2019-10-14

Despre străzi, in citate. Citate favorite

Dacă o stradă are spirit, oricât de îngustă este, putem respira confortabil acolo.
*
O stradă plină de copaci trebuie să fie întotdeauna preferată unei străzi din aur!
*
Dacă știți arta de a descoperi unele lucruri pe o stradă aproape pustie, atunci cunoașteți arta fericirii!
*
Străzile pustii sunt o binecuvântare pentru tine, deoarece o stradă pustie îți biciuiește gândurile și te face să îți pui ȋntrebări despre viață! Pe cel care vrea să se scufunde în propriile adâncimi lasă-l să rătăcească pe străzile pustii!
(Mehmet Murat Ildan, dramaturg, romancier și gȃnditor contemporan, născut in 16 mai 1965 la Elazig, Turcia. Cariera literară și-a ȋnceput-o in anul 1993 cu volumul de poezii “Bright Candles”, scris in engleză, pe cȃnd era in Anglia, și publicat in Turcia in 1995).
₪₪₪
Citate favorite e ȋntȃlnirea săptămȃnală găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
“Cum poți merge pe stradă cu toate aceste lucruri care se petrec în interiorul tău?”  Am spus: “Nu știu cum poți merge pe stradă fără să se întâmple nimic în interiorul tău.”
[Nelson Algren (28.03.1909 - 09.05.1981), scriitor american cunoscut cel mai bine pentru romanul scris in 1949: “The Man with the Golden Arm” (a cȃștigat National Book Award) care a fost ecranizat in anul 1955 cu același titlu.]
**
Magia străzii este combinația dintre plimbare și epifanie.
[Rebecca Solnit (n. 24.06.1961, Bridgeport, Connecticut, S.U.A.), scriitoare americană, activistă pentru drepturile omului și protecția mediului]
**
Oamenii care promovează, care oferă, băuturi energizante noi pe străzi îmi fură energia cu discursul lor.
[Alain Bremond, scriitor contemporan născut in sudul Franței și care trăiește la Londra; a publicat, in 2013, “Running is flying intermittently” (Cartea 1); dezvoltă in prezent “Catemplations”, o serie de cărți de ficțiune bazate pe realitatea cotidiană].

12 comentarii:

  1. Ahhhhh imi plac strazile pustii in ultima vreme. Liniste, curat, aer.... imi amintesc intru catva de duminicile din copilarie cand era aproape pustiu pe strazi. Era asa cumva o larghete si totul parea luminos. Era liniste dar nu pustiu pentru ca din case se auzea muzica populara (era cam la ora mesei cand incepea Tezaur Folcloric - stii cu M Murarescu si genericul acela cu un cal alb... "tanananananana..." :P) si mirosea a chiftelute si cartofi prajiti si a alte mancaruri bune si a familie...
    Ok... stai ca visez cu ochii deschisi :)). Imi plac strazile din orase mai golase asa, nu cu trafic intens. Si trotuarele la fel...sa pot sa ma plimb si eu relaxata nu de zici ca ma urmareste careva :)) sa ma afume. hahaa
    Pupic cu drag de la mine si puiul mic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place si aglomeratia - imi place sa ma pierd in multime - dar si mai mult imi plac strazile pustii (sau aproape pustii). Dimineata devreme, pe la 5:30 - 6, cand plimb uneori catelul, abia intalnesc un om sau doi, circula mai mult autobuzele, din cand in cand, si linistea inca nu s-a dat dusa - e perfect! Si-mi place seara, cand dupa ora 22 (nu de fiecare data) strazile sunt pustii, si doar autobuzele mai trec (imi place lumina felinarelor, lumina farurilor). Diferite "grade de liniste" - pe la doua noaptea, de exemplu, linistea "suna" altfel decat dimineata la 6 sau seara. :)
      Tezaur folcloric! Am si uitat! (e drept, pe noi nu ne-a tentat nicio clipa). :) "Duminica in familie" (era sambata!) :)), la pranz, am petrecut-o pana in 2017...
      Pupici cu drag, de la mine pentru tine si pentru puiul mic! <3

      Ștergere
  2. Imi plac strazile cu verdeata!

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord cu toți, dar mai ales cu Alain Bremond!
    Iubesc străzile liniștite, cu case vechi și frumoase, cu grădini bogate si căței și pisici. ☺

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din fericire, inca mai sunt strazi asa cum ai descris. :)
      Multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Teribil de inspirata ai fost cu aceasta alegere. Si chiar daca ai amintit de spiritul strazilor, cred ca multe aspecte din viata noastra s-ar modifica daca am considera ca orice obiect din jurul nostru are suflet.
    "Dacă știți arta de a descoperi unele lucruri pe o stradă aproape pustie, atunci cunoașteți arta fericirii!". Este parca o alta fateta a ideii bucuriilor mici, din iarba, roua, gaze, norisori... :)
    Multumesc, Diana draga! O saptamana plina de bucurii. Si sa descoperi cat mai multe frumuseti pe stradutele Brasovului tau si sa ni le spui si noua!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alegerea a fost inspirata de... lipsa inspiratiei. :) N-aveam nicio idee despre ce as putea scrie si atunci am deschis la intamplare cartea din care citesc, am pus degetul, si sub varful aratatorului era cuvantul "strada". :)

      E unul dintre motivele pentru care-mi plac strazile pustii (sau aproape pustii): observ si ceea ce, altfel, scapa atentiei. Si e linistitoare o strada pustie. :)
      Cu drag! Multumesc si eu. Iti doresc sa ai si tu o saptamana de bucurie!
      Am cateva texte incepute, despre strazile din Bv, dar nu reusesc sa le termin pentru ca nu gasesc tihna pentru documentare.
      Pupici! <3

      Ștergere
  5. Frumoase alegeri, dar mai ales ''O stradă plină de copaci trebuie să fie întotdeauna preferată unei străzi din aur!''-M.M. Ildan si “Nu știu cum poți merge pe stradă fără să se întâmple nimic în interiorul tău.” - Nelson Algren.
    Vis-a vis de strazi, dimineata cand vin la servicu, desi e o ora normala, sunt aproape singurul pieton si strazile sunt pustii. Masinile sunt insa buluc si nu pot sa nu remarc ce suparata-s trotuarele.
    O zi bunaaaa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Masinile ne tulbura rau de tot armonia! Dar ce ne-am face fara ele? :)
      O strada din aur cred ca ar fi sinistra! Reflexia soarelui ne-ar orbi, alunecusul iernii ne-ar schilodi. :)
      Multumesc, ina! Zi minunata iti doresc sa ai si tu! <3

      Ștergere
  6. Da, multe strazi au spirit. Candva am nimerit pe un sit in care se relata cand au fost trasate anumite strazi in Bucuresti. Am gasit despre creditele ipotecare acordate in perioada interbelica feroviarilor, lucratorilor de la gaz, profesorilor. Sunt case cam standardizate, dar au sarmul lor.
    Cineva poate sa spuna ca si comunistii 'au dat case'. Problema e ca au dat gratis pentru a-si face acoliti...
    Sa ai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acele strazi au, cu adevarat, spirit. In cazul unora dintre aceste strazi, "modernismul" si aia cu bani si fara stil, incearca sa-l distruga.
      Daaaa... Au dat case si comunistii: casele "boieresti" si ale intelectualilor au fost impartite celor din "noua clasa muncitoare" (si chiriasii le-au distrus); unii lucratori primeau apartamente, altii camere de camin in care traiau la un moment dar si cate 8 persoane...
      Multumesc! La fel!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.