2019-10-22

Despre vȃnătoare și vȃnători. Citate favorite

Îi întreb pe oameni de ce au pe pereți capete de cerb. Pentru că este un animal atât de frumos, spun ei mereu. Ei bine, cred că mama e frumoasa, dar am fotografii cu ea. (Ellen DeGeneres, n. 26.01.1958, actrita si moderatoare americana).
*
Vegetarienii sunt mișto. Tot ce mănânc eu e vegetal - cu excepția fripturii ocazionale de leu. (Ted Nugent, n. 13.12.1948, cȃntăreț și compozitor american, chitarist și activist politic, cunoscut și pentru stridenta susținere a dreptului la vȃnătoare și a dreptului de a deține arme de foc)
*
Am văzut o pasăre murind, împușcată de un om. Zbura ritmic și frumos, liberă și fără frică. Arma a spulberat-o; a căzut pe pământ și viața a ieșit din ea. Un câine a luat-o, iar omul a adunat alte păsări moarte. Stătea de vorbă cu prietenul său și părea atât de indiferent. Tot ceea ce ȋl preocupa era să adune toate păsările. Ei ucid în toată lumea. Acele animale minunate ale mării, balenele, sunt ucise cu milioanele, iar tigrul și atâtea alte animale devin acum specii pe cale de dispariție. Omul este singurul animal care trebuie temut. (Jiddu Krishnamurti, n. 12.05.1895, India - d. 17.02.1986, California, S.U.A.; filosof și predicator spiritual indian care, ȋncepȃnd cu anii 1920, a activat mai ales in S.U.A., Marea Britanie și India).
*
Vânătoarea și pescuitul implică uciderea animalelor cu dispozitive (cum ar fi armele) ȋmpotriva cărora animalele nu au evoluat in apărarea naturală. Niciun animal de pe pământ nu are o apărare adecvată împotriva unui om înarmat cu o pușcă, un arc și o săgeată, o capcană care ȋl imobilizează, o capcană care ȋl poate strangula sau o nălucă de pescuit concepută în scopul exclusiv de a păcăli peștii să creadă că au găsit ceva de mâncare. (Marc Bekoff, n. 06.09.1945, profesor emerit de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din Colorado, Boulder, fost coleg cu Guggenheim).
*
Viața sălbatică, ni se spune în mod constant, s-ar dezlănțui prin orașele noastre, dacă nu ar fi vânătorii sportivi care să controleze populațiile de animale; păsările ar acoperi cerul fără serviciile de sacrificare oferite de unele grupuri. Totuși, grupurile cresc animale sălbatice, reînnoind an de an stocul, totul cu scopul exclusiv de a ucide și vinde căprioare, urși și elefanți, atât de multe produse fiind comercializate. Ni se spune că animalele, cum ar fi căprioarele, nu au prădători naturali în multe zone și, prin urmare, e nevoie de sacrificare sistematică. Cu toate acestea, atunci când se încearcă reintroducerea prădătorilor naturali, cum ar fi lupii și coioții în aceste zone, vânătorii sportivi sunt primii care se ȋmpotrivesc. Auzim că, în sălbăticie, animalele mai slabe vor avea morți mizerabile prin înfometare dacă vânătorii sportivi nu controlează populația. Cu toate acestea, sunt animalele mai mari, mai puternice, pe care le omoară și le rănesc - chiar opusul selecției naturale - adesea cu arcuri și puști care nu fac decât să prelungească suferința victimei. (Matthew Scully, n. 30.03.1959, autor și jurnalist american)
₪₪₪
Citate favorite e ȋntȃlnirea săptămȃnală găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
Animalele de vânătoare nu reprezintă o soluție pentru fauna sălbatică sau de gestionare a mediului.
De ce ar trebui să cheltuiască cineva pentru a proteja un animal pe care un vânător de trofee înstărit îl poate plăti ca să ȋl omoare? (Fuad Alakbarov, n. 22.11.1988 in Baku, Azerbaijan - trăiește in Scoția - fotojurnalist, editorialist, comentator politic, activist pentru drepturile omului, jucător de șah).
**
Etică vȃnătorească, de Paul Melian / Mihai Lungu (“șanse egale” ȋntre vȃnător și vȃnat)

20 de comentarii:

  1. Simt şi furie, revoltă, şi tristeţe citind! E un amestec ciudat...
    Diana, comentariul meu de ieri cred că a dispărut. Aşa că îţi zic La mulţi ani şi aici! Te îmbrăţişez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest amestec il simt si eu... Nu pot intelege aceasta placere de a ucide pentru distractie.

      Iti multumesc, Potecuta draga! E vina mea ca nu a aparut comentariul: am fost cam presata zilele acestea :) si nu am reusit sa "eliberez" comentariile. In astfel de situatii "moderarea" mi-e detestabila, dar nu vreau sa apara unele tampenii scrise de "troll-ul" care azi ma uita, maine isi reaminteste de mine. :)
      Te imbratisez cu drag!

      Ștergere
  2. multumim de citate, din cand in cand trebuie sa ne gandim si la anumite lucruri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Carmen.
      Sa ne gandim si, cumva, sa ne impotrivim la excese cel putin.

      Ștergere
  3. Într-un cuvânt și fără supărare, omul e cel mai smintit animal. Le cer scuze animalelor...

    Săptămână cât mai bună, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Potrivit cuvant ai gasit: smintit!
      Mi se pare foarte enervant mai ales cand apar cu statistici exagerate (afirma altii care se pricep) despre populatia diverselor specii si cu exemple de probleme cu salbaticiunile (probleme care sunt, practic, exceptii, dar le dau ca regula, pe ideea: multi aud, putini verifica). Sarmanele animale...

      Multumesc, Zina draga! Saptamana cat mai buna iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Citat prea lung pentru culegerea de mai sus, dar poate interesează totuşi: http://paulmelian.de/blog/?p=2938

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :) Deloc lung, ci scurt si cuprinzator. Ultima fraza m-a facut sa zambesc) :)
      Am trecut link-ul la finalul postarii, pentru a fi la indemana mea, dar si a altora interesati.

      Ștergere
  5. Cel care omoara de "placere" un animal, poate oricand omori si un om.
    Nu mi-au placut niciodata "trofeele de acest gen".
    Subscriu la comentariile de pana acum. :(

    Pup cu drag! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma gandesc asa,uneori. Poate ca nu ar omori un om, dar (aproape sigur) vanatorii cam stau prost cu empatia.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  6. Zina are mare dreptate. De multe ori nu inteleg sensul comparatiilor cu animalute, pentru ca multe sunt cam ilogice!
    Diana draga, sper ca ziua de ieri ti-a fost frumoasa!

    Eu fac o pauza de cateva zile, asa ca te voi citi dupa weekend.
    Pupici si o saptamana frumoasa si bucuroasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ilogica total e comparatia omului rau cu un animal, pentru ca animalele nu sunt rele. Pe unele porti scrie "caine rau" - acolo, stim sigur, e un om rau. :)
      Da! Multumesc de intrebare, Suzana draga! A fost o zi senina, la propriu si la figurat, plus ca am adormit adanc inainte de a incepe vacarmul la magazin. :)
      Iti doresc sa rezolvi ce e de rezolvat, sa ai spor in cele bune! Te astept cu drag! Pupici! <3 Zile senine!

      Ștergere
  7. Subscriu din toată inima la tot ceea ce s-a spus mai sus, în articol și în comentarii. Plăcerea de a ucide nu are nicio justificare. Dacă un animal sălbatic ucide un alt animal, o face numai pentru a se hrăni el și puii săi. Omul ucide numai pentru „plăcerea” lui bolnavă. Urâtă meteahnă.... Și e păcat pentru că așa s-a ajuns la dispariția multor specii. Și tot nu învățăm nimic, de parcă fuga după distrugerea naturii nu dă pace multora...
    Felicitări pentru articol, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Psihiatrii, cercetand viata unora dintre cei mai cruzi ucigasi ai lumii, au constatat ca unii dintre acestia (mai multi decat s-ar crede) au inceput la varste fragede sa ucida animale, pasari si alte vietati (din placere si/sau curiozitate), si majoritatea au avut parte de copilarie nefericita. Uneori, ma gandesc la ce-or descoperi psihiatrii studiind viata vanatorilor (macar a celor notorii).
      Nu invatam. De fapt, nu invata unii (care, din pacate, sunt mai multi decat cei care sunt constienti de riscurile ce pot urma distrugerii faunei, intre altele). :(
      Multumesc pentru apreciere, Alex draga! :)

      Ștergere
    2. Nu mă miră deloc ceea ce spui. Dar nu pot să nu fac o mică apropiere dintre această informație și faptul că mulți politicieni români sunt vânători pasionați. Iar alegătorii așteaptă înțelegere, compasiune,empatie, omenie.... tocmai de la aceștia!?

      Ștergere
    3. Excelenta observatia ta! Superba! :) Mi-a scapt total din vedere adevarul acestui fapt! Sunt curioasa daca gasesc pe undeva care politicieni, anume, sunt vanatori. :)
      La ce sa ne asteptam de la niste unii care impusca animale doar pentru ca pot?! :(

      Ștergere
  8. Nu aș putea să mă uit pe luneta puștii și să vă o căprioară așa drăguță și să apăs afurisitu ăla de trăgaci, darămite să am un "trofeu" pe perete, aș simții un fior rece ori de câte ori aș trece pe lângă el..
    Consider că cele mai frumoase trofee, sunt trofeele vii cu care te poți întâlni cu ele prin pădure, restul sunt orgolii pe pereți, iar la uni se pot traduce și prin sete de sânge..
    Sunt câteva meserii care nu le-aș putea practica oricât de mulți bani mi-ar aduce, printre alea se numără și meseria de vânător !

    Trofeele sunt frumoase prin padure :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici carne de vanat nu (mai) pot manca, dar sa ucid! Abia mai mananc carne de porc (si rar peste sau carne de pui). Probabil, de-as fi in situatia disperata de a fi nevoita sa ucid un animal pentru a ma hrani (situatie limita in care nu cred ca voi ajunge :)) ) as putea s-o fac, dar nu sunt sigura ca ar invinge instinctul de supravietuire. :))
      De acord cu tine: trofeele sunt frumoase prin padure. :)

      Ștergere
  9. Ai dreptate, sunt putini oameni indreptatiti sa vaneze. Ma gandesc la triburile care vaneaza cu arcul pentru supravietuire.
    Felicitari pentru implicare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaneaza cu arcul pentru supravietuire si sunt numiti salbatici si/sau primitivi (si vor sa-i "civilizeze"!).
      Multumesc pentru apreciere!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.