mentionate! Merita notate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere.
      Asa m-am gandit si eu, si am scris postarea. Sper sa nu uit unde sa caut, direct, anul viitor. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.