2021-05-03

Săptămâna Luminată

Interesul în ceea ce privește perioada de dinainte de și de după Sărbătoarea de Paște s-a „declanșat” în anul 2019. Pregătisem postările privind Săptămâna Mare pentru anul 2020, dar anul trecut n-am avut dispoziția necesară pentru că sărbătoarea pascală a fost una... A fost sau am visat? (anul 2020 e o nebuloasă în mintea mea). Le-am mai completat, le-am mai scurtat și le-am "trecut pe curat".
Sunt unele chestiuni pe care le-am cunoscut superficial și unele pe care nu le-am cunoscut deloc. Mă repet: n-o să țin minte tot ce-am scris pe aici dar acum am un „rezumat” care mă ajută să-mi amintesc în caz că voi avea nevoie sau voi dori.
După Săptămâna Mare - și Duminica Învierii - urmează Săptămâna Luminată (între Înviere și Duminica Tomii), în care fiecare zi are o denumire precisă și semnificații speciale: Lunea Albă, Marțea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă (Fântânița), Sâmbăta Luminată, Duminica Tomii. E prima dată când aflu despre Săptămâna Luminată - poate că am mai auzit cândva, dar n-am băgat de seamă, n-am reținut. Încă ceva ce nu am știut: în această săptămână credincioșii se salută cu „Hristos a înviat!” și răspund „Adevărat a înviat!” (de fapt, 40 de zile, până la Înălțare). Știam că acest salut e caracteristic (să zic așa) zilelor de Paști, începând de la miezul nopții din Sâmbăta Mare.
Înainte vreme, Botezul se făcea în noaptea de Paști (scrie pe site-ul crestinortodox.ro) și cei botezați erau numiți „luminați” - toată săptămâna care urma după Paști aceștia purtau haine albe. Se spune că de la hainele albe s-a numit astfel săptămâna următoare Paștelui. În altă opinie, Săptămâna Albă își are originea denumirii în faptul că preotul cheamă oamenii (toți oamenii): „Veniți să primiți lumina!” Îi cheamă pe oameni să facă trecerea de la întunericul morții la lumina vieții veșnice. Această trecere de la întuneric la lumină e simbolizată prin aprinderea tuturor lumânărilor de la o singură lumânare. Apoi, preotul vestește: Acum toate s-au umplut de lumină: cerul și pământul și cele de sub pământ.
Prin învierea Domnului Isus Hristos din morți se crede că Raiul se deschide tuturor sufletelor reținute în prinsoarea iadului începând de la Adam și până la venirea Mântuitorului și rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomii. Se spune că cei care mor în Săptămâna Luminată ajung direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au săvârșit. Slujba înmormântării e înlocuită de slujba Învierii - am aflat cu ocazia slujbei de înmormântare pentru al treilea frate al mamei, Anghel, care a murit în Joia Verde din 2018); a fost ca un al treilea tată pentru mine; între altele, el m-a învățat să conduc motocicleta.
Lunea Albă
. În această zi de luni se deschid porțile Raiului și ale iertării. Se obișnuiește ca finii să meargă în vizită la nași (cu pască, ouă roșii și colaci), iar copiii merg la părinți. Se spune că trebuie stropită casa cu agheasmă și trebuie dat de băut rudelor.
Marțea Albă. Această zi de marți e impusă ca nelucrătoare (nu se face curat, nu se spală rufe, nu se calcă). În unele zone rurale femeile dau de pomană pasca rămasă de la Paști și vin roșu.
În a doua și a treia zi de Paști (în Lunea Albă și Marțea Albă) avea loc stropitul ritual cu apă, în amintirea readucerii la viață a fetei care a leșinat la aflarea învierii lui Isus prin stropirea ei cu apă de tinerii care treceau întâmplător pe stradă. Lunea, feciorii stropeau cu apă fetele din sat; marțea îi udau fetele pe feciori.
Sfânta Miercuri (Sfânta Mercurie și Sfânta Mercure apare în unele surse). În această zi de miercuri bărbații pot merge să lucreze la câmp, dar nu și femeile. Tradiția spune că nu e bine a munci de „nunta șoarecilor” pentru că aduci rozătoarele în casă și tot anul îți vor lipsi bucatele de pe masă.
Joia Verde. În ziua de joi din Săptămâna Luminată se cinstesc holdele, grădinile și grânele. Nu e bine să se muncească - cine muncește în această zi atrage asupra casei nenorocul, seceta și dăunătorii în livezi. Ziua mai e numită Joia Rea, și e necesar un ritual al morților: 44 de găleți cu apă sunt cărate de o persoană, se aprind două lumânări la cele patru capete și apa astfel „sfințită” se varsă înapoi în fântâna din curte.
Vinerea Scumpă (Fântânița). În această vineri este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpă e în contrast direct cu Vinerea Neagră. Legendele spun că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, pentru că era apă dătătoare de viață.
Sâmbăta Luminată. Credincioșii merg la biserică având cu ei un ou roșu, și se împărtășesc. În această zi de sâmbătă din Săptămâna Luminată nu se îngenunchează, nu se fac mătănii; oamenii doar se închină. Isus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilință, nu vrea prosternare, ci îi vrea îndreptați spre căință și biruință asupra propriilor păcate. Se spune că toți cei care se nasc în Sâmbăta Luminată vor fi norocoși toată viața, dar și cei care se nasc în oricare zi din Săptămâna Luminată, mai ales când se trage clopotul la biserică. În această zi nu se spală, nu se calcă, nu se fac alte treburi casnice. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas - morții vor fi pomeniți luni (Paștele Blajinilor), după Duminica Tomii.
Duminica Luminată (Duminica lui Toma Necredinciosul). În această duminică Apostolului Toma i se năruie îndoielile cu privire la Învierea Mântuitorului Isus Hristos. Toma nu a fost prezent când Hristos a venit în mijlocul Apostolilor și întâmpinase cu scepticism cele ce i-au spus ei. Când, în prima duminică după Paști Isus a venit din nou în mijlocul lor era prezent și Toma. Venise din nou pentru a spulbera orice îndoială ce apăruse chiar și în inima celor care crezuseră în El. Mântuitorul îl îndeamnă pe Toma: Adu-ți degetul tău încoace, Și adu mâna ta, și nu fi necredincios ci credincios. Toma roșește covârșit de puterea dumnezeiască: Domnul meu și Dumnezeul meu! Isus i-a răspuns: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut! Din acest motiv, duminica aceasta din Săptămâna Luminată se numește și Duminica Tomii/Tomei.
E o sărbătoare a morților; sunt pomeniți cei are au murit înecați.


Image by Marion Wellmann from Pixabay

14 comentarii:

  1. This was interesting! I knew about Good Friday and Easter Sunday but not that the other days have names also!

    Hope that you had a good weekend :) It's a relaxing long weekend for us!

    Away From The Blue

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. The two you mentioned are the most important.

      Thank you. It was a beautiful weekend. The same for us! 😊
      Have a great week!

      Ștergere
    2. Such a beautiful and meaningful names for the days of week. Have a wonderful week

      Ștergere
    3. I like to discover / know such things. All the religions of the world include wonderful things, full of wisdom, of meaning.
      Thank you! Have a great week you too!

      Ștergere
  2. Este atat de multa Lumina pe aici, cred ca ai pomenit-o de cel putin vreo douazeci de ori, asa, ca sa ajunga pe urmatoarea perioada!😊 Ca este ridicola bezna care este prin preajma...
    Si cred ca esenta este in aceste cuvinte:
    "Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut! "

    Hristos a inviat!
    Si fie ca lumina sa ne cuprinda mintile!

    Diana draga, ai facut o treaba foarte buna cu aceste postari. Poate ca impactul anul trecut nu ar fi fost la fel de puternic. Multumesc mult,mult, din suflet!

    Pupici si o Saptamana Luminata plina de lucruri bune!❤️ 😘
    ✿●♥٠·¨*•♪♫✰✿●♥*♪♫✰ ✿●♥٠·¨*•♪♫✰

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat!
      Sa fie! Lumina sa patrunda pana la mintea omului.

      Iti multumesc pentru compliment, Suzana draga! ❤️ Ma bucur sa stiu ca ti-a placut sa citesti. Iti multumesc ca m-ai insotit in toate aceste zile. Cuvintele tale au ajuns pana la suflet, si vor ramane acolo.

      Zambesc, imaginandu-mi bezna care (pare ca) ne inconjoara, cand la o lungime de privire atenta e lumina stralucitoare, orbitoare, pura. In aceste zile am auzit - ca niciodata! - vorbidu-se despre intunericul care ne invaluie. Si-am fost tentata sa spun "deschide ochii! e lumina!" (n-am vrut sa se simta cineva jignit, pentru ca nu era "loc" de explicat). "Exista un timp pentru toate" 😊 dar nu este "in acelasi timp" pentru toti.
      "Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!"

      Copiez simbolurile scrise de tine pentru ca-mi "suna" ca un cantc vesel. 😊
      ✿●♥٠·¨*•♪♫✰✿●♥*♪♫✰ ✿●♥٠·¨*•♪♫✰
      Multumesc! ❤️ Saptamana Luminata plina de lucruri bune iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️ 😘

      Ștergere
    2. ""Exista un timp pentru toate" 😊 dar nu este "in acelasi timp" pentru toti." Nici ca puteai exprima mai bine!
      Un sincron se poate realiza doar printr-un miracol... Nu vreau insa sa ma gandesc la balanta cosmica a meritului!
      Totusi nu poate triumfa raul si bezna. Sper sa nu fie posibil asa ceva!
      Pupici si noapte buna, draga Diana! ❤️ 😘

      Ștergere
    3. Exista o balanta cosmica si niciodata nu va fi numai bine sau numai rau - n-ar mai exista echilibru (foarte pe scurt). Gandindu-ne la balanta cosmica a meritului s-ar putea sa fim surprinsi pe cine recompenseaza (sau "pedepseste") Universul. Nu vom sti niciodata, ca "fiinte de carne", cine, pentru ce si ce merita.
      Bezna nu triumfa - si in cea mai intunecata bezna exista lumina, chiar daca numai in sensul ca ochii privitorului se obisnuiesc cu aceasta si distingand in bezna va gasi calea spre lumina.
      Natura ne dovedeste ca bezna nu e niciodata bezna totala - sunt stele pe cer, sa lumineze calea noaptea; daca nu sunt stele se reflecta, cumva, lumina astrilor de dincolo de nori si tot reusim sa distingem; ni se obisnuiesc ochii cu intunericul si acesta "se lumineaza" cat sa vedem macar un pas inaintea noastra... Asa si cu bezna la figurat. 😊

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Hristos a înviat!
    Mulțumesc pentru această trecere în revistă a tradițiilor din Săptămâna Luminată!

    Să ai o săptămână plină de lumină și de har!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat!
      Cu placere!

      Iti multumesc, Zina draga! ❤️ Saptamana la fel sa fie si pentru tine: plina de lumina si har!

      Ștergere
  4. Despre stropirea din Martea Alba nu stiam. De fapt stiam ceva numai despre Lunea Alba...
    Multumesc!



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre stropit in a doua zi de Pasti stiam - inca era pastrata traditia in tineretea mea. 😊 Nu stiam ca ziua se numeste Lunea Alba.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.