2019-10-25

Tot despre dezvoltarea industriei

Bine că am avut industrie. Sigur că cele mai multe fabrici poluau la greu, multe produceau stocuri, mașinile-unelte erau vechi și foarte vechi ș.a.m.d., dar ar fi putut fi salvate, modernizate. Dar, nu! Au fost vândute la prețuri de batjocură, apoi au fost demolate de noii proprietari și terenurile - mai ales - vândute la prețuri exorbitante dezvoltatorilor imobiliari. Pe cea mai mare suprafață de teren al fostei fabrici “Tractorul” din Brașov, de exemplu, se întinde un mall gigant. În locul fabricii “Hidromecanica” se ridică un alt mall gigant (de data aceasta pe verticală).
Pe la începutul anului 2014, Comisia Europeană a lansat către statele membre un apel de a-și crește industria, dar emisiile de gaze cu efect de seră (GES) să fie reduse sub limitele asumate până atunci. Între altele, în noul Cadru al UE privind schimbările climatice și energia pentru 2030, se cere reducerea GES cu 40% sub nivelul din 1990, precum și un obiectiv obligatoriu de cel puțîn 27% la nivelul UE pentru energia regenerabilă. Comisia arată că obiectivul trebuie susținut de o abordare orientată într-o mai mare măsură spre piață, oferind condiții propice pentru tehnologiile emergente, acordându-se statelor membre flexibilitatea de a-și transforma sistemul energetic într-un mod adaptat preferințelor și circumstanțelor naționale. (sursa: hotnews)

În România, se percepe taxa “timbru verde”, se percep taxe prin facturile de energie electrică - bani care ar trebui folosiți (cică) pentru producerea de energie regenerabilă. Taxele le vedem și le simțim, energia regenerabilă mai puțin.

Tot în 2014, CE a lansat și alt apel către statele membre: să-și dezvolte industria și să crească ponderea producției in PIB-ul UE de la 15,1% la 20% până în anul 2020.
Comunicarea prin care s-a făcut apelul e intitulată “Pentru o renaștere industrială europeană” - ce ghinion că amărâții care au condus România în primii ani după 1989 erau morți de foame de bani și au distrus tot ce se putea distruge. Eh, nici lucrătorii nu erau mai altfel, dar s-au mulțumit cu mai puțin: salarii compensatorii, bani din care (cei mai mulți) și-au cumpărat covoare, televizoare și altele de gen, fără să le pese că, pe termen lung, le va fi rău - din punct de vedere financiar - celor mai mulți.

În România, s-o fi dezvoltat industria în ultimii ani, cel puțin în unele orașe - altfel de ce ar puți oribil în unele localități din țară? Au dezvoltat industria și le pasă prea puțin de poluare, dar dacă nu sunt gaze cu efect de seră… treacă de la ei.

Comisia susține că prin această comunicare promovează o “Europa mai favorabilă întreprinderilor prin acțiuni destinate să simplifice cadrul legislativ și să amelioreze eficientă administrației publice la nivel european, național și regional”.

Bănuiesc că se știe: cadrul legislativ în România - în orice domeniu - e simplificat de nu se vede! Despre eficiența administrației publice să nu mai zic! Model pentru oricare stat care se vrea ruinat.

“Potrivit CE, rolul industriei în Europa depășește cu mult sectorul producției, incluzând aspecte diverse, de la materii prime și energie până la servicii pentru întreprinderi (de exemplu servicii logistice), servicii pentru consumatori (de exemplu servicii postvânzare pentru bunuri de folosință îndelungată) sau turism”.

Una dintre prioritățile expuse de CE pentru sprijinirea competitivității industriei în UE, și care mă face să zâmbesc când mă gândesc cum este înțeleasă în România: maximizarea potențialului pieței interne prin dezvoltarea infrastructurilor necesare, prin oferirea unui cadru de reglementare stabil, simplificat și previzibil, favorabil spiritului antreprenorial și inovării, prin integrarea piețelor de capital, prin ameliorarea posibilităților în materie de formare și de mobilitate pentru cetățeni și prin finalizarea pieței interne a serviciilor, "care reprezintă un factor cu contribuție majoră la competitivitatea industrială".

Totul e previzibil în România, mai ales codul fiscal: te culci cu unul și te trezești cu altul. În anul 2018, de exemplu, codul fiscal a fost modificat de 236 de ori (sursa: startupcafe.ro). Desigur, unii ar zice că îl modifică pentru a fi cât mai potrivit realității; poate că ar trebui să apeleze la specialiști care știu despre ce vorbesc și care nu caută să lase portițe pentru șmecheri. Realitatea nu se referă numai la cei din “clasa conducătoare” și prietenii lor.

Noi să fim sănătoși, că industria se dezvoltă! Se dezvoltă inclusiv prin ridicarea de hidrocentrale pe ape de munte - hidrocentralele sunt mici, dezastrul e mare.

Pe aceeași temă am mai scris aici:

2 comentarii:

  1. Prin '99 programa la bac la geogra arata foarte fain: cateva grile cu industrie si restul forme de relief la greu. Cu 2 saptamana inainte de sfarsitul anului schimbara placa: au scos grila la industrie... Ceea ce a fost NASOL pentru ca toi cei care mergeau pe geogra la BAC (si vizau apoi o facultate pe turism sau nu mai stiu exact la ce mai trebuia) invatasera grilele la capitolul industrie.

    De ce mi-am amintit de treaba asta? Circula atunci o vorba: "Industria exista, dar lipseste cu desavarsite". Si da-i cu hahaha si hihihi in timp ce se priveau harti cu semnisoare care indicau unde produceam si ce mai produceam.
    Ma intreb ce se invata acum la Geogra pe acest segment. Nu ca ar fi o mare pierdere (de timp sa memorezi chestii de gen) faptul ca ar lipsi asa ceva din cartea respectiva ... dar ar trebui sa ne dea de gandit. Cine mai are timp sa gandeasca? Las ca exista google pt asta.

    Am sa las un pic umorul meu sa faca o pauza. E regretabil ca, asa cum spuneai si tu, unii siau batut efectiv joc de tara asta. Si ar trebui sa ne spuna multe despre o mare parte din romani faptul ca, pentru un castig de moment, s-a vandut si distrus mai totul.
    De bine de rau, inainte de produceau cam de toate la noi in tara, local. Ca nu erau competitive (asta e discutabil pentru ca ca cioara vopsita de pe gardul vecinului, era de multe ori doar o cioara vopsita - ma refer la electronice din afara care tineau uneori chiar mai putin decat cele facute la noi si nici nu le puteai repara), asta e partea a doua. Ar fi trebuit sa se lucreze pe partea asta. Ce s-a facut? S-a vazut.
    Doamne cata lene. Si dezinteres. Si birocratie...

    Daca cumva de maine nu mai avem de unde "importa" ce ne facem? :). Ca oricum si ce fabrici mai sunt (poluante asa cum spui si tu, ca si noi ne-am captusit de vreo 2 ani cu una de prefabricate si folmadehida in coasta)nici macar nu sunt ale noastre.

    Iar despre energie :))))) - parca si pe aici nu erau ale noastre. Sau cel putin o parte din ele.

    Pupici cu drag :)

    ps: de mall-uri insa nu ducem lipsa :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum sunt mai putine fabrici poluante si vindem "aer curat" altor state. :( Cu alte cuvinte, nici nu prea ne-am putea dezvolta pe acest segment (nu cred ca nu mai e in vigoare legea cu "cota de poluare").

    Ale noastre, ale altora... conteaza mai putin cat timp impozitele si taxele sunt platite in RO.

    Daca nu mai avem de unde importa...? Vedem atunci ce facem. :)
    Din pacate, s-a distrus si ce ar fi putut functiona in continuare si nu stiu cat din birocratie sau lene, cat din foamea de bani a unora. Asta e! Trecutul e trecut, nu-l putem schimba; de vazut ce se poate face - de insistat! pe ce se poate face.

    Si atunci au existat, si acum exista, surse din care se pot informa cei care vor sa urmeze o anumita cale. Oricum, nu mi se parea firesc sa invatam toti despre unde, ce si cum despre industrii fel de fel cand nu toti voiam acelasi lucru. Cred ca abia dupa ce am ales profilul liceului (si/sau facultatea) ar trebui sa invatam - pe larg - despre unde, ce si cum. Schimbarea programei de la o saptamana la alta este o cretinitate! :(
    Daaa... nu ducem lipsa de mall-uri!

    Pupici cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.